Synevo România: peste 70% dintre diagnosticele medicale depind de testele de laborator clinic
În medicina modernă, diagnosticarea unei afecțiuni a devenit din ce în ce mai precisă, cu un grad mare de predictibilitate în primul rând datorită testelor de laborator clinic. Deja mai multe studii internaționale arată cât de importante sunt aceste teste pentru îngrijirea și tratamentul pacienților, dar și pentru viitorul medicinei.
„Studii internaționale arată că peste 70% dintre diagnosticele medicale depind de testele de laborator clinic, având astfel un rol cheie pentru medicina prezentului și viitorului.“, menționează reprezentanții Synevo România, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de diagnostic de laborator din România și Europa de Sud-Est.
De ce au devenit testele de laborator decisive?
Datele furnizate de către testele de laborator stau la baza a peste 70% dintre deciziile clinice luate de specialiștii din domeniul sănătății. De la diagnosticarea în sine a bolilor, la monitorizarea eficacității tratamentului la prezicerea progresiei bolii sau chiar la elaborarea unor strategii pentru prevenirea unor afecțiuni, aceste date au devenit indispensabile actului medical, conform rezultatelor mai multor cercetări.
Mai mult, având în vedere că există afecțiuni asimptomatice în stadiile lor incipiente, ele pot fi depistate precoce aproape exclusiv cu ajutorul testelor de laborator – testele de sânge de rutină care pot indica apariția unor boli precum diabetul sau chiar unele forme de cancer.
În același timp, odată cu evoluția către și mai multă precizie în diagnostic, medicina se îndreaptă către o abordare din ce în ce mai personalizată. Iar laboratorarele clinice au deja un rol important și vor avea un rol și mai important în adaptarea tratamentelor în funcție de nevoile și profilul fiecărui pacient.
Un exemplu în acest sens sunt testele precum secvențierea genomică (folosită în biologia moleculară pentru identificarea unor schimbări la nivelul genelor, diferite asocieri cu boli sau fenotipuri) care permite identificarea unor markeri genetici specifici ce pot la rândul lor oferi informații despre terapiile care se potrivesc cel mai bine de la caz la caz.
Iar viitorul sună și mai interesant, cel puțin la nivel teoretic, spun mulți dintre specialiștii în biotehnologie: patologia digitală și inteligența artificială vor eficientiza și mai mult procesul de diagnosticare, iar testele la punctul de îngrijire și diagnosticarea la domiciliu vor îmbunătăți accesul la serviciile de sănătate mai ales în zonele defavorizate.
Inovații de laborator și tehnologii de ultimă generație în România
Având în vedere importanța acesteor teste, furnizorii de soluții de diagnostic de laborator depun eforturi pentru a aduce și pe piața din România procedee de diagnostic inovatoare și tehnologii ultimă generație.
De exemplu, medicina digitală se practică deja și în România încă din 2017, în cadrul Laboratorului Central de Referință din Chiajna – Synevo, cea mai mare unitate de analize medicale din Europa de Sud-Est, într-un departament de histopatologie digitală. Probele biologice examinate în mod convențional la microscop sub lamă și lamelă, sunt scanate cu ajutorul unor tehnologii performante și sunt transpuse în formate digitale. Medicii din diferite specializări au acees la ele în timp real pentru a oferi diagnostice cât mai precise, într-un timp cât mai scurt.
Pentru automatizarea întregului flux de lucru și reducerea erorilor și timpului de procesare, tot în cadrul aceluiași laborator Synevo, există analizoare complet integrate cu modul post-analitic (echipamente de laborator care nu doar realizează analizele de laborator, cum ar fi măsurarea concentrațiilor de substanțe, dar includ și procesele ulterioare, cum ar fi gestionarea datelor, raportarea rezultatelor și arhivarea acestora.)
O linie de microbiologie complet cutomatozată, platforme robotizate în histopatologie (analiza probelor de țesut prelevate prin biopsie sau autopsie) și imunohistochimie (teste de laborator folosite pentru identificarea celulelor-markeri pentru tumorile benigne și maligne), citologie cervicovaginală (teste realizate pentru identificarea leziunilor de la nivelul colului uterin), microbiologie, genetică sunt alte tehnologii care se folosesc deja în procesul de diagnosticare.
Recoltare asistată de tehnologii cu VR
Un alt exemplu de inovație îl oferă tot compania Synevo prin recoltarea asistată de tehnologii cu realitate virtuală (VR), atât pentru copii cât și pentru adulți. Astfel, imersia copiilor și a adulților într-un univers VR (pacientul devine explorator, cu o misiune de îndeplinit în mediul virtual) pot reduce teama și anxietatea acestora la recoltare.
Animațiile disponibile presupun sincronizarea pașilor recoltării desfășurați de asistenta medicală cu imersiunea în lumea virtuală, transformând experiența recoltării într-una pozitivă.
Pentru simplificarea procesului de recolatre și diagnostic, aceeași companie a creat servicii precum telemedicină pentru interpretarea rezultatelor, aplicația pentru programări CAS sau aplicația MySynevo pentru pacienți și medici, centru de recoltare mobil și serviciu de recoltare analize la domiciliu.
De asemenea, „o direcție importantă în strategia de dezvoltare a companiei Synevo constă în extinderea ofertei de teste genetice, o componentă cheie în portofoliul actual, cu peste 17.000 de teste genetice realizate anul trecut.“
„Încă din primii ani de pionierat în medicina de laborator am inovat și ne-am adaptat continuu pentru a răspunde nevoilor clienților, prin servicii de diagnostic și tehnologii avansate. Am beneficiat de expertiza colegilor din grupul Medicover și am dezvoltat teste complexe, unice în România.De asemenea, am investit în extinderea rețelei și dotarea cu cele mai bune echipamente de laborator, care permit echipelor medicale să își valorifice la maximum competențele profesionale. Această strategie asigură pacienților și medicilor acces constant la cele mai avansate soluții de diagnostic, caracterizate prin precizie și personalizare”, a declarat Laurențiu Luca, director general Synevo România și Europa de Sud-Est în cadrul diviziei de diagnostic a grupului suedez Medicover.