Cum putem reduce impactul deșeurilor asupra mediului la un festival

Cât „poluăm“ când participăm la un festival și cum putem risipi mai puțin

Într-o singură zi de festival, o persoană are un impact însemnat asupra mediului. Mai exact, un participant la festival consumă, în medie, 50 de litri de apă pentru toalete și spălat pe mâini și aruncă aproximativ 10 ambalaje și 200 g de alimente. Aceasta este estimarea organizatorilor Trifoi Fest, un festival care pune accentul pe impactul deșeurilor asupra mediului și pe un stil de viață mai sustenabil. Festivalul se desfășoară în București, pe 25 septembrie 2021.

Mâncarea și băutura pe care le consumăm la un festival generează 7.385 g CO2e. CO2 echivalent este un termen care descrie mai multe tipuri de gaze cu efect de seră. În plus, impactul asupra biodiversității este unul semnificativ: copaci tăiați, poluare, apă utilizată.

În ceea ce privește transportul la un festival, emisia de CO2e pentru folosirea mașinii în oraș este de 3 kg pe o distanță de 15 km. Cu transportul în comun, poluarea scade la 2 kg de CO2e pe aceeași distanță. Iar cu bicicleta, impactul asupra mediului este zero.

Cum putem reduce impactul deșeurilor asupra mediului și să evităm risipa

Pentru a reduce atât amprenta de carbon, cât și cantitatea de deșeuri, organizatorii Trifoi Fest își încurajează vizitatorii:

  • să se deplaseze cu bicicleta sau cu transportul în comun. Astfel își reduc amprenta de carbon și scapă de căutarea unui loc de parcare;
  • să ia cu ei o farfurie, tacâmuri și un pahar. În schimb, vor avea la dispoziție apă filtrată pentru băut și o zonă de spălat recipiente. Cei care uită pot cumpăra pahare de sticlă upcycled, farfurii complet biodegradabile și tacâmuri din lemn.
Impactul asupra mediului al unei singure persoane într-o zi a unui festival obișnuit

Festivalul se desfășoară pe 25 septembrie, între orele 10.00 și 21.00, în Parcul Romniceanu din București.

Prin dezbaterile și atelierele pe care le găzduiește, festivalul Trifoi Fest oferă instrumente concrete pentru a ne reduce impactul vieții de zi cu zi asupra mediului, acoperind tot spectrul nevoilor de bază: hrană, îngrijire, energie, transport, locuire.

Cum prevenim generarea de deșeuri, de ce este util să facem compost, cum putem pune presiune pe decidenți și cum trăim mai bine cu mai puțin. Iată doar câteva dintre subiectele care vor fi abordate în cadrul Trifoi Fest.

Produse alimentare organice, cu ingrediente locale, de sezon

Vizitatorii vor avea acces și la un târg cu:

  • produse alimentare,
  • produse de îngrijire și de curățenie,
  • haine și accesorii,
  • obiecte de mobilier,
  • cărți.

Toate reprezintă alternative ecologice, durabile sau biodegradabile, obținute fără risipă sau din deșeuri, toate vegane. Comercianții cu mâncare sunt încurajați să ofere mai ales hrană din ingrediente locale, de sezon. Comercianții din sectorul non-food sunt mici producători locali de obiecte confecționate în serie mică, uneori chiar manual, cu respect pentru sol, aer, natură.

Cei prezenți vor putea pune întrebări unor reprezentanți ai autorităților publice și ai societății civile, dar și experților în managementul deșeurilor, cercetătorilor și antreprenorilor preocupați să-și reducă risipa. De asemeni, vor putea interacționa cu reprezentanții unor ONG-uri sau inițiative care promovează un stil de viață mai sustenabil sau care pun presiune pe factorii de decizie pentru a preveni risipa și a gestiona mai bine deșeurile.

Trifoi Fest este organizat de grupul de inițiativă civică Încotroverzi, despre care puteți afla mai multe detalii aici. Informații suplimentare despre evenimentul Trifoi Fest puteți afla accesând pagina de Facebook a festivalului.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare