Ce cred vârstnicii despre coronavirus. „Nu e niciun virus. Sunt niște boli de când e lumea și pământul...” - SmartLiving

Ce cred vârstnicii despre coronavirus. „Nu e niciun virus. Sunt niște boli de când e lumea și pământul…”

După ce am aflat portretul robot al victimei perfecte pentru complicații cauzate de coronavirus, după ce am văzut știrile cu rafturi golite și panica semănată de informațiile alarmiste, am decis să stăm de vorbă cu câțiva vârstnici – una dintre categoriile foarte vulnerabile în fața virusului – ca să vedem ce știu despre COVID-19, dacă le e frică și cum procedează ca să țină la distanță boala. Speranțele lor se împart între evoluția medicinei și credința în puterea destinului. 

Coronavirus poate infecta tineri și bătrâni deopotrivă, la fel cum poate îmbolnăvi, în aproape egală măsură, femei și bărbați. Totuși, când vine vorba de complicații, virusul are o categorie preferată. Cei cu riscul cel mai mare sunt vârstnicii, bolnavii cronici, bărbații trecuți de 50 de ani, eventual fumători, după cum spun specialiștii.

Dacă, sub 35 de ani, numărul de decese înregistrate este aproape de zero, pe măsură ce vârsta înaintează, cresc și riscurile de apariție a complicațiilor, ajungând până la deces.

În acest context, am întrebat zece persoane în vârstă ce știu și ce cred despre coronavirus. Părerile sunt, evident, împărțițe. Cei cu care am vorbit cred că vom scăpa de coronavirus, fie datorită științei, fie prin credința în destin sau vreo religie.

Cert e că niciunul dintre cei cu care am vorbit nu a făcut provizii și nu e cu adevărat panicat în legătură cu virusul. Sunt, însă, mai precauți și mai speriați „cât de cât”.

Ce cred vârstnicii despre coronavirus

Gheorghe Popa, 75 de ani, fost economist

Gheorghe Popa nu se declară speriat de virus, dar poartă mască în mijloacele de transport în comun.

Ce știți despre coronavirus?

Este un virus complet necunoscut, foarte agresiv, cu o răspândire – se pare – fulgerătoare, care a băgat în groază toată planeta. Dar, din câte se pare, se afirmă peste tot că mai multe victime face sindromul acut respirator sever (SARS) sau gripa.

Vă e frică?

Eu nu sunt îngrozit de acest virus. Până la urmă, pot să mă declar fatalist. Dacă e să mi se întâmple ceva, mi se întâmplă, indiferent că mă feresc sau nu mă feresc. Sunt așa de senin, la vârsta mea… Poate, dacă aveam 25 de ani, mă gândeam că e cam timpuriu să pun capăt unei existențe. Acum am trăit de toate.

Vă protejați în vreun fel anume?

Da, chiar am la mine o mască pe care o port în mijloacele de transport în comun sau la alimentara. Dar asta e toată protecția, altceva nu știu ce să fac. Nu știu nici medicii ce remediu ar fi, dar noi, ceilalți… Cu spălatul pe mâini e o deprindere de-a mea mai veche, mă spăl chiar de prea multe ori, dar acest lucru intră în toaleta zilnică.

V-ați făcut provizii?

Nu înțeleg de ce lumea s-a repezit, de ce se bulucește peste tot să trăiască cu o săptămână mai mult cu alimente stocate fără sens. Eu nu am făcut cumpărături. Am două pâini fără sare, pe care le iau oricum la câteva zile. Altceva, nimic neobișnuit. Am noroc că soția mea gândește aproximativ la fel și nu ne-am repezit să ne aprovizionăm prostește.   

Femeie, 81 de ani, fostă profesoară de biologie

Ce știți despre coronavirus?

Este un virus nou apărut care produce, până la urmă, gripă. Pentru că nu se știu prea multe despre acest virus, s-au făcut multe interpretări. Perioada de incubație se zice că ar fi de două până la 14 zile. Mai știu că trebuie să păstrăm regulile de igienă, să nu mergem în aglomerație, să purtăm mască atunci când mergem în aglomerație – masca îi apără pe ceilalți de noi, când suntem potențial bolnavi.

Vă e frică?

Nu mi-e frică, deși am 81 de ani, dar nici nu merg în aglomerație. Virusul o să dispară odată cu venirea căldurii, cu umezeala. O să dispară în câțiva ani, dar nu așa repede, să știți.

Vă protejați în vreun fel anume?

Fiica mea mi-a spus că nu am voie să merg cu transportul în comun. Eu locuiesc pe Calea Victoriei și mi-a spus să mă duc să îmi fac cumpărăturile din magazinele din apropiere. Nu m-am dus, că n-am avut neapărată nevoie de ceva. Mi-a cumpărat ea.

Am venit să mă plimb în Cișmigiu o oră, după care mă duc acasă. Nu merg cu transportul în comun, deocamdată. Am evitat să mai pun mâna pe o bancă sau pe altceva, pentru că și prin atingere se poate lua acest virus.

E foarte greu să nu îți atingi fața, nasul, dar sigur că, atunci când ajung acasă, mă spăl imediat cu săpun și cu apă caldă.

V-ați făcut provizii?

Nu, doar niște provizii cât să am mâncare pentru o săptămână. Dar așa procedez în mod obișnuit, pentru că sunt în vârstă. Nu cumpăr cantități mari, pentru că nu le pot căra, doar câteva alimente pentru mine. Îmi mai aduc și copiii.

Dar lumea s-a mai potolit, și-a cumpărat alimente, nu mai sunt stresați. La televizor au fost diverse emisiuni în care au explicat existența acestui virus. Să sperăm că în România n-o să mai apară niciun caz.

Bărbat, 55 de ani

Ce știți despre coronavirus?

Sincer? E o prostie, eu așa cred. Există pentru cine vrea. E prea multă polemică pe tema asta.

Vă e frică de el?

Nu. Sincer! Unii sunt crispați, le e frică, dar nu știu de ce. Că, dacă e să se întâmple, și cu masca pe figură și fără mască, tot te duci.

Vă protejați în vreun fel special?

Nu. Nici eu, nici familia mea.

Provizii ați făcut?

Nu. Pentru ce să fac? Ăstora care fac cozi în magazine nu știu de ce le e frică.

Mioara Loncea, 71 de ani, fostă gestionară

Mioara Loncea nu se teme de coronavirus și crede că e sănătoasă pentru că mănâncă preparate gătite de ea.

Ce știți despre coronavirus?

Cred că este o boală prea mult mediatizată. Dar trebuie să fii și puțin igienic: să te speli pe mâini, să te speli pe față, să nu intri în contact cu persoanele care tușesc.

Vă e frică?

Eu n-am fost bolnavă niciodată. Nimic. Niciodată nu am fost în spital, în viața mea. Mă păstrez. Nu mănânc orice. Nu mănânc lapte, nu mănânc brânză de vaci. Și gătesc, fac eu totul.

Degeaba îți pui mască pe față. Când o fi să fie, se trage linie și la revedere.

Vă feriți de virus într-un mod anume?

Nu. Mă spăl cu apă de la chiuvetă, beau apă de la chiuvetă. Nu beau ceaiuri, nu cumpăr pastile cu pungile, cum îi vezi pe unii.  

V-ați făcut provizii?                                

Nu, pentru că eu, în noiembrie, cumpăr patru kilograme de zahăr, patru de orez – nu prea îl mănânc pe tot, mai mănâncă și porumbeii –, șase kilograme de făină, că fac gogoși și împart, cinci kilograme de fasole boabe, șapte litri de ulei, bag 12 verze la murat, fac suc de roșii. Astea mă țin o jumătate de an, că nu mănânc așa mult.  

Nu văd pe nimeni să care provizii. La mine, unde stau eu, sunt comuniști. Nu cară ăștia, nu fac provizii.

Marius Popescu, 60 de ani, asistent medical

Ce știți despre coronavirus?

Știu că nu au niciun tratament, merg pe bâjbâite. Cine are virusul a cam încurcat-o și mai dă și la alții, asta e prost, că se transmite pe calea aerului sau dacă dai mâna cu cineva probabil că îl iei. Asta ne mai trebuia, coronavirus, că în rest le avem pe toate.

Vă e frică de virus?

Sigură că ai o teamă, din moment ce nu ai ce să iei împotriva lui, ca să te faci bine. Dacă nimeni nu știe cu ce să-l trateze, dacă nici chinezii nu știu… Bine, eu sunt mai bătrân, dar mor ăștia tineri, mor copii, de ei e păcat.

Vă luați măsuri de precauție?

Ar trebui să port o mască, dar nu o port. Eu lucrez în spital. Ăștia din spital nu au coronavirus, poate cei care vin în vizită, că nu știi cine vine în vizită. Credeți că cei care vin din Italia spun adevărul? Unii spun că vin din Germania, dar ei vin din Italia. Noi suntem nepregătiți la orice.

V-ați făcut provizii?

Nu. Nici nu fac.

Femeie, 62 de ani, fostă vânzatoare

Ce știți despre coronavirus?

Prostiile de la televizor. Știu și eu? Să ne sperie? Să fie adevărat? Cred că sunt jocuri politice. Virusul există, dar nu trebuie să ne speriem, că sunt atâția microbi… Efectiv e ca o răceală, dar, cum spun ei, mai puternică.

Vă e frică de virus?

Acum trei săptămâni mi-a curs nasul, că am stat în bucătărie, în curent, în picioarele goale. Și, la un moment dat, chiar am sunat fetele și le-am zis: Băi, dar ce fac? Și ele au zis: Hai, măi, vezi-ți de treabă, că de la virusul ăsta nu o să-ți curgă nasul. Ai răcit, că stai dezbrăcată. Mai stai o zi, fă-ți ceaiuri, ia ibuprofen. Măsoară-ți temperatura și, dacă vezi că se accentuează, venim la tine.   

Sperietura a fost mare. Că, de fapt, am și eu o vârstă, și am fost speriată cât de cât.

Vă protejați în vreun fel anume?

Ei, când merg în policlinici, de exemplu, am după mine mască. În alți ani nu purtam mască. O port acolo, dar, în parc, nu. Apoi, ajung acasă și mă spăl pe mâini. Afară, am șervețele după mine. Îmi iau dimineața câte o aspirină când ies din casă.

Provizii v-ați făcut?

Nu. Doamne, m-am și închinat. Săptămâna trecută am fost în niște magazine. M-am dus după flori, nu să fac provizii. Eu iau un singur kilogram de zahăr, un ulei, strictul necesar de pe o zi pe alta. Sunt niște magazine chiar la parterul blocului în care locuiesc și le întrebam pe fete: Măi, dar la voi nu s-a golit? Zice: Nu, tanti, dar, într-adevăr, e mai multă vânzare. Au zis că se vând mai mult zahăr, ulei, mălai.

Dacă mori de virusul ăsta, cine mai mănâncă zahărul, uleiul și mălaiul ăla? Nu am făcut provizii și nici nu aș face, indiferent de pensie, că am o pensie mică. Noi ne îmbolnăvim psihic, parcă noi ne vrem răul.

Fostă vânzătoare, 62 de ani

Bărbat, 84 de ani, fost angajat al BNR

Ce știți despre coronavirus?

Ce am auzit la televizor, că trebuie să ne protejăm, că pentru cei care au și alte boli e mai greu dacă se infectează.

Vă e frică de virus?

În principiu, da, că e de frică. Dar oamenii sunt cum sunt, cum a început să apară virusul, au venit din Italia și din alte țări și uite că trebuie să o tragem. Treaba pentru noi, românii, merge bine, față de alții. Avem doi doctori – un doctor și un profesor excepționali – care se ocupă de situație. Domnul doctor Arafat e mai bun ca un român, are grijă de noi.  

Vă protejați în vreun fel anume?

Nu, că stau aproape de Cișmigiu, doar traversez și intru în parc, nu merg cu transportul în comun. De spălat, m-am spălat întotdeauna des pe mâini. Iar acum, mai mult decât în mod normal.

Provizii v-ați făcut?

Nu. Când fac cumpărături, îmi iau două pâini. Una o pun în frigider, una o pun la consum. Dar nimic în plus.

Viorica Tudor, 63 de ani, fostă vânzătoare

Viorica Tudor se teme de virus și știe că vârstnicii sunt mai predispuși să se îmbolnăvească.

Ce știți despre virus?   

Sunt mai multe versiuni. Nu știu cum să mă pronunț, nu știm când apare.

Vă e frică?

Normal, că trebuie să-ți fie teamă, atâta timp cât produce o boală. Mai avem și nepoței.  

Dar cei mai în vârstă sunt mai predispuși să se îmbolnăvească și se tot feresc, că moartea e urâtă și e greu să o întâmpini. Niciodată nu zici „Doamne, ia-mă!”.  

Vă protejați în vreun fel anume?

Ne ferim, ne spălăm pe mâini, ne ferim de cei care strănută, care tușesc. Suntem mult mai atenți, ne îngrijim mai mult. Și încercăm să îi ferim, cât putem, și pe nepoți. Să nu intre în contact cu un alt copil căruia îi curge nasul, strănută sau tușește. Sperăm să mergem unde trebuie.

V-ați făcut provizii?

Nu. Să știți că și proviziile nu știu la ce duc. Se învechesc. Așa, strictul necesar, da, dar nu peste măsură, nu mai mult decât de obicei. E în funcție și de bani.  

Costache, 70 de ani, a lucrat în mai multe domenii

Ce știți despre coronavirus?

Nu e niciun virus. Sunt niște boli de când e lumea și pământul. Răceală. Lumea umblă fără vată în urechi, cu gâtul descoperit, îmbrăcați subțire. Bolile astea, gripa, răceala, sunt de când lumea și pământul. Pe urmă mai sunt și radiațiile care scapă de la reactoarele atomoelectrice. Care e cu imunitatea scăzută, ori suferă, ori se prăbușește imediat.

Vă e frică de virus?

Nu. Mie niciodată nu mi-a fost frică de nimic.

Vă protejați în vreun fel anume?

Sunt multe probleme, alimentația, odihna, programul pe care ți-l faci ca individ.

V-ați făcut provizii?    

Nu. E nebunie cu asta.

Femeie, 74 de ani, fostă telefonistă

Ce știți despre coronavirus?

Știu că e un fel de gripă, dar altfel. Din câte înțeleg de la televizor, de gripa cealaltă, spaniolă, a murit mai multă lume. Dar s-a răspândit prea mult în toată lumea.

Nu mi-e frică. Ce ți-e scris în frunte ți-e pus. Nici nu am observat în jurul meu o îngrijorare specială în legătură cu asta. Panica nu conduce la nimic bun.

Fostă telefonistă, 74 de ani

Vă protejați în vreun fel anume?

Nu. Mască aș purta doar dacă aș fi bolnavă, să nu dau altcuiva. Iar cu spălatul, asta e ceva ce am învățat când eram șa școală. Eram căutați la unghiuțe, la batistuțe, în păr. Și am rămas cu aceste deprinderi și le-am transmis și copiilor. Altceva, nimic.

Provizii v-ați făcut?

Cele pe care le fac de obicei când iau pensia, pentru o lună. Nimic deosebit sau să umplu frigiderul sau cămara. Tot pe principiul că, dacă te atinge virusul, îți rămâne mâncarea în frigider.  

De unde vă informați corect

În prezent, în România sunt confirmate șase cazuri de infectare cu coronavirus. Autoritățile spun că păstrarea calmului și a regulilor de igienă sunt importante.

Informații oficiale despre regulile de prevenire a infecției cu coronavirus sunt disponibile pe site-urile mai multor instituții românești și organizații internaționale:

Ministerul Sănătății 

Departamentul pentru Situații de Urgență

Ministerul Afacerilor Interne

World Health Organization

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare