Rețete cu pâine uscată dulci sau sărate, o modalitate practică de a refolosi pâinea care și-a pierdut prospețimea. Lupta împotriva risipei alimentare este un punct important pe agenda militanților pentru mediu. Totodată, a nu arunca mâncare ne ajută să facem economii deloc neglijabile. Cum reciclăm, așadar, pâinea veche?
Rețete cu pâine uscată dulci sau sărate – există câteva idei care circulă practic pe toată planeta. Una dintre ele, evocată anterior, este salata panzanella.
Alte idei și rețete cu pâine uscată, în general cunoscute şi practicate, sunt:
*pesmet –stropită întâi cu apă și uscată rapid în cuptor, pâinea uscată se trece prin blender
*crutoane – se taie cuburi pâinea, se stropește cu ulei, apă și ierburi aromatice; se lasă să absoarbă și se usucă în cuptor câteva minute; dacă este prea uscată, se umezește întâi bine prin stropire, se lasă să absoarbă, acoperită; se taie și se procedează la fel
*bruschette – se stropesc cu apă feliile de pâine, se lasă acoperite să absoarbă uniform; se usucă rapid în cuptor, se stropesc cu ulei și se condimentează
*budincă din pâine veche – poate fi în versiune sărată sau dulce: se înmoaie pâinea în lapte, se adaugă ouă (și zahăr, în varianta dulce) și se completează cu alte ingrediente: brânzeturi, resturi de carne sau preparate, legume, eventual tot reciclate, condimente și ierburi aromatice (sărat); sau fructe proaspete și/sau uscate, semințe uscate, cacao, cafea, arome etc (dulce)
*pizza cu pâine veche – se stropesc cu apă și ulei feliile de pâine, se lasă câteva minute acoperite, se așează peste ele suc de roșii, mozzarella, eventual alte ingrediente; se dau la cuptor câteva minute
*chifteluțe din pâine – pâinea umezită bine în lapte sau apă treptat până se desface și se poate omogeniza; i se pot adăuga ouă, brânzeturi, carne, legume, cartofi, arome, esențial este să iasă o compoziție de consistenţa celei clasice de chifetele
*supă de roșii cu pâine uscată/ pappa al pomodoro – tot o rețetă de origini toscane, în care pâinea uscată se înglobează într-o supă de roșii de consistenţă mai densă
Rețete cu pâine uscată. Dulci sau sărate, în funcție de ce ingrediente alegem
Dincolo de aceste soluţii cunoscute, am adunat mai jos o serie de rețete cu pâine uscată mai puțin comune. Sunt rețete cu pâine uscată, unele sărate, altele dulci. Fiecare dintre ele, propusă în varianta de 4 porții. Dealtfel, în funcție de ce adăugăm pe lângă pâine, fiecare dintre sugestiile de mai jos poate fi modificată din dulce în sărată și invers. Un bun exercițiu de creativitate în bucătărie. Orice mâncare pornește de la un ingredient de bază (carbohidrați, vegetale sau proteine) în jurul căruia adăugăm arome, consistenţe, texturi, culori, forme etc.
Rețete cu pâine uscată dulci sau sărate. Idei pentru mic dejun
1. Pancakes (clătite americane) din pâine uscată
Cunoscutele clătite americane se pot face și cu pâine uscată în loc de făină. Acest fapt este valabil în orice rețetă care comportă făină dar în care nu trebuie să se formeze gluten. Glutenul se formează din reacţia făinei cu apa şi are un rol esenţial în cazul aluaturilor dospite, cu drojdie sau cu maia.
Ingrediente
- 250 g pâine uscată (chiar de mai multe feluri)
- 2 ouă
- circa 400 g lapte
- 50 g zahăr
- coajă de la 1-2 portocale
- sare
- praf de copt circa 2 g
- ulei
- zahăr pudră cu aromă de vanilie
*Se rupe pâinea pe cât posibil într-un bol și se stropește cu lapte pe toate părțile folosind o lingură. Lichidul trebuie adăugat treptat, pe măsură ce pâinea absoarbe și începe să se desfacă ușor. Scopul este ca pâinea să se înmoaie dar să nu avem prea mult lapte în exces. Este mai bine să lăsăm o rezervă și să adăugăm la final, decât să greșim la început.
*Se transferă pâinea înmuiată într-un blender. Se adaugă ouăle, zahărul, 2 linguri de ulei, un vârf de cuțit de praf de copt, un praf de sare. Tot acum, adăugăm coaja de portocale, eventual și puțin suc. Compoziția trebuie să aibă consistenţă obișnuită celei de pancake. Adică, un pic mai densă decât cea de clătite. Dacă nu e suficient de lichidă, adăugăm fie puţin lapte, fie puţin suc de portocale.
*Se mixează totul câteva minute până când obţinem o compoziţie perfect omogenă.
*Se coace câte un polonic din compoziție într-o tigaie antiaderentă unsă cu ulei. Trebuie să ţinem cont că pancakes sunt mai groase şi mai mici în diametru decat clătitele: circa 1 cm grosime şi 10 cm diametru.
*Se servesc presărând zahăr pudră sau gem, dulceață, fructe, fructe uscate, iaurt etc.
*Eliminând zahărul și adăugând, de exemplu, brânzeturi, putem obține o versiune sărată din aceleaşi ingrediente.
2. Tarta din pâine cu nuci și vin fiert
O rețetă dulce în spiritul economiei domestice de odinioară, când nimic nu se arunca. Putem recupera astfel pâinea uscată și obține din ea o prăjitură nu foarte calorică dar aromată. În zona ei de origine, Veneția – se numește pinza veneta, se face și se consumă în special iarna după ce trec sărbătorile. Sau în perioada de post, dacă înlocuim untul cu ulei și laptele cu vin sau cu un lapte vegetal. Se servește cu vin fiert ca desert dar și ca mic dejun.
Ingrediente
- ½ kg pâine uscată
- ½ l vin fiert sau lapte călduț (vegetal, în versiune de post/vegan)
- 100 g făină obișnuită
- 50 g zahăr
- 40 g stafide
- 40 g prune uscate mărunțite (sau altele)
- 40 g nuci măcinate
- 1 măr ras sau tăiat mărunt
- scorțișoară
- 1 plic praf de copt
- 30 g unt (ulei)
*Se taie sau se rupe pâinea cu mâinile și se lasă să se înmoaie în lapte/vin fiert, în care am adăugat și zahărul. E ideal să rămână așa cât mai mult timp, minim câteva ore. Le putem lăsa împreună în frigider de seara.
*Se farâmitează bine cu o lingură de lemn, adăugând şi uleiul.
*Se adaugă stafidele clătite cu apă caldă, prunele uscate tăiate mărunt. La fel, mărul ras și nucile.
*Se adaugă peste acest amestec făina și praful de copt. Se amestecă ușor de jos în sus până se omogenizează bine.
*Se așează compoziția într-o tavă de cozonac tapetată cu unt/ulei și făină.
*Se coace în cuptorul deja încălzit la 180°C timp de circa 40-45 de minute.
Găluște cu pâine uscată, dulci sau sărate
Galuştele sunt foarte răspândite în tot spațiul geografic ce a aparținut cândva imperiului austro-ungar. Există infinit mai multe versiuni de găluște în gastronomia internațională, în afara celor cu găluște. Denumirea este dată de formă, nu de conținut. Au denumiri asemănătoare de la o țară la alta și pot fi făcute în versiune dulce sau sărată. Sunt în topul de rețete cu pâine uscată dulci sau sărate. Mai jos câte una din fiecare:
3. Găluște vegan cu cocos
Ingrediente
- 200 g pâine uscată
- 200 g lapte de cocos– cantitatea de lapte depinde întotdeauna de puterea de absorbție a pâinii, deci atenție, e preferabil să nu folosim tot laptele de la început, ci să completăm treptat
- 50 g zahăr
- 50 g măr ras
- coajă de la 1 portocală
- scorțișoară
- pesmet
- dulceață, după preferință
- ulei
*Se stropește pâinea cu laptele de cocos până se înmoaie și se poate omogeniza folosind o furculiță. Important de urmărit pas cu pas cât absoarbe pâinea.
*Se adaugă scorțișoara, coaja de portocală, mărul ras și zahărul și se amalgameaza cât mai bine.
*Se ia câte o lingură bună de compoziție, se aplatizează în palmă. Se așează în centru o linguriță de dulceață și se închide cu atenție. Trebuie să iasă o bilă rotundă de câţiva centrimentri, cu dulceață în interior.
*Se ung cu ulei folosind o pensulă de bucătărie. Se trec prin zahăr și pesmet și se așează pe o tavă tapetată cu hârtie.
*Se coc circa un sfert de oră în cuptor la 200°C întorcându-le, ca să se rumenească uniform.
4. Găluște cu parmezan
Ingrediente
- 300 g pâine uscată
- 200 g brânzeturi: parmezan ras ( se poate încerca și folosind cașcaval)
- 100 g făină obișnuită
- 3 ouă
- 250 ml lapte
- 100 g unt
- sare, piper, nucșoară
- pătrunjel
- pesmet (pâine uscată trecută prin blender)
- supă de carne sau de legume limpezită
* Cu o lingură de lemn se înmoaie bine untul într-un alt bol, până devine cremos.
*Se adaugă peste unt pâinea și laptele, ouăle și făina, parmezanul ras.
*Se amestecă foarte ușor cu lingură de lemn până pâinea absoarbe tot laptele.
*Se adaugă pătrunjelul tăiat mărunt, sarea, piperul și nucşoara.
*Se amestecă această compoziție cu mâinile umezite. Se lasă circa jumătate de oră să se amalgameze aromele.
*Se pregătește între timp supa, de legume sau de carne. Se strecoară păstrând supa limpede pentru găluște şi folosind ce a fiert în ea la alte reţete.
*Se ia puțină compoziție cu mâna și se dă formă rotundă. Diametrul găluştilor trebuie să fie de circa 5 cm. Se face întâi una de probă și se fierbe în puțină supă, adăugând-o când fierbe. Dacă se desface, mai are nevoie de pesmet în compoziție. Dacă e prea dură, de puțin lapte.
*Când compoziția e echilibrată, după ce am făcut proba, se dă formă găluștelor folosind puțină făînă.
*Se lasă câteva minute să se usuce ușor la suprafață.
*Se încălzește supa limpezită și când începe să fiarbă ușor se așează în ea găluștile manevrându-le cu atenție.
*Se ține focul mic astfel încât să fiarbă ușor fără să se miște prea mult în oală. Sunt gata când se ridică deasupra. Mai precis, atunci când intră ușor scobitoarea în ele.
*Se servește cu puțină supă în farfurii adânci, cam 3-4 reprezintă o porție.
* O altă variantă este de a le fiebe în sos de roșii.
Rețete cu pâine uscată dulci sau sărate. Idei pentru prânz sau cină
Una mai rapidă, cealaltă ceva mai elaborată, potrivită și când aveți invitați la masă.
5. Omletă de pâine
Când se întâmplă să fie mai mulți la masă și nu sunt ouă suficiente, o soluție salvatoare e pâinea uscată. Cu ea, cu puțin lapte și ceva arome – mărar, ceapă, le putem „lungi”. Obținem, totodată o omletă mult mai ușoară dar la fel de gustoasă. Dacă îi alăturăm și o salată verde, avem astfel o masă completă.
Ingrediente
- 2 ouă
- 250 g pâine uscată
- 100 ml lapte
- 2-3 linguri brânzeturi rase
- mărar
- ceapă verde
- sare, piper
- ulei
*Se stropește, ca mai sus, pâinea uscată cu lapte, dându-i timp să îl absoarbă suficient, să se desfacă ușor.
*Se bat ouăle și se adaugă pâinea umezită, se bat bine împreună.
*Se adaugă brânzeturile, ceapa verde și mărarul, sare și piper.
*Se unge o tigaie antiaderentă mare cu ulei, se încălzește și se toarnă compoziția.
*Se ține câteva minute la foc mic cu capacul deasupra. Scopul e să o pătrundă încet căldura fără să se ardă.
*Când începe să se rumenească dedesubt, se întoarce și se continuă la fel până se rumenește și pe partea cealaltă. Pentru întors, ne putem folosi de o farfurie întinsă. O așezăm cu faţa în jos pe tigaie și întoarcem tigaia cu atenție. Vom avea pe farfurie omleta întoarsă. Îi dăm drumul înapoi în tigaie.
*Se servește caldă, cu salată alături. Prânz, cină sau mâncare la pachet, deopotrivă.
*Ca varianta, putem îngloba în ea și legume gătite anterior: spanac, urzici, ardei, dovlecei, morcovi. Omleta este prin excelență un mod de a recicla resturi din zilele precedente.
6. Vinete umplute cu pâine și brânzeturi
Vinetele umplute sunt întotdeauna o propunere apetisantă aparținând bucătăriei mediteraneene. Se poate declina în multe feluri, dar varianta cu pâine uscată nu are nimic de invidiat la celelalte. Practic, miezul scobit al vinetei se amalgamează cu pâine și alte ingrediente care dau gust și aromă. Un fel de mâncare complet, alături de o salată.
Ingrediente
- 2 vinete mari
- 150 pâine uscată
- 50 g brânzeturi rase, după preferință
- 250 mozzarella sau alt tip de brânzeturi proaspete, cuburi
- eventual ton din conservă
- pătrunjel
- usturoi
- sare, piper
- ulei
- pesmet
*Se taie pe lung vinetele și se scobesc cu o linguriță, păstrând pulpa deoparte.
*Se blansează (se trec prin apă care fierbe) jumătățile de vinete scobite. Se lasă să se scurgă bine.
*Se aromatizează uleiul cu usturoi, care apoi se aruncă. Se călește în ulei câteva minute pulpa de vinete mărunțită cu cuțitul.
*Se stropește pâinea uscată cu apa folosind o lingură. Se așteaptă puțin și se stropește din nou. Este nevoie ca pâinea să se desfacă și să poată fi amestecată cu pulpa de vinete; fără să ajungă să se scurgă apă din ea.
*La acest amestec adăugăm brânzeturile, pătrunjelul tăiat mărunt, sare și piper.
*Se împarte compoziția în patru și se umple fiecare dintre jumătățile de vinete.
*Se stropesc deasupra cu ulei, se presară puțin pesmet și se gratinează în cuptor circa jumătate de oră la 180°C.
Rețete cu pâine uscată dulci sau sărate. Idei de desert rece
Două soluții mai mult decât suprinzătoare dar una mai interesantă decât alta.
7. Tiramisù cu pâine uscată în loc de pișcoturi
Dat fiind că pâinea uscată se pretează foarte bine a fi înmuiată, o bună ideea este de a înlocui astfel pișcoturile din tiramisù. Compensăm, eventual, cu puțin zahăr în plus, în cremă sau în cafea. Un desert, așadar, mai ușor și mai puțin caloric.
Ingrediente
- 200 g pâine uscată felii
- 100 g zahăr
- 3 ouă
- 250 g mascarpone (ricotta, pentru o versiune mai ușoară)
- 200 ml cafea tare, pentru însiropat
- cacao
*Se bat gălbenușurile spumă și albușurile separat, ca pentru bezea. Se împarte în două zahărul și se folosește jumătate cu gălbenușurile, jumătate cu albușurile.
*Peste crema de gălbenuș se adaugă toată cantitatea de mascarpone, treptat, bătând cu mixerul la viteză mare.
*Când nu mai încorporează aer se adaugă albușurile spumă și se amestecă foarte ușor, de jos în sus. Am obținut, astfel, crema.
*Alegem un vas de orice fel, în care feliile de pâine să acopere toată suprafața.
*Se așează un strat de pâine uscată și se stropește cu cafea. Trebuie să se insiropeze dar fără să avem cafea în exces; e preferabil, deci, să adăugăm cafea treptat, așteptând câteva minute înainte de a adauga din nou.
*Peste stratul de pâine se așează un strat de cremă, jumătate din total.
*Apoi, un alt strat de pâine stropită cu cafea și ultimul strat de cremă.
*Se presară deasupra cacao din belșug, folosind o sită, pentru a o distribui uniform.
*Se lasă câteva ore în frigider înainte de a servi.
8. Salam de ciocolată cu pâine uscată
Pe modelul tiramisù, putem înlocui biscuiții cu pâine uscată și în rețeta de salam de biscuiți cu ciocolată. Pentru un gust mai echilibrat este preferabil să păstrăm și o cantitate mică de biscuiți, alături de pâine. Vom avea un rezultat final oricum mai puțin dulce și mai dietetic, în care însă ciocolata rămâne protagonistă.
Ingrediente
- 150 pâine uscată
- 50 biscuiți (resturi de mai multe feluri sau resturi de cozonac, chiar)
- 150 g zahăr
- 2 ouă
- 100 g cacao
- 100 g ciocolată amară
- 50 g nuci/migdale/alune mărunțite
- esență de rom
*Se bate untul cu mixerul adăugând jumătate din zahăr. Se amestecă apoi cu ciocolata topită la bain marie.
*Separat, se bat gălbenușurile cu cealaltă jumătate din zahăr. Se amestecă și ele cu crema de unt și ciocolata topită. La cremă se adaugă și praful de cacao și câteva picături de esență de rom.
*Ultimele, se bat spumă albușurile și încorporează încet în cremă.
*La cremă se adaugă nucile mărunțite/alune și pâinea uscată făcută bucăți foarte mici, la fel și biscuiții. Este important ca bucățile să nu fie mai mari de 1 cm.
*Se așează această compoziție pe hârtie de cuptor și de rulează în formă cilindrică, de salam.
*Se strânge bine la capete și se ține la frigider 24h.
*Se servește tăind felii de 1 cm grosime.
Rețete cu pâine uscată dulci sau sărate. Două tarte dulci ultrarapide
9. Tartă din pâine uscată și fistic
Fisticul este un fruct oleaginos care se pretează atât pentru rețete dulci cât și sărate. În varianta noastră, avem o rețetă de tartă dulce pentru mic dejun sau desert (eventual cu un topping de ciocolată deasupra). În loc de făină folosim pâine uscată măcinată într-un mixer, și nu înmuiată, ca în rețetele anterioare.
Ingrediente
- 4 ouă
- 120 g zahăr
- 100 g pâine uscată măcinată
- 100 g fistic măcinat (făină)
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- ½ plic de praf de copt
- un praf de sare
- zahăr pudră
*Se mixează pâinea uscată și fisticul până obținem ca o făină de granulometrie medie, deci nu foarte fină.
*Se bat ouăle cu zahărul și sarea folosind obișnuitul mixer, până nu mai încorporează aer.
*Se adaugă uleiul continuând cu mixerul. La această compoziție lichidă se adaugă amestecul de pâine și fistic și se amalgamează ușor.
*În final se adaugă și praful de copt încorporându-l bine.
*Se așează compoziția într-o tavă detașabilă îmbrăcată cu hârtie de cuptor.
*Se coace la 180°C în modalitate statică, neventilată, circa jumătate de oră.
*Se pudrează cu zahăr imediat scoasă din cuptor.
*De încercat și varianta cu nuci în loc de fistic, păstrând aceleași cantități.
10. Tartă cu piersici din pâine uscată
O altă rețetă ideală de reciclat pâinea din zilele anterioare, dar și fructele prea coapte, care încep să se altereze. Un desert extrem de ușor de făcut și dietetic. Se poate consuma fie cald, scos din cuptor, fie rece.
Ingrediente
- 150 g pâine uscată
- 100 ml lapte
- 2 ouă
- 50 g făină
- 60 g zahăr
- 2 linguri de ulei
- coajă de la 1 lămâie
- ½ plic de praf de copt
- 2 piersici (se poate încerca și cu alt tip de fructe la îndemână, pere, mere, caise, prune – bine coapte)
*Se rupe pâinea bucăți cât mai mici și se așează într-un bol mare, turnând laptele peste ea.
*Când pâinea se desface uşor cu furculiţa, umezită fiind, se adaugă restul de ingrediente, mai puțin fructele. Se amestecă folosind un mixer la viteză mică.
*Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de cuptor.
*Deasupra se așează feliile de fructe una lângă alta, încercând să fie dispuse cât mai estetic.
*Se coace în cuptorul încălzit la 180°C circa jumătate de oră.
*Se așteaptă câteva minute înainte de o servi sau gusta.