STUDIU Psilocibina atenuează depresia rezistentă la tratament

STUDIU Psilocibina, o substanță care se găsește și în ciupercile halucinogene, atenuează depresia rezistentă la tratament

O singură doză de psilocibină obținută pe cale sintetică a redus depresia la persoanele cu o formă rezistentă la tratament a bolii, potrivit unui studiu citat de CNN. Psilocibina se găsește în formă naturală și în ciupercile halucinogene.

Studiul clinic, pe care autorii l-au numit „cel mai extins de acest gen“, a comparat efectele unei doze de 25 de miligrame cu o doză de 10 miligrame și o doză de 1 miligram de psilocibină sintetică, COMP360, care a fost administrată în prezența unor terapeuți instruiți.

Studiul

Cei 233 de participanți la studiu – pacienți cu depresie rezistentă la tratament – au fost împărțiți astfel: 79 în grupul de 25 de miligrame, 75 în grupul de 10 miligrame și 79 în grupul de 1 miligram.

Cele 233 de persoane au participat înainte de administrarea substanței la un test de evaluare a depresiei – Scala Montgomery-Åsberg (MADRS) – după care au reluat testul a doua zi după experiența psihedelică și de încă cinci ori în decurs de 12 săptămâni.

De asemenea, participanților la studiu li s-a cerut să stopeze tratamentul cu antidepresive înainte de administrarea psilocibinei sintetice, având în vedere că tratamentul psihedelic nu funcționează asupra persoanelor care iau în mod activ antidepresive.

Studiul a fost unul dublu-orb, ceea ce înseamnă că nici participanții, nici membrii echipei de cercetare nu au știut cum sunt distribuite dozele. Scopul acestei proceduri este ca nici așteptările medicilor, nici ale pacienților să nu influențeze observațiile și rezultatele.

Psilocibina sintetică, eficientă în tratarea depresiei

Rezultatele au arătat „un răspuns imediat, rapid și susținut la doza 25 de miligrame“ de COMP360, după cum a declarat coautorul studiului, dr. Guy Goodwin, profesor emerit de psihiatrie la Universitatea Oxford din Regatul Unit al Marii Britanii.

„Această substanță poate fi extrasă din ciupercile halucinogene, dar compusul nostru nu a fost obținut în acest mod. Noi l-am sintetizat într-un proces pur chimic pentru a produce o formă cristalină.“

Dr. Guy Goodwin, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford

Astfel, psilocibina în doză unică de 25 mg, dar nu și cea de 10 mg, a redus scorurile depresiei semnificativ mai mult decât o doză de 1 mg pe o perioadă de trei săptămâni, dar efectele au început să scadă până în săptămâna a 12-a.

Totuși, experții în domeniu spun că descoperirea este una promițătoare. Dr. Matthew Johnson, profesor în psihedelice și conștiință la Johns Hopkins Medicine din Baltimore, SUA, care nu a fost implicat în studiu, apreciază că rezultatul dovedește în mod clar îmbunătățirea stării clinice a persoanelor cu depresie în decurs de numai trei săptămâni.

„Dacă ai fi fost în grupul de 25 de miligrame, ai fi avut șanse de trei ori mai mari să răspunzi (n.r. – la doză) decât dacă ai fi fost în grupul de 1 miligram”, a spus Johnson.

E nevoie de mai multe cercetări asupra psilocibinei

Nu numai eficiența psilocibinei a fost apreciată, ci și rapiditatea efectelor. „Efectul maxim a fost observat a doua zi după administrarea tratamentului. Acest lucru vine în contrast cu antidepresivele standard, al căror efect maxim este atins după câteva săptămâni”, a declarat dr. Anthony Cleare, profesor de psihofarmacologie și tulburări afective la King’s College London din Marea Britanie, care de asemenea nu a fost implicat în studiu.

Totuși, e nevoie de alte cercetări – pe eșantioane mai mari și pe durate mai lungi, inclusiv prin comparație cu tratamentele deja existente – înainte ca psilocibina să fie introdusă în utilizarea clinică, cu atât mai mult cu cât încă nu se cunosc suficiente date despre posibilele efecte secundare.

77% dintre participanții la studiu, indiferent de nivelul de dozare, au experimentat dureri de cap, greață, oboseală și amețeli, despre care experții spun că reprezintă un răspuns tipic în ziua administrării psilocibinei. Un număr mic de persoane din toate cele trei grupuri au avut gânduri suicidare sau s-au autovătămat pe parcursul celor 12 zile, cât a durat perioada de urmărire.  

„Deși profilul de siguranță pare încurajator în general, e evident că e nevoie de o atenție deosebită atunci când se utilizează substanțe psihoactive precum psilocibina”, a mai spus dr. Anthony Cleare.

Statutul psilocibinei

În prezent, psihedelicele sunt ilegale în mai multe țări, inclusiv în România.

„Problema e că, fiind substanțe ilegale, e dificil inclusiv să facem studii, ca să aflăm mai multe. Toate psihedelicele sunt ustensile terapeutice foarte valoroase. Se lucrează mult acum pentru a fi aduse din nou în legalitate și în tratament. MDMA, LSD, psilocibina, adică ciupercile, mescalina, cactusul, ayahuasca, ibogaina – asta e marea familie a substanțelor psihedelice – toate fac cam același lucru, cu mici diferențe.“

Dr. Gabriel Cicu, medic psihiatru și psihoterapeut psihanalist

Specialistul vorbește pe larg despre rolul terapeutic al psihedelicelor, cum este ayahuasca, în acest material despre ayahuasca.

100 de milioane de persoane suferă de depresie rezistentă la tratament în întreaga lume

Studiul s-a desfășurat în Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie și alte șapte țări din Europa. Cei 233 de participanți la studiu erau pacienți cu depresie rezistentă la tratament, care poate fi diagnosticată numai după ce o persoană nu răspunde la două cure de antidepresive. Studii anterioare estimează că, în Statele Unite, din cei 9 milioane de pacienți diagnosticați cu depresie, 3 milioane sunt rezistenți la tratament.

La nivel mondial, se estimează că 100 de milioane de persoane suferă de depresie rezistentă la tratament. Persoanele cu depresie prezintă un risc mai mare de boli fizice, spitalizare și suicid.

Citește aici: O experiență cu psihedelice în cadru organizat: „A fost cea mai transformatoare călătorie a vieții mele, fără să am viziuni cu elefanți roz sau spirale colorate“

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare