Vara te poți bucura de o porție de paste cu efect răcoritor. Rețetele de paste reci sunt simple și ușor de făcut, la fel ca pastele clasice, doar că diferă felul în care le preparăm și ce punem în ele.
Diferența principală este că pastele reci conțin mult mai puține grăsimi animale. De exemplu, nu folosim carne cu o parte de grăsime pentru un sos ragu reușit, ci folosim cel mult câteva felii de prosciutto sau șuncă de pui.
La fel, pentru rețeta de paste cu brânză, nu asociem mai multe tipuri de brânzeturi, ci alegem o brânză ușoară tip feta, telemea, mozzarella, brânză de capră etc.
Multe rețete au în componență peștele ca parte proteică, nu neapărat proaspăt, ci și ușor afumat, din conservă, congelat. O sursă foarte bună de proteine de adăugat la paste pot fi și ouăle sub diferite forme, bune atât calde, cât și reci.
Filosofia unei porții de paste reci
Ceea ce distinge și mai mult pastele reci de varianta lor aburindă este faptul că predomină partea de alimente de origine vegetală. Avem pur și simplu multe legume în componența unui fel de paste reci; iar avantajul nu se oprește aici: abundența specifică verii face să le putem și combina în feluri mereu noi. Totodată, li se pot asocia și leguminoase fierte anterior (fasole, năut, linte, mazăre, soia, preparate din ele), pentru a spori componenta proteică mai ales în cazul unui fel vegetarian.
Cheia pentru reușita ei este ca ingredientele să fie bine amestecate și să aibă timp să transfere aromele de la unele la altele.
Așadar, versiunile de rețete simple cu paste reci pot fi infinite în funcție de momentul anului, de ce avem la îndemână într-un moment, de obiectivele nutriționale. E vremea roșiilor? Creez combinații diferite în care să am mereu și roșii. E vară, dar mi s-au terminat roșiile, însă mi-au rămas castraveți, cu ce îi pot combina, alături de paste?
Vreau să slăbesc, deci sunt suficiente 50 g de paste și completez cu mai multe legume și o parte proteică mai însemnată. O porție obișnuită de paste înseamnă până în 100 g de paste uscate, adică circa 340 kcal.
Câte versiuni de paste reci există
Pastele reci pot fi sub formă de salată sau sub forma unui clasic fel de paste, dar care se consumă rece, nu imediat ce e gata. Avem, așadar:
- paste sub formă de salată – la restul ingredientelor deja amestecate între ele adăugăm pastele fierte, scurse și răcite, apoi lăsăm la frigider. Pentru salatele de paste se folosesc de regulă paste scurte: fusilli, farfalle, penne, rigatoni, melci etc;
- paste în maniera obișnuită dar consumate reci. Le fierbem și le gătim imediat împreună cu celelalte ingrediente pe flacără, dar le servim după ce se răcesc bine – pentru ele folosim paste lungi: spaghetti, linguine, bucatini, tagliatelle, fettuccine, pappardelle etc.
Ambele tipuri de preparat trebuie lăsate la rece, unele chiar la frigider, înainte de a fi servite – un motiv în plus pentru a avea cât mai puține grăsimi animale și a da mai mult spațiu celor vegetale.
Paste reci – fel unic sau însoțit de un alt fel de mâncare ușor
Ambele tipuri pot reprezenta un fel de mâncare complet, în funcție de ce ingrediente alegem. Cel mai simplu exemplu: o salată de paste reci în care avem roșii, castraveți, brânzeturi, măsline, ulei de măsline, ierburi aromatice – ea conține toate categoriile de macronutrienți necesari, dar porția poate fi variabilă.
În funcție de mărimea porției, mai putem asocia la aceeași masă: fie un aperitiv din câteva bucăți de morcovi și ardei cruzi cu puțin humus sau o supă rece, dacă vrem legume în plus, fie o porție mică de piept de pui cu salată verde, dacă vrem proteine în plus. În acest caz, e logic să facem porția de paste mai mică.
Regula de asociere e aceeași: în afară de criteriul gustului să ne imaginăm toate alimentele într-o ipotetică farfurie, care să corespundă noului model al piramidei alimentației sănătoase. Cât mai multe legume, circa jumătate din farfurie, proteine un sfert și carbohidrați – celălalt sfert. Grăsimile sunt un accent, un detaliu. Dacă vizualizăm astfel e mult mai ușor să mâncăm sănătos ieșind din criteriul rigid al felurilor. Nu contează felurile, contează ca în total să respectăm această regulă a proporției corecte dintre alimente. În acest fel demontăm inclusiv stereotipul conform căruia „pastele îngrașă“.
Dacă nu avem timp sau nu vrem să ne complicăm, însă, un fel unic de paste reci poate reprezenta o variantă ideală de prânz la pachet sau de cină pregătită anterior – în funcție de felul în care ne împărțim timpul de-a lungul zilei și cum organizăm mesele din timpul săptămânii. La fel de bine, un fel de mâncare ce se pretează pentru mesele cu mai mulți participanți, pentru că se poate pregăti dinainte.
Câteva reguli generale și mici secrete pentru rețetele cu paste reci
Pentru prepararea pastelor reci, procedeul este același ca la pastele clasice: în timp ce fierb pastele se pregătesc celelalte alimente ce vor fi adăugate pastelor, în funcție de rețetă. Cu câteva excepții, care au nevoie de ceva mai mult timp, pentru un rezultat optim.
Cum pregătim legumele pentru rețetele de paste reci
- Vinetele care se trec rapid pe tigaia grill e ideal să fie presărate cu puțină sare și lăsate să se scurgă măcar o oră. În acest fel sunt mai ușor de digerat, dar și mai bune la gust.
- Roșiile se lasă să se scurgă cu puțină sare: pierd din apa pe care o conțin și astfel gustul lor devine mai intens și nu modifică apoi consistența salatei.
- Castraveții se pregătesc la fel ca roșiile.
- Leguminoasele se clătesc bine și se scurg, dacă folosim conserve. Dacă folosim boabe uscate și le fierbem, metoda cea mai bună este de a fierbe o cantitate mai mare din care apoi să folosim de-a lungul săptămânii pentru mai multe rețete.
- Dovleceii pot fi gătiți direct și rumeniți felii pe tigaia grill.
- Fasolea verde se fierbe înainte, eventual sub presiune sau la vapori.
- Ardeii se pot coace, curăța și ține în frigider câteva zile pentru a-i folosi în mai multe rețete.
- Ierburile aromatice se spală, se scurg cât mai bine și se taie la final, adăugându-le direct în salată.
Cum pregătim pastele
Cât privește pastele, iată la ce trebuie să fim foarte atenți:
- Se fierb al dente.
- Se strecoară și se clătesc apoi cu puțină apă rece.
- Se amestecă imediat cu puțin ulei într-un bol, ca să nu devină o masă compactă.
- Se adaugă sare și eventual piper.
- În cazul salatei reci cu paste, se adaugă restul ingredientelor deja pregătite când pastele sunt călduțe încă, în acest fel vor absorbi mai mult aromele.
- Se păstrează deoparte puțin din apa în care au fiert, în eventualitatea nevoii de a dilua sosul cu care le amestecăm, dacă le gătim în maniera clasică, în tigaie.
Prin urmare, fierbem pastele și fie le amestecăm direct cu restul de ingrediente, fie le mai trecem prin tigaie. Dar în ambele situații se servesc reci sau chiar direct de la frigider. Nu de puține ori, putem folosi și resturi de la mesele din zilele precedente și putem adapta ce mai găsim prin frigider sau în cămară.
Rețele de mai jos reprezintă în realitate combinații; nu au cantități precise, pentru că exact asta este filosofia unei salate de paste: de a o construi după un criteriu personal.
Variante de paste reci cu carne
1. Salată de paste reci cu piept de pui, boabe de năut, avocado, roșii, ceapă verde
- paste fierte, scurse, clătite și răcorite (paste scurte);
- piept de pui gătit pe tigaia grill sau de la cuptor, eventual resturi de la o masă anterioară;
- năut fiert;
- avocado – felii subțiri stropite cu suc de lămâie ca să nu se oxideze
- roșii felii subțiri lăsate să se scurgă;
- ceapă verde tăiată mărunt – circa 1 cm;
- dressing cu ulei, lămâie, pătrunjel, sare, piper.
Se amestecă bine toate ingredientele, cu atenție să nu le rupem amestecând. Se adaugă dressingul și se ține la frigider înainte de a servi.
2. Salată de paste reci cu smochine, prosciutto și brânză de capră
- paste fierte, scurse, clătite și răcite (paste scurte);
- smochine tăiate în două sau în patru;
- felii de prosciutto desfăcute în bucăți mici;
- brânză de capră cuburi;
- salată verde ruptă sau frunze de spanac;
- dressing cu ulei de măsline și foarte puțin oțet balsamic, sare, piper.
Se amestecă bine toate ingredientele cu dressingul. Doar brânza de capră se adaugă la final, fiind moale. Se servește cât mai rece, lăsând cel puțin câteva minute să se întrepătrundă aromele.
3. Salată de paste cu șuncă de pui și ardei copți
- paste fierte, scurse, clătite și răcite (paste scurte);
- șuncă de pui sau de curcan tăiată fâșii înguste;
- ardei copți tăiați tot fâșii înguste;
- dressing din suc de roșii, ulei, foarte puțin usturoi, sare, piper, paprika iute.
Se face întâi dressingul, pentru a da timp să se aromatizeze vag cu usturoiul. Apoi dressingul se adaugă peste toate ingredientele și se amestecă bine. Se servește rece sau la temperatura camerei.
Rețete simple de paste reci cu pește și fructe de mare
4. Linguine cu creveți și cireșe
Se fierb și se scurg pastele. În timp ce fierb se sotează creveții în puțin ulei de floarea-soarelui. După 2 minute se caramelizează cu puțin sos de soia și foarte puțin oțet de mere. Se adaugă și cireșele curățate de sâmburi și se mai sotează împreună alte 3-4 minute.
Se adaugă pastele peste acest sos, se amestecă și se lasă să se răcească.
Se servește cu fistic măcinat deasupra, eventual, și puțină coajă de lime rasă, care se integrează foarte bine în combinația generală.
5. Salată de paste reci cu creveți și dovlecel
- paste fierte, scurse, clătite și răcite (paste scurte);
- creveți sotați rapid cu ulei de floarea-soarelui și suc de lămâie;
- dovlecei sotați în aceeași tigaie, după creveți, cu ulei;
- câteva felii de roșii tăiate subțiri și lăsate la scurs;
Se amestecă toate ingredientele, se aromatizează cu un dressing de ulei și puțin suc de lămâie, sare și piper, pătrunjel/coriandru.
Se poate servi rece sau la temperatura camerei.
6. Salată de paste reci cu somon afumat și avocado
- paste fierte, scurse, clătite și răcite (paste scurte);
- avocado tăiat cuburi și amestecat cu suc de lămâie;
- somonul tăiat cuburi și sotat rapid în puțin ulei, adăugând apoi suc de lămâie;
- fenicul tăiat felii foarte subțiri.
Se amestecă totul cu un dressing din ulei, lămâie – suc și coajă, sare, piper, puțin hrean ras proaspăt. Se servește rece sau la temperatura camerei.
7. Salată de paste reci cu ton și piersici
- paste fierte, scurse, clătite și răcite (paste scurte);
- piersicile tăiate felii subțiri, presărate cu puțin suc de lămâie;
- castraveți lăsați puțin să se scurgă;
- cuburi de ton decongelat parțial trecute prin semințe de susan și apoi rapid pe tigaia grill
Se amestecă ingredientele cu mișcări ușoare adăugând un dressing din ulei de floarea-soarelui, suc de lămâie, sos de soia.
8. Salată de paste cu ton, fasole și ardei copți
- paste fierte, scurse, clătite și răcite (paste scurte);
- ton din conservă scurs;
- boabe de fasole fiartă;
- ardei copți tăiați felii relativ lungi;
- boabe de porumb din conservă, clătite și scurse bine.
Se amestecă ușor totul și se aromatizează cu un dressing din ulei, oțet balsamic, sare, piper, paprika.
În timpul în care se lasă la rece în frigider se adaugă un cățel de usturoi tăiat în două, apoi înainte de masă se elimină. El va da o ușoară aromă plăcută, fără să domine felul de mâncare.
9. Salată de paste cu felii de hering afumat și smântână fermentată
- paste fierte, scurse, clătite și răcite (paste scurte);
- hering afumat tăiat felii cât mai subțiri – se desărează puțin dacă este foarte sărat;
- praz tăiat felii foarte subțiri și condimentat separat cu sare, piper, ulei;
Se amestecă toate ingredientele și se asezonează cu smântână – într-o cantitate suficientă cât să lege totul, dar nu prea multă. Smântâna, ca toate grăsimile, are proprietatea de a transfera aromele, deci pune de acord toate gusturile.
Se servește după ce stă la frigider.
10. Salată de paste cu anșoa/hamsii, ou fiert și fasole verde
Anșoa se poate înlocui cu hamsii cam în orice rețetă, ambele aparțin aceleiași familii: Engraulis encrasicolus.
- paste fierte, scurse, clătite și răcite (paste scurte);
- ou fiert tare tăiat felii subțiri;
- măsline negre tăiate felii subțiri;
- fasole verde fiartă anterior și răcită;
- anșoa rupt în bucăți foarte mici sau hamsii. Se desărează dacă e cazul).
Se amestecă totul ca și în rețetele anterioare. Se asezonează cu un dressing din ulei, suc de lămâie, sare, piper. Se servește rece, dar nu neapărat de la frigider.
Variante de paste reci cu brânzeturi
11. Salată de paste reci cu parmezan, roșii și nuci
- paste fierte, scurse, clătite și răcite (paste scurte);
- roșii tăiate și lăsate să se scurgă;
- rucola;
- miez de nucă măcinat, eventual rumenit ușor în tigaie;
- dressing de ulei de măsline, foarte puțin oțet balsamic, sare, piper.
Se amestecă toate ingredientele și dressingul făcut cel mai ușor într-o sticlă cu capac etanș. Se servește la temperatura camerei.
12. Salată de paste cu mozzarella și vinete pe grătar
- paste fierte, scurse, clătite și răcite (paste scurte);
- vinete lăsate să se scurgă și rumenite rapid pe tigaia grill, apoi tăiate fâșii lungi;
- roșii lăsate să se scurgă.
Se amestecă pastele cu vinetele fâșii, feliile de roșii, mozzarella cuburi și câteva frunze de busuioc rupte cu mâna. Se adaugă dressingul din ulei, lămâie, oregano, sare, piper. Se servește rece, la temperatura camerei.
13. Salată de paste cu mozzarella, dolvecei și pesto de busuioc
- paste fierte, scurse, clătite și răcite (paste scurte);
- dovleceii se rumenesc felii rotunde pe grill;
- roșii tăiate felii subțiri;
- mozzarella cuburi mici;
- pesto din busuioc amestecat în mojar cu semințe de pin, ulei de măsline și usturoi.
Se amestecă pastele cu restul ingredientelor și se adaugă un dressing din ulei, lămâie, sare și piper. Se presară deasupra semințe de floarea-soarelui. Se servește rece de la frigider.
14. Salată de paste cu sos de brânză și ardei tricolori
- paste fierte, scurse, clătite și răcite (paste scurte);
- ardei de trei culori diferite, copți și tăiați felii foarte subțiri;
- un sos din diferite brânzeturi diluate în puțin lapte cald – o rețetă în care putem recicla resturi de brânzeturi de prin frigider – cu cât mai multe tipuri și mai diferite, cu atât mai bine.
Se amestecă pastele, ardeii și sosul de brânză și se dă la cuptor. Se servește rece, dar nu de la frigider.
Rețete de paste reci „cu de toate“
15. Salată de paste în stil mediteraneean
La acest tip de salată se pot folosi roșii, măsline, busuioc, la care se pot adăuga și castraveți, ton, mozzarella, feta sau telemea. Rețeta noastră conține:
- paste fierte, scurse, clătite și răcite (paste scurte);
- roșii tăiate felii subțiri și scurse;
- măsline felii;
- castraveți cuburi;
- ton din conservă scurs;
- cuburi mici de brânză.
Se amestecă și se adaugă frunze de busuioc rupte cu mâna și un dressing din ulei de măsline, sare și piper.
16. Salată de paste cu mix de legume crude sau gătite cu pui, telemea, tofu sau tempeh
- paste fierte, scurse, clătite și răcite (paste scurte);
- un amestec de orice legume avem la îndemână, pregătite ca în rețetele de mai sus;
- resturi de pui sau cuburi de telemea sau de orice produs vegetal bogat în proteine.
Se amestecă și se aromatizează cu ulei, sare, piper, puțin muștar, oțet sau lămâie, în funcție de combinație. Este o rețetă în care putem recicla resturi de la alte mese. Se servește rece, dar nu de la frigider.
17. Salată de pui cu paste în stil salată Caesar
- în loc de crutoane de pâine, paste fierte, răcite, condimentate de la început cu o parte din dressing;
- salată verde;
- felii subțiri de parmezan;
- fâșii de piept de pui;
- dressing din ulei, suc de lămâie, muștar, sos Worchester.
Se amestecă pastele deja condimentate cu restul ingredientelor și se adaugă restul de dressing. Se servește rece la temperatura camerei.
18. Salată de paste cu caise, andive, piept de curcan, parmezan ras ș citronette
- paste fierte, scurse și răcite (paste scurte);
- caisele tăiate în patru, fără sâmburi;
- andive tăiate felii subțiri;
- fâșii de piept de pui (rămas de la o masă anterioară sau gătit rapid pe grill).
Este o salată similară cu cea în stil Caesar, dar avem andive în loc de salată verde: au un gust amărui, pe care îl compensează dulceața caiselor.
Se amestecă toate ingredientele și se adaugă un dressing citronette, care este un tip de vinegretă cu suc de lămâie în loc de oțet.
Variante vegane sau de post
19. Tagliatelle cu dovlecei, avocado, tofu, pesto de mentă
- paste fierte, scurse și răcite (paste scurte);
- avocado tăiat cuburi și stropit cu lămâie;
- tofu cuburi mici condimentate cu puțin sos de soia;
- dovlecei rași și sotați rapid în ulei.
Se amestecă totul și se completează cu un dressing din ulei, lămâie, sare și piper. Se servește rece de la frigider.
20. Salată de paste reci cu roșii, ardei, castraveți, ceapă verde, pastă de măsline
- paste fierte, scurse și răcite (paste scurte);
- roșii tăiate felii subțiri;
- ardei felii foarte fine;
- castraveți felii rotunde foarte subțiri;
- ceapă verde tăiată de 1 cm.
Se folosește pasta de măsline pentru un dressing la care mai adăugăm ulei, piper, eventual sare, dacă mai este nevoie. Dressingul se adaugă peste toate ingredientele bine amestecate.