Câte calorii arde creierul și câte activitatea fizică?

  Organismul uman are nevoie de un aport constant de energie pentru a funcționa normal, iar aceasta este obținută din alimentație. În majoritatea cazurilor, un adult are nevoie de 2.000 de calorii pentru a susține metabolismul, activitatea musculară și funcția cerebrală.

  Activitatea fizică, mai ales cea intensă, consumă un număr mare de calorii, dar, de fapt, consumăm calorii în fiecare secundă, chiar și când ne odihnim. În plus, multă din energie este folosită de creier!
  Astfel, e bine de știut cum se împarte consumul – avem nevoie de mai multă energie când muncim „cu capul” sau „cu corpul”?

  Ce sunt caloriile?

  Toate produsele alimentare sunt etichetate cu unități de măsură ce exprimă valoarea energetică a acestora și nevoile energetice ale omului – kilocalorii, calorii sau jouli. Organizația Internațională de Standardizare definește caloria nutrițională (numită și caloria 15) drept cantitatea de căldură necesară pentru creșterea temperaturii unui litru de apă de la 14,5 ˚C la 15.5 ˚C, având o valoare medie de 4,1855.  Astfel, 1 kcal = 4,18 kjouli, iar 1 Joule = 0,239 calorii nutriţionale.

  Există patru surse majore de energie din alimente: carbohidrații, proteinele, grăsimile și alcoolul. Când sunt metabolizate, ele livrează cantități diferite de energie, astfel:

  • Carbohidrații – 4 calorii/gram;
  • Proteinele – 4 calorii/gram;
  • Alcoolul – 7 calorii/gram;
  • Grăsimile (lipidele) – 9 calorii/gram.

  De câte calorii are nevoie corpul?

  Procesul prin care organismul transformă alimentele în energie se numește metabolism. În cadrul acestui proces biochimic complex, caloriile din alimente sau băuturi sunt combinate cu oxigen pentru a elibera energia de care are nevoie corpul. Energia e necesară pentru funcționarea impulsurilor nervoase, contracția mușchilor, procesele metabolice sau menținerea temperaturii corporale.

  Doi factori principali determină necesarul caloric pentru fiecare persoană:

  1. Metabolismul bazal – cantitatea de energie necesară pentru a menține funcțiile organismului în stare de repaus. Chiar și în starea de repaus, corpul consumă energie pentru a funcționa normal. Procesul respirator, circulația sângelui, echilibrarea nivelului de hormoni, creșterea sau repararea țesuturilor, toate au nevoie de energie.
  • Nivelul activității fizice. Acest factor poate varia foarte mult în funcție de intensitatea activității. Un anumit număr de calorii consumi când mergi într-un ritm lent și un altul când alergi.

  Acestora li se adaugă factorii secundari: tipul corpului (persoanele cu masă musculară ridicată ard mai multe calorii), sexul (în general, bărbații au o masă musculară mai mare și deci o nevoie calorică mai crescută), vârsta (înaintarea în vârstă aduce o piedere a musculaturii, concomitent cu o creștere a stratului de grăsime, încetinind procesul de ardere a caloriilor).

  O analiză a Societății Braziliene de Medicină Sportivă arată că împărțirea consumului energetic zilnic al oamenilor poate fi realizat astfel: 60 – 75% din energie o consumăm pentru metabolismul bazal, 10% pentru digestia alimentelor și 15 – 30% pentru activitatea fizică.

  Caloriile și activitatea fizică

  Activitatea fizică este al doilea factor, după metabolismul bazal, în determinarea numărului de calorii de care o persoană are nevoie. Numărul exact al caloriilor necesare unei persoane pentru a îndeplini o activitate fizică depinde de mai multe componente – greutate, intensitatea exercițiilor sau timpul acordat acestei activități.

  O viață activă din punct de vedere fizic este esențială pentru scăderea în greutate sau menținerea greutății corporale. Când facem sport, corpul utilizează mai multă energie. Când ardem mai multe calorii decât luăm din alimentație, slăbim.

  Pentru a pierde în greutate, o persoană trebuie să reducă numărul caloriilor primite prin alimentație și să crească intensitatea activităților fizice, conform recomadărilor Ghidului American pentru o Dietă Sănătoasă. În general, acest lucru înseamnă o reducere zilnică a numărului de calorii (cu circa 500-700) pentru a putea slăbi 0.7 kilograme/săptămână.

  Numărul caloriilor arse în timpul unei activități fizice depinde foarte mult de intensitatea acesteia – moderată sau intensă. O activitatea fizică moderată este recomandată pentru menținerea unei stări bune de sănătate. În timpul unei activități fizice moderate, ritmul cardiac este notabil mai mare, dar persoana respectivă poate purta o conversație. Astfel de actvități sunt: mersul mai alert, grădinăritul, jocurile alături de copii, plimbarea cu bicicleta.

  În schimb, o activitate fizică intensă impune ritmuri cardiace și respiratorii crescute. Practicarea unui sport reprezintă o astfel de activitate. Universitatea Harvard a stabilit o listă cu numărul caloriilor consumate în timpul efectuării unor anumite sporturi, timp de 30 de minute. Astfel, practicarea sporturilor precum înotul aerobic, ridicarea moderată a greutăților, yoga duce la un consum caloric de până la 200 de calorii. În schimb, un sportiv care practică ciclism, înot, alergări, sporturi de contact etc., poate pierde și 700 de calorii într-o jumătate de oră, în funcție și de greutatea sa. 

  Caloriile arse de creier

  În ultimii ani, o atenție deosebită a fost îndreptată asupra analizării modului în care creierul arde caloriile și dacă acesta are capacitatea de a consuma un număr mai mare de calorii față de o activitate fizică.

  În 1984, Campionatul Mondial de Șah a fost anulat din cauza îngrijorărilor apărute din cauza stării de sănătate a celebrului Anatoly Karpov. Acesta pierduse 10 kilograme în cinci luni, răstimp în care participase la mai multe competiții. Karpov nu era singurul jucător de șah care a experimentat efecte fizice ca urmare a consumului mental. Deși niciunul nu a slăbit atât de mult, s-a demonstrat că  jucătorii de elită pot consuma un număr impresionant de calorii în timpul unui turneu de șah. Robert Sapolsky, cercetător la Universitatea Stanford și expert în studiul stresului asupra primatelor, a ajuns la concluzia că jucătorii de șah pot arde și 6000 de calorii într-o zi, fără să se miște de pe scaun.

  Atunci când organismul este în stare de repaus – nu este angajat în nicio activitate în afară de respirație, digestie sau menținerea temperaturii – creierul folosește între 20 și 25% din energia totală a corpului, în mare parte fiind vorba de glucoză. Acest lucru se traduce într-un consum de 350 de calorii pentru o femeie și 450 de calorii pentru un bărbat. În cazul copiilor de 5-6 ani, acest consum poate ajunge și la 60%, așa cum explică un studiu realizat de Universitatea Northwestern.

  Astfel, creierul devine cel mai mare consumator de energie din organism, în ciuda faptului că acesta cântărește 2% din greutatea totală a corpului. Cu toate acestea, o activitate mentală intensă nu poate aduce o condiție fizică de invidiat. Medicii care au studiat cazurile marilor jucători de șah au ajuns la concluzia că, pe lângă exercițiul mental intens, stresul și reducerea cantității de alimente consumate în timpul campionatelor reprezintă cauza slăbirii intense a acestora. Pe de altă parte, activitatea fizică regulată este singura care poate asigura o tonifiere musculară adecvată.

  SPUNE-ȚI POVESTEA »
  Căutare
  Urmărește-ne și pe Facebook