Cum ne îngrijim pielea în vremea pandemiei de coronavirus

Cum ne îngrijim pielea în vremea pandemiei de coronavirus

În ziua de azi, singurele lucruri care ne pot proteja de infectarea cu noul coronavirus sunt, cel puțin în aparență, extrem de simple. Distanțarea socială și spălatul pe mâini sunt singurele noastre arme de autoapărare. Ne spălăm cu săpun obișnuit sau antibacterian, e mai bun dezinfectantul decât săpunul, cât de afectată e pielea în vremea pandemiei și cum o îngrijim în această perioadă? Avem răspunsuri de la un medic dermatolog.

Pielea e cel mai mare organ al corpului uman și primul care ne protejează de factorii nocivi de mediu. Dacă e sănătoasă, pielea ne apără de bacterii, ciuperci, paraziţi și virusuri, inclusiv de noul coronavirus. Principala cale de infectare cu acest tip de coronavirus este de la om la om sau prin atingerea unor suprafețe contaminate. Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), ne putem îmbolnăvi dacă: virusul ajunge în organism prin tuse sau strănut de la o persoană bolnavă sau este transportat pe mâini și ajunge în organism prin atingerea gurii, nasului și ochilor.

Un studiu realizat în 2015 arată că ne atingem fața, în medie, de 23 de ori pe oră, iar jumătate dintre atingeri înseamnă contactul mâinii cu gura, nasul sau ochii, adică exact căile de acces ale virusului către corp. Prin urmare, una dintre primele recomandări ale specialiștilor a fost aceea de a ne spăla cât mai des pe mâini cu apă și săpun, de fiecare dată pentru cel puțin 20 de secunde.

Auzim acest lucru zilnic, de mai multe ori pe zi, încă dinainte de identificarea primelor cazuri de COVID-19 în țara noastră. A trecut mai bine de o lună de când ne spălăm mult mai riguros, așa că am vorbit cu medicul specialist în dermatovenerologie Tatiana Niță pentru a afla cum și cu ce e bine să ne spălăm, cum afectează spălatul excesiv tegumentul și cum ne putem proteja pielea în vremea pandemiei.

Săpun obișnuit, săpun antibacterian sau geluri dezinfectante?

Primele rafturi care s-au golit în magazine au fost cele de geluri și șervețele dezinfectante, spirt și săpunuri antibacteriene. Deși săpunul obișnuit e eficient, multă lume a optat pentru substanțe mai agresive. Din punct de vedere medical, alegera nu este justificată, atâta vreme cât săpunul obișnuit este destul de bun. Săpunurile antibacteriene sunt recomandate în instituții publice și spitale, unde gradul de încărcare bacteriologică este mai mare, iar șervețelele și gelurile dezinfectante ar trebui folosite numai atunci când nu putem să ne spălăm pe mâini.

„Apa caldă și săpunul, folosite corect, sunt esențiale. Săpunurile antibacteriene sunt utile în instituțiile publice, școli, grădinițe, spitale sau clinici medicale. Dacă nu avem posibilitatea să ne spălăm pe mâini, putem folosi geluri antibacteriene sau șervețele umede”.

Tatiana Niță, medic specialist în dermatovenerologie

De obicei, recomandarea este să ne spălăm pe mâini minimum 20 de secunde când venim de afară sau atingem obiecte cu potențial de contaminare. Spălarea feței nu trebuie, însă, neglijată, spune dermatologul: „Citând colegii psihologi, în condiții de stres, avem tendința să ne punem mâinile pe față mai des, ceea ce, în contextul actual, este de evitat. Dacă se întâmplă, se recomandă și igiena feței”.

Cum ne afectează spălatul excesiv pielea în vremea pandemiei

Bariera cutanată este stratul superficial al pielii. Ea ne protejează de tot felul de agresiuni exterioare, cum ar fi temperatura (prea scăzută sau prea crescută), razele ultraviolete, diferiți alergeni, poluare, bacterii și virusuri. Ea este afectată de contactul cu apa în mod obișnuit, iar efectele sunt cu atât mai accentuate cu cât ne spălăm mai des, mai mult timp și folosind mereu substanțe de curățare, indiferent că vorbim despre săpun sau alte produse.

„Pielea reprezintă învelișul care ne acoperă corpul în întregime și ne oferă semnale importante atunci când organismul nostru suferă. E important să știm că simplul contact cu apa afectează bariera cutanată, în mod particular apa fierbinte are un rol iritant. În anumite condiții, cum ar fi utilizarea de săpunuri în exces, dar și expunerea la caldură uscată, vânt și frig, filmul hidrolipidic (n.r. – film protector care acoperă întreaga suprafață a pielii, compus în principal din sebum și apă) se poate deteriora și pot să apară semne de deshidratare a pielii”, spune Tatiana Niță.

Potrivit medicului dermatolog, deshidratarea pielii se manifestă prin scăderea elasticității și a fermității. Astfel, pielea poate căpăta un aspect tern și lipsit de fermitate.

Spălatul excesiv cu săpun poate să ducă la scăderea elasticității și fermității pielii.

În plus, folosirea în exces de produse dezinfectante poate duce la dezvoltarea dermatitei iritative de contact, adică o inflamație a pielii cauzată de contactul cu un iritant chimic sau fizic. „Dacă produsele dezinfectante din categoria gelurilor sau a șervețelelor umede sunt folosite corect, în special când nu avem posibilitatea să ne spălăm pe mâini, acestea nu au capacitatea de a produce dermatite iritative. Însă, la utilizarea în exces, indiferent că vorbim despre un produs gel sau despre săpun, filmul hidrolipidic cutanat este afectat. Acest lucru poate duce la înroșirea pielii, urmată de uscăciune și fisuri însoțite de usturime și prurit”, explică medicul specialist.

Cum ne îngrijim pielea

Pielea trebuie îngrijită tot timpul, nu numai în condițiile pandemiei, în care ne spălăm mai des pe mâini. Totuși, e bine să folosim produse blânde de curățare zilnică și să nu uităm cremele și loțiunile emoliente, în special seara. Dermatologul atrage atenția asupra faptului că inclusiv hidratarea în exces poate cauza probleme la nivelul pielii.

„Hidratarea în exces poate compromite rolul de apărare al barierei cutanate. Cremele hidratante eficiente sunt cele care au la bază formule cu glicerină, vitamine, antioxidanți cu rol antiinflamator și emolient. Indiferent de forma în care se comercializează – creme cu textură grasă sau fluidă, loțiuni, seruri, geluri, balsamuri –, aceste produse trebuie să refacă bariera de protecție a pielii”.

Tatiana Niță, medic specialist în dermatovenerologie

Totodată, în această perioadă, în care petrecem mai mult timp în locuințe, aportul zilnic de lichide și  vitamine, precum și o dietă echilibrată pot fi de mare ajutor pentru sănătatea și fermitatea pielii, mai spune dermatologul.

O atenție specială trebuie acordată și atunci când folosim produse de curățare și dezinfectante a suprafețelor din locuință: „Este foarte important să folosim mânuși. Le recomand pe cele din nitril, fără pudră, atunci când igienizăm baia, bucătăria sau alte spații din casă”.

Cei care au afecțiuni dermatologice care presupun o rutină anume trebuie să respecte, în continuare, indicațiile medicilor. „Persoanele cu piele sensibilă întotdeauna vor avea de suferit în urma folosirii exagerate a produselor de curățare personală, cei cu dermatite atopice pot suferi o exacerbare a acestora, iar cei care au afecțiuni ce vizează mâinile și unghiile se pot aștepta la o agravare”, atrage atenția medicul.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare