5 obiceiuri sănătoase pentru igiena orală. Cum arată rutina corectă de îngrijire a dinților

5 obiceiuri sănătoase pentru igiena orală. Cum arată rutina corectă de îngrijire a dinților

Periajul dinților de două ori pe zi este foarte important, dar nu suficient pentru o îngrijire completă a cavității orale. Rutina zilnică trebuie să includă alte câteva obiceiuri și există o ordine corectă în care trebuie să le punem în practică.

Acest articol face parte din categoria conținut sponsorizat.

Periajul dinților de două ori pe zi este foarte important, dar nu suficient pentru o bună sănătate orală. O igienizare corectă și completă a danturii trebuie să includă și curățarea spațiilor interdentare de resturi alimentare și placă bacteriană, folosirea apei de gură

1. Primul pas în îngrijirea orală este curățarea spațiilor interdentare

Contrar obiceiului pe care mulți dintre noi îl avem, periajul nu ar trebui să fie primul pas din rutina de îngrijire a dinților, susțin specialiștii Fundației pentru Sănătate Dentară (Oral Health Foundation). Potrivit unui studiu pe care îl citează, publicat în revista Nature, pentru o igienă dentară corectă, curățarea spațiilor interdentare este indicată înaintea periajului. În studiul citat, cei care au procedat astfel au avut o cavitate orală mult mai curată decât persoanele care au folosit mai întâi periuța de dinți. 

Prin periajul dinților se îndepărtează o cantitate mai mare de placă bacteriană dacă din spațiile interdentare au fost eliminate în prealabil bacteriile și resturile alimentare, explică medicii. În plus, dacă facem periajul după curățarea interdentară, va rămâne o cantitate mai mare de fluor pe dinți. Fluorul, cel mai important ingredient al pastelor de dinți, întărește smalțul și previne astfel cariile. 

2. Irigatorul bucal este mai eficient decât ața dentară

În mod convențional, pentru curățarea spațiilor dintre dinți, se utilizează ața dentară, dar, pentru a avea rezultate bune, ar trebui să stăpânim bine tehnica de utilizare: ața trebuie curbată în formă de C la baza fiecărui dinte, pentru a curăța sub baza gingiei, iar presiunea aplicată ar trebui să fie suficient de mare pentru o curățare eficientă, dar nu atât de mare încât să rănim gingia. O alternativă la ața dentară o reprezintă periuțele interdentare. Ele îndepărtează mai eficient resturile alimentare și placa bacteriană, dar numai dacă reușim să alegem dimensiunea potrivită. O periuță prea mică nu va curăța eficient și complet spațiul dentar, iar una prea mare va răni gingia și va forța dinții. 

O metodă mai eficientă și mai comodă de a curăța spațiile interdentare o reprezintă dușul bucal, care se realizează cu ajutorul unui dispozitiv numit irigator bucal. El este prevăzut cu un rezervor care se umple cu apă, iar curățarea dinților se face cu un jet puternic de apă și aer. Utilizarea acestor dispozitive pentru curățarea interdentară este recomandată de American Dental Association

Irigatorul bucal curăță eficient spațiile interdentare

Irigatoarele bucale, folosite împreună cu o periuță de dinți manuală, reduc cu 74,4% placa din cavitatea bucală și cu 81,6% pe cea depusă la punctele de contact ale dinților, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Clinical Dentistry. Prin comparație, ața dentară obișnuită reduce cu 57,7%, respectiv 63,4% placa bucală și dentară. 

Cele mai moderne irigatoare bucale folosesc tehnologia cu ultrasunete care amplifică puterea de curățare a dispozitivului și elimină mai eficient resturile alimentare și placa bacteriană. Spre deosebire de ața dentară și de periuțe, irigatorul bucal curăță foarte bine baza gingiei și exercită o stimulare blândă a gingiilor, prevenind apariția gingivitei – inflamație ce reprezintă primul stadiu a bolii parodontale. 

Boala parodontală sau parodontoza, cum este cunoscută popular, reprezintă principala cauză de cădere a dinților la adulți. Între 20% și 50% din populația Globului suferă de parodontoză, susține un studiu publicat în The Scientific World Journal. Boala afectează țesuturile moi din jurul dinților și distruge osul care îi susține. 

Irigatorul bucal poate fi folosit de oricine își dorește o igienă orală riguroasă, dar este indicat cu predilecție persoanelor care poartă aparate ortodontice sau care au fațete dentare, coroane ori punți. Pentru aceste probleme ortodontice există chiar irigatoare bucale speciale, a căror duză este adaptată pentru a permite o curățare mai ușoară și în profunzime. Variante de irigatoare bucale performante sunt modelul 1513 și modelul 1511, ambele de la Panasonic. Primul este foarte util pentru cei care poartă aparat dentar, iar modelul 1511 este excelent împotriva bolii parodontale.

3. Periajul de seară este cel mai important 

În teorie, cu toții știm că trebuie să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi, dar mulți dintre noi neglijează periajul de seară, care este chiar cel mai important dintre cele două. Saliva este un foarte bun agent antimicrobian și un protector al cavității orale, numai că secreția de salivă se reduce semnificativ noaptea și bacteriile se înmulțesc semnificativ. 

Un motiv în plus pentru care placa bacteriană formată pe timpul zilei trebuie îndepărtată seara este de a ajuta procesul de remineralizare a dinților. În timpul somnului, țesuturile se regenerează și corpul se „repară”. Dinții trec și ei printr-un proces similar: suprafața dentară se remineralizează cu fluor pe timpul nopții. Dacă nu este îndepărtată, placa bacteriană acumulată peste zi va limita acest proces. 

Un periaj corect al dinților trebuie să dureze cel puțin 2 minute. Iată care este tehnica de periaj recomandată de specialiștii American Dental Association:

4. Nu trebuie să clătim gura cu apă după periaj

La finalul periajului dentar, mulți dintre noi obișnuiesc să-și clătească gura cu apă pentru a îndepărta pasta de dinți. Aceasta este una dintre cele mai mari greșeli pe care le facem în rutina de igienă orală, spun specialiștii Oral Health Foundation.

Aproape 2 din 3 oameni (62%) își clătesc gura după ce s-au spălat pe dinți, obicei care ne predispune la carii, potrivit unui sondaj al Fundației. „Clătirea gurii cu apă este foarte dăunătoare pentru dinții noștri, fiindcă spală fluorul rămas pe dinți după periaj. (…) Dacă scuipăm pasta de dinți, dar nu mai clătim gura cu apă, ne asigurăm că fluorul care se găsește în majoritatea pastelor de dinți va rămâne pe dinți și va continua să fie eficient”, explică dr. Nigel Carter, președeintele Oral Health Foundation. 

5. Folosește apă de gură, dar nu imediat după periaj

Dinții reprezintă doar 25% din cavitatea bucală, iar pentru o îngrijire orală completă, trebuie să igienizăm întreaga gură. Apa de gură trebuie să completeze rutina zilnică de curățare a cavității orale. Ea nu poate înlocui spălarea dinților și a spațiilor interdentare, dar are și alte beneficii, mai mult decât să împrospăteze respirația:

  • Reduce dezvoltarea plăcii bacteriene pe dinți;
  • Atenuează inflamația gingivale;
  • Scade riscul de apariție a cariilor – dacă în compoziția sa există și fluor.

O persoană din 7 (14%) obișnuiește să-și clătească gura cu apă dentară după ce s-a spălat pe dinți, dar specialiștii ne recomandă să o folosim fie înainte de periaj, fie să într-un alt moment din zi dacă o avem la îndemână – de exemplu, la prânz. Ea „spală” fluorul depus pe dinți când este utilizată imediat după periajul dentar. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare