Dieta pe bază de plante: de ce să o ții măcar o zi pe săptămână și ce poți mânca
Unul dintre cele mai vehiculate mituri despre dieta vegană sau dieta pe bază de plante este că ar fi monotonă, lipsită de diversitate și de gust. Totuși, mai multe studii din ultimii ani au demonstrat beneficiile pentru sănătate ale dietei vegane. Mai jos explicăm ce mănânci, de fapt, atunci când urmezi o dietă vegană și de ce ar fi benefic pentru bunăstarea organismului să o ții măcar o zi pe săptămână.
În fiecare an, pe 1 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Veganismului. Cândva considerată mai mult o dietă de nișă, veganismul a căpătat notorietate și mulți adepți la nivelul întregii lumi. De altfel, numărul veganilor a sporit în ultimii ani peste tot în lume. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat, statistic, în Marea Britanie, Canada și Portugalia.
Ce este veganismul
Prin definiție, veganismul este un mod de viață și exclude, pe cât posibil, toate formele de exploatare a animalelor și cruzime asupra animalelor. Există, însă, mai multe abordări, dintre care cea mai comună este „dieta pe bază de plante“.
Dacă vrei să citești mai multe despre diferența dintre termenii „veganism“ și „dietă pe bază de plante“, îți recomandăm acest articol din „New York Times“. În acest articol se vorbește despre includerea dietei pe bază de plante măcar ocazional în alimentația noastră, iar exemplele aduse în discuție sunt Beyoncé și Jay-Z.
Ce mănâncă, de fapt, veganii
Dieta vegană sau pe bază de plante nu trebuie să fie plictisitoare și lipsită de gust. De altfel, farfuriile veganilor pot fi pline de culoare și de arome.
Iată cât de variată este paleta de ingrediente de bază:
- Leguminoase: linte verde, roșie, galbenă, năut, mazăre, fasole neagră, roșie, cu bob mare, mic, bob.
- Produse din soia: lapte de soia, tofu, tempeh, natto, boabe de soia din păstaie (edamame).
- Nuci: alune, nuci, caju, migdale și unt din toate acestea.
- Semințe: de floarea-soarelui, de susan, de in, de cânepă, de chia.
- Cereale integrale și semicereale: grâu integral, ovăz, secară, orez integral și ore brun, quinoa, amarant.
- Legume cu amidon: cartofi, cartofi dulci, porumb, dovleac, sfeclă roșie etc.
- Legume fără amidon: broccoli, varză, sparanghel, ridichi, legume cu frunze verzi, castraveți, ardei etc.
- Fructe: roșii, mere, pere, banane, struguri, fructe de pădure, mango, ananas, citrice.
Mese și gustări vegane gata preparate
În plus, în prezent, pe piață există o varietate de produse destinate veganilor, unele gata preparate, altele foarte rapid și ușor de pregătit. Unele dintre ele înlocuiesc o masă, cum sunt shake-urile Formula 1 de la Herbalife Nutrition. Tot de la Herbalife Nutrition este și Tri Blend Select, un shake mix proteic vegan, cremos și delicios, conceput pentru a-ți completa stilul de viață. Oferă o combinație unică de ingrediente de cea mai bună calitate, de origine naturală: mazăre, quinoa și semințe organice de in, pentru a oferi o sursă de proteine complete care să furnizeze toți aminoacizii esențiali, vitamina C și 7 minerale-cheie. Este bogat în fibre și are un conținut scăzut de zahăr. Este disponibil în două variante de aromă: Banană & Coffee Caramel.
Cererea consumatorilor pentru gustările sănătoase este în creștere, la fel ca și cea pentru gustările bogate în proteine, care pot contribui cu până la 35% din totalul de calorii consumate zilnic.
În acest context, Chipsurile proteice completează perfect portofoliul de produse Herbalife Nutrition, venind în întâmpinarea consumatorului informat, care își dorește ca gustarea să fie o alternativă sănătoasă, bogată în proteină, cu conținut scăzut de calorii și cu puține grăsimi.
Boabe de soia prăjite de la Herbalife Nutrition sunt perfecte atunci când ești pe fugă. Cu 9 g de proteine şi 113 kcal per pachet, reprezintă o alternativă mai sănătoasă la alte gustări cum ar fi biscuiţii sau sărăţelele.
Produsele Herbalife Nutrition sunt disponibile prin intermediul Distribuitorilor Independenți Herbalife Nutrition care pot fi contactați accesând herbalife.ro.
3 motive dovedite științific să urmezi o dietă pe bază de plante
1 Ai un aport mai mare de substanțe nutritive
Trecerea la o dietă pe bază de plante înseamnă, evident, renunțarea la alimentele de origine animală.
Cum aceste alimente dețin o proporție majoritară în veganism, practic, aportul de substanțe nutritive și beneficiile care vin la pachet sunt mai mari.
De altfel, mai multe studii au demonstrat că dieta vegană asigură mai multe fibre și antioxidanți decât o dietă care include și alimente de origine animală. De asemenea, veganii obțin din dieta lor cantități mai mari de potasiu, magneziu, folați și vitaminele A, C și E.
În plus, o alimentație vegană este și mai bogată în fier, potrivit unor cercetări. Cu toate acestea, forma de fier care provine din sursele vegetale se absoarbe mai greu decât cea din sursele animale.
Totuși, trebuie menționat că, în lipsa alimentelor de origine animală, există un risc mai mare de carențe în ceea privește: vitaminele B12, B3, B2, D și mineralele: calciu, seleniu, zinc, iod.
2 Risc scăzut de boli de inimă
Studii observaționale care au comparat riscurile de îmbolnăvire ale veganilor, vegetarienilor (care includ lactate și ouă în alimentație) și non-vegetarieni au demonstrat că veganii au un risc cu 75% mai mic de hipertensiune decât ceilalți.
Mai multe cercetări au arătat că, cu cât mănânci mai multe fructe și legume proaspete, leguminoase și nuci, dar și mai puține produse de origine animală, cu atât ai mai multe șanse să-ți menții inima sănătoasă.
3 Risc scăzut de cancer
Organizația Mondială a Sănătății a subliniat în mai multe rânduri că cel puțin o treime din totalitatea cazurilor de cancer ar putea fi prevenite prin măsuri pe care le putem lua chiar noi. Una dintre aceste măsuri o reprezintă echilibrarea dietei.
Veganii mănâncă alimente pe bază de plante în cantități mult mai mari decât non-veganii, ceea ce ar putea explica rezultatele unui studiu din 2017. Acesta a demonstrat că veganii au un risc cu 15% mai mic de a dezvolta cancer decât non-veganii.
Riscul de cancer colorectal ar fi cu 9%-18% mai mic, dar și pericolul de a dezvolta alte tipuri de afecțiuni oncologice este redus: cancer de stomac, de plămâni, oral, de gât, potrivit Institutului Național al Cancerului din Statele Unite.