Rețete de salată beouf, versiuni cu maioneză de post sau cu pește

Rețete de salată beouf. 5 versiuni exotice mai ușoare

Rețete de salată boeuf, clasice sau reinventate, binevenite în orice moment. Salata boeuf este versiunea românească a salatei rusești, un amestec de legume fierte asezonate cu maioneză. În versiunea românească se adaugă carne de vită, sau, deși e în contrast cu numele, carne de pui. Iată mai jos câteva versiuni mai neobișnuite.

Rețete de salată boeuf în varianta clasică – toate prevăd cartofi, morcovi, mazăre, castraveți în oțet, carne și maioneză. Variind însă combinația de legume sau partea proteică pe care o adăugăm putem obține de fiecare dată ceva nou.

La fel, dacă eliminăm carnea și reușim să facem un dressing asemănător maionezei dar fără ouă, obținem o versiune de salată beouf de post, mai corect spus rusească.

Istoria salatei boeuf este destul de neclară, există multe variante și în general fiecare o personalizează cum preferă.

Rețeta de salată beouf. Câte calorii are o porție de 100 de grame

De cantitatea și tipul de dressing folosite depinde cel mai mult câte calorii introducem în dietă o dată cu o porție de salată boeuf.

Practic, grosul caloriilor din salata boeuf vin de la maioneză, mai precis de la uleiul pe care îl conţine. Totuşi, și carnea și o parte din componentele vegetale au un livel caloric deloc de neglijat.

Un calcul simplu ne arată că la o porție medie de circa 200 de grame de salată avem circa 300 kcal, adică circa jumătate din totalul caloriilor unui prânz.

Maioneza: 1 gălbenuş de ou înseamnă circa 60 kcal iar 50 ml ulei de floarea soarelui, circa 450. Sarea, sucul de lămâie și muștarul sunt practic neglijabile ca și calorii, fiind vorba de cantități mici. Din cantitățile de mai sus obținem maioneză pentru 2 porții aproximativ. Ceea ce înseamnă că o porție de maioneză echivalează cu circa 250 kcal. Restul până la 300 îl dau în special cartofii și morcovii.

Rețete de salată beouf. Maioneză clasică și maioneză cu ouă întregi

Rețetele de salată beouf prevăd în general cantități de maioneză variabile, în funcție de gustul personal și de cât de sănătos vrem să mâncăm.

Versiunea clasică de maioneză presupune circa 50 ml ulei de floarea soarelui pentru 1 gălbenuș crud de ou, circa 1 lingură de suc de lămâie, sare și eventual puțin muștar.

Gălbenușul se emulsionează cu un mixer vertical adăugând ulei puțin câte puțin, metodă clasică. Spre final se adaugă restul de ingrediente. Aceste cantităţi sunt pentru două porţii.

Se practică însă în ultima vreme o versiune mai nouă de maioneză în care se emulsionează cu ulei oul întreg.

Diferența este că partea de albuș conține mult mai puține calorii și mult mai puțin colesterol. Ne vine în ajutor în acest scop tehnologia, adică mixerul vertical. Se emulsionează 1 ou întreg și 100 ml ulei de floarea soarelui adăugat tot puțin câte puțin. Compoziția înglobează aer și devine spumoasă în scurt timp, sunt suficiente puține minute. Spre final adăugăm sare și suc de lămâie în funcție de gustul personal.

Maioneza de post, două variante simple

Dat fiind că e vorba de o emulsie, avem nevoie de o componentă grasă, adică uleiul, cu care să emulsionam ceva care poate fi asemănător oului. Putem folosi pentru asta fie lapte de soia, fie lecitina de soia.

Iată mai jos două rețete posibile:

70 g ulei de floarea soarelui
15 lecitină de soia
15 g apă
sucul de la 1 lămâie
sare

 sau

75 g ulei de floarea soarelui
25 lapte de soia
1 linguriță de muștar
sucul de la 1 lămâie
sare

În fiecare variantă folosim același mixer vertical, care ajută ca emulsia să înglobeze aer și să crească în volum în timp scurt.

În orice tip de maioneză putem veni, în funcție de preferinţe, cu diverse adaosuri aromatice.

Trebuie să ținem cont în alegerea noastră de restul ingredientelor, de tipul de gust și aromă pe care le dorim. Avem foarte multe posibilităţi, ca adaos aromatic în maioneză, pe lângă muştar: suc și coajă de portocală, în afară de cele de lămâie, sos wasabi, sos Worchester, ginger sau hrean, ierburi aromatice, ardei iute, oțet.

De asemenea, putem adăuga o parte de smântână sau iaurt dacă intenționăm să avem un gust mai puțin pronunțat.

Rețete de salată beouf. O versiune cu ton

Obiectivul la această salată este că toate legumele să rămână ușor crocante și să nu se sfărâme

Folosim termenul pentru că a intrat în limbă, așa cum folosim „salată beouf” dar îi adăugăm pui. Mai corect ar fi salată rusească cu ton.

2 morcovi
2 cartofi
100 g mazăre
100 g fasole verde
1 castravete în oțet
100 g ton din conservă
1 lingură capere

Pentru maioneză:

2 ouă
100 ml ulei de floarea soarelui
lămâie, sare, piper
(2 porții)

În general, toate rețetele propun ca legumele să fie fierte întregi și ulterior tăiate.

Există însă o alternativă care face ca ele să își păstreze mai bine forma: cartofii și morcovii se taie cuburi de circa 1 cm latura; se fierb introducându-le în apa care dă în clocot în care am adăugat puțină sare.

Pentru cartofi este nevoie de circa 10 minute, pentru morcovi circa 7-8. Fasolea verde se fierbe cât și morcovii, se taie înainte în segmente mici de circa 1 cm lungime. Ultima se adaugă la fiert mazărea, circa 3-4 minute, doar 2 dacă e congelată. Se scurg foarte bine și se așează pe hârtie care să absoarbă eventualul lichid rămas.

Obiectivul e că toate legumele să rămână ușor crocante și să nu se sfărâme. Se taie în cuburi egale de mărime și castraveții în oțet și se amestecă toate ingredientele cu maioneză.  Se poate orna foarte simplu doar cu fire de chives sau ceapă verde foarte fragedă. În general, o salată este cu atât mai elegantă în prezentare cu cât este mai simplu ornată.

Rețete de salată beouf.  O propunere cu creveți și ananas

Ingredinte:
250 g creveți congelați
100 g mazăre congelată sau proaspătă
100 g ananas proaspăt
2 morcovi
2 cartofi
100 g iaurt grecesc
pătrunjel verde

Pentru maioneză:
1 ou întreg
100 ml ulei de floarea soarelui
lămâie, sare, piper
(2 porții)

Cartofii, morcovii și mazărea se pregătesc la fel ca în rețeta precedentă. Li se adaugă și ananasul tăiat cuburi egale. Se adaugă creveții trași rapid la tigaie cu puțin ulei și suc de lămâie. Se amestecă totul cu maioneza și iaurtul grecesc. Se poate servi ornată cu puțin pătrunjel proaspăt.

3. Rețete de salată beouf.  O variantă cu somon afumat

Ingredinte:
3 cartofi
3 morcovi
200 mazăre
1 castravete la oțet
150 g somon afumat
circa 100 g maioneză (1 ou, 100 ml ulei, sare, suc de amaie)
(2 porţii)

Procedeul este similar cu celelalte de mai sus.

4. Rețete de salată beouf. O idee exotică: salată dominicană

Este o versiune de salată rusească în care se folosește și sfeclă roșie și măr și, după gust, boabe de porumb. Deși nu prevede nici un tip de carne, se poate experimenta o variantă cu carne de porc fără grăsime. Sfecla și mărul contrabalansează carnea.

Ingredinte:
2 cartofi
2 morcovi
1-2 sfeclă roșie
1 măr
1 ceapă roșie
2 linguri boabe de porumb din conservă
2 linguri mazăre
circa 100 g maioneză (1 ou, 100 ml ulei, sare, suc de amaie)
(2 porţii)

Procedeul este, şi în acest caz, similar.

5. Rețete de salată boeuf. Salata rusească șuba (shuba)

Acest tip de salată se așează în straturi

Deși nu are nici o legătură directă cu cea dominicană de mai sus, seamănă foarte mult. Diferența esențială este că prevede prezența heringilor afumate și că ingredientele se așează în straturi.

Ingredinte:
2 morcovi
1-2 cartofi
1 ceapă roșie
2 sfecle roșii
100 g file de heringi afumate
opțional, 1 ou fiert
100 g maioneză (1 ou, 100 ml ulei, sare, suc de lămâie)
(2 porții)

Ingredientele se pregătesc în manieră clasică și se așează una peste alta în farfurie folosind un inel metalic. În ordinea următoare, începând de la bază: heringile, ceapă roșie, cartofii, morcovii, sfeclă roșie, maioneză.

Și în rețeta în discuție, și în cea anterioară, rezultatul final este mai plăcut dacă diluăm aroma de ceapă: o tăiem și o ținem câteva minute într-un pahar cu apă și oțet în proporții egale, apoi scurgem bine.

Totodată, la fiecare dintre rețete este asociată maioneza clasică însă alegerea rămâne liberă: fie doar cu gălbenușuri, fie din ou întreg, fie vegan. De asemenea, ea poate fi aromatizată după gust.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare