Cum tratezi unghia încarnată pentru a evita infecțiile. Explică dermatologul

Cum tratezi corect unghia încarnată pentru a evita infecțiile și deformarea degetului

În termeni medicali, unghia încarnată este denumită onicocriptoză. Este, practic, o unghie lovită sau tăiată incorect, ale cărei colțuri își schimbă traiectoria de creștere, se curbează și cresc lateral, intrând în piele. Atunci când unghia pătrunde în piele și provoacă o rană deschisă, există riscul de infecție.

Unghia este formată din straturi de cheratină care împachetează vârfurile degetelor, protejându-le de accidente sau leziuni. Dacă unghia se deteriorează sau nu este îngrijită corect, pe lângă faptul că poate să creeze disconfort la mers (în cazul unghiilor de la picioare), poate provoca infecții microbiene.

Unghia care crește în piele este o afecțiune destul de frecventă și apare cel mai des la unghia degetului mare de la picioare (haluce). Însă, în urma cosmetizării incorecte a unghiilor, orice unghie de la mâini sau picioare poate să dezvolte onicocriptoză. Deși i se poate întâmpla oricui, apare în special în rândul adolescenților și al adulților tineri.

Provoacă durere la atingere sau la mers (dacă este o unghie de la picioare), umflare și înroșirea zonei. Adesea se observă apariția unui țesut roșu, friabil, care depășește relieful unghiei.

Când devine unghia încarnată o problemă medicală?

Unghia încarnată nu reprezintă o problemă de sănătate sistemică, ci este rezultatul unei îngrijiri precare sau a unei igiene îndoielnice. În cazul persoanelor care suferă de diabet, care au probleme de circulație sau care resimt frecvent amorțeală în picioare, recomand atenție sporită, pentru că prezintă o categorie cu un risc ridicat de infecție.

În cazul unghiei încarnate, aceasta devine o problemă medicală de competență dermatologică atunci când colțurile unghiei nu sunt tăiate drept, pentru a lăsa loc unghiei să crească liber, deasupra pielii.

Astfel, unghia se dezvoltă lateral, spre piele, și se “încarnează”. Recomand atenție sporită atunci când vă faceți pedichiura, individual sau la un salon specializat. Acordați atenție sporită colțurilor unghiei! Dacă acestea sunt tăiate prea adânc și în formă rotundă, colțurile nu mai pot face face loc țesutului din jurul unghiei care începe să crească peste aceasta. Rezultatul este o unghie dureroasă, crescută în carne.

Atenție la pantofii care strâng piciorul!

O altă cauză care poate să ducă la dezvoltarea unei unghii încarnate este încălțămintea nepotrivită. Dacă purtăm pantofi care ne strâng picioarele și ne înghesuie degetele ajutăm la crearea unui mediu propice de dezvoltare a bacteriilor și infecțiilor în jurul unghiilor.

Transpirația picioarelor este un alt factor care poate favoriza unghia încarnată, iar în unele cazuri, predispoziția genetică.

O unghie încarnată netratată la timp sau tratată necorespunzător poate provoca apariția unor ciuperci, deformarea degetului, schimbarea culorii unghiei. În cazuri foarte severe, poate provoca infecția osului, ulcerații, răni deschise sau pierderea fluxului de sânge în zona unghiei.

Cum tratăm unghia încarnată?

Dacă nu vorbim de un caz grav, în care s-a instalat deja inflamația, putem aplica comprese reci sau putem să tamponăm zona cu rivanol sau altă soluție dezinfectantă. Dacă durerea persistă sau, mai rău, se intensifică, se recomandă programarea la un medic dermatolog sau chirurg plastician. În acest punct, riscați complicații precum infecție purulentă, sângerare sau apariția unei ciuperci.

Un alt tip de tratament pe care îl mai recomand în cazurile moderate este cel medicamentos. De obicei, prescriu antibiotice antistafilococice în combinație cu drenarea puroiului.

Tratamentul chirurgical pentru unghia încarnată

Însă, într-un stadiu avansat, unghia încarnată se tratează chirurgical. Procedura constă în aplicarea unei anestezii locale urmată de înlăturarea țesutului suplimentar care înconjoară unghia. La Dr. Leventer Centre se pot opera tumorete periunghiale sau subunghiale, se reface patul unghial și se reduce unghia încarnată sau hematomul subunghial.

Procedura este una simplă, care nu presupune riscuri medicale, și durează putin in anestezie locala. În situații recurente sau grave, avem posibilitatea tratării cu ajutorul chirurgului plastician.

Însă, cea mai bună metodă de tratament este prevenția. Aveți grijă de unghiile dumneavoastră, tăiați-le corect și evitați orice risc de inflamare sau infecție. De asemenea, purtați încălțăminte comodă și pe măsura dumneavoastră.

Unghiile spun multe despre starea noastră de sănătate, prin urmare trebuie să fim întotdeauna atenți la aspectul și starea lor.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare