Parteneriat pentru Sănătate Mintală în România: o colaborare între profesioniști, pacienți și autorități
Problemele psihice sunt tot mai frecvente în întreaga lume, iar țara noastră nu reprezintă o excepție. Mai multe organizații își propun să colaboreze pentru a transforma sănătatea mintală într-o prioritate a politicilor publice, așa că au lansat Parteneriatul pentru Sănătate Mintală în România.
Într-un efort de a combate stigmatizarea, de a crește gradul de conștientizare, de a promova prevenția și de a îmbunătăți sprijinul acordat persoanelor afectate, Parteneriatul pentru Sănătate Mintală propune o colaborare strânsă între profesioniști, pacienți și autorități prin faptul că aduce laolaltă experți în psihiatrie, medicină de familie, medicina muncii, sănătate publică, psihologie, asociații de pacienți și instituții guvernamentale.
De altfel, inițiatorii acestui parteneriat sunt atât specialiști în sănătate mintală, cât și reprezentanți ai pacienților și instituții: Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), Societatea Română de Medicina Muncii (SRMM), Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog (CNSMLA).
„Sănătatea mintală este la fel de importantă ca sănătatea fizică, dacă vrem să vorbim de o viață sănătoasă, ele fiind strâns legate și interdependente”, spune Radu Gănescu, președinte COPAC.
„Se vorbește prea puțin de sănătatea mintală și se face prea puțin în zona de politici publice. Oamenii nu își dau seama de consecințele nediagnosticării și netratării unei afecțiuni psihice, iar măsurile de sprijin sunt insuficiente, fragmentate și axate pe intervenții târzii în evoluția bolii. E timpul să punem sănătatea mintală pe picior de egalitate cu sănătatea fizică și sperăm ca acest Parteneriat să aducă o abordare integrată axată pe educația oamenilor și intervenția cât mai timpurie în evoluția bolilor psihice”, adaugă acesta.
Ce își propune Parteneriatul pentru Sănătate Mintală în România
Direcțiile principale de lucru ale acestui parteneriat pentru sănătate mintală se referă la:
- Colaborarea între specialiști, pacienți și autorități, astfel încât să se poată crea o intervenție coordonată și interdisciplinară în cazul problemelor de sănătate mintală, depășind astfel abordarea fragmentată din prezent.
- Prevenție strategică și sprijin personalizat: intervenția timpurie și crearea unui cadru care să asigurare continuitatea de îngrijire, cu măsuri de suport personalizate în cazul persoanelor care au probleme.
- Destigmatizare și conștientizare, prin acces facil la informații corecte legate de sănătatea mintală, ceea ce reprezintă o condiție esențială pentru a susține prevenția și intervențiile timpurii.
- Implicarea comunității și a factorilor de decizie – promovarea unui dialog deschis, pornind de la realitatea pacienților în construirea de politici publice.
„Complexitatea nevoilor de îngrijire ale unui pacient cu o problemă de sănătate mintală impune o abordare integrată, bazată pe echipe interdisciplinare în care specialiștii își unesc eforturile și competențele. Împreună putem contribui la îmbunătățirea cadrului legislativ, la creșterea finanțării și dezvoltarea de programe care să aducă sănătatea mintală în prim-planul politicilor publice de sănătate. În același timp, vom lucra la reducerea stigmei, la creșterea gradului de conștientizare și la accesul echitabil la servicii, astfel încât fiecare persoană care se confruntă cu o suferință mintală să beneficieze de îngrijiri de calitate, fără teamă sau prejudecăți”, spune dr. Ana Giurgiucă, medic primar psihiatru în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. dr. Alexandru Obregia” și președinta ARPP.
„Este imperios necesar să creăm un sistem de psihiatrie comunitară, programe eficiente de prevenire și curative. Fără sănătate mintală, nu avem sănătate fizică, bunăstare, echilibru și eficiență, avem o creștere a încărcării sistemului medico-social, a infracționalității, a extremismului”, a declarat și Cătălina Constantin, directoarea CNSMLA.