Aperitive de Crăciun și Revelion gustoase, dar care nu pică greu

Aperitive de Revelion. Zeci de idei gustoase, dar care nu pică greu

Aperitive de Anul Nou – un capitol provocator pentru cine își asumă sarcina de a organiza o masă de sărbători. Pentru cine nu are mult timp, dar ține la un meniu interesant, iată soluția: un meniu de aperitive deosebite pentru Crăciun și Revelion, pe principiul mix&match. Cuprinde preparate făcute într-o jumătate de zi, fără ore la cuptor. Doar folosind un mixer vertical, un vas vertical mare și o tigaie antiaderentă.

Aperitive de Anul Nou cu poze de-ți lăsa gura apă – cândva erau imaginile mele preferate din vechile almanahuri. Totodată, găseam incredibil de complicată și migăloasă pregătirea lor și cumva și era. În ultimele decenii, însă, aparatura modernă și ingredientele mai variate pe care le avem la dispoziție ajută mult. Putem organiza o masă pentru mulți oameni în timp record.

OK, avem de gând să ne invităm la masă familia, prietenii, cum procedăm ca să obținem un maximum de rezultat în minimum de timp?

Aperitive ușoare de Anul Nou, fără salată boeuf și ouă umplute

Condiția principală pentru reușită este să avem clar ce tip de meniu vrem să propunem: vrem multe aperitive sau preferăm o supă și apoi felul principal? Vrem ca aperitivele să fie ceva minimal pentru a da prioritate restului de feluri sau vrem să fie centrul de greutate al meniului?

Aperitivele deschid în general posibilitatea conversației la o masă, inclusiv în jurul preparării lor. Prin urmare, pentru o masă în jurul căreia se adună oameni care nu s-au văzut de mai mult timp sunt preferabile aperitivele în rol de solist. Aperitive variate nu înseamnă aperitive grele; ba chiar putem pregăti multe aperitive deosebite pentru masa de Crăciun care să fie gustoase și apetisante dar fără a exagera cu caloriile. Glumind, am putea spune că există aperitive și dincolo de salata boeuf, ouă umplute și răcituri. Nimic împotriva lor, însă și inovația are sensul ei, deschide orizontul și variază meniul.

Iată, așadar, lista cu aperitive ușoare de Crăciun. Au fost gândite voit fără multe ouă, dat fiind că ele se regăsesc din greu în cozonac și alte deserturi. La fel, au fost preferate brânzeturi ușoare, unde a fost posibil. Totodată, partea de alimente de origine animală a fost contrabalansată de o importantă componentă vegetală. Cu arome, texturi și culori care să se potențeze reciproc.

O notă deloc neglijabilă: meniul cu aperitive de Crăciun poate fi prezentat vizual folosind simple boluri mai mari sau mici, care pot fi date ușor din mână în mână. Fără platouri grele și care ocupă mult loc pe masă.

Aperitive de Revelion alcătuite din creme, asociate cu salate delicate

aperitive-de-craciun-si-revelion-care-nu-pica-greu-usor-de-facut creme
Creme pentru tartine din care fiecare poate alege ce preferă

Practic, e vorba de mai multe tipuri de creme tartinabile asortate cu salate în format special pentru aperitiv. Asociate cu mai multe tipuri de pâine, mini-pancakes sau chiar crochete de mămăligă – cele mai multe cumpărate, altele pregătite dinainte și încălzite la moment.

Găsești aici mai multe rețete de tartine și creme tartinabile.

Am indicat la toate preparatele cantități orientative de ingrediente, cine este mai experimentat poate face totul din ochi, fără cântar, sau poate cântări doar anumite ingrediente. Folosim același vas și același mixer vertical pentru toate cremele; pe măsură ce transferăm una în bolul în care va fi servit aperitivul, trecem la următoarea cremă.

Cantitățile finale sunt, firește, în funcție de câte persoane sunt la masă: se calculează pentru o porție în jur de 50 g din fiecare cremă și din fiecare salată. Acest calcul este o rotunjire în exces, pentru a nu risca să ne trezim că e prea puțin. Totodată, tot ce rămâne se poate conserva două zile în frigider.

Creme tartinabile din pește pentru aperitive deosebite de Revelion

Diferența dintre pastă, cremă și mousse/spumă este dată de consistență: pasta este mai densă, crema are o densitate medie, în timp ce spuma/mousse-ul are mult aer. Pentru toate folosim mixerul vertical la amestecarea ingredientelor. Doar în cazul spumelor este nevoie să batem smântâna înainte cu același mixer, până înglobează aer. Dar cumva la jumătate față de frișca pentru tort. Trebuie să fie compactă, dar nu să stea ca pe tort. Frișcă semibătută, în limbaj tehnic. În restul situațiilor, amestecăm cu mixerul toate ingredientele dintr-o dată.

1. Pastă de hering afumat

aperitive-de-craciun-si-revelion-care-nu-pica-greu-usor-de-facut pasta de hering afumat
Pentru efectul vizual, poți decora tartinele cu bucățele de hering afumat
  • 100 g hering afumat, curățat de oase și tăiat bucățele mici,
  • 1 cățel mic de usturoi din care am eliminat embrionul, mai greu de digerat,
  • 1 lingură de oțet,
  • piper,
  • puțin pesmet înmuiat în lapte și stors bine,
  • 50 ml ulei,
  • 50 g unt.

2. Cremă de ton

  • 200 g ton (1 conservă mare),
  • 2-3 filete de anșoa (merge și fără, dar anșoa accentuează gustul),
  • 1 lingură de capere,
  • 100 g de ricotta,
  • suc de lămâie,
  • 1 lingură de maioneză,
  • ceapă verde foarte puțină, cam cât o alună,
  • pătrunjel verde.

3. Mousse de somon afumat

aperitive-de-craciun-si-revelion-care-nu-pica-greu-usor-de-facut mousse de somon afumat
O prezentare inedită a aperitivelor pentru Crăciun și Revelion: mousse de somon format cu lingura specială pentru înghețată umezită, în cupe de înghețată sau borcănașe decorate cu capere și busuioc
  • 150 g somon,
  • 200 g brânză de vaci proaspătă,
  • 50 g smântână dulce semibătută,
  • coajă de lămâie,
  • piper,
  • ceapă verde foarte puțină, cât o alună,
  • mărar verde.

Cu mixerul vertical, facem întâi frișca semibătută din smântână, apoi înglobăm restul.

4. Mousse de creveți

  • 100 g creveți congelați sau în saramură,
  • 20 g unt,
  • jumătate de pahar de vin alb,
  • 2-3 ridichi roșii cu tot cu coajă,
  • 50 g smântână dulce semibătută,
  • 50 g maioneză,
  • suc de lămâie.

Înainte de a pasa totul la un loc cu mixerul, creveții se sotează rapid cu unt, se stinge cu puțin vin. Se țin pe flacără vioaie până se evaporă tot lichidul.

Cu mixerul se face întâi frișca din smântână, apoi se adaugă restul. Creveții trebuie adăugați după ce s-au răcit.

Creme tartinabile din brânzeturi și carne sau mezeluri

1. Cremă de gorgonzola și smântână

Cu mixerul vertical facem frișcă semibătută din smântână dulce; apoi adăugăm gorgonzola tăiată bucățele mici și continuăm cu mixerul vertical până se amalgamează bine. Cantitățile trebuie să fie egale. De luat în calcul și posibilitatea de a folosi smântână fermentată, în loc de cea dulce.

2. Cremă de brânză de burduf cu piper

Exact ca mai sus, înlocuind gorgonzola cu brânza de burduf. Dacă nu este foarte învechită, îi putem potența aroma cu puțin piper măcinat proaspăt.

3. Mousse de ficăței de pui cu ceapă

Un altfel de pateu pentru aperitive de Crăciun și de Revelion

Procedeul este ca cel de mai sus, cu ficăței în loc de brânzeturi. Înainte de a mixa totul, trebuie sotați rapid în tigaie cu puțină ceapă. Apoi îi adăugăm la smântâna semibătută și înglobăm totul ca să avem o consistență fină. Obținem un fel de foie gras, dar mult mai ușor și aerat și infinit mai simplu de făcut.

4. Mousse de șuncă de Praga sau mortadella

Procedăm în același fel, iar înainte de a mixa tăiem bucățele mici șuncă sau mortadella.

Creme tartinabile vegetale

1. Cremă de avocado și limetă

Pentru o consistență plăcută, o parte din avocado poate fi doar zdrobită ușor cu furculița și amestecată apoi cu restul cremei

Cu același mixer vertical batem până capătă consistență aerată pulpa de la 1 avocado cu sucul și coaja rasă de la 1 lime și puțină sare. Opțional, și un strop de muștar.

2. Cremă de ciuperci cu smântână

Procedăm ca la versiunile de mousse de mai sus. Înainte de a amesteca toate ingredientele cu mixerul, ciupercile trebuie sotate cu puțin ulei, potrivind de sare și piper. În aceeași tigaie în care sotăm creveții și ficățeii, pentru maximum de eficiență. Putem folosi champignon sau alt soi ciuperci cu gust bine definit.

3. Cremă de sfeclă roșie și hrean

Pentru aspect, dar și pentru textură, poți presăra nuci sau migdale zdrobite peste crema de sfeclă roșie

Mixăm împreună:

  • sfeclă roșie fiartă,
  • hrean ras,
  • ulei,
  • oțet,
  • sare,
  • piper.

4. Cremă de roșii uscate și măsline

La fel, amalgamăm cu mixerul vertical roșii uscate, din conservă, cu măsline kalamata fără sâmburi, ulei și boia de ardei iute.

Salate vegetale delicate de combinat cu aperitivele pentru Crăciun și Revelion


Toate combinațiile vegetale de mai jos au menirea de a contrabalansa gusturile bine definite din cremele de mai sus. Dar și de a contrabalansa nutrițional alimentele de origine animală, mai grase.
Oricare ar fi combinația, fie se taie toate în cuburi mici, pentru că sunt mai ușor de asortat la tartine, fie se rad, din același motiv.

1. Cuburi de roșii, ardei, ceapă roșie

Este o salată din bucătăria braziliană, care se servește ca acompaniament la cărnuri.

Se taie toate legumele cuburi mici de circa 1 cm latura; apoi se condimentează toate la un loc cu ulei, oțet, sare, piper. Înainte de a le amesteca, roșiile se sărează puțin și se lasă să se scurgă.

2. Castraveți, ridichi, fructe de kaki

Fructul de kaki nu este doar desert, ci poate fi folosit în combinație cu legume pentru salate delicioase

O salată dulce-acrișoară, care reechilibrează foarte bine cremele din brânzeturi. Se taie toate în cuburi mici, ca mai sus. Se condimentează cu ulei, suc de lămâie, sare.

3. Morcovi, mere rase, rodie cu ghimbir și lămâie

Merele și morcovii se rad, rodia se desface în bobițe. Se amestecă și se condimentează cu sare, piper, suc de lămâie și puțin suc de ghimbir proaspăt. Dacă nu avem cum să stoarcem ghimbirul, folosim o presă de usturoi.

4. Fenicul, portocală, rucola

Bulbul de fenicul se taie în cuburi mici, la fel și feliile de portocală. Frunzele de rucola se rup și ele ușor cu mâinile. Se condimentează amestecul cu ulei, sare și piper, eventual puțin suc de lămâie.

Aperitive de Revelion: Cum folosim cremele pentru tartine

Tort sărat, aperitivul perfect de Sărbători

Pentru cine mizează pe un efect vizual de impact, toate cele de mai sus, sau o parte dintre ele, se pot combina asamblând un tort sărat. Sau mai multe, mai mici, diferite între ele. De exemplu, unul cu gust de pește, altul, de brânzeturi și preparate din carne. Alternând între straturi cu creme vegetale și cu salate de crudități.  

Pentru asta e nevoie de pâine rotundă, una mai mare sau mai multe mai mici. Ideal este să fie cu miezul moale, ca să o putem tăia în felii cât mai multe și mai subțiri. Poate fi asamblat înainte de masă, nu ca la un tort desert, care trebuie să se însiropeze.

Pentru a tăia acest tort sărat fără să riscăm ca straturile să se desfacă, ideal este să folosim bețișoare de bambus, din cele pentru frigărui. Se înfig de sus în jos pe verticală, folosind atâtea bețișoare câte porții vrem să tăiem.

Alternativ, pentru cine vrea să simplifice și mai mult, se pot servi direct la masă diferite tipuri de pâine – o parte dintre felii încălzite la cuptor sub formă de bruschete. Eventual, aluat foietaj tăiat rapid în pătrățele și coapte așa simplu, ca bază pentru tartine. Mai putem adăuga crackers sărați, covrigei, bagels, crisp de secară, grisine, lipii tăiate, tacos. Ba chiar, se pot prepara din ziua precedentă minipancakes care se încălzesc la cuptor. La fel, mămăligă trecută pe grill sau în cuptor.

Găsești aici 10 rețete 10 rețete cu mămăligă rece plus rețeta pentru mămăliga perfectă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare