Dr. Vlad Iovănescu, gastroenterolog Regina Maria Craiova, despre cancerul de colon: „Orice persoană ar trebui să meargă și să-și facă o colonoscopie la 45 de ani, în absența oricărui simptom”
![](https://smartliving.ro/wp-content/uploads/2024/11/Dr-Vlad-Iovanescu-Craiova.jpg?x59552)
![](https://smartliving.ro/wp-content/uploads/2024/04/logo-Regina-Maria_orizontal-e1716290422349.jpg?x59552)
Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, reprezentând aproximativ 10% din toate cazurile de cancer. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, este a doua cauză principală de decese cauzate de cancer la nivel mondial. Dar are o particularitate, se pretează foarte bine la screening. ,,Cancerul de colon este una dintre neoplaziile care se pretează la screening, deoarece în peste 90% din cazuri se dezvoltă din leziuni premaligne sau precanceroase reprezentate de polipi, care pot fi identificați la timp și pot fi îndepărtați până se ajunge la apariția cancerului”, a semnalat dr. Vlad Iovănescu, medic primar Gastroenterologie la Policlinica Centrală Regina Maria din Craiova.
Majoritatea cazurilor de cancer de colon apar la persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste. ,,În ultimii ani, cancerul de colon este din ce în ce mai frecvent la tineri și acest lucru este valabil nu numai pentru cancerul de colon, ci și pentru celelalte tumori maligne ale tubului digestiv”, a precizat dr. Vlad Iovănescu.
Conform datelor Societății Americane de Cancer, aproximativ 11% din cazurile de cancer colorectal sunt diagnosticate la persoanele cu vârsta sub 50 de ani.
În 2020, peste 930.000 de decese din cauza cancerului colorectal au avut loc în întreaga lume, iar ratele mortalității cele mai mari s-au înregistrat în Europa de Est. Până în 2040, povara cancerului colorectal va crește la 3,2 milioane de cazuri noi pe an și 1,6 milioane de decese pe an, motiv pentru care e necesară o atenție sporită spre prevenție și detectare precoce.
Investigația-cheie pentru afecțiunile tubului digestiv: endoscopia digestivă
Endoscopia digestivă este un termen-umbrelă care cuprinde o serie de proceduri adresate diagnosticului și tratamentului unor afecțiuni ale tubului digestiv. Cele mai utilizate investigații în practica de zi cu zi a gastroenterologului sunt endoscopia digestivă superioară și cea inferioară cu scop diagnostic. În ceea ce privește endoscopia digestivă superioară, aceasta presupune introducerea unui endoscop flexibil prin cavitatea orală și explorarea tractului digestiv superior, fiind indicată atunci când pacienții au simptome precum greață, vărsături, dureri abdominale, scădere inexplicabilă în greutate sau anemie prin deficit de fier. În ceea ce privește endoscopia digestivă inferioară, aceasta presupune explorarea rectului, a colonului și a uneori a ultimei porțiuni a intestinului subțire. Este indicată celor care au simptome în sfera tractului digestiv inferior, în speță tulburări de tranzit: constipație, diaree sau alternanță constipație-diaree, atunci când există sângerări din tractul digestiv inferior sau în caz de dureri abdominale sau prezența unei anemii. Endoscopia digestivă superioară și inferioară pot fi utilizate și în scop de tratament, pentru oprirea unor sângerări sau pentru îndepărtarea polipilor ce apar în tractul digestiv, în special la nivelul colonului.
,,Este important să mergem către aceste proceduri pentru că putem investiga tubul digestiv cu mare acuratețe. Endoscopia digestivă rămâne suverană, fiind singura care poate pune un diagnostic definitiv în majoritatea cazurilor. Efectuată la timp, endoscopia digestivă poate salva viața!”, a spus medicul gastroenterolog.
Polipii din colon, leziuni precursoare ale cancerului de colon în 90% din cazuri
Oricine poate dezvolta polipi colonici. Riscul crește odată cu înaintarea în vârstă, persoanele peste 50 de ani, supraponderale, cele care fumează, precum și persoanele cu un istoric familial sau personal de polipi colonici sau cancer de colon fiind mai predispuse. Cel mai adesea, polipii colonici nu dau simptome, fiind de multe ori descoperiți întâmplător în timpul colonoscopiei.
,,Polipii din colon reprezintă în aproximativ 90% din cazuri leziunile precursoare ale cancerului de colon. În general, aceste leziuni sunt descoperite întâmplător în timpul colonoscopiei, pacienții fiind de obicei asimptomatici. Polipii pot fi extrași în timpul colonoscopiei și, în funcție de natura lor, știm ce să facem mai departe. Dacă aceștia nu sunt maligni, atunci pacientul trebuie să fie supus unui proces de urmărire prin endoscopie. O parte din cancerele de colon incipiente pot fi și ele tratate endoscopic, deci pacientul, practic, poate să scape de o intervenție chirurgicală”, a subliniat dr. Vlad Iovănescu.
Screeningul pentru cancerul de colon începe de la 45 de ani
În 2021, experții americani observând că sunt în creștere cazurile de cancer de colon în rândul tinerilor au scăzut vârsta începerii screeningului pentru colonoscopie la 45 de ani, de la 50 de ani, așa cum fusese recomandat anterior. Astfel în luna mai 2021, SUA au scăzut vârsta recomandată pentru prima colonoscopie în rândul persoanelor cu risc mediu de cancer de colon la 45 de ani, iar Societatea Americană de Cancer a emis linii directoare similare.
,,Nu știm exact care sunt motivele acestei reduceri a vârstei la care apare cancerul de colon, dar cel mai probabil se leagă de stilul de viață, de alimentație, de fumat ș.a.m.d. Vârsta de screening începe de la 45 de ani, deci, practic, orice individ ar trebui să meargă și să-și facă o colonoscopie la această vârstă, în absența oricărui simptom, pentru că știm foarte bine din practică, adesea cancerul de colon evoluează fără niciun fel de simptom. Sunt foarte mulți pacienți care spun «nu am absolut nimic, nu mă supără nimic», dar absența simptomelor nu exclude prezența unui cancer de colon”, a afirmat dr. Vlad Iovănescu.
Modalități de a reduce riscul de cancer
Unii dintre cei mai mari pași pe care oamenii îi pot face pentru a reduce riscul de cancer sunt: renunțarea la fumat, adoptarea unei diete sănătoase, limitarea expunerii la substanțe chimice periculoase. Societatea Americană de Cancer a publicat în Raportul său din 2024, câteva date legate de cancerul de colon, arătând că boala este acum principala cauză de deces prin cancer la bărbații sub 50 de ani și a doua cea mai mortală la femeile sub 50 de ani.
„Cifrele sunt alarmante. Din 1995, a existat o creștere cu 45% a diagnosticelor de cancer colorectal la persoanele sub 50 de ani. Creșterea cazurilor a fost atât de dramatică încât influentul grup operativ al serviciilor preventive din S.U.A. a redus vârsta recomandată pentru primul screening de la 50, la 45 de ani. Chiar și această mișcare s-ar putea să nu aibă un impact suficient”, a spus dr. Folasade May, cercetător în prevenirea cancerului și gastroenterolog la UCLA Health din Los Angeles, într-un comunicat de presă UCLA.
Aproape 30% din diagnosticele de cancer colorectal la persoanele sub 50 de ani sunt legate de un istoric familial de bază sau de o mutație genetică, potrivit Societății Americane de Cancer.
„Persoanele cu tată, mamă, frate sau soră care au avut cancer colorectal trebuie să discute cu medicul lor despre efectuarea unui screening la vârsta de 40 de ani sau mai devreme. Din păcate, mulți tineri nu profită de tehnologiile de screening care salvează vieți. Depistarea cancerului colorectal trebuie să devină o prioritate la aceste populații, accesul la testele de screening trebuie extins și toată lumea trebuie să fie testată”, a spus May.
Mai mult de jumătate din decesele cauzate de cancerul colorectal ar putea fi prevenite printr-o depistare precoce prin screening.