Măselele de minte – când și de ce se recomandă scoaterea lor. Dr. Ionuț Leahu: „Pot fi îndepărtate de la 14-16 ani, înainte să provoace daune, dar și mai târziu”
Molarii de minte – sau măselele de minte, cum popular li se mai spune – sunt ultimii care apar, undeva între 18 și 20 de ani. Și, de cele mai multe ori, nu mai găsesc loc, ducând la înghesuirea danturii. Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală și Master în Implantologie Orală și Parodontologie, Fondatorul Clinicile Dentare Dr. Leahu, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria, explică situațiile în care se impune scoaterea acestor măsele care apar la extremitățile fiecărei arcade, de la ce vârstă și ce urmează după aceea.
Dantura frumoasă și perfect aliniată este, pentru cei mai mulți dintre noi, un vis. Sau o realitate la care ajungem cu greu, în urma multor tratamente stomatologice. Și asta pentru că, unul dintre efectele civilizației a fost acela că am ajuns să avem prea mulți dinți în gură față de nevoile noastre de masticație.
„S-au făcut niște studii pe craniile de acum 10.000 de ani și s-a constatat că oamenii care au trăit atunci nu aveau nici măcar un dinte strâmb în gură. De ce? Pentru că mandibula, maxilarul și capul nostru erau foarte mari. Exista loc pentru fiecare dinte în gura noastră, nu existau probleme de mușcătură, nu exista înghesuire dentară. Dar lucrurile s-au schimbat”, subliniază dr. Ionuț Leahu.
Și s-au schimbat pentru că mâncarea gătită și-a făcut loc în alimentația oamenilor. Schimbarea alimentației a dus la micșorarea dimensiunilor capului, a etajului inferior al gurii, însă numărul de dinți a rămas același: „Nu mestecăm suficient de bine și de mult, pentru că nu mai avem de ce. Este foarte ușor să mănânci o mâncare gătită decât ceva crud și, de aici, nu se mai dezvoltă la fel de mult oasele maxilare și, implicit, dinții. Din păcate, dinții n-au primit mesajul că nu mai avem nevoie de un număr chiar atât de mare și vor să erupă la aceeași dimensiune și în același număr ca acum 10.000 de ani”, explică dr. Ionuț Leahu.
Înghesuire dentară suplimentară
Molarii de minte sunt ultimii care ies. Asta se întâmplă la vârste între 18 și 20 de ani. Neavând loc să erupă, împing și mai tare ceilalți dinți determinând o înghesuire dentară și mai mare. Înghesuirea dentară face dificilă întreținerea unei igiene corecte. Iar, pentru a preveni formarea cariilor dentare, cei mai mulți medici stomatologi recomandă extragerea măselelor de minte. „Există și situații în care o persoană are dinții perfect aliniați, inclusiv măselele de minte, nu au carii și nu este nevoie de extracții”, mai spune dr. Leahu. Dar acele situații sunt puține.
Recent, adaugă medicul, a văzut un pacient ai cărui molari de minte aveau loc și au erupt bine, erau funcționali, iar pacientul putea să-i igienizeze corect. În astfel de situații, nu se justifică extracția. Sunt și cazuri când molarii de minte rămân îngropați în os, într-o zonă în care nu deranjează și nu trebuie îndepărtați: „Conchizând, molarii de minte se îndepărtează cu o indicație stomatologică și nu altfel. Deci, trebuie să avem un motiv să facem asta.”
Însă, realitatea este că 90% dintre pacienții pe care-i consultă în clinică nu au loc în gură pentru molarii de minte: „Și avem peste 100.000 de pacienți consultați”, punctează medicul stomatolog.
Nu există o vârstă ideală la care trebuie scoși molarii de minte. Depinde de la caz la caz. „Noi preluăm pacienții pentru tratamentele de prevenție de la vârsta de 2 -5 ani. În momentul în care ai sub observație un pacient de la această vârstă, poți să vezi cum cresc dinții și poți decide în consecință.
Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în Implantologie și Master în Implantologie Orală și Parodontologie, fondator al Clinicilor Dentare Dr. Leahu, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria
El adaugă că sunt anumite situații în care trebuie să îndepărteze deja molarii de minte de la nivel de muguri dentari: „Adică, îndepărtăm de la 14 ani, de la 16 ani, înainte ca ei să provoace daune. Adică, înainte să erupă cu totul, intrăm, dăm gingia la o parte și facem intervenția chirurgicală. Dar, avem și foarte mulți adulți cărora le îndepărtăm acești molari, atunci când ajung să fie pacienții noștri.”
„O dantură strâmbă poate fi îndreptată oricând”
În cazul dinților înghesuiți, molarii de minte sunt primii care sunt extrași, punctează medicul stomatolog. După care, cei care-și doresc dinți aliniați trebuie să poarte aparat dentar. Durata medie în care trebuie purtat aparatul dentar, după îndepărtarea molarilor de minte, este de un an, un an și jumătate. „Desigur, sunt cazuri în care aparatul dentar trebuie purtat doar șase luni, dar și cazuri în care trebuie purtat doi ani și jumătate. Variază foarte mult”, mai spune medicul.
Vestea bună este că o dantură strâmbă poate fi corectată oricând, dă asigurări expertul: „Iar aparatele ortodontice au evoluat. Adică există și varianta fără sârme. Spațiul este calculat cu ajutorul unui software care are deja o bază de date impresionantă. Inteligența artificială ne ajută mult în comprația prezent versus viitor, la cum ar trebuie să arate dinții în gura pacientului.”