Cele mai fericite țări din lume în 2023. Află ce să faci să-ți fie bine

Românii sunt mai fericiți decât anii trecuți, în statistici. Care sunt explicațiile

Pentru al cincilea an la rând, Finlanda a fost desemnată ţara cu cea mai fericită populaţie din lume, arată Raportul Mondial al Fericirii din acest an, lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Fericirii. În ceea ce privește țara noastră, românii i-au depășit în statistici pe spanioli, italieni și maltezi.

Românii sunt din ce în ce mai fericiți, după cum reiese din ediția din 2023 a World Happiness Report (Raportul Mondial al Fericirii), dat publicității de Ziua Internațională a Fericirii, marcată în fiecare an pe 20 martie. 

Clasamentul anual susținut de Organizaţia Naţiunilor Unite poziționează România pe locul 24 în topul celor mai fericite populații din lume, cu patru locuri mai sus decât în anul anterior. În ultimii 8 ani, țara noastră a urcat 62 de locuri în topul celor mai fericite națiuni și a depășit în acest an state precum Spania, Italia și Malta.

Pe primul loc în clasament este, așa cum ne-am obișnuit deja, Finlanda, iar 8 dintre primele 10 state sunt din Europa. Finlanda este urmată de Danemarca, Islanda, Israel, Ţările de Jos, Suedia, Norvegia, Elveţia, Luxemburg şi Noua Zeelandă.

World Happiness Report este obținut prin intermediul unor sondaje de opinie realizate de Institutul Gallup. Locuitori din 109 țări au fost întrebați cât de mulțumiți sunt de viața lor, dar au fost luate în calcul și alte criterii, precum PIB-ul fiecărei țări, gradul de solidaritate, de libertate individuală și de corupție, pentru a obține un scor general. 

Pandemia nu pare că ne-a afectat gradul de fericire 

Clasamentul fericirii este realizat pe baza evaluărilor din ultimii trei ani. Raportul publicat în 2023 a analizat intervalul 2020-2022, iar autorii săi au luat în calcul şi efectele generate de pandemia de COVID-19, dar și de războiul din Ucraina. În acest an, Rusia se clasează pe locul 70, iar Ucraina, pe 92. Ultimele locuri din clasament sunt ocupate de Afganistan şi Liban. 

Una dintre observațiile interesante din Raportul Mondial al Fericirii este că fericirea globală nu a fost afectată de pandemia de coronavirus. Oamenii au rămas „remarcabil de rezistenți”, arată raportul, media globală a fericirii menținându-se la același nivel ca în anii anteriori. „Chiar și în acești ani dificili, emoțiile pozitive au rămas de două ori mai prevalente decât cele negative”, a declarat într-un interviu pentru CNN John Helliwell, unul dintre autorii World Happiness Report.

Raportul Mondial al Fericirii ne arată un motiv de optimism: oamenii sunt mai binevoitori decât înainte de pandemie. Gradul de bunăvoință a crescut cu aproximativ 25% în acest interval. „Bunăvoința față de ceilalți, în special întrajutorarea străinilor, a crescut semnificativ în 2021 și a rămas la un nivel ridicat în 2022”, a mai spus Helliwell. 

Cursuri gratuite de fericire” în Finlanda

Finlanda a fost desemnată pentru al cincilea an consecutiv țara cu cea mai fericită populație. Cu acest prilej, țara nordică încearcă să-i învețe și pe alții modul de viață care i-a adus pe locuitorii săi în topul clasamentului mondial, oferind cursuri gratuite de „fericire” pentru 10 turiști. 

Fericirea finlandeză nu este o abilitate mistică înnăscută, ci un mod de abordare a vieții care poate fi învățat, spun finlandezii filialei de turism Visit Finland. „Masterclassul fericirii”, cursul pe care îl oferă, acoperă toate cheltuielile de transport și cazare în Finlanda, pentru patru zile, în perioada 12-15 iunie 2023. 

Cei zece participanți, care vor fi selectați din toată lumea, vor fi cazați într-un resort all inclusive din regiunea Lakeland, unde vor lua parte la întâlniri cu specialiști în coaching din domenii variate. Aceștia îi vor îndruma în găsirea celor mai bune soluții către un mod de viață echilibrat, în stilul finlandez.

„Ne dorim să ajutăm oamenii să descopere și să dobândească starea de spirit finlandeză. Pentru cursul nostru, am ales cei mai buni specialiști în activitatea de coaching, unul dintre cele mai spectaculoase resorturi din Finlanda și perioada de început de vară în natura frumoasă a Finlandei. Credem că este o oportunitate cu adevărat unică de a descoperi ceva frumos și prețios: oricine este curios ar trebui să aplice (n.r. – pentru curs)”, a declarat Heli Jimenez, directorul Business Finland, organizația guvernamentală care pune la dispoziție cursul. 

Înscrierile sunt deschise până la data de 2 aprilie și oricine poate aplica prin completarea unui formular și acceptarea unei provocări pe TikTok sau Instagram. Pagina de înscriere este disponibilă aici.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare