Rețete de paste de post rapide și apetisante, de luat și la pachet

Rețete de paste de post. 10 idei de paste fără carne sau brânzeturi

Rețete de paste de post, ideale pentru post sau dacă vrem să limităm aportul de alimente de origine animală. Pot fi o mâncare de post ideală când nu avem mult timp la dispoziție. Ca înlocuitor pentru brânzeturi putem presăra deasupra: fulgi de drojdie, semințe de cânepă măcinate, semințe de susan, de dovleac sau de floarea soarelui, nuci, arahide etc. O bună soluție este să folosim din plin și plantele aromatice, proaspete sau uscate.

Rețete de paste de post sunt mereu rețete reușite cu următoarea condiție: savoarea pe care o adaugă brânzeturile sau carnea trebuie să vină dintr-o combinație de alimente vegetale cu gust intens.

Folosim paste scurte tip penne, fusilli, farfalle când sosul care le însoțește este dens și cremos. Pastele lungi tip spaghetti, linguine, tagliatelle, pappardelle, fettucine se asociază cu sosuri de consistentă mai lichidă.

Practic, putem găti în multe feluri paste fără carne, nu este deloc o limită lipsa ei. Alimentele vegetale cu aromă puternică la care putem apela sunt: măslinele și caperele, ceapa și usturoiul, ardeii, roșiile, feniculul, ciupercile, ierburile cu gust puternic sau algele. De asemenea, o combinație ideală este cea de paste cu leguminoase, pentru aportul proteic al acestora din urmă.

Cu unele excepții, sunt reţete de paste de post care se fac în circa jumătate de oră. Majoritatea pot fi luate și ca mâncare la pachet.

Iată mai jos 10 idei și sugestii, gândite pentru 4 porții.

Rețete de paste de post. Paste cu aroma de citrice

1. Spaghete cu portocale, măsline negre și fenicul

Portocale, măsline și fenicul, o combinație reușită pentru paste de post

Un fel rapid şi creativ de paste de post, pentru cine iubește asocierea dulce&sărat. Combinația de citrice cu măsline este una foarte des întâlnită în bucătăria mediteraneană, în salate vegetariene sau în combinație cu carne.

Ingrediente

  • 400 g spaghete/spaghetti
  • 50-60 g măsline kalamata
  • 2 portocale
  • vârful de la un bulb de fenicul
  • 1 cățel de usturoi
  • ulei de măsline
  • sare, piper

*Se fierb pastele: se pune apă la fiert într-o oală mare, adăugând sare. Proporția corectă la fiert paste este întotdeauna următoarea: 1 g de sare pentru 1 l de apă, 1 l de apă pentru 100g de paste. În cazul nostru, avem, aşadar, 4 litri de apă și 4 g de sare. Pastele se adaugă atunci când apa fierbe, cât mai răsfirate, ca să nu se compacteze.

*Între timp, se rade o portocală netratată şi se păstrează deoparte coaja. Portocala apoi se stoarce şi se păstrează sucul. Cealaltă portocală se curată de coajă, inclusiv de partea albă din interior. Fiecare felie obținută se taie în 2-3 bucăţi, le pătrăm şi pe ele deoparte. Avem, aşadar, bucăţele de portocală, suc şi coajă.

*Într-o tigaie antiaderentă adăugăm ulei, apoi usturoiul tăiat în două. Îl ținem pe foc la flacăra medie circa 2 minute, întorcându-l pe toate părţile. Când prinde culoare îl scoatem și îl aruncăm. (Acesta este procedeul standard pentru a aromatiza uleiul). Adăugăm în tigaie măslinele tăiate în două, bucățelele şi coaja de portocală și feliile subţiri de fenicul.

*Se ține pe foc acest sos 3-4 minute, adăugând o parte din sucul de portocală (câteva linguri le ținem deoparte).

*Se potrivește de sare și piper, se adaugă în tigaie pastele fierte și scurse și se amalgamează. Se adaugă la final cele câteva linguri de suc rămas, eventual încă puțin ulei.

*Se servește cu fulgi de drojdie sau semințe de susan, coajă de portocală și frunze de fenicul.

*Pentru cine nu ține post, se pot adăuga în sos și câteva bucățele de anșoa.

2. Spaghete cu dovlecei, roșii uscate și lămâie

Dovleceii se pretează la multe combinații în rețetele de paste de post

O altă rețetă de paste de post la fel de simplu și rapid de făcut, însă aromată și care în general place tuturor. Se folosesc roșii uscate pentru că reprezintă un concentrat de aromă, fiind deshidratate. La gust contribuie şi lămâia şi ardeiul iute, iar dovleceii aduc un plus de săruri şi vitamine. Totodată, contribuie şi la textura finală cremoasă.

Ingrediente

  • 400 g spaghete
  • 1-2 cepe
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 ardei iute roşu
  • 2-3 dovlecei
  • 8 roșii uscate
  • 1 lămâie netratată, sucul și coajă
  • pătrunjel verde
  • ulei de măsline (sau altul)
  • sare, piper

*Se fierb pastele ca în rețeta anterioară

*Se călesc într-o tigaie antiaderentă mare ceapa, usturoiul şi ardeiul iute tocate cât mai mărunt.

*După circa 2 minute la foc mediu și amestecând, se adaugă dovleceii tăiați cubulețe.

*După alte 3-4 minute, se adaugă și roșiile uscate tăiate mărunt.

*Se mai ține totul pe foc 2-3 minute, se stinge focul şi se adaugă coaja rasă de lămâie. Se reglează de sare și piper.

*Se adaugă pastele fierte și scurse, se amestecă la final şi sucul de lămâie și pătrunjelul verde tăiat mărunt.

*Se pot servi cu arahide măcinate, pentru un plus de aromă și de proteine.

Rețete de paste de post cu leguminose

3. Paste cu fasole

Pastele cu fasole sunt o mâncare de post echilibrată nutrițional

O rețetă din bucătăria tradițională italiană, extrem de practicată iarna ca fel principal. Nu există practic o rețetă, ci infinite rețete asemănătoare. Unele presupun doar usturoi, altele doar ceapă. Este, aşadar, o rețetă care se pretează foarte bine la o reinterpretare personală. Totodată, este extrem de gustoasă și ușor de făcut.

Ingrediente

  • 400 g paste scurte (fusilli, penne, rigattoni, farfalle, ditalini etc)
  • 400 g fasole fiartă (după preferințe)
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 bucată de țelină
  • 1 cățel de usturoi
  • câteva linguri de suc de roșii
  • ulei, preferabil de măsline
  • sare, piper, rozmarin

*Se fierbe fasolea urmând procedeul cu care e fiecare obişnuit. Ideal este ca ea să stea în apă cateva ore bune înainte de a o fierbe, cu puţin bicarbonat de sodiu, schimbând apa. Este o procedură care se aplică tuturor leguminoaselor, în acest devin mai uşor de digerat.

*Se fierb pastele al dente conform instructiunilor de pe pachet.

*Între timp, se aromatizează uleiul cu usturoi si se elimină, apoi se adaugă ceapa, morcovul şi ţelina tăiate mărunt. (Acesta este un procedeu standard pentru un sos de roşii.) Se călesc circa 10 minute la foc mediu, se adaugă apoi fasolea fiarta şi sucul de roşii. Se ţin împreună pe foc alte câteva minute.

*Se adaugă pastele fierte al dente şi se amalgamează ajustând de sare şi piper.

*Se condimentează cu o ramură de rozmarin înainte de a servi.

4. Paste cu năut, o versiune de duminică

Paste cu năut – rețetă din sudul Italiei – Salento, o variantă mai elaborată

Ingrediente

  • 400 g făină de panificație (sau jumătate făină obișnuită, jumătate de grâu dur)
  • 200 g apă

* Cu ele facem aluatul pentru paste și îl lăsăm să se odihnească, acoperit, înainte de a-l întinde și tăia

  • 200/250 g năut fiert (se fierbe după ce a stat 24h în apă cu puţin bicarbonat de sodiu în frigider, schimbând apa)
  • 2 cepe
  • 2 căței de usturoi
  • 1 ardei iute roșu
  • rozmarin, dafin
  • ulei
  • sare, piper
  • supă vegetală limpezită sau apă, în lipsă

*Înainte de orice, se face aluatul și se lasă acoperit.

*Se aromatizează uleiul cu usturoi într-o tigaie antiaderentă cât mai încăpătoare, apoi usturoiul se aruncă.

*În tigaie se adaugă ceapă tăiată mărunt, se călește circa 10 minute la foc mediu amestecând des. Picurăm din în când, ca să nu se lipească, câte puțină supă limpezită (apă).

*Odată ceapa devenită sticloasă, adăugăm ardeiul iute rupt în bucățele mici și fără semințe, rozmarin și dafin.

*Peste ele adăugăm năutul fiert și scurs bine. Acoperim cu supă (apă) și la foc mic, sub capac, lăsăm să fiarbă încet. Nu există un timp bine definit, se fierbe până năutul începe să se desfacă și lichidul scade (circa jumătate de oră).

*În timp ce năutul se termină de fiert împreună cu aromele, întindem foaia de aluat – nu mai groasă de 2-3 mm. O rulăm și tăiem pastele în stil tăiței/tagliatelle. Lungimea optimă e de circa 10 cm.

* Le întindem pe un prosop de bucătărie curat ca să se usuce minimal și, astfel, să nu se lipească între ele.

*Jumătate din paste le trecem prin ulei încins într-o tigaie pentru prăjit.  Prăjim rapid, 1-2 minute, câte puțini tăiței de fiecare dată. Rând pe rând îi scoatem cu o paletă cu găuri și îi lăsăm să se scurgă pe hârtie absorbantă.

*Cealaltă jumătate de tăiței îi fierbem în apă cu sare. Îi adăugăm în oală când apa dă în clocot. Sunt gata când se ridică, adică după circa 1 minut. Îi scurgem și îi trecem rapid sub jetul de apă rece.

*Pentru cine nu are timp să facă paste de casă dar vrea să încerce oricum această rețeta, există o alternativă: se fierb paste tip tagliatelle cumpărate conform indicațiilor de pe ambalaj (circa 100 g pentru 1 porție). Jumătate din ele se prăjesc rapid, puțin câte puțin pe rând, așa cum am explicat anterior. Cealaltă jumătate se lasă să se scurgă într-o strecurătoare.

*Se adaugă și pastele fierte și cele prăjite peste năut, atunci când începe să se desfacă, semn că e gata.

*Se amalgamează bine totul cu atenție, controlând dacă mai e nevoie de sare și piper.

Rețete de paste de post la cuptor

5. Lasagna cu sos ragù vegetarian cu linte

Lintea poate înlocui cu succes carnea într-un sos pentru paste de post

O lasagna elaborată este prin definiție o mâncare de duminică. Are nevoie de timp și pentru a o face, și pentru a o savura. Pentru orice rețetă de lasagna avem nevoie de foi, sos ragù și sos bechamel. Dat fiind că vorbim de o rețetă de post/vegan, avem nevoie de:

  • foi de lasagna fără ou
  • sos ragù în care am optat să înlocuim carnea cu linte
  • sos bechamel în care folosim un de arahide și făină de quinoa; această din urmă am ales-o, din toate opţiunile de făină posibile, pentru un plus de proteine. 

Ingrediente

  • 400 g foi de lasagna fără ou (pentru a le face în casă: 400 g făînă, 200 g apă, foile se întind de grosime maxim 2 mm)
  • 100 g făină de quinoa
  • 50 g unt de arahide neîndulcit
  • 500 g linte
  • 1-2 cepe
  • 1-2 morcov
  • 1 bucată țelină
  • 1 l suc de roșii
  • ulei
  • sare, piper

*Începem prin a face aluatul şi foile de lasagna, dacă optăm pentru foi de casă. Dacă nu, trecem direct la sosul ragù: călim cu ulei într-o tigaie mare ceapa, morcovul și țelina tăiate cât mai mărunt. Le lăsăm să prindă ușor culoare la foc mediu, amestecând 2-3 minute. Adăugăm și lintea și continuăm să călim totul la un loc alte 2 minute. Adăugăm sucul de roșii, amestecăm, dăm focul mic și lăsăm să fiarbă cu capac circa 40-45 de minute. Amestecăm din când în când și reglăm de sare și piper. Sosul e gata când lintea și zarzavaturile sunt moi și sosul a căpătat consistentă.

*Punem la fiert apa cu sare. Foile de lasanga uscate trebuie trecute prin apă clocotită înainte de a fi compune lasagna în tavă. Cele proaspete făcute în casă se folosesc direct aşa cum sunt.

*Între timp, într-o altă tigaie facem sosul bechamel, care leagă și totodată conferă aromă: adăugăm untul de arahide și făina, când se amalgamează turnăm încet 500 ml apă amestecând și omogenizând. Ținem compoziția încă pe foc, la minim, amestecând continuu, până scade și devine de consistenţa smântânii.

*Compunem lasagna într-un vas termorezistent de sticlă sau de ceramică: începem prin a unge cu puțin ulei, apoi pe fundul tăvii întindem 1 lingură bună de sos bechamel. Adăugăm prima foaie de lasagna trecută 1 minut prin apă clocotită, sau fără, dacă e proaspătă. Peste ea adăugăm 1-2 linguri de sos bechamel şi întindem uniform. Peste el, sos ragù, și el întins uniform, într-un strat de circa 1 cm. Apoi, altă foaie de lasagna, și tot așa până se umple tava. Între straturi se adaugă și câte puțin ulei. Stratul care acoperă trebuie să fie sos ragù, apoi sos bechamel.

*Se dă la cuptor circa jumătate de ora la 180°C.

Alte rețete de paste de post rapide

6. Paste cu ciuperci și cremă de dovleac

Ciupercile și dovleacul sunt o combinație perfectă toamna, pentru paste sau risotto vegan

O rețetă de post cu paste ultrarapidă, care aduce aminte de aromele toamnei.

Ingrediente

  • 400 g tagliatelle (sau alte paste)
  • 200-300 g ciuperci champignon proaspete (sau altele, sălbatice)
  • 200 g pulpă de dovleac tăiată cuburi
  • ulei
  • un strop de vin alb
  • usturoi
  • sare, piper, rozmarin

*Se fierb pastele al dente.

*Între timp, într-o tigaie antiaderentă mare adăugăm câteva linguri de ulei și călim cuburile de dovleac timp de circa 10 minute. Dăm tigaia la o parte și transferăm jumătate din cantitatea de dovleac într-un bol. Cealaltă jumătate o facem cremă folosind un blender și puțină apă de la pastele care fierb.

*În aceeași tigaie, aromatizam alte două linguri de ulei cu usturoi și rozmarin, pe care apoi le eliminăm. Adăugăm peste ulei la foc iute ciupercile tăiate felii, stingem cu vin și le călim circa 4-5 minute la foc mediu. Peste ele adăugăm apoi cuburile de dovleac și mai păstrăm tigaia pe foc încă 2-3 minute. În final adăugăm și crema de dovleac și amestecăm.

*Turnăm pastele fierte și scurse bine și amalgamăm cu atenție.

*Se servesc calde, adăugând piper proaspăt măcinat direct în farfurie.

*O bună alternativă, în lipsă de dovleac, sunt cartofii. Se combină foarte bine cu ciupercile și conferă cremozitate.

7. Paste cu radicchio și nuci

Paste de post cu radicchio și nuci, gata într-un sfert de oră

Un alt fel foarte rapid de paste de post, pentru care folosim fusilli, penne sau alte paste scurte. Contrastul dintre radiccio ușor amar și nucile dulcege duce la un gust final interesant.

Ingrediente

  • 400 g fusilli sau penne
  • 100 g miez de nucă
  • 1 radicchio
  • 1 ceapă
  • 100 ml lapte de soia (alt lapte vegetal)
  • 1 lingură făină de orez (sau de grâu, în lipsă)
  • ulei, sare, piper

*Se fierb pastele al dente.

*Între timp, se călește ceapa în ulei într-o tigaie antiaderentă, timp de câteva minute.

*Se taie fin frunzele de radicchio și se adaugă peste ceapă. Se călesc împreună alte câteva minute, picurând apă dacă e nevoie.

*Se adaugă lingura de făină puțin câte puțin, se amestecă, se stinge cu laptele de soia. Se continuă alte 2-3 minute la foc mediu, până când sosul capătă consistenţă.

*Se adaugă pastele fierte și scurse bine.

*La final, se adaugă nucile măcinate și se amalgamează bine cu pastele și sosul.

*Se potrivește de sare și piper și se servește cu bucăți de nuci trase la tigaie.

Rețete de paste de post creative

8. Paste de hrișcă, cu varză și cartofi

Pastele din hrișcă au un indice glicemic mai mic și sunt mai sănătoase

Paștele de hrișcă au proprietăți nutriționale superioare celor din făină de grâu. Mai jos, o rețetă italiană tradițională repropusă în versiune de post. Există paste de hrișcă în comerț dar se pot face foarte ușor și în casă, urmând rețeta de mai sus.

Ingrediente

  • 500 paste de hrișcă proaspete sau 300 g paste uscate
  • 200 g varză
  • o mână bună de ștevie sau spanac
  • 3-4 cartofi (sau topinambur/napi)
  • 1 cățel de usturoi
  • ulei, sare, piper
  • semințe de dovleac (sau de floarea soarelui)

*Se fierb pastele cum scrie pe pachet sau, dacă sunt de casă, până se ridică desupra. Se scurg și se țin deoparte, stropite cu câteva picături de ulei ca să nu se lipească între ele.

*În apa de la paste se fierb și cartofii tăiați cuburi de circa 2 cm latura. Se scurg și se țin și ei deopate.

*Între timp, într-o tigaie antiaderentă mare se aromatizează uleiul cu usturoiul tăiat în două, care se aruncă după ce a început să se rumenească. Este important să ținem flacăra la minim pentru a da timp uleiului să încorporeze aroma.

*Se călește în ulei varza tăiată fin, sunt suficiente în jur de 10 minute. Spre final se adaugă și frunzele de ștevie sau spanac, tăiate, și se călesc împreună alte 2-3 minute.

*Se adaugă la final cuburile de cartofi și pastele și se amalgamează pe flacăra încă 2 minute.

*Se completează cu sare și piper după preferințe.

*Se servesc pastele cu semințe de dovleac întregi sau măcinate.

9. Spaghete cu pesto de leurdă, roșii uscate și cuburi de tofu

Leurda și roșiile uscate conferă aromă, iar tofu completează cu proteine

O rețetă de post cu paste rapidă dar foarte atrăgătoare ca aromă: în timpul în care se fierb pastele se trece leurda prin blender.

Ingrediente

  • 400 g spaghete (linguine, tagliatelle, fettucine)
  • leurdă minim 200 g, trebuie să dea aromă
  • 100 g seminţe de floarea soarelui
  • 100 g roșii uscate
  • 200 g tofu
  • ulei, sare, piper
  • fulgi de drojdie liofilizată

*Se fierb pastele al dente, timp în care pregătim restul.

*Pentru sosul pesto folosim leurdă, circa 100 ml ulei, preferabil de măsline – cât să cuprindă frunzele, și o mână bună de semințe de floarea soarelui. Dacă e nevoie, și puțină apă. Sare și piper după gust. Se trec împreună prin blender sau se pasează cu un mixer vertical și e gata.

*Trecem rapid roșiile uscate tăiate bucățele printr-o tigaie antiaderentă la foc mediu. Nu e nevoie de ulei pentru că roșiile conțin deja suficient, și avem apoi mult ulei în pesto.

*După circa 1 minut, adăugăm în tigaie peste roșii și cuburile de tofu, le rumenim împreună încă 1 minut.

*Adăugăm pastele fierte și scurse și amestecăm ușor.

*După ce am stins focul, adăugăm pesto-ul de leurdă și amestecăm din nou încet, ca spaghetele să nu se rupă. Secretul e că pastele să absoarbă cât mai mult din sosul de leurdă aromat. Prin urmare, e ideal aşteptăm câteva minute înainte să mâncăm.

*Se pot servi la fel de bine calde dar și reci, cu drojdie liofilizată deasupra sau cu semințe de susan.

Exercițiu de supraviețuire. Paste-cu-ce-găsim-prin-bucătărie

10. Ultima dintre propuneri, dar nu cea din urmă: în loc de rețetă, un exercițiu bine venit mai ales în pandemie. Ajungem târziu acasă, sau nici măcar n-am ieşit… E frig, e seară, nu putem ieşi la cumpărături. Nu avem, aparent, mai nimic de mâncare dar foamea ne împinge să găsim o soluție. Oare se poate găti din resturile uitate prin frigider, cămară, dulapuri? Depinde de resturi.

Dacă printre ele se numără, de exemplu: niște făină, o ceapă și/sau un cățel de usturoi încremenite în sertarul frigiderului… Sau niște nuci pe care ţi le-a dat bunica la țară și ai uitat demult de ele? Ai un vas cu vreo plantă aromatică pe balcon? Vreo lămâie sau portocală abandonată în coșul de fructe?

Din 100 g făină și 50 g apă facem un aluat pe care îl întindem cu sucitorul de plăcinte. Nu mai gros de 2-3 mm. Se rulează și se taie cu cuțitul, circa 1 cm lățime. Şi avem pastele sub formă de fettucine.

În câteva linguri de ulei călim ceapă sau usturoi tocat mărunt sau ambele. Dacă mai avem vreo legumă care a supravietuit în frigider, o tăiem mărunt şi o adăugăm. Unim cu sosul obținut pastele fierte – nu mai mult de 1 minut, proaspete fiind. Adăugăm peste ele niște coajă de lămâie sau de portocala și niște nuci măcinate. Eventual, câteva fire de pătrunjel proaspăt tocat mărunt. Sare și piper. Dacă a zace prin frigider şi vreo coajă de brânză uscată, o radem deasupra. OK, încălcăm regula postului dar mâncăm o porţie de paste cu mai mult gust si cu ceva proteine.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare