Cum ne reechilibrăm fizic și psihic după un an de pandemie

Cum ne reechilibrăm fizic și psihic după un an de pandemie. Sfaturi de la doi experți

Sosirea verii și relaxarea restricțiilor odată cu scăderea cazurilor de coronavirus ne fac să răsuflăm ușurați și să visăm la momentul în care pandemia va fi istorie. Indiferent când se va întâmpla acest lucru, există o certitudine: perioada de izolare ne-a afectat fizic și emoțional, iar pentru a ne reveni avem nevoie de îndrumare și sprijin.

Dr. Valeria Herdea, medic de familie, profil pediatrie, și Otilia Mantelers, psiholog și specialist în parenting, ne-au oferit câteva sfaturi pentru reechilibrarea fizică și emoțională, în cadrul Sănătatea în focus, o inițiativă educativă Secom, realizată în parteneriat cu Smart Living.

Dr. Herdea crede că vom avea nevoie de o perioadă de 2-4 ani pentru a ne vindeca rănile produse de pandemie. Vede zilnic la cabinet persoane afectate psiho- emoțional, cu tulburări comportamentale și afective, și știe că acestea îi pot destabiliza serios mai ales pe pacienții cronici.

”Tulburările de comportament, de atenție, de memorie, de foarte multe ori de interacțiune umană, sunt lucruri care accentuează orice fel patologie. Dacă noi avem o boală, avem o hipertensiune, un diabet, obezitate sau multe alte lucruri, pe lângă toate acestea, pe lângă vârstă, pe lângă toate stresurile prin care am trecut, pandemia a adăugat comorbidități care țin de sistemul nervos central, care se dezvoltă din cauza pierderii echilibrului, interesului față de viață, interesului față de activități sau stresului enorm care a produs tulburări de somn, tulburări de alimentație, tulburări de interacțiune în familie și societate”, spune medicul. În cazul copiilor, anxietatea se poate manifesta prin somatizare, cei mici plângându-se de diverse dureri atunci când suferința este, de fapt, emoțională.

Traume noi și traume vechi, ieșite la suprafață în pandemie

Otilia Mantelers spune că mulți oameni au ajuns la psiholog epuizați și cu stări de anxietate pe care nu au reușit să le controleze singuri. Părinții s-au deconectat de copii, partenerii s-au înstrăinat, a crescut numărul de divorțuri și cazurile de violență în familie.

”Mulți clienți ai mei au venit cu o teamă de boală și spuneau: ”De fapt, teama asta nu o am de acum, o am dintotdeauna, dar acum este exacerbată. Cumva, pandemia a scos la iveală temeri vechi, legate de boală, dar nu numai. Au ieșit la suprafață și traume din vremea comunismului, când aveam lipsuri, și mulți dintre clienții mei și-au amintit de perioada în care se duceau la cozi și stăteau la cozi și nu aveau de mâncare, de exemplu. Sau că nu aveau bani”.

Psihologul spune că oamenii nu sunt construiți genetic pentru stilul de viață izolat, pe care ni l-a impus pandemia. ”Noi suntem construiți genetic să stăm în sate, în triburi, să umblăm unii pe la ușa altora după conversații, după intimitate relațională. Nu suntem pregătiți pentru asta, deci ne-a lovit foarte tare din punct de vedere emoțional. Numărul de divorțuri a crescut pentru că, dacă până acum ne duceam la serviciu și 12 ore nu ne vedeam, acum, cele 12 ore le stăm împreună. Dacă relația dintre parteneri nu e bună sau, mă rog, până acum ne făceam că nu vedem că nu este satisfăcătoare, acum suntem în aceeași casă și ne mai retragem pe unde putem, dar conflictele cresc”.

Pași mici și eficienți pentru a ne reechilibra

Și totuși, ce e de făcut pentru a ne reveni și pentru a ne reechilibra emoțional? Otilia Mantelers recomandă plimbări în natură, care ne pot readuce liniștea. De asemenea, pledează pentru reluarea legăturilor cu persoane cu care simțim că ne face plăcere să împărtășim. ”Să căutăm multe relații bune. Să mergem la psiholog, pentru că avem nevoie, este un suport pe care ni-l oferim nouă înșine. Să mâncăm ceva bun, ce ne face plăcere. Să ieșim. Deci să facem multe lucruri pentru sufletul nostru, asta în primul rând, pentru că încărcându-ne cu ceva bun, avem de unde să le dăm și celorlalți”.

Dr. Herdea recomandă atenție la alimentație, atrăgând atenția că multe dintre afecțiuni sunt provocate sau agravate de conservanții și E-urile din mâncare. Recomandă să facem pâine în casă, să gătim cu ingrediente curate și să ținem cont că, la masă, avem nevoie de o proteină și de vegetale.

”O singură proteină. Adică: sau ai brânză, sau ai carne, sau ai ou, sau ai pește. Cu multă salată, cu multă verdeață”. De asemenea, pledează pentru prevenție, pe baza unor strategii elaborate de medic. ”Nu se ia nimic după ureche, ci doar la recomandarea medicului care, în urma unui consult clinic, decide dacă sunt necesare sau nu analizele de sânge. Ca medic, dacă ai anamneza, adică istoria acelui pacient, îl consulți, determini eventualele carențe și faci o recomandare corectă de suplimentare de Vitamina D, Calciu, Magneziu și de ce mai e nevoie. Când alegem suplimentele alimentare, ar trebui să ținem cont de câteva lucruri: de calitate, de siguranță, de eficiență în administrare și, nu în ultimul rând, de durata administrării și dozele de administrare, care se personalizează. Nu putem face după ureche, acestea sunt lucruri foarte serioase și țin de unul dintre subiectele mele de suflet, care se numește prevenție. Prevenția înseamnă arta de a trăi sănătos, de a te duce la doctor când nu ești bolnav”.

Gândirea pozitivă, pe rețeta medicului

În ceea ce privește recomandările pentru perioada imediat următoare, medicul punctează elementele esențiale: vaccinare anti- Covid, purtarea măștii în spațiile aglomerate, igienă. Pe lângă acestea, gândirea pozitivă și optimismul fac parte din rețeta pentru restabilirea echilibrului. ”Aș vrea să nu mai văd oameni încruntați, supărați pentru că au stat o jumătate de oră să facă nu știu ce, în loc să mulțumească lui Dumnezeu că pot să facă acel nu știu ce, pentru că alții și-ar fi dorit și nu au prins. 30.000 de oameni în România nu au mai prins acest an. Cine nu o să învețe lecțiile dure pe care acest an și jumătate ni le-a dat va fi un mare bolnav în viitorii mulți ani, foarte mulți ani. Avem nevoie să recăpătăm încredere, să nu ne întrebăm tot timpul ”oare ce e în spatele a ce se spune”, să începem să redevenim onești, sinceri unii cu alții și, pur și simplu, să începem să reînvățăm să ne revenim la viață”, conchide medicul.

Despre ce putem face pentru ca odată ce revenim la rutinele de dinainte de pandemie să îmbunătățim și relația cu copiii, explică psihologul Otilia Mantelers în acest video:

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare