La psihiatru sau la psiholog? Cum alegi unde ar trebui să mergi? Medic Regina Maria: „Au, de obicei, roluri complementare“
Din ce în ce mai mulți români suferă de probleme psihice sau emoționale, au fost profund afectați de pandemie ori suferă de epuizare emoțională la locul de muncă. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre ei nu au apelat niciodată la servicii de psihoterapie.
Din dorința de a încuraja oamenii să ceară ajutor de specialitate atunci când simt că au nevoie și, mai mult, de a-i îndruma spre acea persoană care chiar îi poate ajuta, am discutat cu dr. Raluka Albu-Kalinovic – medic specialist psihiatrie în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria, despre diferența între psihiatru și psiholog și când ar trebui cineva să aleagă să meargă la unul sau la celălalt.
Psihologul și psihiatrul, roluri complementare
Așadar, în acest context, este foarte important să știm care este diferența dintre un psiholog și un psihiatru. Psihologul și psihiatrul au, de obicei, roluri complementare, însă există câteva diferențe esențiale între cele două profesii, menționează dr. Raluka Albu-Kalinovic.
„Psihiatrul este un medic specializat în sănătate mintală. Asta înseamnă că el are o pregătire medicală complexă, poate efectua evaluări clinice, poate iniția, monitoriza și ajusta tratamentul în funcție de celelalte boli pe care pacientul le are și în funcție de interacțiunea medicamentoasă între tratamente. Psihiatru se ocupă de partea chimică, biochimică și fiziologică a problemelor.“
Pe de altă parte, revine medicul, „psihologul este cineva specializat în psihologie. Poate avea studii suplimentare de masterat, doctorat sau formare în anumite psihoterapii. El nu poate prescrie și administra tratament medicamentos, însă poate efectua evaluări psihologice. Poate efectua terapii prin consiliere și psihoterapie, astfel poate ajuta pacienții să-și gestioneze stresul, relațiile sau tulburările emoționale sau de comportament pe care le întâmpină.“
De cele mai multe ori, cei doi, psihologul și psihiatrul, colaborează între ei astfel: psihiatrul prescrie tratament medicamentos pentru a stabiliza starea pacientului pentru ca, mai apoi, acesta să poată lucra cu psihologul pentru gestionarea problemelor emoționale și cognitive pe care le întâmpină.
Tulburări mentale pentru care ar fi bine să mergi la psihiatru
Atunci când avem probleme de cuplu sau întâmpinăm dificultăți în gestionarea stresului este suficient să consultăm un psiholog, să apelăm la ședințe de psihoterapie. Însă, când avem de-a face cu probleme mai grave, trebuie să apelăm la un psihiatru.
„Când avem probleme mai serioase, în cadrul episoadelor depresive severe sau în tulburarea de anxietate generalizată, atunci trebuie să stabilizăm măcar puțin starea afectivă, pentru ca mai apoi să putem lucra cu resursele psihoterapiei“, explică dr. Raluka Albu-Kalinovic.
De altfel, medicul confirmă că psihiatria gestionează mai ales tulburările de spectru afectiv, acestea fiind și cele mai întâlnite motive pentru care pacienții apelează la serviciile unui psihiatru. „Vorbim aici despre depresie, fie ca prim episod de boală, fie în cadrul tulburării depresive recurente. Alte probleme pentru care pacienții se adresează deseori psihiatrului sunt cele care țin de anxietate, fie că este vorba despre anxietatea generalizată, fie că este vorba despre atacurile de panică.“
Simptomele acestor tipuri de tulburări pot varia în intensitate de la caz la caz, pot fi de multe ori asociate cu simptome ale altor categorii de afecțiuni, dar cel mai important este, consideră dr. Raluka Albu-Kalinovic, ca atunci când cineva întâmpină una dintre problemele menționate, să se adreseze unui psiholog sau unui medic psihiatru pentru a primi îndrumare și tratament adecvat fiecărui caz.
Preconcepții despre medicația psihiatrică
Există numeroase mituri legate de psihiatrie și, punctual, de medicație în domeniul psihiatriei. Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie a semnalat de mai multe ori că stigmatizarea și preconcepțiile create în jurul psihiatriei îngreunează accesul pacienților la acest tip de servicii.
„Medicația psihiatrică este o unealtă valoroasă în ceea ce privește sănătatea mintală. Există într-adevăr clase de medicamente care pot oferi dependență, însă cele mai multe medicamente psihiatrice, cum ar fi antidepresive sau antipsihotice, sunt prevăzute pentru utilizarea lor pe termen lung, iar sub supravegherea unui medic specialist acestea nu creează riscul de dependență“, explică dr. Raluka Albu-Kalinovic.
De asemenea, ține să menționeze medicul psihiatru, nu toți pacienții au nevoie de medicație psihiatrică, însă pentru cei care au această nevoie, „ea reprezintă o unealtă valoroasă, îmbunătățește calitatea vieții și scade suferința.“