Microunde – pro sau contra? De ce nu trebuie să încălziți/gătiți alimentele în recipiente de plastic
Microunde – pro sau contra? Gătitul sau încălzitul la microunde este extrem de rapid și eficient. Dar este și sănătos? Cuptorul cu microunde este nociv sau nu? În realitate, nu, dacă este folosit respectând toate recomandările și nu introducem în el alimentele în plastic. Mai jos toate explicațiile la întrebarea în ce măsură microundele pot influența calitatea alimentelor sau sănătatea.
Microunde pro sau contra? Și pro, și contra, nici pro, nici contra, am putea parafraza; iar asta, dat fiind că nu este nociv în sine dar poate deveni dacă nu este utilizat corect. În principal, două sunt temele care necesită clarificare: dacă sau în ce măsură microundele unui cuptor ne pot afecta direct sănătatea și dacă mâncarea gătită în el este în vreun fel afectată.
Microunde pro sau contra. Cum funcționează și ce radiații produce acest tip de cuptor
Microundele din componența acestui tip de cuptor sunt radiații electromagnetice emanate de o sursă numită magnetron. Prezența acestor unde a generat în timp suspiciuni și conotații negative, de multe ori pe fondul unor informații neclare. Microundele fac parte din spectrul de unde similare cu undele radio și undele infraroșii și nu sunt ionizante, adică periculoase.
Dealtfel, lumina însăși înseamnă radiație electromagnetică, la fel radioul, telefonul mobil, cel cordless sau modemul wifi etc. E adevărat, e vorba de radiații cu puteri diferite, cu forme și frecvențe diferite. Și cu distanțe diferite de sursa care le emite, ceea ce le face să difere ca intensitate – acesta fiind punctul care naște controverse.
În cazul cuptorului cu microunde, vorbim de radiații electromagnetice de 2,4 GHz produse de o sursă relativ apropiată. Acest nivel de radiații generat în interiorul cuptorului pune în mișcare atomii de hidrogen din componența moleculelor de apă (H2O) din alimente. Mișcarea lor dar și forța de frecare dintre ele creează căldură, fapt care explică ceea ce practica utilizării cuptorului ne arată: că un aliment se încălzește cu atât mai mult cu cât este mai bogat în apă.
Care sunt posibilele riscuri
Dacă acesta este în linii mari funcționarea, la ce trebuie să fim atenți? Riscurile sunt legate de funcționarea corectă sau defectuoasă a aparatului și de modul în care respectăm indicațiile de utilizare. Cu alte cuvinte, nu există riscuri pentru sănătate dacă este folosit cum trebuie. Asta, pe de o parte.
Pe de alta, ca orice altă metodă de gătire, și gătitul la microunde presupune un anumit grad de deteriorare a calității nutritive a alimentelor – o pierdere în materie de vitamine, săruri minerale, antioxidanți, proteine etc. Rămâne de lămurit dacă microundele pot deteriora în măsură mai mare sau mai mică decât cuptorul clasic, prăjitul, fiertul clasic sau la vapori etc. Însă, înainte de asta, este cel mai important de lămurit cum trebuie folosit corect cuptorul cu microunde.
Cum folosim corect cuptorul cu microunde
Pentru a preveni ca radiațiile să iasă afară din cuptor, acestea sunt prevăzute cu o barieră din sticlă și o sită de metal cu găuri de circa 2 mm diametru. Acestea împiedică radiațiile să iasă din cuptor, le resping înăuntru – dar asta cu condiția să fie intacte, nu deteriorate. În timp, puterea undelor poate deteriora în special partea metalică și astfel ea nu mai reușește să respingă undele electromagnetice.
Dacă trebuie să stăm departe de acest câmp electromagnetic, este de la sine înțeles că orice cuptor cu microunde care nu se închide bine trebuie pur și simplu eliminat. Aceasta este o primă condiție sine qua non de folosire în siguranță a cuptorului cu microunde – menținerea radiațiilor înăuntru.
Este recomandat să păstrăm distanța când cuptorul e pornit
O a doua este legată de menținerea unei distanțe de cuptor – pentru ca și un minim de radiații care poate depăși eventual bariera constituită de ușa lui să nu ne afecteze. Și în condițiile funcționării corecte a cuptorului cu microunde, regula este să nu ne apropiem foarte mult de ușa lui când este pornit.
Radiațiile scad exponențial mai departe de ușă, distanța minimă de siguranță recomandată fiind de 30 cm. Dacă trebuie să menținem distanța, este cu atât mai logic faptul că nu trebuie să lipim nasul de ușa cuptorului ca să privim înăuntru.
În orice caz, studiile pe șoareci de laborator expuși timp îndelungat la aceste frecvențe nu s-au îmbolnăvit de cancer. Însă de principiu e mai bine de evitat expunerea, iar măsurile luate de producători pentru protecție sunt redundante.
O ulterioară măsură de siguranță este ca după ce s-a oprit din funcționare, să așteptăm circa 1 minut înainte de a deschide ușa. Radiațiile scad foarte mult în intensitate și dispar la scurt timp după ce sursa lor a fost oprită odată cu oprirea cuptorului. Riscul, în orice caz, ar fi de ardere, nu de cancer, pentru că singurele radiații non ionizante cancerigene sunt razele UV.
Dar dacă asupra capitolului radiații nu există practic controverse în lumea științifică, ele rămân încă legat de efectele microundelor asupra calității nutritive a alimentelor după gătire. În acest sens, cercetările efectuate sunt multe la număr dar fără ca tabloul general să fie încă bine definit.
Microunde pro sau contra. Degradează calitatea alimentelor?
Și microundele, care orice metodă de gătire, distruge o parte din nutrienți – de unde recomandarea generală de a consuma o mare parte din fructe și legume crude. În afară de metoda în sine, în ecuația nutrițională mai intervin timpul de expunere la temperaturi ridicate și însăși nivelul temperaturii.
Însă, dincolo de asta, unele metode mai agresive de gătire duc la formarea unor substanțe nu tocmai sănătoase sau chiar cancerigene. În aceste condiții, putem vorbi de cea mai sănătoasă metodă sau cea mai puțin sănătoasă? Nu, pentru că fiecare aliment și fiecare nutrient din compoziția sa se comportă diferit.
În timpul fierberii, de exemplu, multe din substanțele nutritive ajung în apă, iar altele se distrug. Dacă folosim microundele, timpul de expunere este mai scurt, iar temperatura la care ajunge alimentul, mai mică. În plus, microundele nu acționează direct asupra moleculelor de carbon, care stau la baza structurii substanțelor nutritive, ci încălzesc doar apa. Gătirea sau încălzirea are loc în cuptorul cu microunde prin transferul căldurii de la apă spre restul componentelor.
Microundele nu scad valoarea nutritivă mai mult decât alte metode de gătire
Prin urmare, ar fi de așteptat ca metoda de gătire la microunde să deterioreze mai puțin substanțele nutritive decât fierberea, prăjirea etc. O serie de studii puse cap la cap par să confirme asta.
O altă cercetare separată pe 20 de alimente vegetale a scos la iveală faptul că microundele le-au redus mai puțin din nutrienți; față de cuptorul obișnuit; în timp ce oala sub presiune și fiertul s-au demonstrat cele mai agresive metode.
Este însă mai neclar ce se întâmplă cu antioxidanții: un studiu a arătat că antioxidanții din usturoi se distrug după doar 1 minut la microunde; în timp ce în cuptorul obișnuit e nevoie de 45 de minute pentru asta. Pe de altă parte, un alt studiu pe broccoli a dus la o concluzie opusă: un timp mediu la microunde a dus la concentrarea unor substanțe anticancerigene pe care le conține.
Tot la acest capitol: temperatura relativ scăzută tipică microundelor împiedică formarea unor substanțe nocive, cum e cazul unor alimente grase. Deși se pot încălzi peste 100°C, se încălzesc mult mai puțin decât prin prăjire sau în cuptorul clasic. Un studiu efectuat încălzind bacon-ul la microunde a arătat că acesta era mai sărac în substanțe potențial cancerigene decât cel prăjit sau pe grătar.
Ce material nu trebuie să ajungă niciodată în cuptorul cu microunde
O altă condiție importantă pentru a folosi cuptorul cu microunde este materialul ambalajului sau vasului folosit. Regula generală este că în microunde se folosește doar sticla și ceramica simplă, nedecorată, de preferință albă.
De evitat la modul absolut plasticul, cu excepția situației în care există marca microwafe safe sau similar. Multe dintre materialele plastice conțin substanțe care dezechilibrează sistemul hormonal, pot provoca infertilitate, astm, ADHD; prin încălzire, acestea pot ajunge în alimente.
Totodată, dat fiind că microundele încălzesc mai puțin, este necesară atenție mărită legat de sterilizarea alimentelor. Asta, când există un risc mai mare de infectare – carne, pește, ouă, brânzeturi. În același timp, atenție la încălzit lichidele, ele se încălzesc peste măsură și pot exploda. O recomandare în acest context este de a alege un cuptor cu microunde reglabil.
Așa DA. Materialele din sticlă sunt ideale pentru a încălzi mâncarea în cuptorul cu microunde
Microunde pro sau contra. Ce trebuie să reținem
În sinteză, ceea ce trebuie reținut și este confirmat de știință legat de cuptorul cu microunde este că:
- din punctul de vedere al siguranței, mâncarea nu este radioactivă – radiațiile emise nu au putere ionizantă, deci nu pot produce alterări ale ADN-ului care pot crește riscul de cancer.
- din punct de vedere nutrițional, microundele nu distrug mai mult decât alte metode de gătire; ba chiar în multe cazuri mai puțin, dar nu în toate cazurile.
- gătirea la microunde este mai puțin eficientă din punct de vedere al siguranței alimentare – nu distruge toți posibilii agenți patogeni cu care alimentele pot fi contaminate.
- nu trebuie introdus în cuptorul cu microunde ambalaje sau vase de metal sau de plastic, exceptând cele unde există indicația microwave safe, la plastic.