Claudia Buneci, health coach: ”Combustibilul sufletului vine din igiena emoțiilor, iar cel al corpului din alimentația curată, somn și mișcare”

Claudia Buneci, health coach-ul care ajută femeile să își regăsească pofta de viață

Claudia Buneci este health coach și tehnician nutriționist, autor al blogului poftă-de-viață.ro, iar prin programele pe care le desfășoară ajută femeile să își recapete energia, echilibrul hormonal și greutatea optimă, pentru a se simți bine în propriul corp. Are trei copii și, știind foarte bine ce înseamnă trecerea la statutul de mamă, s-a specializat pe consilierea mamelor, care trec prin schimbări semnificative atât fizice, cât și psihice, care le pot debusola, mai ales în primii ani de viață ai copiilor.

Claudia Buneci a ales să se specializeze în acest domeniu după ce, în copilărie și tinerețe, a avut parte de mai multe probleme de sănătate, de la răceli repetate ierna, cistite cărora medicii nu le găseau tratament și dereglări hormonale. După mulți ani, când a înțeles că, de fapt, vindecarea vine pe mai multe căi și că pofta de viață apare atunci când toate componentele vieții sunt în echilibru, și-a dat seama că poate ajuta și alte femei aflate în impas să revină la liman. A creat o comunitate, Mame cu poftă de viață, în care peste 2.000 de femei, mame sau viitoare mame, împărtășesc provocările prin care trec în căutarea echilibrului fizic și emoțional.

Am invitat-o pe Claudia Buneci să ne vorbească despre importanța unui stil de viață sănătos, despre schimbările care ne afectează profund viața și despre modul în care ne putem regăsi vitalitatea și energia după perioade de stres și oboseală.

Smart Living: Cum ați ajuns să vă dedicați acestei cauze și de ce ?

Claudia Buneci: Încă din adolescență ciclul menstrual a reprezentat un chin pentru mine. Aveam dureri foarte mari și mai trist este că nu aflam de nicio altă soluție în afara anticoncepționalelor. Chiar dacă nu înțelegeam prea multe atunci, simțeam că nu acesta trebuie să fie răspunsul și am refuzat să le iau. Ulterior, peste durerile de la menstră s-au adăugat infecții urinare recurente și destul de virulente, precum și răceli frecvente.

Niciuna dintre aceste provocări nu pare a fi ceva foarte grav, dar erau niște dereglări ale corpului care mă afectau, de fapt, destul de mult. Anotimpul rece era un chin pentru mine, viață sexuală îmi era afectată, antiinflamatoarele erau prietenele mele, nelipsite din geanta mea…un context care nu este sănătos să descrie viață unei tinere de până în 25 de ani, nu?

Pentru că tratamentele încercate ani la rândul nu au dat roade, am ajuns la un medic naturopat, care a avut o altă viziune despre vindecare. Ea mi-a deschis ochii despre interacțiunile din corpul meu. Și apoi au urmat ani de-a rândul de ajustări ale alimentației, în particular, și ale stilului de viață, în general, care mi-au schimbat complet starea de sănătate, dar și profesia. După nașterea primului meu copil am decis să încep formările pentru a deveni health coach, ceea ce s-a și întâmplat.

Smart Living: Cum le ajutați concret pe femei să-și (re)găsească poftă de viață?

Claudia Buneci: Abordarea mea este una integrată. Încep cu o evaluare a stilul de viață actual, dar și a celor mai importante momente din trecutul clientei. Pun cap la cap aceste informații pentru a înțelege care sunt cauzele care au dus la simptomele/provocările cu care se confruntă.

Apoi, împreună cu aceasta, stabilim un plan individual de reechilibrare. Acesta începe cu schimbări privind alimentația, dar nu ne oprim aici. Ne uităm la alte aspecte pe care eu le consider ca influențând starea de sănătate, printre care aș menționa – somnul, mișcarea, calitatea relațiilor, calitatea procesului de curățare, echilibrul florei, gestionarea stresului. Ori de câte ori este nevoie să apelăm la alți specialiști, fac recomandări în acest sens, pentru că eu cred cu tărie că, lucrând cu o echipa pluridisciplinară, creștem șansele să aducem mai repede corpul și sufletul în echilibru.

Claudia Buneci a creat o comunitate online unde peste 2.000 de femei primesc sfaturi legate de alimentație și stil de viață sănătos.

Smart Living: Care sunt aspectele cele mai importante pe care trebuie să le avem în vedere pentru a ne bucura de vitalitate și energie?

Claudia Buneci: Pe o parte dintre ele le-am menționat deja, dar acum am să le iau în ordine inversă. Consider că este foarte important să avem motive de bucurie în viață noastră – să radem, să ne simțit destinși, să ne îmbrățișăm, să iubim și să fim iubiți, să dansăm. Această încărcare din relațiile cu ceilalți este VITALĂ pentru energizarea noastră. Apoi, desigur că felul în care avem grijă de noi contează, de asemenea.

Dacă combustibilul sufletului este reprezentat de igiena emoțiilor și de aceste relații implinitoare, combustibilul corpului sunt alimentația curată, somnul, mișcarea. Ele sunt interconectate și o stare de bună dispoziție te ajută, de exemplu, să digeri mai bine mâncarea, iar o hrană adecvată îți susține această stare de bună dispoziție.

Smart Living: Când și cum ajung femeile să nu se mai simtă bine în corpul lor? Există o vârstă, un anumit eveniment din viață, o etapă care pot fi corelate cu această nemulțumire?

Claudia Buneci: Femeile ajung să nu se mai simtă bine în corpul lor când se deconectează de ele, când nu se mai aud sau când se prefac că nu se aud. Când cedează în întregime „administrarea” corpului lor experților. Dar ele sunt adevăratele experte, care știu să decodeze cel mai bine semnalele primite de la corp. Cu siguranță că sunt momente când avem nevoie de specialișți, de ghizi. Dar ce bine ar fi că aceștia să ne dea puterea de a ne reconecta cu noi, să ne dea încrederea că putem fi bine în corpul nostru.

Din ceea ce văd la femeile cu care lucrez, din păcate, vârsta la care apar dezechilibre este tot mai fragedă. Lucrez inclusiv cu adolescente sau femei foarte tinere care prezintă multiple dereglări hormonale. Totuși, dacă ar fi să punctez o vârstă, aș menționa vârsta de peste 40 de ani, când apare perimenopauza și când femeile încep să se resimtă după nopțile nedormite în primii ani de viață ai copiilor lor sau după perioade foarte intense de stres la job.

După 40 de ani, corpul femeii are nevoie de mai multă grijă, pentru a trece cu blândețe prin perioada de dinainte de menopauza, care este și cea mai năbădăioasă din punct de vedere hormonal, dar și pentru a intra într-o formă bună în etapa nereproducatoare a vieții lor, care poate fi una plină de satisfacții dacă a fost pregătită corespunzător.

Smart living: Dilema femeilor care iau în greutate: dietă rapidă, eventual drastică, sau schimbarea stilului de viață? Care este abordarea pe care o recomandați și de ce?

Claudia Buneci: Având în vedere că lucrez mai ales cu femei foarte obosite și care încă se resimt în urma dietelor încercate poate în ultimii 20 de ani, răspunsul meu este evident – stil de viață.
Și o să enumăr doar câteva motive:

  • Un stil de viață sănătos, care nu înseamnă deprivare de calorii, ci niște obiceiuri sănătoase de dimineața și până seara, îți aduce nu numai o silueta plăcută, ci și ENERGIE, vitalitate și poftă de viață.
  • Dietele restrictive, mai ales bazate doar pe un aport redus de calorii, îți pot da peste cap sistemul endocrin (și nu numai!), pentru că practic din corp lipsesc nutrienți de bază pentru ciclicitate și pentru formarea altor hormoni foarte importanți în funcționarea noastră. Nu de puține ori am lucrat cu femei cărora nu le-a mai venit menstra în urma unor astfel de regimuri sau care au dezvoltat hipotiroidism, de exemplu.
  • De asemenea, dietele restrictive sunt la originea multor relații disfuncționale cu mâncarea, care ascund, de fapt, probleme emoționale mai profunde, care provin, poate, încă din copilărie.

Pe scurt, aceste diete bagă în stres atât corpul, cât și partea emoțională și creează un cerc vicios din care cu greu se iese. În plus, greutatea pierdută în astfel de salturi se pune rapid la loc (uneori mai mult decât s-a dat jos) și dereglează busola corpului, care apoi pierde mai greu în greutate.

Smart Living: Aveți trei copiii. Cum v-a schimbat, ca femeie, nașterea lor?

Claudia Buneci: Apariția lor a schimbat fundamental viața mea. În primul rând, profesia mea s-a schimbat și datorită lor. Felul în care am învățat să mă prioritizez pe mine și relația mea de cuplu este ceva ce am învățat și încă învăț după ce am devenit mama. Și, ca o anecdotă, după primul copil consideram că relaxarea mea sau ieșirile cu partenerul meu sunt un fel de lux. După ce au venit și gemenii am înțeles că acestea nu sunt un lux, sunt ESENȚIALE pentru sănătatea mea emoțională și fizică, și pentru echilibrul căminului nostru.

Felul în care privesc relația cu alte femei, acest trib al mamei, care este atât de valoros, nu era nici pe departe astfel reprezentat în viața mea înainte de a fi ei. Și tot ei m-au determinat să înțeleg mai multe despre corpul nostru, despre interacțiunile esențiale pentru sănătatea noastră – și asta pentru că mi-am dorit tare să aibă un start bun în viață și să fie cât mai sănătoși.

Apariția celor trei copii a schimbat fundamental viața Claudiei Buneci.

Smart Living: Care sunt capcanele în care cad femeile odată ce devin mame și cum li se alterează sănătatea fizică și cea emoțională?

Claudia Buneci: Cred că marea capcană, în care am căzut și eu la primul copil, este că oferă prea mult copilului. Cedează prea mult din ceea ce este ea și din ceea ce este CUPLUL ei. O altă capcană este că nu cere ajutor – soțului, mamei, soacrei, prietenei – tribului despre care vorbeam, sau unei persoane plătite. Și pur și simplu nu își da seama că este epuizată. Trage în continuare de ea, ajunge să creadă că așa este ea, că este normal să fie foarte obosită, că este normal să nu mai aibă libido, să nu mai aibă puterea să radă sau să danseze.

Dar, de fapt, ea este extenuată. Poate deja există dereglări hormonale care nu sunt doar în stadiul de simptom, sunt și clinice. Dacă peste aceste provocări urmează o cură de slăbire drastică, pentru că nu se mai suportă, nu face decât să arunce tot acest puzzle în aer! Problemele cu tiroida sunt printre principalele afecțiuni care apar la aceste femei foarte obosite.

Smart Living: Cum poate influența stilul haotic de viață sănătatea tractului urinar și de ce este important să nu abordăm această problemă ca pe un subiect tabu?

Claudia Buneci: Sănătatea tractului urinar depinde de 2 mari factori: emoțiile noastre și inflamatia din corp. Să le luăm pe rând:
Aparatul urinar este parte din pântecul nostru. Aici întră și vaginul și ovarele noastre. Pentru noi, femeile, pântecul este locul unde apar cel mai frecvent somatizarile. Și el are mare legătură cu feminitatea noastră și cu toate simțirile noastre despre această zona a sexualității.

Dacă vorbim despre tractul urinar, aici includem și rinichii – acest centru extrem de important pentru susținerea vitalității noastre, care, potrivim medicinei tradiționale chinezești, este afectat de sentimentele de frică, de slăbiciune, de izolare. Dacă emoțiilor și stresului pe care le lăsăm să se cicatrizeze li se alătură un corp inflamat, atunci sănătatea pântecului nostru este afectată. Și mă bucur că ați adus în discuție tabu-urile despre această zonă. Ne prinde tare bine să vorbim deschis despre lucruri fireșți din corpul nostru – cum sunt și menstruația și sexualitatea, de exemplu, și să încurajăm astfel femeile sa ceară suport pentru a depăsi provocarile cu care se confruntă.

Smart Living: Abordați frecvent tema echilibrului hormonal al femeilor. Cât de important este acesta pentru sănătatea fizică și emoțională?

Claudia Buneci: În medicina funcțională există o expresie: sănătatea noastră, a oamenilor, depinde în principal de două aspecte: echilibrul hormonilor și cel al microbiomului. Consider că hormonii noștri reprezintă un factor extrem de important pentru sănătatea noastră. Și nu mă refer doar la cei sexuali. Că să mă refer la câțiva „jucători grei”, aș menționa cortizolulul, insulina, progesteronul, estrogenul, testosteronul.

Și îmi place foarte tare că ați menționat în cadrul întrebării și sănătatea emoțională. Pentru că este foarte adevărat că noi suntem și multă bio-chimie și o floră dezechibrată, unde nu se mai produc suficienți neurotransmițători, cum este serotonina, ne poate influența starea generală de bine. La fel cum o deficiență de estrogen sau de progesteron pot fi și ele la baza unei stări de anxietate care ne da târcoale, din senin, câteva zile pe luna. De aceea, drumul către reechilibrare trece pe la sănătatea florei și a hormonilor, și ele sunt interdependente.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare