Echilibrul emoțional în lupta cu cancerul de sân. Dr. Isabela Botea, Regina Maria: „De la un astfel de diagnostic pornesc o serie de dezechilibre pe plan familial, economic, profesional, intim”


Luna octombrie este dedicată, la nivel mondial, conștientizării cancerului de sân. Un pas important pentru una dintre cauzele principale de deces în rândul femeilor, însă nu suficient pentru a păstra conversația deschisă despre importanța prevenției, mai ales în lipsa unui program național de screening.
Pe lângă evoluția medicinei și a tehnologiei care cresc de la an la an rata de supraviețuire în cazul cancerului de sân, este esențial să tratăm cu aceeași importanță și sănătatea psiho-emițională a pacientelor care luptă pentru a ieși învingătoare din această boală.
Dr. Isabela Botea, medic specialist radiologie imagistică medicală, atestat în senologie imagistică la Regina Maria, a vorbit despre cum integrează suportul psiho-emoțional în îngrijirea pacientelor diagnosticate cu cancer de sân, în emisiunea „Cu mintea deschisă” . Episodul este disponibilă și poate fi ascultată pe canalul de YouTube al emisiunii.
Impactul diagnosticării cu cancer de sân
Primirea unui diagnostic de cancer de sân declanșează un șoc emoțional puternic, adesea însoțit de sentimente de negare, furie și incertitudine cu privire la viitor. Pacientele se confruntă cu o povară emoțională intensă, întrucât cancerul de sân este perceput nu doar ca o amenințare la adresa sănătății, dar și asupra încrederii de sine.
„Anumite paciente se simt vinovate că au această boală. De la un astfel de diagnostic pornesc o serie de dezechilibre pe plan familial, economic, professional, intim – al vieții de cuplu, și al propriei feminități”, precizează Dr. Isabela Botea.
Pacientele pot experimenta o alterare semnificativă a percepției asupra propriului corp în momentul în care primesc un diagnostic nefavorabil, mai ales dacă, pe parcursul tratamentului, este recomandată recurgerea la o intervenție chirurgicală (mastectomie) sau dacă acesta provoacă schimbări vizibile cum ar fi pierderea părului.
„În momentul în care se pune un diagnostic de cancer de sân, apare și o stigmă asociată, iar de cele mai multe ori, pacientele duc singure această povară”, menționează psih. Raluca Anton.
Pacientele se confruntă adesea cu anxietate severă, care le poate afecta somnul, apetitul și capacitatea de a se concentra, amplificată de grija pentru familie și teama de a nu mai putea îndeplini responsabilitățile obișnuite. Ulterior, la aceste surse de stres se mai adaugă și frica pentru efectele secundare ale tratamentului, posibile complicații și incertitudinea financiară.
Comunicarea deschisă cu apropiații
Din cauza stigmatului asociat bolii și a dificultății de a comunica despre acest subiect, multe paciente se simt izolate și neînțelese. Prietenii și familia nu știu întotdeauna cum să reacționeze sau să ofere sprijinul adecvat, ceea ce le poate îndemna să păstreze distanța față de ei și să ducă lupta singure.
„Oamenii au un mecanism al minimizării suferinței, care poate crea în mintea pacientului o disonanță foarte mare între ceea ce aude din partea apropiaților și ceea ce simte în interior. Recomandarea este să le validăm suferința prin mesaje care pot fi percepute ca un real ajutor emoțional”, explică psih. Raluca Anton despre cum ar trebui să oferim sprijin emoțional persoanelor din viața noastră care luptă cu o astfel de afecțiune.
De asemenea, suportul familiei în traseul pacientei spre vindecare este recunoscut ca fiind unul extrem de important. „Comunicarea deschisă cu familia este esențială, am îndemnat întotdeauna pacientele să vorbească cu familia, și mai ales să nu le ascundă copiilor”, adaugă Dr. Isabela Botea (foto).

Raluca Anton vine în completarea recomandării și menționează că „atunci când aducem suferința în spațiul relațional, cresc șansele de însănătoșire.”
Beneficiile psihoterapiei în lupta cu cancerul
Ședințele de psihoterapie oferă instrumentele necesare pentru a recunoaște și gestiona stările de anxietate declanșate de apariția unei forme de cancer și ajută pacientele să reducă impactul negativ al stresului acumulat și să accepte noua realitate.
„Fiecare pacientă luptă în felul ei cu stresul psihoemoțional care apare în urma unui diagnostic de cancer de sân. Un studiu a demonstrat însă, că 48% dintre persoanele care nu au beneficiat de terapie în urma unui astfel de diagnostic au refuzat să urmeze tratamentul chimiotetapeuti. Au abandonat lupta și și-au redus șansele la supraviețuire”, adaugă dr. Isabela Botea.
Prevenția salvează vieți
Cancerul de sân rămâne una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul femeilor din România, cu peste 10.000 de cazuri noi anual și mai mult de 3.000 de decese, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică.
Screeningul joacă un rol crucial în depistarea cancerului de sân în stadii incipiente, când tratamentul este mai puțin invaziv, iar șansele de recuperare sunt mult mai mari.
„Femeilor le este teamă de a afla un diagnostic nefavorabil, iar teama crește atunci când nu vin regulat la control. Controlul îți oferă siguranță, liniște”, mai precizează Dr. Isabela Botea.
–––-
După succesul primului sezon, emisiunea „Cu Mintea Deschisă” care ne invită la dezbateri și conversații utile despre provocările vieții cotidiene, ajunge la sezonul doi. Gazdele emisiunii, jurnalista Andreea Brașovean și psihoterapeutul dr. Raluca Anton, vor aborda, alături de invitați speciali, subiecte precum fenomenul dependenței de droguri, gestionarea banilor în relația de cuplu sau importanța echilibrului emoțional în performanțele școlare. Emisiunea este susținută de ING Bank, Rețeaua de Sănătate Regina Maria și Dorna, și poate fi urmărită în fiecare duminică, de la ora 11:30, la Digi 24.