Cum va arăta noua generație de vaccinuri anti-COVID

Se pregătesc vaccinuri anti-COVID sub formă de pastile și spray nazal. Când vor fi disponibile

Vaccinarea împotriva COVID-19 are șanse mari să devină mai simplă, mai rapidă și mai comodă în viitorul apropiat, cu noile formule aflate în dezvoltare. Chiar de anul viitor am putea avea vaccinuri anti-COVID sub formă de pastile și de spray-uri nazale, iar serurile care se administrează acum vor fi îmbunătățite. 

Noile variante ale coronavirusului reduc eficiența vaccinurilor, iar scenariul în care oamenii vor fi vaccinaţi anual împotriva COVID-19 devine tot mai probabil. Directorul general al companiei farmaceutice Pfizer, Albert Bourla, a declarat pentru CNBCeste posibil să avem nevoie de o a treia doză din acest vaccin în decurs de 12 luni de la rapel, iar apoi de vaccinare anuală. Vârstnicii și persoanele cu boli cronice ar putea fi primii care vor avea nevoie de acest booster

Alex Gorsky, CEO al companiei Johnson&Johnson, susține același scenariu: vaccinarea împotriva COVID-19 va trebui repetată anual, la fel ca pentru gripa sezonieră. Prin urmare, competiția pentru obținerea de vaccinuri nu a luat sfârșit odată cu autorizarea primelor seruri. Bătălia se dă acum pentru obținerea unor vaccinuri mai eficient împotriva noilor variante ale virusului, dar și mai ușor de administrat, de transportat și depozitat. 

Cum arată vaccinul ideal 

Cele 4 vaccinuri anti-COVID aprobate în spațiul european sunt sigure și eficiente, dar nu tocmai ideale. Pe lângă cele două atribute esențiale – siguranța și eficiența – vaccinul ideal ar trebui să aibă și alte calități. „Un vaccin ideal este acela care poate fi produs astăzi și care mâine poate fi administrat oriunde în lume. Aceasta înseamnă să existe capacitate de transport și depozitare fără a fi nevoie de condiții speciale”, potrivit medicului Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF. 

Un vaccin care rămâne stabil la temperatura camerei, fără a mai fi necesară depozitarea la temperaturi ridicate, devine ușor accesibil tuturor categoriilor demografice. Apoi, un vaccin care poate fi administrat într-o doză unică face posibilă imunizarea mai rapidă a populației și stopează transmiterea virusului într-un timp mai scurt. „Orice vaccin care, într-un fel sau altul, reușește să oprească epidemia este un vaccin ideal. Vaccinurile pe care le avem în acest moment sunt foarte bune, dar există, într-adevăr, probleme de administrare, transport și păstrare”, mai spune medicul. 

Două dintre cele 4 vaccinuri anti-COVID disponibile acum în România și în Europa necesită condiții speciale de depozitare. Serul de la Pfizer se păstrează la -80℃, iar cel de la Moderna, la -20℃. După decongelare, cele două vaccinuri rămân stabile la frigider (2-8℃) o perioadă scurtă: 30 de zile serul de la Moderna și numai 5 zile cel de la Pfizer. Dintre toate, doar serul de la Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză. 

Vaccinuri anti-COVID nazale și orale

Noua generație de vaccinuri anti-COVID ar putea pune capăt procesului lent și greoi prin care sunt administrare vaccinurile actuale. La ora actuală, sunt în dezvoltare 280 de vaccinuri anti-COVID, iar 96 dintre ele au ajuns deja în etapa studiilor clinice, potrivit listei de vaccinuri candidate, actualizată pe 4 mai 2021 de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Cele mai multe dintre ele se administrează tot injectabil și în două doze, dar câteva companii farmaceutice vin și cu abordări noi. Două dintre formulele ajunse în studii pe voluntari se administrează pe cale orală, iar 7 sunt vaccinuri sub formă de spray nazal. Dacă se vor dovedi eficiente, câteva dintre ele ar putea primi autorizare în 2022.

Dr. Gindrovel Dumitra

Diferitele formule de administrare a vaccinurilor pot să prindă” anumite segmente populaționale. Vaccinurile nazale și orale ar fi mai ușor acceptate de o categorie din populație care a luat decizia să se vaccineze anti-COVID-19, dar poate are fobie de ace. Din punctul meu de vedere, astfel de variante ar fi bine primite”.

Dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF 

Cu aceste vaccinuri de generație nouă, imunizarea tuturor locuitorilor planetei s-ar putea face fără eforturile de acum. Un vaccin sub formă de pastilă poate ajunge la oameni din toate colțurile lumii, cadrele medicale nu ar mai trebui mobilizate și ar putea grăbi astfel procesul de vaccinare. 

Un vaccin ideal, cu atât mai mult într-un context pandemic, ar trebui să poată fi administrat cu ușurință. În ce măsură ne vom putea administra singuri vaccinurile anti-COVID sub formă de pastile sau de spray nazal rămâne de văzut. Nu există la ora actuală niciun vaccin pe care să ni-l putem administra acasă. Chiar și pentru cele orale și nazale existente este indicat să apelăm la un medic pentru o administrare corectă și pentru monitorizarea eventualelor reacții adverse imediate.

Prin ce sunt diferite de vaccinurile injectabile

Vaccinurile orale și nazale sunt mai ușor de produs, mai ușor de administrat și mai ușor de acceptat de cei care se tem de ace, dar ele mai au un avantaj.

Aceste formule folosesc căile naturale de pătrundere a virusului în organism: nas sau gât (nazofaringe sau orofaringe). „Ele opresc multiplicarea virusului la nivelul porților de intrare în organism și generează un răspuns imun și la nivelul mucoaselor, nu doar un răspuns general al organismului – stimulează formarea unor imunoglobuline de tip A (anticorpi) inclusiv la acest nivel. Ca atare, determină și această formă de imunitate la nivelul porților de intrare a virusului și poate întrerupe transmiterea bolii”, explică dr. Gindrovel Dumitra. 

Vaccinurile nazale și orale existente conțin virusuri vii atenuate, dar ar putea avea în compoziție și anumite proteine virale care să genereze un răspuns imun împotriva virusului respectiv. 

La ora actuală, în lume, se folosesc în mod curent trei vaccinuri administrate în acest mod: cel antigripal nazal pentru copii și adolescenți între 2 și 17 ani (Fluenz Tetra), vaccinul oral împotriva rotavirusului (Rotarix) sub formă de suspensie într-un aplicator preumplut și vaccinul poliomielitic oral (Polioral) sub formă de picături orale, dar care nu se mai administrează în România. 

Cât de mult ajută aceste formule de vaccinuri la stoparea transmiterii unei boli s-a văzut la vaccinul antipoliomielitic oral, administrat în trecut și în România. Poliomielita este o boală extrem de contagioasă, iar infectarea se face pe cale orală și fecală.

Când se administrează vaccinul sub formă de picături, poliovirusul nu se va replica la poarta de intrare în organism și nu se va elimina prin materiile fecale. Prin urmare, această formulă de vaccin reușește să întrerupă transmiterea bolii în comunitate. 

„Succesul vaccinului Polioral a fost fantastic. El a reușit să ducă la eliminarea poliomielitei în Europa. S-a renunțat la acest vaccin din cauza unei reacții adverse extrem de rare, paralizia acută flască, ce avea o rată de apariție de 1 la 700.000 de administrări după prima doză. Faptul că nu mai avem surse de virus la ora actuală ne permite să administrăm un alt tip de vaccin, injectabil, disponibil prin programul național de vaccinare, pentru a crea doar o imunitate individuală. El este lipsit complet de acea reacție adversă a vaccinului oral, fiind deci mult mai sigur. În schimb, oferă o protecție doar la nivel de individ, și mai puțin la nivel de comunitate”, explică dr. Dumitra. 

În cazul vaccinului de la AstraZeneca, am avut un număr de reacții adverse comparabil cu cele la vaccinul poliomielitic oral, dar succesul celui din urmă a fost fantastic, în ciuda reacției adverse pe care o determina”.

Dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF 

Vaccinul Polioral se mai administrează la ora actuală în campania de vaccinare pentru eradicarea poliomielitei care se derulează acum în Afganistan, Pakistan și Nigeria. În aceste țări, încă mai există focare de virus polio sălbatic.

Vaccinuri anti-COVID mai eficiente împotriva noilor variante 

Vaccinurile anti-COVID-19 de primă generație, cum le putem numi pe cele deja aprobate, țintesc doar proteina S (Spike) de la suprafața coronavirusului, cea care îi permite să se atașeze de celulele umane pentru a pătrunde apoi în interiorul lor. Mutațiile apar tocmai la nivelul acestor proteine de exterior, pentru ca în acest fel virusul să nu poată fi recunoscut de sistemul nostru imunitar. Vaccinurile existente pot să devină astfel ineficiente sau mai puțin eficiente împotriva unora dintre noile variante ale SARS-CoV-2. 

Câteva dintre vaccinurile anti-COVID de generație nouă, în curs de dezvoltare, țintesc nu doar proteina S, ci și proteina N (Nucleocapsidă), care se află în interiorul coronavirusului, unde încapsulează ARN-ul viral. Ea joacă un rol esențial în replicarea virală și este mai stabilă din punct de vedere genetic, în comparație cu proteina S. Vaccinurile care ar ținti (și) această proteină ar putea să ofere o protecție mai îndelungată împotriva infecției COVID-19 și noile variante ale virusului să nu le scadă eficiența, așa cum se întâmplă în prezent cu vaccinurile care țintesc doar proteina S. Proteina N ar putea fi, așadar, o țintă mai stabilă pentru viitoarele vaccinuri. 

FOTO În structura coronavirusului sunt 4 proteine majore: S, N, M și E
Foto: Shutterstock

Cu un astfel de vaccin a ajuns în prima etapă a studiilor clinice compania farmaceutică ImmunityBio. El țintește proteinele S și N, iar producătorii testează și o variantă de vaccin oral, sub formă de capsule care se administrează sublingual. Capsulele sunt stabile la temperatura camerei, susțin reprezentanții companiei, ceea ce ar face ca vaccinul să devină foarte accesibil. 

Vaccinurile existente vor fi îmbunătățite

Pfizer-BioNTech și Moderna, două dintre companiile farmaceutice care au deja vaccinuri anti-COVID autorizate, sunt și ele în căutarea unei formule îmbunătățite. Pe de o parte, ele vizează vaccinuri mai eficiente împotriva noilor variante de coronavirus, iar pe de alta, formule care să poată fi păstrate mai ușor. Deși cele două seruri s-au dovedit foarte eficiente, ambele au nevoie de condiții speciale de stocare și transport.

Pfizer-BioNTech studiază acum varianta administrării unei a treia doze de vaccin, în aceeași formulă și același dozaj (30 de micrograme). Deși vaccinul lor este eficient și împotriva noilor variante de coronavirus britanică și braziliană, dar mai puțin împotriva celei sud-africane, producătorii vor să fie pregătiți în eventualitatea în care populația ar avea nevoie de protecție suplimentară.

Noua formulă a vaccinului Pfizer ar putea fi păstrată la frigider, la temperaturi de 2-8 grade Celsius, timp de 10 săptămâni, au anunțat reprezentanții companiei într-un comunicat. În noua variantă, vaccinul ar putea fi distribuit mai ușor în lume, cu costuri mai mici.

„Rata mutațiilor virusului actual este mai crescută decât ne așteptam. Există probabilitatea să avem nevoie periodic de doze suplimentare”, spunea, la finalul lunii februarie 2021, Mikael Dolsten, cercetător științific șef în cadrul Pfizer, citat de Reuters.

Oficialul este de părere că o a treia doză va induce un răspuns imun cel puțin la fel de bun ca cea de-a doua și ar reprezenta următorul pas firesc împotriva noilor variante ale coronavirusului. Cea de-a treia doză va fi administrată unui număr de 144 de voluntari dintre cei care au participat și la studiul clinic anterior și au primit ambele doze cu 6-12 luni în urmă. 

În paralel, Pfizer așteaptă autorizarea în SUA pentru un nou studiu clinic, în care va testa o formulă nouă de vaccin, mai eficientă împotriva variantei B.1.351. a coronavirusului, din Africa de Sud. Noul ser ar putea fi administrat atât persoanelor care au fost imunizate deja cu două doze, cât și celor care nu au primit un vaccin. 

Vaccinuri 2 în 1: anti-COVID și antigripal

Un anunț similar au făcut și reprezentanții companiei americane Moderna. La fel ca vaccinul de la Pfizer-BioNTech, serul de la Moderna este mai puțin eficient împotriva coronavirusului în varianta sud-africană. Noua formulă pe care o pregătesc este modificată pentru a oferi o protecție la fel de bună împotriva tuturor variantelor circulante. Este de așteptat ca aceasta să apară în toamna lui 2021.

Moderna are în plan un vaccin inovator, care să protejeze atât împotriva COVID-19, cât și a gripei sezoniere. Noul vaccin s-ar baza pe tehnologia ARN mesager, dar va fi disponibil abia peste câțiva ani, a anunțat Stephane Bancel, directorul executiv al companiei. Cel mai probabil, un astfel de vaccin va trece prin procesul standard de autorizare, și nu prin cel de urgență la care recurs în pandemie. 

„Vaccinurile de care dispunem astăzi împotriva gripei sezoniere sunt OK într-un an foarte bun, dar sunt destul de proaste într-un an prost, în termeni de eficiență. Nu este exclus ca în câțiva ani să avem în farmacii produsul despre care vorbesc – un vaccin antigripal foarte eficient împreună cu unul anti-COVID”, a spus Bancel în cadrul unui eveniment organizat de The Wall Street Journal.

Dacă noua generație de vaccinuri anti-COVID-19 se va dovedi mai ușor de administrat și mai eficientă împotriva noilor variante de SARS-CoV-2, eradicarea noului coronavirus ar putea fi aproape. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare