Rămâi sau pleci? Cum decizi dacă te desparți sau mai aștepți

Rămâi sau pleci? Cum decizi dacă te desparți sau mai dai o șansă relației

Este miezul nopții și Andrei nu poate dormi. Se frământă lângă femeia din patul său, partenera lui de peste nouă ani, față de care se simte din ce în ce mai distant.

Alexandra este nefericită de mai bine de trei ani. S-a obișnuit cu starea asta. Așteaptă ca iubitul ei să se schimbe. Acesta are tendința de a bea constant și de a fi agresiv în acele momente. Din cauza asta și-a pierdut și locul de muncă, iar Alexandra este nevoită să susțină singură cheltuielile casei. Uneori, el îi cere bani de alcool și țigări și pierde multe nopți în oraș. 

Denisa vrea copii; știa de la început că Vlad nu îi împărtășește dorința, dar era mult prea îndrăgostită ca să îi pese atunci. Au o relație frumoasă și se iubesc, dar Vlad e de neclintit în privința deciziei sale. Oare ar trebui să renunțe la visul ei de-o viață?

Relațiile sunt delicate și complicate, chiar și cele pe care le-am eticheta ca fiind „simple“. Stă în farmecul lor să fie așa. Mecanismele fine prin care ne împletim propriul fel de a fi cu realitatea și felul de a gândi și a funcționa al celuilalt, deosebirile și asemănările dintre noi, provocarea de a lăsa pe altcineva să ne cunoască în mod autentic, toate acestea sunt experiențe deopotrivă frumoase și înspăimântătoare.
Decizia de a rămâne sau de a pleca dintr-o relație nu este ușoară. Mai ales dacă ai investit ani, sentimente și v-ați făcut planuri de viitor. Perspectiva despărțirii nu devine mai ușoară nici măcar atunci când știi deja că te-ai îndrăgostit de „persoana nepotrivită“.

Mai jos vei găsi câteva posibile explicații pentru care ai ajuns în acest punct, ce te vor ajuta să analizezi mai bine situația în care te regăsești și să iei o decizie dacă te simți confuz în privința viitorului relației tale.

Rămâi sau pleci? Valori și principii diferite

Partenerul tău prioritizează locul de muncă în detrimentul familiei sau al relației? Dacă suntem diferiți în astfel de puncte vitale, este normal să existe disensiuni. O sugestie ar fi, înainte de a lua o decizie, să comunici partenerului nevoile tale și să vedeți dacă puteți ajunge la un compromis din care să aveți de câștigat și voi și mai ales relația.

Dorințe mari fără un numitor comun

În exemplul de mai sus, Denisa își dorește cu ardoare un copil, iar Vlad nu. Nu este nimeni de condamnat aici. Se întâmplă, pur și simplu, să întâlnim parteneri cu care de altfel relaționăm extraordinar în celelalte aspect ale vieții de cuplu, dar cu care nu ne potrivim la unele capitole… esențiale. În acest caz, trebuie să fii dispus să te autoanalizezi sincer. Dacă există ceva în viața ta ce îți dorești cu orice preț (sau, din contră, ceva ce nu vrei sub nicio formă), poate că este momentul să îți respecți aceste dorințe și să mergi mai departe în căutarea lor (sau să te îndepărtezi de ceea ce știi în mod cert că nu vrei). Cealaltă variantă, de a rămâne în cuplu cu prețul sacrificării propriei viziuni, aduce cu sine riscul unor frustrări mocnite care, în timp, se transformă în certuri și reproșuri ce vor eroda relația de iubire. O discuție sinceră și asumată cu partenerul te-ar putea ajuta mult în acest caz. Este recomandat să verifici întotdeauna, ca să eviți riscul unor neînțelegeri. Se poate întâmpla să constați că pentru celălalt situația nu era atât de alb-negru pe cât ai crezut și, mai mult, între timp și-a schimbat unele idei.

Infidelitate

Una dintre cele mai mari suferințe ale unui cuplu este infidelitatea.
Deși de cele mai multe ori se întâmplă la nivel fizic, are un impact psihologic major asupra noastră. Așadar, dacă nu ați convenit de la bun început că aveți o relație deschisă, infidelitatea pune un mare semn de întrebare asupra parteneriatului vostru. Mai mult, dacă partenerul infidel nu regretă și nu renunță la persoana cu care a înșelat, cel mai probabil a venit momentul să accepți că meriți ceva mai mult.

Rămâi sau pleci? Lipsă de comunicare

Lucrurile ținute prea mult timp sub tăcere au tendința să se acumuleze și să creeze distanță între parteneri. Să comunici bine înseamnă să fii sincer, să accepți că te vei certa din când în când și să explici cât de bine poți ceea ce simți, fără a arunca vina pe celălalt, ci vorbind strict din perspectiva ta (nimeni nu deține adevărul absolut și suntem cu toții ființe subiective).
Un lucru e cert; oamenii nu ne pot citi telepatic gândurile, nemulțumirile și dorințele, așa că nu te mai aștepta ca partenerul să facă schimbări sau să rezolve anumite aspect legate de relaționare dacă nu spui lucrurilor pe nume, indiferent de cât de clare ți se par.

Etape diferite ale dezvoltării personale

V-ați îndepărtat, pur și simplu. De-a lungul vieții, dorințele și nevoile se mai schimbă. Dacă este și cazul tău, va trebui să iei o pauză de gândire și să vezi dacă accepți schimbările partenerului. Cine știe, e posibil ca unele dintre ele să te ajute și pe tine pe drumul transformării. Dacă, din contră, simți că ați ajuns în puncte disjuncte, cel mai bine ar fi să vezi dacă ce vă mai leagă e suficient pentru a merge înainte. Imaginează-ți doi copaci care cresc alături, împletindu-se, și compară-i cu alți doi copaci care au crescut în direcții diferite, departe unul de celălalt.  

Dependențele

Alcoolul și drogurile sunt semnale de alarmă în cadrul relației. Oricât de mult ți-ai dori să fii tu cel care își schimbă partenerul ar trebui să știi că de cele mai multe ori schimbarea e ceva ce vine din interior și că nu vei putea fi niciodată, cu toate bunele tale intenții, terapeutul persoanei iubite. Dependența unuia dintre parteneri pune o presiune mare asupra cuplului, deoarece modifică dramatic felul de a fi al unei persoane și afectează multe arii ale vieții, inclusiv cea financiară. Vezi dacă partenerul este dispus să renunțe la dependențele sale, observă dacă face pași concreți în direcția vindecării și, în caz contrar, analizează serios și lucid dacă vrei să trăiești o astfel de poveste.

Rămâi sau pleci? Relațiile abuzive

Merită să abordăm separat problema relațiilor toxice. În primul rând, este esențial ca într-o relație ambii parteneri să contribuie la binele și bunăstarea celuilalt. Abuzul îmbracă mai multe forme: fizic, emoțional, economic sau chiar spiritual.

Dacă simți că depui eforturi mari, dar nu există reciprocitate, dacă celălalt nu are grijă de tine și de nevoile tale, ba mai mult, te agresează fizic ori verbal,nu îți dă voie să te întâlnești cu prietenii ori familia sau vrea să dețină controlul asupra veniturilor câștigate de tine, ar trebui să îți fie clar că trebuie să pleci din acea relație. 

Modelele pe care le învățăm în familia din care provenim își pun amprenta asupra a ceea ce acceptăm sau nu într-o relație. Dacă modelul pe care l-ai văzut la părinții tăi era unul caracterizat de disfuncționalitate, este posibil să fii mai vulnerabil în ceea ce privește o relație abuzivă. În acest caz, apelează la psihoterapie, pentru a te ajuta să ieși din relație și să înveți să îți alegi viitorii parteneri cu mai multă precauție.

Relația este doar de ordin fizic

Dacă pentru tine sau invers, pentru partener, relația este doar una de ordin fizic, iar celălalt are alte sentimente, este bine să știți acest lucru și să luați o decizie în acest sens (cel mai probabil de a pleca pe drumuri separate). Dacă, în schimb, sunteți amândoi de acord că vă simțiți bine în relația voastră bazată exclusiv pe sex, e clar că puteți continua.

Gânduri de final

Dacă încă nu știi ce să faci, poți încerca să vorbești cu un psiholog care te va ajuta să îți pui ordine în gânduri și să îți stabilești direcția în care alegi să mergi. Poți discuta deschis cu partenerul și poți propune o „perioadă de probă“ înainte de a lua decizia finală, pentru a vedea dacă se mai poate face ceva pentru relația voastră. În fine, poți face o analiză cost-beneficii, în care să utilizezi o listă cu argumentele pro și contra continuării relației sau despărțirii.

Despărțirile nu sunt niciodată ușoare, dar este și mai greu să stai într-o relație care nu te mai împlinește și care îți poate fura liniștea și oportunitatea de a găsi pe cineva mai potrivit pentru tine. Dacă parteneriatul tău actual se simte mai degrabă obositor sau chiar chinuitor, decât să te facă să te simți că evoluezi, este posibil să fie mai înțelept să pleci decât să rămâi. Dacă, din contră, în urma analizării situației îți dai seama că sunt lucruri importante care vă leagă, valori comune și o stare de a fi care te bucură și îți pune zâmbetul pe buze deseori, deși poate nu întotdeauna, poate ar fi mai bine să mai ai puțină răbdare și să mai dai o șansă relației tale din prezent.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare