Cele mai frecvente cauze ale durerilor de vene și tratamente

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de vene

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de vene. În mod normal, bolile venoase, așa cum sunt varicele, evoluează mult timp fără să producă durere. Totuși, există și situații în care venele dor, pe fondul unor afecțiuni apărute brusc sau al complicațiilor.

Ideal ar fi să ajungi la medicul flebolog de la primele semne de picioare obosite și umflate sau crampe musculare. Cu cât tratamentul este început mai repede, cu atât rezultatele sunt mai bune.

Dr. Valerian Ciubotaru, medic primar chirurg, este unul dintre cei mai experimentați specialiști în flebologie din România, specialitate care se ocupă de tratarea varicelor

„Cea mai frecventă afecțiune venoasă – varicele membrelor inferioare – evoluează în majoritatea cazurilor fără dureri“, explică dr. Valerian Ciubotaru, vicepreședinte al Societății Române de Flebologie.

Chiar și în cazurile de varice foarte voluminoase, durerea lipsește, potrivit medicului flebolog. Evoluția bolii varicoase este lentă, iar receptorii pentru durere din peretele venos nu sunt activați în mod perceptibil.

Lipsa durerii este și pericolul acestei afecțiuni. Mulți pacienți neglijează boala și se prezintă la medic foarte târziu, uneori cu complicații severe. 

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de vene

Dr. Ciubotaru precizează că durerile venoase apar în câteva circumstanțe aparte:

  • când evoluția insuficienței venoase are loc în mod abrupt, cu dilatații rapide ale venelor. Atunci, terminațiile nervoase din structura pereților venoși sunt activate și determină senzația (uneori acută) de durere. Survine de cele mai multe ori atunci când stăm în picioare;
  • atunci când evoluția bolilor venoase se însoțește de inflamație (situație denumită flebită) de diferite cauze. Cele mai des întâlnite sunt inflamațiile survenite în decursul complicațiilor trombotice venoase (tromboflebite) sau infecțioase;
  • în cazul altei complicații redutabile a insuficienței venoase a membrelor inferioare: ulcerul venos de gambă. Acesta este denumit, nu întotdeauna corect, „ulcer varicos“.

90% din persoanele peste 60 de ani au boli venoase

Insuficiența venoasă a membrelor inferioare este una dintre cele mai frecvente boli. Se regăsește, după diferite studii, la 40%-70% din populație.

Grupa de vârstă peste 60 de ani este afectată de boli venoase în proporție foarte mare: de până la 90%, conform specialistului în flebologie. Aceasta înseamnă că, alături de afecțiunile degenerative ale arterelor, are loc și o alterare a venelor odată cu înaintarea în vârstă.

„Discutăm aici atât despre afecțiunile venelor superficiale, din structura tegumentului (talangiectazii) sau din spațiul subcutanat (varice), cât și despre afecțiunile venelor profunde“, precizează dr. Valerian Ciubotaru.

Durerile de cauză venoasă survin și sunt accentuate, în primul rând, de poziția verticală prelungită, fără deplasare. De asemenea, apariția/reapariția circumstanțelor inflamatorii sau infecțiose, în cazul flebitelor, poate provoca durere.

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de vene: complicațiile

„Pacienții cu boli venoase se prezintă la medic după mulți ani de evoluție a acestor afecțiuni. De multe ori, apariția complicațiilor este cea care îi obligă pe pacienții cu boli venoase să vină la consult“, subliniază medicul flebolog.

Printre cele mai importante și frecvente complicații ale bolilor venoase sunt:

  • tromboflebita,
  • tulburările trofice cutanate (stadiul cel mai grav fiind ulcerul de gambă),
  • ruptura unei vene cu hemoragie consecutivă, uneori masivă și care necesită tratament de urgență.

Medicul atenționează că ar fi de dorit ca pacienții cu boli venoase să solicite un consult de specialitate de la primee simptome. Este vorba despre senzația de picioare obosite sau aceea de „picioare neliniștite“, crampe musculare nocturne care nu se calmează decât dacă pacientul se mobilizează, edeme ale gambelor, vene dilatate subcutanat etc.

Pentru diagnostic, e nevoie de un specialist cu experiență

Discuția cu medicul flebolog, examenul clinic și investigația eco-doppler (ecografie cu evidențierea fluxului sanguin) sunt standardul pentru stabilirea diagnosticului unei boli venoase. „Examenul eco-doppler este dificil și este de preferat să fie efectuat de un medic specialist în imagistică medicală și cu experiență în examinarea venoasă, pentru a avea cele mai corecte rezultate“, mai spune dr. Ciubotaru.

Examinări suplimentare, de tipul flebografiei, tomografiei computerizate sau imagisticii prin rezonanță magnetică, cu substanță de contrast, sunt rezervate cazurilor foarte dificil de diagnosticat (în special, cazurile de malformații venoase).

Cel mai bun tratament: eliminarea cauzei

În primul rând, în bolile venoase ar trebui tratată cauza. Tratamentul medicamentos (comprimate, geluri, unguente sau spray-uri) are un efect incert și limitat în timp. Este un tratament paliativ, care nu poate rezolva cauza, conform expertului în boli venoase.

„Tratamentul compresiv reprezintă modalitatea certă de a menține afecțiunea pe loc și de a evita apariția complicațiilor. Există tratament compresiv cu folosirea ciorapilor elastici sau a benzilor elastice și tratament compresiv neelastic. Tratamentul compresiv trebuie recomandat de către medicul flebolog fiecărui pacient în parte“, precizează dr. Valerian Ciubotaru.

Recomandarea ciorapilor elastici trebuie să țină cont de mai multe criterii: clasa de compresie, înălțime de acțiune și mărime. Purtarea ciorapilor elastici este în general recomandată pe timp de zi, foarte rar fiind necesară purtarea ciorapilor elastici și noaptea. 

„Tratamentul radical al durerii de cauză venoasă îl reprezintă tratamentul definitiv al cauzei. Tratamentul fiecărei boli venoase presupune utilizarea metodelor chirurgicale, endovasculare termice sau chimice sau a tehnicilor endoscopice de extracție/dizolvare a cheagurilor“, conchide medicul flebolog.

Folosirea unei anumite metode de tratament reprezintă opțiunea fiecărui medic, în funcție de experiența sa în tratarea bolilor venoase, precum și în funcție, evident, de particularitățile fiecărui caz în parte.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare