Cum scapi de celulită, cu dietă sau sport? - Smart Living

Cum scapi de celulită prin dietă și sport

Despre celulită se spun multe lucruri: apare dacă ai ghinion, dacă ți-a transmis-o mama, dacă ai kilograme în plus sau dacă nu ai suficientă grijă de tine. Să vedem dacă există și soluții ca să scapi de ea.

Ținând cont de faptul că celulita sau aspectul de “coajă de portocală” afectează în jur de 80-90% dintre femeile care au trecut de vârsta pubertății, conform unui studiu publicat de Reasearchgate, indiferent de genele și stilul tău de viață, la un moment dat, vei avea celulită. Însă, adoptând un stil de viață sănătos, care include o dietă sănătoasă și mișcare, poți preveni apariția celulitei și poți diminua efectul ei. 

De ce avem celulită?

Celulita sau lipodistrofia ginoidă reprezintă o alterare metabolică a țesutului subcutanat care se manifestă la nivelul pielii. Modificările din organism, datorate înaintării în vârstă, în conexiune cu factorii genetici și stilul de viață se produc ca urmare a unei schimbări în modul de metabolizare al grăsimilor.

La rândul său, această modificare determină o schimbare în structura celulelor adipoase și a țesutului conjunctiv (țesut care susține alte țesuturi ale corpului, asigurând nutriția lor și participînd la funcțiile sistemului imunitar). Când pereții țesuturilor sunt sau devin prea subțiri, sau se slăbesc pe parcursul timpului, grăsimea poate să-i străpungă și să ajungă sub stratul pielii sub formă de celulită. 

Celulita apare în special pe pulpele picioarelor, fund, abdomen și brațe, conform studiului Skin Aging and Cellulite in Women

Cum scapi de celulită și de ce femeile sunt mai predispuse să o facă

Termenul de celulită a fost folosit pentru prima dată în literatura de specialitate în 1920 și descria  “o alterație inestetică a suprafeței cutanate a pielii”, conform unui studiu de specialitate. 

Celulita apare mai frecvent în rândul femeilor din cauza faptului că țesutul adipos înmagazinează grăsimea cu mai multă ușurință decât în cazul bărbaților. La femei, celulele de grăsime sunt aranjate vertical (spre deosebire de bărbați, unde sunt distribuite pe orizontală) în raport cu suprafața pielii, ceea ce determină aspectul de “coajă de portocală” atunci când se umflă între țesuturile de colagen și se deplasează cât mai aproape de piele. 

De la circulație slabă la predispoziție genetică

Cauzele care influențează apariția acestei imperfecțiuni a pielii constau într-o circulație vasculară slabă, predispoziție genetică, dereglări hormonale, sedentarism, fumat și o dietă nesănătoasă. Celulita devine mai vizibilă odată cu înaintarea în vîrstă, datorită scăderii producței de estrogen. Pielea, fiind cel mai mare organ al corpului uman, prezintă primele semne de îmbătrânire. 

Imperfecțiunile pielii pot avea un impact negativ asupra psihicului și poate înfluența în rău imaginea și încrederea în de sine a unei persoane. Industria cosmetică propune o serie de tratamente miracol care te scapă de celulită în diverse perioade de timp, dar adevărul este că nu există “tratament” pentru celulită.

Cel puțin nu în înțelesul clinic al cuvântului. Inclusiv procedurile realizate în cabinetele estetice, care își propun fie injectarea cu lipoliză în țesutul subcutanant (injecția dizolvă grăsimea), îmbunătățirea fluxului sanguin sau elasticitatea pielii nu pot garanta un rezultat pe termen lung. 

Dietă vs. sport – cum scapi de celulită?

Celulita nu dispare dacă acționezi asupra ei dinspre exterior. Produsele cosmetice exfoliante pe bază de cafea spre exemplu, pot îmbunătăți aspectul pielii, dar nu pot lupta cu adevărat împotriva celulitei. Lupta trebuie dusă în interior, sub piele. Prin urmare, cele două variante care pot avea efecte asupra aspectului de coajă de portocală sunt dieta corectă și sănătoasă și sportul

Ținând cont de faptul slăbirea țesutului conjunctiv este determinant de lipsa unei mase musculare și a lipsei de exercițiu fizic, sportul, prin care înțeleg o formă de mișcare, este elementar în prevenirea apariției celulitei și ulterior, în încercarea de a o îndepărta.

Un program regulat de exerciții fizice nu poate face celulita să dispară, însă îi poate reduce aspectul inestetic și o poate împiedica să se răspândească.

Mișcarea face ca fibrele conjunctive (cum ar fi colagenul sau elastina) să nu se slăbească într-un ritm prea alert, amânând mărirea celulelor de grăsime, dar și arzându-le pe cele în exces. Mai mult decât atât, lipsa masei musculare asociată cu o viață sedentară, agravează celulita, afectând circulația sângelui spre inimă și circulația din interiorul țesutului adipos. 

Cum scapi de celulită? Fără zahăr, mai mult zinc, fructe și cereale

Schimbările în dietă sunt la fel de benefice pentru aspectul pielii ca și mișcarea. Eliminarea zahărului, care poate produce o defalcare prematură a colagenului, o creștere a consumului de nutrienți precum zincul sau vitaminele A, C sau D și introducerea mai multor fructe, legume și cereale, sunt acțiuni benefice.  

Deși celulita nu este legată direct de obezitate, este adevărat că o persoană care are kilograme în plus, are celule adipoase mai mari, care se umflă și se umplu cu grăsime. Însă numărul de celule de grăsime nu se mărește. Prin urmare, slăbitul reduce grăsimea depozitată în țesutul adipos, însă nu va scădea numărul de celule de grăsime din corp și nici nu va modifica structura pereților fibroși. 

Rezultatele depind de genetică

Celulita nu reprezintă o problemă medicală, dar poate afecta calitatea vieții. Pentru femei, poate fi un factor de disconfort și o cauză de neîncredere în sine. În funcție de structura anatomică și genetică a fiecărei persoane, celulita poate fi influențată de o ajustare a dietei și de exerciții fizice. Ambele variante au un impact pozitiv asupra aspectului pielii, cum au și asupra stării generale de sănătate. 

Întrebarea corectă în cazul celulitei nu este dacă este mai benefică dieta față de sport ci în ce măsură pot fi ambele integrate în rutina zilnică a unei persoane. P

entru a lupta împotriva celulitei din interior este nevoie de atenție la ce consumăm, ce alimente sunt benefice și care sunt dăunătoare, dar și un regim moderat sau mai intens, în funcție de gradul fiecăruia de suportabilitate, de exerciții fizice. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare