Efectele Covid-19 asupra organismului: ce se întâmplă cu corpul odată infectat

Efectele Covid-19 asupra organismului: ce se întâmplă cu corpul odată infectat

Deși infecția cu coronavirus se răspândește în toată lumea, iar guvernele iau măsuri excepționale pentru a limita proporțiile pandemiei, lumea medicală nu a reușit încă să determine ce efecte provoacă acest virus asupra organismului uman.

Simptome precum febra, tusea, respirația îngreunată pot anunța un număr mare de afecțiuni, de la gripă la banala răceală. Într-o analiză publicată de New York Times au fost puse laolaltă informațiile pe care medicii le au până acum despre felul în care se manifestă și avansează infecția cu noul coronavirus. Dar și ce încă nu au putut determina.

Cum se transmite Covid-19?

Virusul se răspândește prin picăturile de salivă ajunse în aer atunci când pacientul infectat tușește, strănută sau chiar vorbește. Particulele infectate pot pătrunde prin gură, nas, ochi în organismul persoanelor aflate în apropierea pacientului și migrează rapid din zona rino-faringiană spre plămâni.

Virusul are anumite proteine care se favorizează atașarea acestuia, permințând materialului genetic viral să intre în celulele umane. În acest fel „materialul genetic al virusului deturnează funcția normal a celulei comandându-i să nu mai își mai facă treaba obișnuită, ci să ajute la multiplicarea virusului”, spune Dr. William Schaffner, medic specialist infecționist în cadrul Centrului Medical Universitar Vanderbilt din Nashville, citat de New York Times.

Pe măsură ce virusul se multiplică, toate celulele vecine sunt infectate pe rând. Simptomele încep de obicei cu dureri sau usturimi în gât și tuse uscată. „Virusul avansează și pătrunde progresiv în tuburile bronșice”, adaugă Dr. William Schaffner. Când virusul ajunge în plămâni, se produce inflamarea mucoasei, motiv pentru care are loc afectarea alveolelor pulmonare sau a sacilor pulmonari. În aceste condiții, funcția pulmonară este îngreunată.

„Inflamarea mucoasei pulmonare face ca circuitul oxigenului să se realizeze foarte greu”, adaugă Dr. Amy Compton-Phillips, șeful echipei clinice a Providence Health System, unde a fost raportat primul caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus din SUA. În aceste condiții, plămânii se pot umple cu lichid, puroi și celule moarte. Se poate instala pneumonia. Unele persoane întâmpină dificultăți respiratorii serioase, având nevoie de ventilație mecanică. În cel mai grav caz, cunoscut drept Sindromul Acut Respirator, plămânii cedează și survine decesul pacientului.

Care este traiectoria virusului în plămâni?

Dr. Shu-Yuan Xiao, profesor la Universitatea de Medicină din Chicago, a examinat cazurile raportate de medicii chinezi. Acesta declară că virusul apare în zonele periferice, în ambele părți ale plămânilor, fiind necesară o anumită perioadă de timp pentru a ajunge în tractul respirator superior. Astfel explică dr. Xiao de ce primele cazuri din Wuhan nu au fost imediat diagnosticate. Testările inițiale în multe spitale din China nu au detectat infecția în zonele periferice pulmonare, din acest motiv mulți pacienți au fost trimiși acasă fără niciun tratament. „Acești pacienți fie au mers la alte spitale, fie au stat acasă, în cadrul familiei. De aceea, virusul s-a răspândit foarte repede”, adaugă specialistul american.

Un studiu recent al Universității de Medicină Icahn arată că mai mult de jumătate dintre pacienții chinezi studiați (un grup de 121 de persoane) au avut rezultate normale la examenul CT efectuat în prima parte a bolii. Pe măsură de boala avansează, CT-ul arată porțiuni opace în plămâni, specifice multor infecții virale respiratorii. Aceste porțiuni opace devin tot mai împrăștiate și mai dense pe măsură ce boala se agravează, creând ceea ce radiologii numesc modelul „pavajului haotic” al radiografiei.

Sunt plămânii singurele organe afectate de infecția cu noul coronavirus?

Plămânii nu sunt neapărat singurele organe afectate de această infecție. Dr. Comptom – Phillips spune că infecția se răspândește în organism de la nas până la rect. De aceea, virusul poate infecta celule în sistemul gastrointestinal, iar unii pacienți au simptome precum diaree sau indigestie. Virusul poate ajunge de asemnenea în sistemul sanguin, mai adaugă dr. Schaffner.

Cetrul American pentru Controlul și Prevenția Bolilor arată că RNA-ul noului coronavirus a fost detectat în sânge și materiile fecale, dar nu este sigur că acesta poate persista în aceste medii.

Măduva spinării și alte organe precum ficatul se pot de asemenea inflama, afirmă dr. George Diaz, șeful secției de boli infecțioase al Centrului Medical Reional Providence din Everett. Mai pot fi inflamate și vasele de sânge mici, așa cum se întâmplă în cazul SARS-ului.

„Virusul poate ajunge în organe precum inima, rinichi, ficat și poate afecta aceste organe”, adaugă dr. Schaffner. Pe măsură ce sistemul imunitar depune eforturi mari pentru a se lupta cu această infecție, inflamarea aestor organe poate duce la incapacitatea lor de a funcționa normal, afirmă specialistul, citat de New York Times.

Drept urmare, o parte din pacienți ar putea avea de suferit nu doar din pricina virusului, ci și din cauza propriului sistem imunitar, forțat să lupte cu această infecție.

Experții nu au determinat încă dacă această infecție virală afectează creierul. Însă medicii care au studiat efectele SARS-ului asupra organismului au arătat că acest virus poate pătrunde în creier în unele cazuri. Având în vedere similaritățile dintre SARS și Covid-19, un articol publicat luna trecută în Revista Americană de Virusologie argumentează posibilitatea ca noul coronavirus să afecteze unele celule nervoase.

De ce unele persoane dezvoltă forme severe ale bolii?

Conform datelor existente, aproximativ 80% dintre persoanele infectate au forme medii ale bolii. Însă, aproape 20% dintre pacienți dezvoltă forme severe, iar pentru circa 2% dintre pacienții chinezi afecțiunea a fost fatală.

Experții spun că totul depinde de cât de puternic este organismul pacientului infectat cu Covid-19. Persoanele în vârstă sau cele care au diferite afecțiuni cornice, precum diabet, prezintă un risc mai mare de a avea forme grave.

Dr. Xiao a condus evaluarea a două persoane din China care au fost spitalizate în Wuhan, în ianuarie, pentru alte problem de sănătate – respectiv operații chirurgicale necesare în stadii incipiente ale cancerului pulmonar. Analizele acestora au arătat ulterior că acești pacienți au fost infectați și cu noul coronavirus, fapt neconstatat de medici la acel moment. Aceștia au rezistat infecției, arată medicul. Un alt pacient, o femeie de 84 de ani bolnavă de diabet, a murit însă de pneumonia produsă de noul coronavirus.

Un alt pacient a fost un vârstnic de 73 de ani, un pacient cu hipertensiune bine controlată de 20 de ani. Acesta a depășit cu bine o operație de îndepărtare a unei tumori pulmonare. După nouă zile de la externare, a făcut febră, iar analizele au arătat că era infectat cu coronavirus. Dr. Xiao spune că acesta a fost infectat cu siguranță în timpul recuperării post-operatorii. La fel ca și în alte cazuri, a durat mai multe zile până ca acesta să aibă dificultăți respiratorii. Bărbatul s-a recuperat după 20 de zile de spitalizare. Experții spun că astfel de recuperări au loc datorită suportului respirator oferit în cadrul spitalului, alături de tratamentul care permite înlăturarea efectelor inflamației produsă de virus.

Care sunt necunoscutele acestei infecții?

Specialiștii recunosc faptul că deocamdată există multe lucruri de elucidat în privința infecției cu noul coronavirus. Deși boala seamănă cu infecția SARS în multe privințe și are lemente comune cu gripa și penumonia, evoluția unui pacient infectat cu Covid-19 nu este pe deplin cunoscută.

Unii pacienți rămân în stare stabilă chiar și o săptămână, apoi dezvoltă dintr-o dată pneumonia. Alții par că se recuperează, ca mai târziu să resimtă simptomele infecției.

Dr. Xiao amintește și de pacienții chinezi care s-au însănătoșit, dar s-au îmbolnăvit din nou deoarece țesutul pulmonar era afectat și slăbit, contactând ușor infecții bacteriene. Mulți au sfârșit mai târziu din cauza infecțiilor bacteriene și nu din pricina virusului. Însă aceste cazuri au fost destul de puține.

Alte cazuri au fost mistere tragice. Dr. Xiao mărturisește că personal a cunoscut un bărbat și o femeie care au fost infectați cu Covid-19 și a căror stare părea că se ameliorează. Starea bărbatului s-a deteriorat brusc și a fost spitalizat. „Era internat, primind oxigen și i-a trimis un mesaj soției că se simte mai bine. Dar în acea zi, femeia nu a mai primit nicio veste. Seara a primit vestea de la spital că soțul ei a decedat”.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare