Cancere pe care le fac doar bărbații. Ce semne au și care sunt tratamentele posibile
Nouă tipuri de cancere sunt în sfera urologică și, contrar a ceea ce s-ar putea crede că femeile sunt mai vizate decât bărbații, există trei tipuri pe care le fac doar bărbații. Este vorba despre tumorile prostatice, tumorile peniene și tumorile conținutului scrotal, după cum ne-a explicat dr. Claudiu Cîrciumaru, medic specialist Urologie, Policlinica Centrală Regina Maria Craiova. Medicul detaliează și semnele la care bărbații ar trebui să fie atenți și tratamentele posibile pentru aceste tipuri de cancere.
Problemele urologice la bărbați sunt complexe, de la infecții urinare, litiaza renală, la patologii specifice vârstei, cum ar fi: adenomul de prostată sau hipertrofia benignă de prostate.
„O preponderență mare este întâlnită în cazul tumorilor uroteliale și tumorilor uretrale, de trei la unu în favoarea bărbaților, iar în cazul tumorilor vezicale incidența în România este de cinci la unu. Patru bărbați din cinci sunt diagnosticați cu cancer vezical, în timp ce doar una din cinci femei este diagnosticată cu cancer vezical”, a atras atenția dr. Claudiu Cîrciumaru, medic specialist urolog în cadrul Policlinicii Centrale Regina Maria Craiova.
Sunt mai multe tipuri de tumori vezicale, carcinomul urotelial fiind cel mai comun tip de cancer vezical care apare în celulele uroteliale, ce căptușesc interiorul vezicii. Mai există și carcinomul cu celule scuamoase, care apare mai rar, dar poate fi legat de infecții cronice ale tractului urinar sau inflamații. Adenocarcinomul este un cancer foarte rar, care începe în celulele glandulare din vezică.
Trei cancere urologice ,,bărbătești”
Cele trei tipuri de cancere întâlnite exclusiv la bărbați în sfera urologică sunt reprezentate de: cancerele peniene, cancerele prostatice și cancerele conținutului scrotal.
În funcție de tipul de cancer, simptomele pot varia de la o simplă durere la nivelul abdomenului inferior sau la nivelul nivelul flancurilor, la nivelul spatelui, la hematuria macroscopică (sânge în urină). „Urinarea cu sânge reprezintă o urgență diagnostică. Nu este niciodată fiziologică”, atenționează medicul urolog.
În cazul cancerului penian, de obicei, pacienții se prezintă la medic din cauza apariției unei formațiuni la nivelul penisului, cu aspect papulomatos. In formele avansate de cancer pot apărea dureri osoase (în cazul metastazelor).
Test de sânge care poate prezice supraviețuirea cu cancer de prostată
Cancerul de prostată este una dintre cele mai comune forme de cancer la bărbați. În stadii incipiente poate fi asimptomatic, dar poate apărea urinarea dificilă, sânge în urină sau în spermă. Înainte de a se răspândi în corp, cancerul de prostată poate fi stopat prin intervenție chirurgicală sau radiații. Tratamentul poate fi chirurgical, radioterapie, terapie hormonală sau chimioterapie, în funcție de stadiul bolii. Odată ce cancerul a metastazat și nu mai este vindecabil, tratamentele sistemice sunt folosite pentru a prelungi cât mai mult supraviețuirea. Un studiu clinic a dezvăluit însă că un test de sânge, efectuat atunci când cancerul de prostată metastatic este diagnosticat pentru prima dată, poate prezice supraviețuirea bărbaților nou diagnosticați cu cancer de prostată metastatic. Cercetătorii de la Keck School of Medicine din USC cred că acest test poate orienta medicii către pacienții care ar trebui să primească tratament standard și care ar putea beneficia de noi studii mai riscante și mai agresive. Studiul a constatat că măsurarea celulelor tumorale circulante (CTC), celule canceroase rare aruncate din tumori în sânge, este o modalitate fiabilă de a prezice răspunsul ulterior la tratament și perspectivele de supraviețuire.
„Nimeni, până acum, nu s-a uitat dacă numărul CTC-urilor poate fi folosit chiar de la început, când un bărbat se prezintă pentru prima dată cu cancer de prostată metastatic, pentru a ne spune dacă va trăi mult sau mai puțin sau dacă cancerul va progresa cu terapii sau nu”, a spus dr. Amir Goldkorn, autorul principal al studiului și director asociat la USC Norris Comprehensive Cancer Center de la Keck School of Medicine din USC.
Pacienții cu mai multe CTC-uri au avut durate de supraviețuire mai scurte și un risc mai mare de deces în timpul perioadei de studiu.
Tratamentul chirurgical în cancerul de prostată
În cancerul de prostată, principala intervenție chirurgicală este prostatectomia, care poate fi laparoscopică, chirurgicală și robotică.
,,Prostatectomia radicală reprezintă scoaterea prostatei în întregime împreună cu ganglionii limfatici în funcție de stadializare, la care se adaugă sau nu tratament oncologic. Se poate lua în vedere doar tratamentul hormonal plus radioterapie sau doar radioterapie într-o stadializare incipientă”, susține dr. Claudiu Cîrciumaru.
În cazul prostatectomiei robotice, chirurgul poate îndepărta în totalitate prostata împreună cu veziculele seminale, cu păstrarea integrală a sfincterului urinar și, pe cat posibil, a nervilor destinați erecției. Intervenția este efectuată prin abord laparoscopic, minim-invaziv.
Imunoterapia poate fi benefică în cancerul de penis
Cancerul penian este o boală rară. În SUA sunt aproximativ 2.070 de cazuri noi în fiecare an. Opțiunile de tratament sunt limitate și încep de obicei cu chimioterapia. Imunoterapia, mai nou apărută, utilizată în mai multe tipuri de cancer, este încă insuficient studiată în cancerul penisului. Studiile clinice pentru a evalua imunoterapia pentru cancerul penisului sunt dificil de realizat, deoarece cancerul este atât de rar. Recent, cercetătorii Dana-Farber Cancer Institute, Yale Cancer Center, AdventHealth și altor centre au descoperit că 13% dintre toți pacienții cu cancer penian și 35% dintre pacienții cu metastaze limitate la ganglioni limfatici au răspuns la imunoterapie. Acest studiu retrospectiv identifică astfel un subgrup de pacienți cu cancer penian, care ar putea beneficia de imunoterapie și care le poate aduce beneficii.
În ceea ce privește tratamentul chirurgical al cancerului de penis, urologul român spune că poate fi complex, de la operații conservatoare la operații radicale, inclusiv operații reconstructive cu un grad de dificultate ridicat.
„Se ia în discuție aplicarea unui tratament chimioterapic pentru o leziune mică, bine delimitată în stadiile locale sau excizia leziunii respective cu margini de siguranță oncologice și în funcție de stadializarea ulterioară histopatologică oncologic, cu urmărirea necesară în cazul controalelor periodice. În principal, pacienții se prezintă cu apariția unei formațiuni palpabile la nivelul testiculului. Ulterior, investigațiile imagistice confirmă leziunea și se ia în discuție tratamentul chirurgical care poate consta în scoaterea testiculelor cu implant de proteză testiculara”, a precizat dr. Claudiu Cîrciumaru.
Cancerul testicular, una dintre cele mai frecvente afecțiuni maligne vindecabile
Cancerul testicular este cea mai frecventă afecțiune malignă la bărbații cu vârsta cuprinsă între 15 și 45 de ani. Reprezintă 1% din tumorile masculine și 5% dintre tumorile maligne urologice. Incidența cancerului testicular a crescut în ultimii ani, practic s-a dublat în ultimii 40 de ani.
Cancerul testicular reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni maligne vindecabile atunci când este identificat prompt și tratat. Prognosticul este excelent cu o rată de vindecare de peste 90% și o rată de supraviețuire la cinci ani de 95%.
,,În cazul cancerului conținutului scrotal, principalul simptom este apariția unei formațiuni la nivelul testiculului. Pacientul se prezintă la medic acuzând apariția unei formațiuni ce se palpează. Ulterior, investigații de imagistică ne confirmă suspiciunea de tumoră și se ia în discuție tratamentul chirurgical. Tratamentul chirurgical principal în cazul cancerelor conținutului scotal este reprezentat de scoaterea testiculului unilateral sau bilateral, în funcție de stadiul bolii”, a mai explicat dr. Claudiu Cîrciumaru.
Când cancerul se răspândește în alte locuri, cum ar fi plămânii, creierul, abdomenul, gâtul etc. pot apărea simptome incluzând greață, vărsături, tulburări de stomac, tuse, dificultăți de respirație, slăbiciune, tulburări senzoriale, dureri abdominale, noduli în zonele gâtului/inghinală și dureri de spate. Evaluarea promptă este importantă pentru a asigura tratamentul precoce și pentru a scădea povara tratamentului în boala avansată, mai ales că este unul dintre cele mai vindecabile cancere, cu rate excelente de supraviețuire.