Reţete simple pentru cină. 10 idei de cină rapidă

    Reţete simple pentru cină sunt nenumărate dar e important să ne inspirăm din cele care urmează principiile alimentației corecte: alimente vegetale, proteine, grăsimi sănătoase. Uneori nu realizăm, dar avem mereu la îndemână multe combinații rapide de ingrediente. Putem găti rețete simple pentru cină rapid și sănătos dar cu gust, ca să nu încheiem ziua cu o masă plictisitoare.

    Micul dejun ne ajută să începem ziua în avantaj, iar prânzul să o încheiem cu bine. Cina este pentru noi și ai noștri, este masa la care facem bilanțul zilei și ne relaxăm.

    Pentru a dormi bine, masa de seară trebuie să fie programată devreme. Totodată, trebuie să fie echilibrată și ușoară, în limita a circa 600 kcal. Dar asta nu înseamnă că trebuie să fie banală și neatrăgătoare.

    De multe ori, însă, suntem lipsiți de idei și ajungem să repetăm aceleași feluri de mâncare. Sunt momentele în care pregătirea cinei pare o povară, oare ce să mai facem de mâncare… Se naște, astfel, întrebarea: există rețete simple pentru cină în măsură să rupă monotonia? Există rețete simple pentru cină cu care să nu pierdem mult timp, totodată?

    Rețete simple pentru cină. De ce este important să știm să ne organizăm

    Dincolo de rețete și combinații alimentare, o bună reușită depinde și de felul în care ne organizăm. Metoda ideală pentru a optimiza timpul consumat cu gătitul este aceea de programa mesele de pe o săptămână pe alta.

    Pentru asta, e nevoie să alcătuim un meniu săptămânal care să includă mesele acasă, pe cele de la muncă, școală, în deplasare. Cu meniul în mână și rețetele pentru cină, mic dejun sau prânz, facem o listă de cumpărături săptămânale.

    A pregăti anticipat alimentele si a le găti parțial face parte din conceptul de batch cooking. Un fel de gătit în serie, pregătind mai multe deodată, eventual împreună cu familia. Consumând 2-3 ore în timpul weekendului, câștigăm exponențial timp în serile din timpul săptămânii. O practică deloc nouă, redescoperită în toată lumea în ultimii ani.

    Prin urmare, spălăm și uscăm fructele și legumele. O parte merg în frigider, altele, în cămară. Unele le putem deja căli sau gratina sau găti în tigaia grill și conserva în caserole închise pentru mai multe zile. Carnea o putem deja porționa și pregăti în funcție de mese și de meniu. O putem, de exemplu, condimenta sau o putem marina într-un lichid care să o și frăgezească.

    La fel, putem fierbe năut sau fasole, coace cartofi sau dovleac. Sau ardei și vinete coapte în cuptor sau, dacă facem un grătar, la sfârșit putem profita. Le putem pe toate conserva pentru mai multe zile, sau putem congela o parte. Dacă avem în minte sosuri sau dressinguri, putem începe să le pregătim deja peste weekend.

    Rețete simple pentru cină. Idei rapide de cină cu carne

    1. Chili con carne servit cu felii de mămăligă pe grill

    O alternativă la tacos sunt felii subțiri de mămăligă rece coapte ușor în tigaia grill sau în cuptor.

    Este un clasic al bucătăriei mexicane, perfect ca reţetă simplă pentru cină. Se face din carne tocată de vită, fasole fiarta deja şi suc de roșii, în cantități aproximativ egale. Călim în ulei o ceapă și un ardei gras tăiate ca la ciorbă. La ele adăugăm un cățel de usuturoi și un ardei iute tăiate foarte mărunt. După câteva minute la foc mediu adăugăm carnea astfel încât să nu rămână compactă. Se lasă să fiarbă sub capac circa un sfert de oră, adăugând puțină sare. Se adaugă sucul de roșii și se continuă fierberea cam tot atât. În final, se adaugă și fasolea prefiartă și se completează fierberea încă vreo 10 minute. Rețeta originală prevede și semințe de coriandru, adăugate la sfârșit. În final, ajustăm de sare, dacă e nevoie.

    La origine, acest fel tipic mexicam se servește cu clasicele tacos, din făină de porumb alb. O alternativă foarte bună sunt felii subțiri de mămăligă rece coapte ușor în tigaia grill sau în cuptor.

    2. Piccata – pui cu lămâie servit cu cartofi și salată verde

    Această rețetă se îmbină perfect cu o salată verde

    Este o rețetă clasică italiană care poate intra oricând în topul oricui de rețete simple pentru cină. Pieptul de pui tăiat felii subțiri (sau pulpe, aripi, pentru cine preferă) se trec ușor prin făină. Se rumeneşte în ulei de măsline la foc mediu şi se dă deoparte. În aceeaşi tigaie se adaugă puțin vin alb, suc de lămâie și câteva capere, eventual încă puțin ulei. Sucul de la o lămâie e suficient pentru 3-4 porții. Rețeta originală prevede unt, dar uleiul este preferabil pentru sănătate.

    Se lasă sosul 2-3 minute să se amalgameze aromele, se adaugă apoi carnea peste el alte 2-3 minute. Înainte de a stinge flacăra, se potrivește de sare și piper. Se servește cu puțin pătrunjel tocat mărunt. Se îmbină perfect cu cartofi la vapori și salată verde cu dressing ușor dulce.

    Rețete simplă pentru cină. Idei cu paste si orez

    3. Orez gratinat cu legume și bacon

    La această rețetă, se potrivește perfect un pic de parmezan

    Orezul gratinat este o altă rețetă simplă pentru cină rapidă și la îndemână. Legumele se pot alege după gustul personal. O bună combinație este: ceapă, morcovi, mazăre, ciuperci, opţional ardei tăiate toate mici de circa 1-2 cm, mazăre sau fasole verde. Călim legumele în ulei de măsline la foc vioi. După câteva minute se adaugă cuburile de bacon, se mai învârte puțin și se adaugă orezul.

    După ce acesta a devenit sticlos, se adaugă supă de legume (apă, în lipsă). Proporția este 1 parte orez, 3 părți de apă, în volum. Supa de legume se poate face foarte ușor fierbând în apă ceapă, morcov și frunze de țelină. Alternativ, folosind un cub concentrat de calitate. Se acoperă tigaia și se lasă la foc mic până când orezul începe să absoarbă apa, dar nu complet. În această fază se adaugă parmezan ras, se amestecă bine, ajustand de sare și piper. Cine preferă, poate adăuga și puțin unt.

    Se așează totul într-un vas termorezistent uns cu unt sau ulei. Se presară deasupra încă puțin parmezan. Se lasă în cuptor circa 15 minute la 150-160 de grade, până se rumenește puțin.

    4. Spaghette alla bolognese cu carne de curcan

    Ideal pentru sănătate ar fi să folosiți spaghette integrale

    Sosul ragù bolognese este tot un clasic al bucătăriei italiene. În versiunea originală se face cu carne de vită, dar ea se poate înlocui uneori cu carne tocată de curcan. E și mai ușoară dar și mai răpid de făcut.

    Prepararea în sine e simplă: călim în ulei de măsline ceapă, morcov și țelină tocate cât de mărunt posibil. E preferabilă o oală antiaderentă, fiind vorba de un volum mai mare. Se învârt legumele în oală câteva minute la foc iute, până prind ușor culoare. Peste ele se adaugă carnea tocată de curcan. Puțin câte puțin, ca să nu se compacteze.

    Când și carnea s-a rumenit puțin se stinge cu vin roșu. Odată evaporat vinul, la foc iute, se adaugă concentrat de roșii. Merge și suc de roșii, în lipsă, gustul o să fie însă mai puțin intens. Se ține așa la foc mic fără capac, să pâlpâie. E gata după circa 20-25 de minute. Sare și piper la sfârșit, după preferințe. Se adaugă peste spaghettele integrale fierte conform instrucțiunilor. În maniera clasică se servește cu parmezan ras.

    Idei de cină rapidă cu peste sau crustacee

    5. Spaghette din dovlecei cu creveți

    Dovleceii sub formă de spaghette sunt un deliciu, cu mai puține calorii

    Există niște mici mașinării care nu costă mult, în care intră legumele întregi și ies spaghette. Dar dovleceii se pot tăia foarte ușor și manual: se taie felii pe lung, de circa jumătate de centrimetru grosime. Apoi feliile se fac fâşii mici, pe lung. Să semene în final cu spaghettele. Dacă ies de formă aproximativă, nu este nici o nenorocire. Ideea e de a încerca o versiune mai puțin calorică la pastele clasice.

    Odată pregătiți dovleceii, se lasă într-un vas. Se călesc creveții în ulei de măsline aromatizat cu un cățel de usturoi (pe care îl eliminăm). După circa 2 minute, adăugăm și dovleceii în formă de paste. Se continuă la foc mediu încă alte 2-3 minute și e gata. Se servesc presărați cu sare și piper, suc de lămâie și pătrunjel. Se pot servi cu o felie de pâine integrală.

    6. Somon afumat cu conopidă și orez negru

    Acest fel de mâncare poate face și el parte cu succes dintr-un top de rețete simple pentru cină. Orezul negru are importante proprietăți nutriționale, la fel și conopidă. Sunt suficient de neutre ca să poată fi asociate unui aliment cu aromă mai intensă, somonul. Fierbem orezul negru în apă cu sare conform instrucțiunilor. Între timp, pregătim conopida. Într-o tigaie antiaderentă  mare călim o ceapă tăiată mărunt, timp de câteva minute. Picuram, eventual, puțină apă. Apoi adăugăm conopida ruptă în buchetele mici. O lăsăm la foc mediu cu capac circa 10 minute. Conopida e mai plăcută dacă rămâne crocantă.

    După ce orezul a fiert îl scurgem și îl adăugăm în tigaie peste conopidă. Le mai învârtim 2 minute la foc mediu cât se amalgamează aromele. Adăugăm suc de lămâie și, eventual, și puțină coajă rasă. Stingem și adăugăm desupra bucățele mici de somon afumat. Atenție la sarea totală, somonul este deja sărat.

    Rețete simple pentru cină vegetariene sau vegane

    7. Vinete gratinate în evantai, cu roșii și mozzarella

    Vinetele se taie pe lung fără a le tăia cotorul, astfel încât feliile să poată forma un fel de evantai. Se presară cu puțină sare și se lasă să se scurgă lichidul din ele. Apoi se dau la cuptor cu felii de roșii și mozzarella între ele și se stropesc cu ulei. Pentru un plus de aromă, feliile de vinete și pot aromatiza cu usturoi. Se taie un cățel în lungime și se trece ușor peste fiecare felie de vinete cu partea unde a fost tăiat.

    Pentru o masă completă, alături de vinete se pot așeza câțiva cartofi copți. Se dau împreună la cuptor până sunt gata, circa jumătate de oră. Pentru cine preferă un plus de proteine, în loc de carbohidrați (cartofi), există o soluție ideală foarte rapidă: o omletă subțire pe care o rulăm cu alte câteva bucățele de roșii și mozzarella înăuntru. Mozzarella se înmoaie şi compactează ruloul, care se secționează în felii.

    8. Ardei  umpluți cu cuşcuş în stil mediteranean, gratinați la cuptor

    Ardeii grași se coc parțial la cuptor circa jumătate de oră, timp în care se pregătește umplutura. Se adaugă apă fiebinte peste cuşcuş conform instrucțiunilor de pe cutie. Apa se adaugă treptat, cu atenţie, pentru a testa puterea de absorbție și a nu exagera. Fiecare tip de cuşcuş se comportă diferit, instrucţiunile sunt în general aproximative. Se aromatizează cu sare și ulei de măsline. I se adaugă apoi roșii, măsline, brânză feta, tăiate toate mărunt, și capere. Se amestecă bine totul, se completează cu sare și piper.

    Când ardeii s-au răcit puțin, se umplu cu compoziţia obţinută și se dau din nou la cuptor. Trebuie să stea la circa 160 de grade C cam un sfert de oră, până se gratinează.

    9. Cremă de linte și ciuperci cu spanac și orez picant

    Este o combinaţie reuşită de proteine vegetale, verdeţuri, carboidrati şi puţine grăsimi. Fierbem lintea circa 20 de minute, până e fiartă complet. În acest timp, călim ciupercile champignon tăiate felii subțiri cam 5 minute. Când sunt ambele gata, se unesc și cu un mixer vertical se fac cremă, aromatizând, după gust, cu ulei de măsline, piper și sare.

    În aceeași tigaie în care am călit ciupercile călim și frunzele de spanac cu puțin unt 2-3 minute, până se înmoaie dar rămân relativ crocante. În paralel, fierbem orezul, de preferință asiatic, în apă cu sare. Îl scurgem, îl aromatizăm cu piper, paprika iute și ulei. Se servesc împreună în proporții egale.

    Reţete simple pentru cină. O idee, mai multe posibilități

    10. Salată de paste integrale cu năut, roșii, castraveți, mozzarella și dressing de avocado

    Dressingul de avocado se face cu avocado bine copt.

    Iată și o rețetă simplă pentru cină pe gustul vegetarienilor. Salatele de paste sunt ideale pentru vară pentru că se aromatizează mai bine stând în frigider. Se fierb pastele, se scurg și se răcesc. Sunt preferabile paste scurte, tip fusilli, penne, farfalle. Nautul se fierbe și se răcește sau se decongelează, dacă a fost fiert înainte. Sau se scurge din conservă. Roșiile și castraveții se taie cuburi mici, se presară cu sare și se lasă să se scurgă.

    Curățăm fructul de avocado copt bine și îl blenduim cu ulei de măsline, suc de lămâie, sare, piper, pătrunjel, puțin iaurt. Amestecăm toate ingredientele și le adăugăm dressingul cu avocado. Potrivim de sare și piper. Secretul acestei salate este să stea cel puţin câteva ore la frigider. Se poate foarte bine consuma de pe o zi pe alta. Pentru o variantă nevegetariană, se poate înlocui mozzarella cu carne de pui pe grill.

    SPUNE-ȚI POVESTEA »
    Căutare
    Urmărește-ne și pe Facebook