Lucrurile sunt certe când vine vorba de finanțe personale – banii nu sunt niciodată de ajuns, fie pentru a suplini nevoile de bază pentru un trai decent, fie pentru a îndeplini o serie de plăceri extra. De vină poate fi lipsa de organizare, dar și cheltuielile cu mult peste veniturile proprii.
Experții financiari oferă tot mai multe sfaturi privind modul de gestioare al banilor care este unul destul de facil de pus în practică și oferă posibilitatea de a aduna niște economii care pot schimba viața. Ele trebuie analizate și puse în practică după stilul propriu, mai ales că stresul generației curente este dat de lipsurile financiare. Așa că iată care sunt cele mai bune strategii pe termen lung pentru creșterea economiilor.
- Creșterea economiilor poate fi produsă prin gestionarea cheltuielilor
Conform Financer.com, un prim pas pentru a face economii este o mai bună gestiune a bugetului. Iar evidența încasărilor și a cheltuielilor este un punct bun de plecare pentru stabilirea poziției financiare la momentul curent. De exemplu, se pot introduce cheltuielile zilnice într-un fișier Excel alături de salarii și alte încasări. Această practică permite la finalul unei luni stabilirea cheltuielilor care nu sunt esențiale și care pot fi eliminate din rutină.
- Evitarea cumpărăturilor dintr-un singur loc
Fiecare centru comercial are propriile sale oferte și concurează pe o sferă se produse. Iar achiziția produselor importante dintr-un singur loc poate aduce câțiva lei extra la coșul de cumpărături, lucru care nu va avantaja creșterea economiilor.
Multe din ele dispun de oferte și reduceri pe aplicații proprii care permit realizarea unor stocuri la legume, fructe, detergenți etc. Odată ce acestea sunt scanate la casă, oricine poate beneficia de ele și să facă achiziții la prețuri avantajoase.
- Înlocuirea plăcerilor cu un fond de economii
O motivație suficient de bună pentru strângerea de economii poate fi îndeplinirea unui vis propriu sau o mai bună conștientizare a necesității unui fond de economii care poate fi utilizat în perioadele de criză.
Desigur, pentru o viață echilibrată și lipsită de stres e nevoie și de ieșiri în oraș, de gustări etc. plăceri care pot fi mai mult sau mai puțin semnificative. Secretul e ca acestea să nu devină o necesitate zilnică.
Iar atunci când acestea pot fi ținute în frâu, banii necheltuiți pot fi puși deoparte într-un fond, de exemplu, într-un cont cu retragerea sumei după o perioadă mai mare de timp.
- Realizarea investițiilor de bani care se pot multiplica
Nu în ultimul rând, o altă soluție pentru multiplicarea economiilor este și realizarea de investiții de bani care pot genera alți bani. Pot fi investite sume minime la bursa de valori sau poate fi luate în considerare înființarea unor conturi cu fonduri pentru pensie, pentru asigurarea în caz de spargeri, furturi etc.
În concluzie, oricine poate face economii și să elimine stresul legat de bani printr-o gestiune mai riguroasă a cheltuielilor și a intrărilor economice din gospodărie. De multe ori nu sunt necesare job-uri suplimentare, ci mai multă responsabilitate când vine vorba de diferențierea necesităților de mofturi, cu realizarea unor bune investiții acolo și atunci când trebuie.