Migrena, una dintre cele mai frecvente cauze de dizabilitate, este ignorată în România SONDAJ
Migrena este sau poate să fie o afecțiune care duce la dizabilitate, în funcție de măsura în care împiedică persoana afectată să își desfășoare activitățile obișnuite la locul de muncă, școală, dar și în activități casnice, sociale sau recreaționale. Conform unui sondaj recent, peste 70% din pacienții cu migrenă spun că afecțiunea le influențează activitățile zilnice.
Migrena este o afecțiune neurologică complexă, considerată la nivel mondial drept principala cauză a anilor trăiți cu dizabilitate la persoanele sub 50 de ani. Este, de asemenea, principala cauză de dizabilitate la femeile tinere și a doua cauză de dizabilitate în lume.
„La nivel global, migrena afectează între 12% și 15% din populație, fiind a doua cauză de ani trăiți cu dizabilitate”, spune dr. Adina Roceanu, președintele Headache Society și medic primar neurolog specializat în migrenă la Spitalul Universitar de Urgență București, prezentă la conferința de presă cu tema Actualități în tratamentul migrenei.
EXTRA INFO
Ce este dizabilitatea?
Dizabilitatea reprezintă experiența oricărei afecțiuni, fizice sau psihice, care îngreunează o persoană să desfășoare anumite activități sau să interacționeze cu lumea din jur.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproape toată lumea se va confrunta temporar sau permanent cu dizabilități la un moment dat în viață. Se estimează că 1,3 miliarde de oameni – adică aproximativ 16% din populația globală – suferă în prezent de dizabilități semnificative.
Se estimează că 2,3 milioane de români adulți (1 din 7 persoane) trăiesc cu migrene de severitate diferită. Migrena începe adesea la pubertate și afectează mai ales adulții în anii lor productivi, dar poate fi prezentă și la copii și persoane vârstnice.
Citește aici 20 de informații pe care trebuie neapărat să le știi despre migrene.
Nevoile celor cu migrenă
Cu ocazia zilei de 12 septembrie, Ziua europeană de acțiune împotriva migrenei, Asociația CREDU a realizat, în intervalul iulie-august 2023, un sondaj, cu scopul de a afla care sunt nevoile neacoperite ale persoanelor cu migrenă din România. Studiul a fost realizat pe 314 persoane, prin aplicarea de chestionare, majoritatea fiind femei (97%).
71,2% dintre cei care au participat la studiu au mărturisit că migrena este o afecțiune care duce la dizabilitate. Printre afecțiunile asociate migrenei, cel mai mult au fost numite anxietatea (29,7%), tulburările de somn (26,8%) și depresia (13,7%).
33% dintre cei care au răspuns la sondaj au spus că durerile de cap le afectează în egală măsură serviciul, studiul, activitățile casnice, precum și activitățile familiale, sociale sau de agrement pe o durată de peste 6 zile în decurs de 3 luni. 10% au spus că perioada în care viața le este afectată de migrenă durează mai mult de 21 de zile într-un interval de 3 luni.
Pierderi economice de aproximativ 27 de miliarde de euro pe an
Printre principalele nevoi neacoperite ale pacienților cu migrenă se află nevoia de a beneficia de o monitorizare a afecțiunii (48,5%), de conștientizare a familiei și populației în legătură cu migrena (47,6%), acces la tratamente (40,7%) și o bună diagnosticare (34,2%).
„Migrena nu este doar o durere de cap, ea este clasificată de câțiva ani buni ca o afecțiune neurologică, o boală complexă care are impact asupra calității vieții. Ea este în egală măsură importantă pentru societate și pentru angajatori pentru că afectează mai ales adulții în anii lor productivi. Este dovedită a fi a doua cea mai frecvent identificată cauză de absenteism pe termen scurt a angajaților, neluând în discuție prezenteismul – ineficiența de la serviciu în timpul crizelor de migrenă. În România nu există date despre orele de lucru și productivitatea pierdute din cauza migrenei, dar, la nivel european, s-au estimat pierderi economice de aproximativ 27 de miliarde de euro pe an”, a mai spus dr. Adina Roceanu, medic primar neurolog.
Campania de conștientizare Despremigrena.ro se desfășoară în perioada iulie-decembrie 2023, având adresabilitate națională, targetul fiind persoanele afectate de migrenă, aparținătorii și publicul larg.
Dacă ai un diagnostic de migrenă, poți pariticipa la sondajul Asociației CREDU accesând acest link.