Cum să faci - realist și durabil - schimbarea din viața ta pe care o tot amâni

Cum să faci – realist și durabil – schimbarea din viața ta pe care o tot amâni

Așadar, ai decis să faci una sau mai multe schimbări în viața ta. Ești în punctul în care te simți pregătit și dornic, dar nu știi poate de unde să începi și cum să procedezi. Fie că vorbim despre schimbări în registrul profesional, al sănătății sau personal, este util să fii pregătit cu strategii pentru a parcurge acest drum mai ușor.

Închipuie-ți schimbarea ca pe planificarea unei călătorii în străinătate. Este util să ai un plan legat de ce locuri îți dorești să vizitezi și cum îți dorești să arate, per ansamblu, experiența ta, dar, odată ajuns acolo, se vor ivi situații pe care nu ai cum să le prevezi dinainte sau oportunitatea unor itinerarii noi, la care nici nu te-ai gândit.

Dacă ești ca majoritatea dintre noi, să schimbi ceva la tine sau în obiceiurile tale poate reprezenta o provocare. Știi foarte bine deja, probabil, că a declara că vei face respectiva schimbare nu este nicidecum suficient. Pentru a face o schimbare mai ușor, află mai întâi de ce ți se pare dificil să te schimbi.

De ce ne este greu să ne schimbăm

Nu îți asumi schimbarea

Atunci când vrei să schimbi ceva, este important să verifici în ce stadiu al schimbării te afli. Momentul în care ai luat decizia de a te schimba este și momentul în care ți-ai asumat-o.

Ți-e frică de eșec

Tuturor ne este frică de eșec, dar eșecul face parte din viață. Nu putem reuși întotdeauna din prima, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne lăsăm descurajați. Toți marii inventatori ai lumii au avut parte de nenumărate eșecuri până să își vadă visul împlinit.

Încerci să schimbi prea multe deodată

Te-ai întrebat vreodată de ce rămâi cu lista de obiective nerezolvată? Cel mai probabil acest lucru se întâmplă deoarece aceasta conține prea multe schimbări pe care ți le dorești dintr-odată. Oricât de greu îți e să accepți, ca ființe umane avem anumite limite (da, chiar și tu). Resursele noastre sunt finite, inclusiv motivația de care suntem capabili; este, așadar, important să o consumăm într-un mod eficient. Apucă-te de implementarea unui obiectiv, du-l la bun sfârșit și abia apoi treci la următorul; în acest fel îți sporești șansele ca într-un an să îți atingi o bună parte, dacă nu chiar toate obiectivele propuse. În contrapartidă, dacă încerci să faci simultan multe schimbări dificile, cel mai probabil îți va fi extrem de greu să le duci la capăt.

Nu înlocuiești vechiul cu noul

De multe ori nu este suficient să scapi de un obicei nedorit; e nevoie să adopți unele noi care să îl înlocuiască pe cel vechi. Renunțarea la fumat va avea mult mai multe șanse de success dacă vei începe concomitent practicarea unui sport sau cultivarea unui nou hobby. În acest fel nu vei simți că „pierzi” ceva; dimpotrivă, câștigi mult mai mult decât ce ai lăsat în urmă: sănătate, energie, oameni noi și interesanți pe care îi întâlnești la sală.

Acum că ai aflat o parte dintre motivele pentru care îți este greu să te schimbi, citește următoarele sugestii pentru a afla cum să faci mai ușor schimbarea sau schimbările dorite.

De ce îți dorești să schimbi ceva?

Gândește-te în primul rând de ce îți dorești să faci schimbarea. Ce te motivează cel mai mult? O faci pentru sănătatea ta, pentru evoluția personală sau profesională, pentru o persoană la care ții? Analizează-ți motivele și reamintește-ți-le ori de câte ori ai nevoie.

Creează-ți un program care să te ajute să îți îndeplinești visele

Obiceiul de a te trezi mai devreme pentru a te putea bucura de un timp doar al tău înainte de începerea zilei de lucru te va ajuta să îți implementezi, de exemplu, planul propriului business sau să ai energia necesară pentru exercițiile fizice pe care îți dorești de multă vreme să le faci. Oamenii de succes au o rutină matinală pe care o respectă cu rigurozitate și care îi ajută să își îndeplinească obiectivele în fiecare zi. În acest caz, ceea ce te va ajuta să te trezești dimineața va fi să știi, din seara precedentă, exact ceea ce vrei să realizezi până pleci spre serviciu.

Împrietenește-te cu propria persoană

Pentru a-ți crește șansele de a te schimba, este foarte important să te cunoști pe tine însăți. Punctele forte, slăbiciunile, lucrurile care te fac vulnerabil și cele care îți dau putere. O bună cunoaștere de sine înseamnă control asupra circumstanțelor și evenimentelor neprevăzute.

Împarte obiectivul în pași mici

Planul tău de acțiune trebuie să conțină cât mai multe detalii: date calendaristice, ore, locuri anume, descrieri detaliate ale lucrurilor pe care le ai de făcut etc.

Fixează-ți o dată la care să începi, situată nu foarte departe în timp. Acest lucru te va ajuta să îți setezi mintea și să îți concentrezi resursele către ce ai de făcut. Desigur, dacă ai luat decizia de a te înscrie la un master care începe abia peste jumătate de an, nu ai ce să faci decât să aștepți data la care se fac înscrierile, însă chiar și așa, în timpul pe care îl ai la dispoziție poți începe să citești materiale care te interesează și care fac subiectul alegerii tale profesionale. 

Pregătește-te să reziști tentațiilor

Când te decizi să îți schimbi un obicei, este important să fii conștient că vor exista tentații care îți vor pune la încercare motivația și să găsești soluții pentru a le contracara. De pildă, dacă vrei să te lași de fumat, este bine, o vreme cel puțin, să eviți spațiile în care se fumează sau să îți rogi prietenii sau colegii cu care obișnuiai să fumezi să stați de vorbă în alte locuri.

Setează-ți termene realiste

Dacă îți propui să îți cumperi o mașină anul acesta, dar salariul tău abia face față cheltuielilor curente, planul tău de a economisi o anumită sumă de bani pe lună este nerealist. În acest fel, nu vei face decât să te frustrezi și să te simți slab sau incapabil. Poate că într-un astfel de caz, primul pas către atingerea acestui obiectiv este un alt obiectiv și anume găsirea unui loc de muncă mai bine plătit sau încercarea de a promova la actualul loc de muncă.

Apelează la instrumente utile pentru a-ți atinge obiectivele

Cercetările au arătat că persoanele care își notează un plan de acțiune au șanse mai mari să-și atingă scopurile. Ai putea încerca să-ți creezi un vision board­ – pe o planșă cât mai mare, desenează, colorează, lipește fotografii și orice crezi că te-ar mai putea ajuta, pentru a vizualiza cât mai multe detalii concrete ale visului tău.

Te poți folosi cu succes de tehnologia care îți stă la dispoziție pentru a-ți atinge obiectivele. Pune-ți remindere care să te ajute pe parcurs și personalizează-le. În acest fel, vei crea o legătură mult mai profundă cu scopul tău.

Pune-ți imaginația la treabă

Imaginează-ți ce vei face și cum va arăta viața ta după ce decizi să faci schimbarea.Vei fi mai sănătos, mai mândru de corpul tău, mulțumit că ai ordine și curățenie în casă și pregătit să aduci musafiri în ea, vei avea suficient de mulți bani să îți permiți concediile la care visezi sau îi vei câștiga, în sfârșit, din profesia sau pasiunea pe care o iubești.

Nu în ultimul rând, nu uita: vei reuși, cel mai probabil, să faci schimbările pe care ți le propui dintr-un loc interior mai degrabă binevoitor decât critic cu tine și aspru.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare