Povestea lui Lucian, care la 53 de ani a învățat să meargă din nou, după o operație la Spitalul Regina Maria Cluj

Povestea lui Lucian, care la 53 de ani a învățat să meargă din nou, după o operație la Spitalul Regina Maria Cluj. Dr. Dragoș Apostu: „A fost un caz ieșit din tipar, care te face să te pregătești intens”

Boala Charcot-Marie-Tooth (CMT), denumită și ,,amiotrofie neurogenă”, este rară, dar provocatoare atât pentru pacienți prin manifestările sale, cât și pentru medicii ortopezi nevoiți să rezolve modificările survenite la nivelul piciorului și uneori a șoldului. Lucian Surdu este unul dintre cei 30 de oameni dintr-o 100.000 care suferă de această afecțiune. De-a lungul anilor a avut mai multe intervenții chirurgicale în diferite spitale din țară. A rămas cu un picior mai scurt cu 6 centimetri, iar după o vreme nu mai putea să calce deloc pe el. Până într-o zi, când a întâlnit un medic ortoped, căruia îi plac provocările și s-a încumetat să-i redea mersul. ,,Îmi plac acele cazuri care îmi testează limitele, care mă determină să mă autodepășesc”, ne-a mărturisit dr. Dragoș Apostu, șef de lucrări Ortopedie și traumatologie Spitalul Regina Maria Cluj.

Lucian Surdu are 53 de ani și la această vârstă a învățat să meargă din nou. De pe la 14 ani are probleme cu picioarele din cauza bolii Charcot-Marie-Tooth, dar în urmă cu câțiva ani a suferit o căzătură zdravănă, care i-a afectat membrele inferioare. Locuind în Mediaș, la distanțe apropiate de două centre universitare, a căutat ortopezi pricepuți în Târgu Mureș și în Cluj-Napoca. Avea o proteză de șold, pusă prin 2016 la Cluj, care s-a decimentat, a mai suferit și o fractură pentru care fusese operat la Târgu Mureș, rămânând cu un picior mai scurt cu 6 cm și după ce s-a tot plimbat peste tot fără succes, a ajuns la Spitalul Regina Maria.

,,Domnul Lucian Surdu s-a prezentat în cabinetul meu la începutul acestui an. Mergea cu cadrul, fără posibilitatea de a se sprijini pe piciorul drept, picior care a suferit multiple intervenții chirurgicale. Avea o scurtare importantă a piciorului, și totodată, proteza de șold pe care dânsul era decimentată, adică nu mai era prinsă la nivelul osului. Diagnosticul a fost: decimentare a componentei femurale pe teren de fractură periprotetică”, a explicat dr. Dragos Apostu.

Intervenția chirurgicală pe care i-a propus-o medicul a fost de extragere a plăcii de osteosinteză pe care pacientul o avea, urmată de extragerea componentei femurale a protezei de șold și de introducere a unei proteze de revizie, o proteză special concepută pentru astfel de situații.

,,Cazuri care te fac să te pregătești intens”

Situația lui Lucian nu era simplă. Pe lângă problemele legate de proteză, trebuia ținut cont de faptul că patologia Charcot-Marie-Tooth complica lucrurile. Afectarea tipică a piciorului în boala Charcot-Marie-Tooth este reprezentată de o scobitură mai accentuată a piciorului la nivelul tălpii. Acesta este semnul cel mai caracteristic, iar Lucian Surdu avea aceste modificări. Afectarea șoldului este mai rară, însă bărbatul o avea și pe aceasta.

 ,,Pacientul prezenta o modificare a articulației șoldului, denumită displazie de șold. Pe lângă modificarea osoasă, în Charcot-Marie-Tooth apare și o afectare musculară. Această afectare duce practic la o tulburare de mers. Pacientul prezenta o anatomie schimbată a șoldului, dar și o scădere a forței musculare. Chirurgia ortopedică este necesară atunci când tratamentul de recuperare medicală nu este eficient”, ne-a explicat medicul, care mai tratase 6 pacienți cu această afecțiune la nivelul membrului inferior.

În general, un ortoped nu întâlnește frecvent în cariera sa un pacient cu piciorul Charcot-Marie-Tooth, dar dr. Apostu fiind supraspecializat pe chirurgia piciorului are astfel de pacienți, însă nu toți necesită intervenție chirurgicală.

Dar cazurile de acest tip au un risc mai mare de complicații și fără un spital cu dotări de înaltă performanță, fără o echipă de profesioniști este imposibil ca un ortoped să realizeze o astfel de intervenție de unul singur.

,,Nouă, în cadrul spitalului, ne plac cazurile care ies din tipar, cazuri care te fac să te pregătești intens. Fiecare dintre noi avem limitele noastre pe care este important să le știm. M-am încumetat la această intervenție după ce am vorbit cu echipa și am decis că putem să ajutăm”, a mărturisit medicul.

Provocările operației: obținerea unei proteze stabile și restaurarea lungimii piciorului

Lucian Surdu a fost operat în martie 2024, dar pentru această intervenție a fost necesară o planificare minuțioasă, inclusiv formarea unei echipe cu experiență în astfel de cazuri.

Dr. Dragos Apostu este medic ortoped, supraspecializat pe chirurgia piciorului, la Spitalul Regina Maria Cluj FOTO: Regina Maria

,,Este esențial să ai o echipă în care să ai încredere, o echipă de profesioniști alături. Doresc să mulțumesc colegilor mei: dr. Flaviu Jula, dr. Daniel Oltean-Dan, as. Carmen Deteșan și domnului Radu Borbe pentru că au făcut parte din echipa operatorie și au făcut această intervenție posibilă”, a spus ortopedul.

Operația a durat aproximativ 4.5 ore și a fost deosebit de dificilă, însă pacientul s-a lăsat încrezător pe mâinile medicului său.

,,Alți medici mi-au spus că trebuie să mă opereze de două ori, dar domnul doctor Apostu mi-a propus totul într-o operație și așa a fost. Mi-a pus altă proteză mai frumoasă și a făcut în așa fel ca piciorul să fie egal cu celălalt”, a povestit Lucian Surdu.

Ortopedul a fost nevoit să îndepărteze implanturile metalice care fixau fractura, care între timp se vindecase, să îndepărteze componenta femurală a protezei, cimentul restant din femur, și ulterior să introducă o proteză specială. Dar atent la nevoile pacientului său, ortopedul a încercat să restabilească și deficitul de lungime de aprox. 6 centrimetri pe care îl avea acesta.

,,Provocarea cea mai mare a fost obținerea unei proteze stabile și restaurarea lungimii piciorului. Nu am putut să promitem înainte de intervenție că putem recupera întreaga inegalitate de membru, însă din fericire acest lucru a fost posibil. Am reușit să alungim piciorul cu ajutorul componentelor noii proteze. Să nu uităm că a suferit multiple intervenții chirurgicale în antecedente la nivelul aceluiași șold, motiv pentru care riscul de complicații este crescut. Totodată, la o asemenea alungire, există riscul unor leziuni nervoase, pe care dânsul din fericire nu le-a prezentat”, a afirmat dr. Apostu.

Doi ani s-a chinuit să meargă cu un picior mai scurt

Un picior mai scurt decât celălalt are consecințe asupra întregului organism. ,,Orice deficit peste 1.5-2 centimetri are o repercusiune importantă. Practic, mersul este șchiopătat și apar afectări ale altor articulații, cel mai frecvent fiind afectată coloana. Mersul normal este imposibil”, a precizat medicul ortoped care a reușit să facă din imposibil posibil.

Proteza potrivită și poziționarea corectă a acesteia au fost elementele cheie care au rezolvat problema și în cazul lui Lucian Surdu rezultatul a fost nemaipomenit pentru că a început să meargă după operație.

,,După trei zile de la operație aveam voie doar să calc pe el. Am fost foarte bucuros, fiindcă doi ani m-am chinuit cu un picior mai scurt. Sunt foarte mulțumit de felul cum a decurs operația, de domnul doctor și de felul în care s-au purtat cu mine toți de la Spitalul Regina Maria”, a povestit pacientul.

Bărbatul a fost lăsat să calce cu greutate completă pe picior de-abia după 6 săptămâni postoperator.

,,După două luni am ieșit și afară, acum merg în oraș la cumpărături. Am văzut diferența”, ne-a mărturisit Lucian Surdu, care are nevoie acum de recuperare medicală.

Bărbatul este încântat că s-a încheiat o perioadă grea și lungă de probleme ale șoldului din viața sa.

,,Niciun caz nu se aseamănă cu celălalt. Trebuie să îți imaginezi operația pas cu pas, să o vizualizezi, de nenumărate ori, pentru a încerca să te pregătești cât de bine posibil. Acest lucru se face și discutând cu echipa cu care vei lucra, pentru a vedea diferite opinii și experiențe. Realizăm multe intervenții complexe și probabil în fiecare lună avem un caz care ne testează limitele și care necesită o pregătire mai aparte”, a declarat medicul, care l-a văzut pe Lucian Surdu la control, la aproximativ 2.5 luni de la operație.

Pasiunea se transmite în familie

„Pe plan profesional, astfel de cazuri sunt cele care te fac să te autodepășești, să studiezi mult, să devii practic mai bun”, spune dr. Apostu despre cazul tratat cu succes. FOTO: Regina Maria

Dragoș Apostu a ales ortopedia, urmând modelul mamei, tot medic ortoped. Apoi participând la intervenții chirurgicale numeroase, această specialitate l-a atras foarte mult, fiind deosebit de complexă, cu o mare varietate de patologii și tratamente.

În fiecare an participă la cursuri practice sau schimburi de experiență în străinătate, a avut ocazia să lucreze pentru o perioadă de timp în spitale din Spania și din Dubai și experiența acumulată acolo, tehnicile învățate le aplică în cadrul spitalului.

,,Dacă ar fi toți doctorii din România ca domnul doctor Apostu ar fi foarte bine”, ne-a mai spus pacientul său Lucian Surdu, care îl apreciază nespus.

,,Cea mai mare satisfacție este să redai speranța, să redai sănătatea. Pe plan profesional, astfel de cazuri sunt cele care te fac să te autodepășești, să studiezi mult, să devii practic mai bun”, este opinia ortopedului, care la finalul unei zile pline cu intervenții chirurgicale dificile zâmbește mulțumit că a mai făcut un bine.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare