Depresia la bărbați: cauze, simptome și motive pentru care aceștia evită să meargă la specialist
Mulți bărbați se luptă cu depresia și acest lucru poate avea impact asupra lor în multe feluri. Unii bărbați evită să vorbească despre sentimentele lor sau să solicite ajutor, ceea ce poate duce la agravarea depresiei în timp. Despre importanța sănătății mintale în România, ce întreabă românii la psiholog și motivele pentru care bărbații evită să consulte un specialist, explică psihologul Mirona Păun în podcastul „Supliment de bine” by Secom, care este o continuare a podcastului „Sănătatea în focus”
Amânarea unui consult de specialitate de bărbații aflați în depresie se poate datora faptului că ei cred că depresia este un semn de slăbiciune sau că ar trebui pur și simplu să se ridice singuri, ceea ce îi poate determina pe unii să încerce să minimizeze felul în care se simt sau să-l ascundă. Pentru orice bărbat aflat în această poziție, este esențial să înțeleagă că depresia este complet tratabilă și nu este nicio rușine să accepte ajutorul.
Semne de depresie la bărbați
Există o mulțime de simptome de depresie, care pot afecta pe oricine, de orice sex. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale depresiei la care trebuie să fiți atenți includ:
• sentimente copleșitoare de tristețe și deznădejde
• senzație de furie și iritabilitate
• anxietate
• izolarea de familie și de prieteni
• senzație de oboseală în majoritatea timpului
Cu toate acestea, unele simptome de depresie sunt mai susceptibile de a fi experimentate de bărbați decât de femei, cum ar fi:
• furie și agitație
• abuz de substanțe
• o pierdere a interesului pentru familia sau hobby-urile lor
• munca obsesivă, dureri de cap sau de stomac
• comportament controlant sau abuziv în relații
• dificultăți de somn
Tema primei ediții a podcastului „Supliment de bine” din 2023 a fost Detox pentru minte iar înregistrarea integrală a discuției dintre psihologul Mirona Păun și dr. Oana Trifu Bulzan o găsiți aici:
„Orice gând, orice emoție și orice comportament pe care noi le avem are un impact direct asupra vieții noastre și asupra relației cu noi înșine și cu cei din jurul nostru. Dacă aceste gânduri, emoții și comportamente ajung să ne pună mai degrabă bețe în roate decât să ne ajute, atunci e un semnal că avem nevoie să consultăm un terapeut, să putem să ne găsim acele strategii care pe noi să ne ajute să funcționăm bine.”
Mirona Păun, psiholog
De asemenea, este important de reținut că, conform Oficiului Național de Statistică (ONS), bărbații au un risc de aproximativ trei ori mai mari de a se sinucide în comparație cu femeile – iar depresia poate fi un factor declanșator pentru acest lucru.
Ce cauzează depresia la bărbați?
Cauzele depresiei pot varia între bărbați și femei, dar multe dintre cele mai comune sunt consecvente în ambele sexe.
- Scăderea potenței
Scăderea potenței sexuale este o sursă frecventă a depresiei bărbaților ajunși în jurul vârstei de cincizeci de ani. Dacă femeile investesc mai multă energie în succesul vieții lor de cuplu și în dezvoltarea copiilor, bărbații își fac griji pentru viitorul lor profesional. Dacă ambițiile lor eșuează, imaginea pe care o au despre ei înșiși este pătată: își pierd treptat încrederea în toate abilitățile, în special în cele sexuale.
- Problemele de cuplu
La originea depresiilor masculine regăsim și problemele de cuplu. Când despărțirea este cerută de femeie, bărbații cred că virilitatea lor este pusă la îndoială. Vinovați de hotărârea de divorț și de atitudinea societății, au dificultăți în menținerea unei legături afective cu copiii lor, văzându-i ocazional, în timpul „drepturilor de vizită” acordate: suficient pentru a întări sentimentul de eșec.
- Evenimente dificile de viață
Trecerea prin evenimente dificile de viață, cum ar fi divorțul, pierderea locului de muncă sau decesul, poate fi un declanșator comun al depresiei. După un astfel de eveniment, starea de spirit se poate transforma cu ușurință depresie – mai ales dacă nu aveți sprijinul necesar.
- Istoric familial sau personal
Cercetările au arătat că genele pot juca un rol important în probabilitatea de a dezvolta depresie. Cei care au o rudă apropiată, cum ar fi un părinte sau un frate, care s-a luptat cu depresia au mai multe șanse să o dezvolte ei înșiși. Nu există o singură genă a depresiei; este mai probabil ca mai mulți să se combine împreună cu factori de mediu pentru a da naștere depresiei.
- Abuzul
Abuzul fizic, sexual sau emoțional sunt factori declanșatori obișnuiți ai depresiei, la fel ca neglijarea sau experiențele negative din timpul copilăriei. Aceste experiențe în copilărie vă pot împiedica să dezvoltați strategiile de coping necesare pentru a face față emoțiilor negative, dăunându-vă sănătății mintale în viața de adult.
- Consumul de alcool
Depresia la bărbați este adesea asociată cu consumul excesiv de alcool. Consumul excesiv de alcool poate duce la probleme în relațiile și viața profesională care, la rândul lor, pot duce la depresie.
Se recomandă nu mai mult de 12 unități de alcool pe săptămână și ca oamenii să aibă cel puțin trei zile fără alcool pe săptămână. Aceasta înseamnă nu mai mult de două până la trei băuturi, de trei până la patru ori pe săptămână.
- Trăsături de personalitate
Dacă aveți tendința de a fi cineva care: are o stimă de sine scăzută, este deosebit de anxios, este un perfecționist, manifestă procrastinare ori este foarte autocritic atunci aceste trăsături de personalitate ar putea însemna că aveți mai multe șanse de a dezvolta depresie.
- Sănătatea fizică
Problemele de sănătate fizică cronice sau care limitează viața pot duce, de asemenea, la depresie. Problemele de sănătate fizică vă pot face să vă simți nefericit sau trist dacă starea a afectat modul în care vă trăiți viața. De asemenea dacă suferiți de dureri cronice, acesta v-ar putea afecta somnul și relațiile din jurul tău. Aceste probleme se pot transforma rapid în depresie dacă sprijinul sau ameliorarea nu sunt disponibile.
Cum să ajuți un bărbat cu depresie
Dacă sunteți îngrijorat de sănătatea mintală a unei persoane pe care o cunoașteți, există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a-l ajuta cu depresia.
- Învățați cât puteți de mult
Fiți cât mai informați cu privire la subiect, permițându-vă să oferiți un sprijin real pentru persoana iubită. De asemenea, ar trebui să vă ajute să începeți să înțelegeți prin ce ar putea trece individul respectiv.
- Deschideți conversația
Încercați să aveți o conversație cu persoana afectată despre depresia lui, când puteți vorbi deschis și sincer despre cum se simte. Asigurați-vă că: îl ascultați tot ce are de spus, îl încurajați să aibă încredere în dumneavoastră, evitați să fii critic, să judecați sau să faceți presupuneri. Spuneți-i că depresia este o boală, nu un semn de slăbiciune.
- Urmăriți simptomele
Pe lângă cele de mai sus, ați putea, de asemenea, să încurajați și să ajutați pacientul să țină evidența simptomelor sale: care sunt acestea, când apar și dacă există anumiți factori declanșatori.
- Încurajați-l
În primul rând încurajați-l să caute ajutor pentru depresia lui. Ați putea să sunați medicul de familie în numele lui pentru a face o programare și apoi să mergeți cu el pentru a-i oferi sprijin moral. De asemenea, puteți face câteva cercetări inițiale cu privire la opțiunile de tratament de care ar putea beneficia de persoana iubită. În cele din urmă, este important pentru bărbații care se confruntă cu depresia să audă că nu este rușine să ceară ajutor.
În viața de zi cu zi încurajați-l să continue să facă lucruri care îl fac fericit. Să mănânce sănătos, să participe la evenimente sociale și să nu renunțe la hobby-uri. Aceste stimulente de dispoziție sunt incredibil de utile atunci când gestionați depresia în fiecare zi.
Depresia masculină: o adevărată boală
Într-o statistică publicată de Organizația Monodială a Sănătății (OMS) datele oficiale despre depresie sunt destul de îngrijorătoare la nivel mondial.
Se estimează că 3,8% din populație este afectată, inclusiv 5,0% dintre adulți și 5,7% dintre persoanele în vârstă de peste 60 de ani. La nivel mondial, aproximativ 280 de milioane de oameni suferă de depresie. Această condiție diferă de schimbările obișnuite de dispoziție și de reacțiile emoționale trecătoare la problemele de zi cu zi.
Când este recurentă și de intensitate moderată sau severă, depresia poate deveni o boală gravă. Poate provoca mari suferințe și poate altera viața profesională, școlară și de familie a persoanei afectate. În cel mai rău caz, depresia poate duce la sinucidere. Peste 700.000 de oameni mor prin sinucidere în fiecare an. Sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani.
Bărbații, conform codurilor sociale tradiționale, nu plâng și nu se manifestă în public, crezând că sunt acuzați că sunt slabi sau efeminați. Nu numai că nu își exteriorizează sentimentele, dar mulți dintre ei nu își recunosc propriul eșec. Pretinzând că au mai multă putere decât au cu adevărat, îngropându-și suferința adânc în ei înșiși, ei doar o reprimă.
Pentru a se exprima, suferința se transformă apoi în simptome fiziologice sau tulburări de comportament.
Ca orice boală, depresia nu poate fi vindecată printr-o cură minune, ci necesită îngrijire reală din partea specialiștilor. Prin urmare, este esențial să faceți o programare la medic cât mai curând posibil. Doar 33,7% dintre bărbații care suferă de depresie consultă un profesionist din domeniul sănătății, din păcate.
Diagnosticul și tratamentul depresiei masculine
Depresia este rezultatul unei deteriorări a propriei imagini sau al unei acumulări de stres. Diagnosticul se pune întotdeauna de către un specialist în sănătatea mintată (psihiatru) pe baza simptomelor prezente cel puțin două săptămâni.
Odată diagnosticat, sindromul depresiv poate fi tratat în diferite moduri: cu ajutorul psihoterapiei (sau psihanaliza), cu tratament antidepresiv, prin schimbarea stilului de viață.
Bărbații cu depresie evită adesea diagnosticarea și tratamentul
Numărul bărbaților care consultă un specialist în diagnosticarea și tratamentul depresiei este de două ori mai mic decât al femeilor. Să fie ei mai puțin afectați sau refuză să-și recunoască simptomele într-o societate care impune sexului tare să fie ferm în invulnerabilitatea lui?
De ce bărbații consultă un psiholog mai rar decât femeile pentru depresie?
Femeile au un sistem neurovegetativ care le permite să își exprime mai bine emoțiile. Ele nu ezită să-și contacteze medicul pentru orice are de-a face cu sănătatea lor, fie că este vorba de medicul generalist sau de un psihiatru. Sistemul de echilibru al bărbaților nu este același. Sunt mai rezervați în comportamentul lor. Astfel, unora le va fi mai ușor să apeleze la prietenii lor decât la un profesionist din domeniul sănătății. Cu toate acestea, este important să aibă parte de consult de specialitate.
Bărbații sunt la fel de afectați de depresie ca și femeile?
Nu, studiile concluzionează că depresia este mai frecventă la femei decât la bărbați. Această boală afectează în medie unul din zece bărbați, iar în cazul femeilor procentul este de 1 la 5.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproape 800.000 de oameni se sinucid în fiecare an, trei sferturi dintre ei bărbați. De asemenea, OMS raportează că Europa are cea mai mare rată de sinucidere a bărbaților din lume. Aceste statistici sunt alarmante, influențate parțial de faptul că bărbații cer ajutor mai puțin decât femeile pentru a depăși depresia.
În plus, depresia se poate manifesta într-o varietate de moduri, dintre care unele diferă de simptomele clasice de care suntem conștienți.