Rețete de piure de legume de post sau de dulce

Rețete de piure de legume care salvează prânzul sau cina. 10 rețete de piure rapid și simplu de făcut

Rețete de piure de legume – pentru că un bun piure se poate face și din altceva decât cartofi. Teoretic, din orice legumă, dar nu orice legumă se pretează ca și gust, structură, consistență. Se pretează cel mai bine legumele care conțin o parte relativ importantă de amidon și puțină apă.

Rețetele de piure de legume utile în special în criză de idei sau de timp. Unui piure de legume îi putem adăuga o parte proteică, deja gata de consum sau ultrarapid de făcut : un rest de friptură la cuptor sau o felie de piept de pui în tigaia grill, felii de bacon sau șuncă, pește din conservă sau brânzeturi. Alături de o salată verde, avem un meniu complet, cu sau fără pâine.

Dar care este secretul pentru a avea un piure reușit? Pentru un bun rezultat trebuie să reechilibrăm un eventual gust exagerat de dulce provenit de la legume. Sau să adăugăm un plus de aromă în cazul în care legumele la origine nu au în sine o mare sapiditate. O altă condiție importantă este să estimăm corect cantitatea de lichid pe care trebuie să o folosim pentru a amalgama; de regulă, lapte – merge și cel vegetal, dar nu numai.

Un secret esențial pentru orice piure, o recomandă mulți bucătari profesioniști, este aceea de a folosi furculița și nu un mixer electric. Asta, mai ales în cazul legumelor cu foarte mult amidon. În reacție cu apa și căldura, acesta tinde să devină un gel și consistența piureului neplăcută. Cine vrea să înțeleagă diferența poate încerca ambele variante cu aceleași cantități și apoi alege pe care o preferă.

Mai jos o grupare de 10 rețete de piure vegetal pentru patru porții. Sunt toate rețete experimentate personal în timp plecând de la un contrast de arome. Orice piure se servește întotdeauna cald.

Rețete de piure de legume dulci acrișoare

Piure de cartofi dulci și limetă/lime

Un piure dulce-acrișor și cu un buchet de arome discrete.

Ingrediente

  • 400 g cartofi dulci, preferabil cu miezul portocaliu, pentru estetică
  • 50 g smântână fermentată
  • 1 limetă – coaja și sucul
  • nucșoară
  • sare, piper
  • puțin lapte

*Se curăță de coajă cartofii, se taie și se așează în oală cu apă cât să îi acopere sau chiar un pic mai puțin.

*O altă versiune este de a-i fierbe în coajă, bine curățată, și curățați ulterior – absorb mai puțină apă dar în final durează mai mult totul.

*Se fierb sub capac la foc mic și după un sfert de oră se încearcă folosind furculița. Dacă intră ușor, sunt gata. Dacă nu, mai fierbem până când cartofii sunt moi.

*Scurgem apa și amestecăm bine fărâmițând bucățile de cartofi cu furculița.

*Adăugăm smântâna fermentată – se poate încerca și cu iaurt, alături de sucul de limetă și coaja sa rasă, nucșoară, piper, sare.

*Pentru a omogeniza totul cât mai bine, exclusiv cu furculița, putem folosi câteva linguri de lapte, dacă e nevoie de lichid în plus. În alternativă, puțină apă de la fiert.

Piure de morcovi, iaurt și lămâie

O altă rețetă în care gustul dulce și gustul acrișor se potențează reciproc și formează un întreg unitar.

Ingrediente

  • 400 g morcovi
  • 1 lămâie, coaja și sucul
  • sare, piper, paprika iute
  • 50 g iaurt
  • 2 linguri de ulei de cocos sau altul la dispoziție

*Se fierb morcovii tăiați în bucăți cât mai mici, în apă cu sare cât să îi cuprindă și sub capac. Sunt gata după circa 15-20 de minute, când intră furculița ușor.

*Scurgem și amalgamăm cu furculița; morcovii fiind ceva mai duri, se poate folosi minimal și un mixer vertical.

*Peste cartofi se adaugă uleiul, iaurtul, sare, piper și paprika iute și se amalgamează păstrând însă o consistență ușor neomogenă, grosolană.

*Abia la final se adaugă sucul de lămâie și coaja rasă și se servește imediat, pentru că uleiurile aromatice sunt volatile și aroma se pierde rapid în aer.

Rețete de piure proteice

Piure de mazăre cu hrean

Un piure care are și un important conținut proteic, mazărea fiind mai bogată în proteine gătită decât crudă.

Ingrediente

  • circa 500 g mazăre congelată sau crudă
  • 100 de unt
  • hrean proaspăt ras cât mai fin, cantitate variabilă după gustul personal
  • 1 lingurită de muștar
  • sare, piper

*Se blanșează mazărea (se trece prin apă care fierbe) dacă e congelată; în schimb, crudă se fierbe câteva minute în minim de apă.

*Se scurge și se amestecă până se omogenizează cu o furculiță sau cu alt intrument manual.

*Se adaugă untul, sarea, piperul și abia la final hreanul și muștarul.

Piure de năut cu fresh de portocale

O altă rețetă de piure cu conținut proteic  dat de prezența năutului. Similar unui humus, dar fără partea de sos tahini și mai aromat.

Ingrediente

  • 400 g năut fiert sau din conservă
  • ulei de nuci sau de semințe de dovleac  (în lipsă, de măsline)
  • sucul de la 2 portocale
  • sare, piper

*Se poate folosi un mixer vertical în cazul năutului, ceva mai dur.

*Se amestecă întâi nautul cu uleiul, va rezulta un amestec foarte dens, care mai are nevoie de lichid.

*Se adaugă sucul de portocale, cât să iasă un piure omogen dar nu foarte fin ca structură.

*La final, se reglează de sare, piper, eventual un strop de paprika iute.

Piure de dovleac și fasole albă

O combinație care ar putea surprinde, dar, experimentând-o, părerea se schimbă imediat. Se poate servi cu o carne făcută lent la cuptor cu arome, ienupăr și cuișoare în principal.

Ingrediente

  • 300 g dovleac crud
  • 100 g fasole albă fiartă
  • ulei de floarea soarelui
  • sare, piper, nucsoară

*Se alagamează manual, cu furculița, dovleacul și fasolea fierte separat; o metodă de a câștiga timp este aceea de a fierbe alimentele vegetale în cantități mai mari și conserva câteva zile în frigider.

*Se adaugă spre final uleiu, sarea, piperul și nucșoara.

Piure de bob/fava

Bobul face parte din marea categorie a leguminoaselor și se consumă prin excelență sub formă de piure.

Ingrediente

  • 300 g bob uscat decorticat
  • ulei de măsline
  • rozmarin proaspăt
  • sare, piper

*Se fierbe bobul conform instrucțiunilor de pe ambalaj; de principiu, modalitatea este similară cu cea de la fasole, doar că bobul fierbe mult mai rapid, circa 10 minute.

*În timp ce fierbe bobul, se aromatizează uleiul cu ramura de rozmarin: se încălzește fără să se încingă și se ține rozmarinul 1-2 minute, după care se elimină.

*Se amalgamează totul cu furculița, adăugând la bobul fiert și scurs uleiul aromatizat cu rozmarin, sare și piper.

Rețete dietetice de piure de legume

Piure de țelină și mere

Un piure dulce și aromat și mai mult decât dietetic. Potrivit cu pui sau cu pește.

Ingrediente

  • 200 g țelină rădăcină
  • 2 mere
  • 50 g unt
  • sare, piper, nucșoară

*Se fierb în cât mai puțină apă țelina și merele împreună.

*Se scurg și se amalgamează bine cu furculița, adăugând întâi untul și apoi sarea, piperul, nucșoara.

*Dacă este nevoie, folosim puțin din apa în care au fiert.

Piure de conopidă cu ghimbir

Un piure de post, dietetic, folosind arome de origine asiatică pentru a adăuga aromă conopidei.

Ingrediente

  • 1 conopidă de circa 500 g
  • lapte de cocos
  • ulei de măsline
  • suc de ghimbir extras la moment
  • sare, piper, opțional  și curcuma

*Se fierb buchețelele de conopidă în apă cu sare, cât să le cuprindă. E suficient de fiartă când intră ușor furculița.

*Se scurg, se omogenizează cât mai bine cu furculița, adăugând trenta lapte de cocos atât cât e nevoie și 2-3 linguri de ulei de măsline.

*Se adaugă abia la final sucul de ghimbir și piperul și, eventual, sare, dacă nu a luat suficient la fiert.

*Un adaos de curcuma îi conferă un plus de culoare dar și de calități nutrivite și influențează moderat gustul.

Pure di topinambur/napi

Un alt piure extrem de dietetic , rapid de făcut și cu gust neutru și care se poate asocia cu brânzeturile ușoare, pentru o cină cu puține calorii.

Ingrediente

  • 500 g topinambur
  • 50 g lapte
  • 1 lingură de unt
  • 1 lingură de parmena ras (cașcaval, în lipsă)
  • sare, piper, nucșoară

*Napii curățați foarte bine se fierb cu minimul de apă cu sare.

*Se scurg și se reduc în cremă adăugând toate ingredientele la un loc. Se poate face cu furculița sau cu orice alt instrument manual preferat.

O rețetă de sărbătoare: piure de cartofi cu frișcă

Ultima dar nu cea din urmă, o rețetă de piure de cartofi altfel.

*Cartofii se fierb în modalitatea obișnuită și se scurg.

*Se mărunțesc bine cu furculița, sare, piper, nucșoară.

*În loc de combinația obișnuită unt&lapte folosim smântână dulce bătută frișcă; adică cea obișnuită, care se folosește la creme, nu din cea fermentată.

*Odată ce frișca a încorporat aer cât de mult posibil, se amestecă foarte încet, de jos în sus, cu compoziția de cartofi.

*Este un piure ceva mai caloric, pentru ocazii speciale sau la sărbători.

*Este ideal ca cele două componente să fie amestecate la momentul servirii.

Îți recomandăm și

SPUNE-ȚI POVESTEA »
"]
Căutare