Primele semne ale unei infecții cu transmitere sexuală

În cât timp apar primele semne ale unei infecții cu transmitere sexuală?

E importat să știi perioadele de incubație și ce simptome pot da infecțiile cu transmitere sexuală, ca să te poți testa la timpul potrivit și, dacă e cazul, să iei măsuri înainte să apară complicațiile. În majoritatea cazurilor, infecțiile cu transmitere sexuală sunt silențioase, fără manifestări clinice. Nediagnosticate la timp și fără tratament, multe dintre acestea determină complicații care pun fertilitatea sau chiar viața în pericol. De aceea, este foarte importantă testarea periodică pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală.

Asistent universitar Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator și directorul medical Synevo România face distincția între infecție și boală transmisă sexual. „Pe scurt, diferența dintre infecție și boală cu transmitere sexuală este dată de prezența sau absența simptomelor. Termenul de infecție cu transmitere sexuală definește invazia unor patogeni, care pot determina boli cu transmitere sexuală. Bolile sunt cele care se manifestă clinic, care au simptome. Asta nu înseamnă că toți cei care au o infecție vor avea și simptome. Pentru unele microorganisme, proporția de persoane asimptomatice este chiar mare, de 50%-75%.“

Așadar, ideal este să nu așteptăm apariția unor simptome supărătoare și să ne testăm pentru infecțiile cu transmitere sexuală măcar o dată pe an sau ori de câte ori considerăm că este nevoie. Dar ca să știm când e nevoie, e bine să cunoaștem perioadele de incubație ale infecțiilor și în ce interval de la un contact sexual neprotejat cu prezervativ sunt relevante testele, precum și în ce situații e nevoie să ne retestăm.

Când te poți testa: perioadele de incubație ale infecțiilor cu transmitere sexuală

După un contact sexual neprotejat cu prezervativ, în cazul în care ai contractat o infecție cu transmitere sexuală, organismul are nevoie de timp pentru a recunoaște agentul patogen ca intrus și pentru a produce anticorpi. Acest interval de timp este cunoscut ca „perioada de incubație“ și diferă de la un microorganism la altul. Dacă testele sunt realizate prea devreme, când perioada de incubație nu s-a sfârșit, rezultatele nu sunt relevante.

Chiar și după încheierea perioadei de incubație, unele infecții cu transmitere sexuală pot să nu dea simptome decât luni sau chiar ani mai târziu. Iată, în tabel, care sunt perioadele de incubație pentru o serie de infecții comune cu transmitere sexuală, cum se testează și când e nevoie de retestare:

Infecția cu transmitere sexualăTipulPerioada de incubațieCum se testeazăRetestare după tratament
Chlamydiabacteriană7-21 de zileDin secreție vaginală sau din urinăLa 3 luni
Gonoreebacteriană1-14 zileDin secreție vaginală sau din urinăLa 3 luni
Tricomoniazăparazitară5-28 de zileDin secreție vaginală sau uretrală (bărbați)La 2 săptămâni
Sifilisbacteriană3 săptămâni-20 de ani (în funcție de tip)Din sânge4 săptămâni
Herpes genitalvirală2-12 zileDin sânge, secreție vaginalăNu e nevoie de retestare
HPVviralăo lună-10 ani (în funcție de tip)Celule cervicaleNu e nevoie de retestare
HIVvirală2-4 săptămâniDin sângeNu e nevoie de retestare
Hepatita Bvirală8-22 de săptămâniDin sângeNu e nevoie de retestare
Hepatita Cvirală2-26 de săptămâniDin sângeNu e nevoie de retestare
Herpes oralvirală2-12 zileDin leziune, cultură sau din sângeNu e nevoie de retestare

În cazul HIV, HPV, al virusurilor hepatitice B și C, precum și al virusurilor herpetice, infecția este pe viață. De aceea, testele care depistează anticorpi (în special IgG) vor da rezultate pozitive chiar și după tratarea cu succes la infecției.

Specialiștii recomandă tuturor persoanelor active sexual cu parteneri noi sau multipli să se testeze anual mai ales pentru chlamydia și gonoree. Iar persoanele care au contacte sexuale fără prezervativ să-și facă mai des testele specifice pentru infecțiile cu transmitere sexuală.

În perioada 3 iulie-30 septembrie 2023, Synevo România desfășoară o campanie de conștientizare a bolilor cu transmitere sexuală, continuând astfel inițiativele de educație și prevenție în rândul populației din România. Pe durata campaniei, analizele de screening și de diagnostic al infecțiilor cu transmitere sexuală beneficiază de o reducere de 20%, atât online, cât și direct în centrele de recoltare Synevo.

Ce simptome provoacă infecțiile cu transmitere sexuală

Chiar și după terminarea perioadei de incubație, puține infecții cu transmitere sexuală dau simptome zgomotoase, care să ne trimită la medic. Infecția cu Chlamydia, de exemplu, este asimptomatică în 50% din cazuri la bărbați și în 75% din cazuri la femei.

Sifilisul este o boală cu manifestări care pot fi trecute cu vederea într-o primă etapă. Ulterior, leziunile de la nivel local se remit, există o perioadă de acalmie, în care nu apar simptome. În etapa a doua, apar erupții cutanate generalizate, care de cele mai multe ori te trimit către medic, dacă ești atent la ele. Aceste erupții au evoluție în valuri – apar și dispar. Dacă nu depistăm sifilisul nici în faza a doua, infecția evoluează cu leziuni la nivelul vaselor de sânge, leziuni cerebrale.

asist. univ. dr. Antoanela Curici

Gonoreea și tricomoniaza dau, de cele mai multe ori, manifestări locale:

  • secreție anormală;
  • prurit,
  • sângerări anormale,
  • durere la contact sexual,
  • durere la urinare, în cazul bărbaților.

Majoritatea microorganismelor care produc infecții cu transmitere sexuală pot fi identificate cu ajutorul unui singur test de diagnostic molecular, disponibil de curând în laboratoarele Synevo România.

Din aceeași probă de secreție vaginală sau cervicală în cazul femeilor, respectiv uretrală în cazul bărbaților, testul poate depista 20 patogeni: Chlamydia trachomatis (CT), Chlamydia trachomatis Serovar L (Lymphogranuloma venereum), Neisseria gonorrhoeae (NG), Mycoplasma genitalium (MG), Mycoplasma hominis (MH), Ureaplasma Urealyticum (UU), Ureaplasma parvum (UP), Trichomonas vaginalis (TV), Herpes simplex virus tip 1(HSV-1), Herpes simplex virus tip 2 (HSV-2),  Haemophilus ducreyi (HD), Cytomegalovirus (CMV),  Treponema pallidum (TP), Virusul varicelo-zosterian (VZV), Candida albicans (CA), Candida krusei (CK), Candida glabrata (CG), Candida dubliniensis (CD), Candida parapsilosis (CP), Candida tropicalis (CTp), Candida lusitaniae (CL).

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare