Poluarea fonică de la vecini ne îmbolnăvește de inimă

Vecinii gălăgioși ne perturbă somnul, dar ne și îmbolnăvesc de inimă. Sunetele de impact sunt cele mai riscante pentru sănătate

Vecinii certaţi cu bunul-simţ nu doar că ne perturbă liniștea, dar sunt un pericol și pentru sănătate. Poluarea fonică din vecini ne poate cauza tulburări de somn și boli de inimă, dar nu muzica dată tare este cel mai mare pericol pentru sănătate, susține un nou studiu.

Expunerea pe termen lung la sunetele deranjante venite din vecini poate declanșa probleme serioase de sănătate, a demonstrat un studiu recent realizat de National Research Council of Canada, cea mai mare agenție guvernamentală de cercetare și dezvoltare din Canada. 

Nu petrecerile cu muzică tare sau certurile dintre vecini sunt cea mai mare problemă pentru sănătate, ci zgomotele de impact pe care le auzim din vecini. Zgomotele de impact sunt o categorie de sunete de scurtă durată care se produc pe suprafața unui mediu solid, cum sunt podelele și pereții. Un obiect care cade pe podea produce, de exemplu, un zgomot de impact. Același tip de sunet îl produce și vecina care merge pe tocuri în casă ori vecinul care dă găuri în perete cu bormașina, bate cuie în perete sau târăște un scaun pe podea. 

În comparație cu zgomotele aeriene – care se produc, așa cum le spune numele, în aer, cum sunt muzica, vorbirea și țipetele -, cele de impact se propagă cu o intensitate și o repeziciune mai mare, ceea ce le face mult mai deranjante. 

Dacă între șapa de beton și planșeul apartamentului nu există un strat izolator, ca în cazul multora dintre blocurile vechi românești, aceste sunete de impact se propagă cu intensitate și repeziciune prin mediul solid, ceea ce le face foarte deranjante. Izolarea în pardoseală și covoarele din casă atenuează intensitatea acestor zgomote.

Poluarea fonică duce la tulburări de somn și la boli cardiace

Zgomotele de impact sunt mult mai deranjante și mai periculoase pentru sănătate decât sunetele continue, cum sunt muzica, zgomotul aspiratorului și conversațiile auzite în vecini. În timp, ele pot să provoace tulburări de somn și chiar afecțiuni cardiovasculare, susțin autorii studiului prezentat la întâlnirea anuală a Acoustical Society of America și citat de publicația The Guardian.

Citește aici un ghid complet al tulburărilor de somn: ce e bine să știi dacă ai astfel de probleme, ca să aplici tratamente eficiente.

Pentru a demonstra impactul pe care poluarea fonică îl are asupra oamenilor, cercetătorii au realizat o serie de experimente prin care au simulat și evaluat intensitatea unor sunete produse de un vecin gălăgios. Ei au creat o zonă asemănătoare unei camere de zi și au înregistrat sunetul unor obiecte care cad pe podea și al unor oameni care merg prin casă.

Înregistrările au fost prezentate participanților la studiu folosind diverse tehnici de redare și realitatea virtuală. Datele obținute din acest experiment vor fi completate cu cele obținute în urma unui sondaj online aflat în derulare.

În ultimele decenii, densitatea populației din mediul urban a înregistrat o creștere, iar numărul celor care lucrează remote a crescut începând din 2020, odată cu pandemia. În acest context, cercetătorii consideră că problema semnalată prin studiul lor este cu atât mai importantă.

Românii sunt vecini gălăgioși

România se situează în topul țărilor cu cei mai mulți vecini gălăgioși, potrivit unui raport Eurostat din 2018. Un român din cinci este deranjat de zgomotul făcut de vecini, număr care ne clasează pe locul 7 în topul european. 

Deloc surprinzător, cei care se plâng mai mult de poluarea fonică a vecinilor sunt locuitorii din mediul urban. Orășenii sunt de două ori mai afectați de zgomotul vecinilor decât sătenii. În Europa, cele mai multe experiențe neplăcute cu vecinii certați cu bunul-simț le au maltezii, olandezii şi nemţii, iar cel mai puțin deranjați de zgomotul din vecini sunt croații și ungurii.

Poluarea fonică duce la deces prematur

Zgomotul produs de vecini se adaugă problemei majore legate de poluarea fonică din orașe. Aproximativ 20% din populația Europei este expusă pe termen lung la niveluri de zgomot care sunt nocive pentru sănătate, respectiv un număr de aproximativ 100 milioane de oameni din Europa, potrivit unui raport realizat de Agenția Europeană de Mediu în anul 2020. 

Expunerea pe termen lung la zgomot poate avea efecte variate asupra sănătății, de la disconfort, tulburări de somn, efecte negative asupra sistemului cardiovascular și asupra sistemului metabolic și până la tulburări cognitive la copii, a explicat într-un interviu Eulalia Peris, expertă în probleme de zgomot ambiental la Agenția Europeană de Mediu.

„Din analiza datelor actuale, estimăm că zgomotul ambiental contribuie anual la apariția a 48.000 de cazuri noi de cardiopatie ischemică, precum și la 12.000 de decese premature. În plus, estimăm că 22 de milioane de oameni suferă de un disconfort cronic ridicat, iar 6,5 milioane de oameni suferă cronic de tulburări de somn severe”, susține specialistul instituției europene.

Cardiopatia ischemică sau boala cardiacă ischemică este cea mai frecventă afecțiune din întreaga lume. Ea apare atunci când arterele coronare, adică vasele de sânge care alimentează inima cu sânge și oxigen, se îngustează din cauza depunerilor de colesterol și alte grăsimi. Cea mai severă complicație a cardiopatiei iscehmice este infarctul miocardic.

Află de aici ce simți când faci infarct și ce ai de făcut. Femeile au simptome de infarct diferite.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare