Primul centru de psihoterapie gratuită din România s-a deschis în București. Centrul Social de Psihoterapie oferă consiliere psihologică individuală și de grup, precum și sesiuni de terapie și grupuri de sprijin pentru persoanele vulnerabile și care nu își permit astfel de servicii cu plată.
Bucureștenii sau cei care locuiesc în apropierea Bucureștiului pot solicita consiliere psihologică, individuală sau de grup, consiliere familială, pot participa la grupuri de sprijin organizate pe diferite teme, pot avea acces la ateliere de lucru și diferite programe educaționale, precum și management de caz, atunci când un beneficiar are nevoie de un alt tip de servicii, oferite de asociațiile partenere Centrului. În situații speciale, Centrul Social de Psihoterapie oferă și ședințe online.
Accesul gratuit la ședințe de consiliere psihologică se face în limita a 12 ședințe, după ce situația fiecărui aplicant este evaluată individual, pentru a se stabili ce tip de program este cel mai potrivit.
Psihoterapie gratuită pentru cei care nu și-o permit
Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care solicită consiliere psihologică gratuită sunt: să aibă peste 18 ani sau, în cazul în care sunt minori, să existe acordul în scris al ambilor părinți sau al tutorilor legali și să aibă un venit egal sau mai mic cu salariul mediu pe economie, sa fie șomeri, asistați social sau să fie în incapacitate de plată.
Înscrierea se face în baza unui formular, pe care solicitanții trebuie să îl completeze cu detalii referitoare la situația în care se află.
„Este un formular de înscriere, în care oamenii care aplică trebuie să răspundă la câteva întrebări. Dacă au o nevoie urgentă, ce speră să obțină prin această terapie, să ne povestească puțin despre ei, dacă urmează un tratament medicamentos, dacă au ceva de la un psihiatru, după care trebuie să ne trimită un document care să ateste că au un venit minim sau mediu sau că nu au venit. Sau că se confruntă cu diferite situații, de exemplu: e o persoană divorțată care are trei copii și care, deci, nu poate susține cu acel venit cheltuielile zilnice”, explică Răzvan Popa, fondatorul Centrului Social de Psihoterapie.
Programele Centrului Social de Psihoterapie TFH pot aborda probleme precum anxietate, depresie, traume și dependență, iar printre terapiile puse la dispoziție de către specialiștii în sănătate mintală sunt terapia cognitiv-comportamentală, terapia centrată pe traume, precum și terapii alternative, cum ar fi terapia prin artă și meditația mindfulness.
Printre persoanele care au prioritate la astfel de servicii gratuite se află tinerii și adolescenții, femeile victime ale violenței domestice și seniorii cu probleme neurologice.
„Credem că îngrijirea sănătății mintale ar trebui să fie accesibilă tuturor, indiferent de trecutul sau de situația financiară. Programul nostru acoperă un gol critic în societatea romanească, iar răspunzând acestei nevoi contribuim la construirea unei societăți mai inclusive”, se arată pe site-ul Centrului Social de Psihoterapie.
Activitatea centrului poate fi susținută prin donații, aici.
Posibilitatea de a consilia peste 300 de persoane pe săptămână
Centrul de psihoterapie poate ajuta, în funcție de spațiul și voluntarii implicați în proiect, peste 300 de persoane pe săptămână. „Dacă facem un calcul, la Centru avem trei camere de terapie unde, dacă facem ședințe individuale în cursul săptămânii, putem susține 120 de ședințe pe săptămână. Plus weekendurile, în care ne propunem să facem grupuri și unde putem să ne ducem la aproape încă 200 de persoane pe săptămână”, explică fondatorul centrului.
Deja există în plan anumite teme pentru terapiile de grup: grup pentru persoanele cu diagnostic oncologic, grup pentru femei abuzate și grup pentru copii abuzați. „Și, aici, la grupurile pentru copii, pe lângă grupurile legate de bullying și traumă, vrem să facem și ludoterapie, terapie prin artă și prin teatru”, mai spune Răzvan Popa.
Acesta își propune să deschidă centre sociale de psihoterapie gratuită în cât mai multe orașe din țară, în măsura în care vor exista sponsori și parteneri care să susțină proiectul.
Până atunci, există și alte metode prin care poți să mergi la psiholog gratuit, inclusiv dacă ești din altă zonă a țării. Poți vedea aici pașii pe care ar trebui să îi urmezi.