Medici în vremea coronavirusului. Vulnerabili, cu pacienți care mint și spitale aglomerate

Medici în vremea coronavirusului. Vulnerabili în fața virusului, cu pacienți care mint, fără măști și dezinfectanți

Medicii și asistentele sunt în prima linie a luptei cu noul coronavirus. În spitale și cabinete medicale supraaglomerate, uneori cu materiale sanitare insuficiente și mult mai expuși infecției cu COVID-19 față de restul populației, cadrele medicale își pun viața în mâinile unor oameni care își ascund călătoriile sau care mint la granițele țării.

Medicii de care depindem atât de mult în această perioadă sunt cei mai vulnerabili în fața noului coronavirus. Dar nu doar virusul în sine este o amenințare pentru ei. În două săptămâni de la depistarea primului român cu coronavirus, sunt trei cazuri cunoscute ale unor pacienți care au omis voit să spună medicilor că au călătorit în țări cu risc sau care au ieșit din carantină după propriul plac.

La mâna unor oameni inconștienți de urmările pe care le au faptele lor stă nu doar viața medicilor, ci și a pacienților pe care acești medici îi îngrijesc. Mulți dintre ei sunt vârstnici cu boli cronice, bunici care merg la spital pentru problemele lor curente de sănătate. Ei sunt categoria cea mai vulnerabilă în fața acestui virus nou.

Cazul 1: Primul medic român infectat cu noul coronavirus

Cazul de coronavirus cu numărul 30 confirmat în România a fost o femeie în vârstă de 43 de ani, medic la Spitalul „Dimitrie Gerota” (spital MAI) din București. Este primul cadru medical din țara noastră depistat cu COVID-19.

Gastroenterolog ca specializare, medicul de la „Dimitrie Gerota” a intrat în contact cu ofițerul în rezervă al MAI internat în spital înainte să se descopere că era infectat. Bărbatul în vârstă de 60 de ani a declarat inițial pe proprie răspundere că nu a călătorit în afara ţării, însă ulterior le-a spus medicilor că s-a întors din Israel pe 26 februarie.

Până la această dată, medicul și alte cinci persoane cu care ofițerul a intrat în contact au au fost depistați pozitiv la testarea pentru coronavirus. Pacienții pe care medicul i-a tratat fără să știe că este contagioasă așteaptă acum și ei rezultatele testelor.

Cazul 2: Femeia care a intrat în contact cu 50 de medici și asistente la Petroșani

Zeci de medici români așteaptă rezultatele testelor pentru coronavirus după ce s-au expus riscului de infectare în timp ce consultau pacienți. La Petroșani și Hunedoara, 50 de cadre medicale au fost izolate recent la domiciliu, după ce au intrat în contact cu o tânără confirmată cu infecţie COVID-19.

Femeia era izolată la domiciliu, dar s-a hotărât să plece de acasă ca să-și găsească singură un diagnostic. Ea a fost mai întâi la un laborator de imagistică din Hunedoara, a chemat apoi ambulanța și a ajuns, în cele din urmă, la Spitalul de Urgență Petroşani. Medicii de la clinica de imagistică, dar și cadrele medicale de pe ambulanță, precum și o mare parte din personalul de pe secția de neurologie a spitalului sunt acum suspecți de infectare și sut izolați la domiciliu.

Cazul 3: „Acest om a mințit până la capăt, până n-a mai putut să nege”

Jurnalistul Lucian Mîndruță povestește indignat pe pagina sa de Facebook o altă situație în care inconștiența unui om, altul decât cel de la spitalul MAI, ajunge să pună în pericol medici și asistente.

„Un pacient a ajuns azi la un spital din București, spunând că se simte rău și are probleme cu inima. L-au întrebat dacă a călătorit în străinătate și-a zis că nu.

Când a ajuns, a fost tratat că oricare cardiac. Consultat de medici neprotejati în vreun fel. Tot tacâmul. Radiografie toracică, inclusiv. După ce-a fost gata radiografia, medicul de garda s-a uitat pe ea înmărmurit: omul practic nu mai avea plămâni, atât de mare era afectarea!

L-au confruntat. Și-a recunoscut: «Da, am fost în Israel». Acest om a pus în pericol viața medicilor din spital. Acest om a mințit până la capăt, până la capăt, până n-a mai putut să nege, înțelegeți oroarea?

Nici nu știu cum să-l calific: prost? Ticălos? Ucigaș? E în stare gravă acum. Și-aș vrea să găsesc în sufletul meu bunătatea de a-i ura «Sănătate!»

Și nu pot. Atât am vrut să vă spun. Și, pentru că mă întreabă lumea: nu, nu e ăla de ieri de la Gerota. E altul. Avem, iată, un stoc mare din ăștia!

Și nu am dreptul să spun mai mult”, notează jurnalistul.

Medicii de familie: „Suntem în linia întâi, dar nu avem măști și dezinfectanți”

Materialele sanitare insuficiente sunt încă un motiv de îngrijorare pentru cadrele medicale. În această situație sunt medicii de familie, în cabinetele cărora există toate șansele să ajungă bolnavi infectați cu noul virus. Fără măști și fără dezinfectanți, ei consultă zeci de pacienți în fiecare zi, de multe ori în spații nu mai mari decât un apartament.

„Dacă avem o problemă medicală, întâi dăm telefon medicului de familie și vorbim despre simptome. Dacă m-am lovit și am căzut în cot, nu vin la cabinet, pentru că pot să îmi pun și eu o compresă rece și să pun un pansament . Vârstnicii trebuie să rămână în case, iar tinerii să îi aprovizioneze cu alimente și medicamente. Dacă au probleme de sănătate, întâi vorbim.”

Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov

„Umblăm cu disperare după măști și dezinfectante, pentru că nu avem și nu ne dă nimeni. Noi, medicii de familie, suntem în linia întâi și nicio instituție a statului s-a gândit să primim și noi măști și dezinfectante. Poate, din toate cantitățile acelea care se vehiculează că vor veni, ne dau și nouă.

Firește, medicii din spitale au și ei nevoie, dar trebuie să fim ajutați cumva și noi, medicii de familie. Măcar indirect, dacă nu vor să investească și în noi. De exemplu, să se ia măsuri prin care să se limiteze pe cât posibil contactul cu noi. Cabinetele medicilor de familie sunt și ele o zonă în care se aglomerează oameni.

Sunt consultații care se pot amâna sau rezolva altfel. Bătrânii pot să își trimită tinerii să le ia rețetele, iar aceste rețete să fie pentru 3 luni, ca să ne asigurăm că timp de 3 luni de acum nu vor mai veni la cabinet”, spune dr. Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Lucian Mîndruță: „Soția mea e medic și a primit cadou o mască. Atât are, una singură”

Jurnalistul Lucian Mîndruță, a cărui soție este medic neurolog la un spital de urgență din București, descrie și el pe pagina sa de Facebook situația în care se află cadrele medicale. Chiar și fără măști de protecție asigurate de spital, ea pune datoria de medic înaintea fricii că ar putea deveni, la rândul ei, pacient al spitalelor de boli infecțioase.

„M-am trezit la patru, de grijă. Soția mea, pe la 6. S-a spălat și-a făcut bagajul: haine pentru câteva zile, în caz că trebuie să rămână la serviciu mai multe zile și nopți.

În bagaj intră și o mască. A primit-o cadou ieri de la cineva. Atât are, una singură.

Soția mea e medic. Lucrează la un spital din București. În fiecare zi vede 10, poate 20 de pacienți. Cum e la neurologie, poate că e mai ferită. Dar dacă unul cu durere de cap ajunge la ea crezând că-i accident cerebral și de fapt e corona?

Asta e întrebarea și nu avem un răspuns la ea. Nimeni nu are. Îmi aduc aminte că, acum o lună, ne uitam amândoi la televizor la medicii chinezi, înfofoliți din cap până-n picioare în combinezoane speciale. Și chiar discutăm: băi, da’ ce organizați sunt ăștia, ce isterie… Și după aia am aflat c-a murit și-un medic tânăr. Și ne-a trecut un fior.

Ieri seară, am început să discutăm planuri de criză. Ce bani mai avem fiecare, pe ce carduri, și să ne dăm unul altuia PIN-urile, în caz de ceva… Înțelegeți?

Și totuși, azi s-a trezit la 6, s-a îmbrăcat, și-a luat boccelutza de criză și-a plecat spre spital. Fără să crâcnească. Fără să se gândească vreo clipă la o alternativă la această datorie. Am vrut să vă spun și vouă asta. Că poate țineți minte până dată viitoare când va înjurați doctorii”, scrie jurnalistul.

În Italia, 10% dintre cei infectați sunt medici

Epidemia de coronavirus a copleșit spitalele din Italia și a pus la grea încercare personalul medical. În zona Lombardia, epicentrul epidemiei, 10% din totalul celor infectați cu noul coronavirus sunt medici și asistente, potrivit responsabilului pe sănătate al acestei regiuni, Giulio Gallera.

Depășite de numărul mare de îmbolnăviri, autoritățile medicale au fost nevoite să apeleze la medicii pensionați și să ia câteva măsuri fără precedent. Absolvirea cursurilor sanitare va fi grăbită în Italia pentru ca studenții să intre cât mai repede în spitalele supraaglomerate.

„Nu mai suntem chirurgi, urologi, ortopezi, suntem doar medici care au devenit parte a unei echipe unice care trebuie să înfrunte acest tsumani care ne-a copleșit. Cazurile se înmulțesc, facem 15-20 de internări pe zi. Rezultatele testelor vin unul după altul: pozitiv, pozitiv, pozitiv. Dintr-odată, camera de gardă se prăbușește”, a povestit dr. Daniele Macchini pe pagina sa de Facebook, un medic italian aflat în inima epidemiei de coronavirus din Italia.  La Spitalul Humanitas Gavazzeni, din nordul orașului Bergamo, medicii și asistentele sunt la capătul puterilor, mai spune dr. Macchini.

„Am văzut oboseala pe fețele lor, epuizarea provocată de un copleșitor volum de muncă. Am văzut o solidaritate la noi, toți, care ne-a îndemnat să mergem la colegii noștri interniști și să-i întrebăm: «Cu ce te pot ajuta acum?»”

Dr. Daniele Maccini, Spitalul Humanitas Gavazzeni, Bergamo

China: „Toți doctorii mâncau și dormeau în spital”

Mai mult de 3.300 dintre cei peste 80.000 de oameni infectați în China cu noul virus sunt medici și asistente medicale, potrivit publicației Business Insider. Cel puțin 8 medici și-au pierdut viața până acum, iar doi dintre aceștia aveau 29, respectiv 34 de ani.

Peng Yinhua, tânărul medic de 29 de ani, avea planuri de nuntă pentru data de 1 februarie. Pe măsură ce epidemia de coronavirus a luat proporții în China, Peng și-a amânat nunta și a mers în Wuhan, pentru a ajuta oamenii și medicii copleșiți de situație. Tânărul s-a infectat în spital, iar pe 21 februarie a încetat din viață. „Tratam 130 de pacienți pe zi și toți doctorii mâncau și dormeau în spital”, a povestit Chen, soția tânărului, medic în același spital.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare