Vitamina D și cancerul: legătura demonstrată

Legătura demonstrată dintre vitamina D și cancer

Un nivel optim de vitamina D nu asigură prevenția oricărui tip de cancer, totuși, persoanele care-și monitorizează constant nivelul vitaminei D și suplimentează, la nevoie, au un risc mai mic de a dezvolta forme avansate de cancer. În plus, nivelurile ridicate de vitamina D îi ajută să trăiască mai mult pe cei care au fost deja diagnosticați. 

Vitamina D este una dintre cele mai studiate vitamine în ultimii ani, cu atât mai mult cu cât s-a dovedit că este esențială pentru buna funcționare a sistemului imunitar, iar un nivel optim ne ajută să ne menținem starea de sănătate a sistemului respirator. „Vitamina D este un element important în procesul de apărare antibacteriană locală. Iar un nivel optim ne ajută în sezonul rece să reducem numărul de infecții“, detaliază asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator și directorul medical Synevo România.  

Mulți ani s-a discutat, pe lângă beneficiul cunoscut pentru sănătătatea sistemului osos și pe lângă contribuția asupra sistemului imunitar, și despre potențiale efecte protective ale vitaminei D împotriva cancerului.  

Vitamina D oferă protecție anticancer? 

Pe scurt, nu s-a dovedit că un aport constant de vitamina D ar conduce la un risc mai mic de cancer în general. Însă un nivel crescut al acestei vitamine protejează de formele avansate de cancer și are beneficii pentru cei care au primit diagnosticul de cancer. 

Mai exact, un studiu publicat la sfârșitul anului 2020 a demonstrat că administrarea unei doze de 2.000 de unități internaționale (UI) de vitamina D în fiecare zi, în medie, timp de 5,3 ani scade cu 20% riscul de cancer în formă avansată (definit ca acele forme de cancer care au metastazat) sau de cancere fatale.  

Cercetări anterioare au oferit indicii care ar putea explica de ce vitamina D nu protejează de cancer în general, dar scade riscul de forme grave de cancer și de deces prematur din această cauză. Studiile pe animale au demonstrat că vitamina D ar putea modifica modul în care se comportă tumorile, afectându-le biologia celulară și capacitatea de a se răspândi, explică dr. JoAnn Manson, autoare a studiului și profesor de medicină la Harvard Medical School.  

Totuși, beneficiul cel mai mare (o reducere cu 38% a riscului) s-a înregistrat la persoanele normoponderale. Cele supraponderale și obeze nu au prezentat aceleași beneficii după administrarea vitaminei D. Motivul ar putea fi acela că celulele grase preiau vitamina D și o transformă în metaboliți inactivi.  

Crește speranța de viață a pacienților cu cancer 

De asemenea, „dacă creștem nivelul de vitamina D, practic scădem riscul de recurență și recidivă în cazul persoanelor diagnosticate cu cancer“, precizează asist. univ. dr. Antoanela Curici.  

De altfel, o echipă de cercetători americani au dovedit că nivelurile ridicate de vitamina D ar prelungi viața pacientelor diagnosticate cu cancer de sân, mai ales în rândul celor care nu au ajuns încă la menopauză. Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de șapte ani și a inclus peste 1.500 de paciente.  

Concluzia a fost că femeile cu cele mai mari niveluri de vitamina D la dozările periodice (peste 25 de nanograme pe mililitru) au avut cu 55% mai multe șanse să supraviețuiască până la finalul studiului și cu 42% mai multe șanse să trăiască bine, fără risc de recidivă.  

Această ipoteză este confirmată de încă un studiu, realizat la Universitatea de Stat din Michigan, SUA. Cercetătorii au observat că persoanele diagnosticate cu cancer care iau suplimente cu vitamina D cel puțin trei ani își cresc speranța de viață.  

Ce înseamnă un nivel optim de vitamina D

Asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator și directorul medical Synevo România, explică diferența: „Nivelul optim de vitamina D pentru adulți și copii deopotrivă este de peste 30 de nanograme pe mililitru (ng/ml). Valorile între 20 și 30 ng/ml se încadrează la insuficiență, însă organismul poate să funcționeze în parametri relativ optimi. În cazul valorilor mai mici de 20 ng/ml, mai ales în cazul celor sub 12 ng/ml, vorbim despre un nivel îngrijorător. Deja sub 12 ng/ml, deficitul de vitamina D este sever și trebuie neapărat corectat printr-un tratament recomandat de medic“. 

Insuficiența și deficitul de vitamina D nu se asociază cu simptome specifice în cazul adulților. Când apare demineralizarea osoasă, deja este târziu, semnalează medicul. Cel mai simplu mod de a afla cum stai cu vitamina D este prin dozări periodice, iar momentul optim din an pentru testarea vitaminei D este toamna.  

Cel mai bun indicator al statusului global al vitaminei D este un test numit 25-OH-vitamina D. El determină 25-OH vitamina D totală din circulația sangvină și poate depista un deficit al acestei vitamine. În perioada 11.09-30.11.2023, Synevo desfășoară o campanie de conștientizare a acestei probleme de sănătate și oferă un discount de 15% (utilizând codul de reducere VITD15), doar la achiziția online a testului 25-OH-vitamina D. 

Cele mai bune surse alimentare de vitamina D

Aliment Unități internaționale 
Somon la cuptor (100 g) 444 
Ton la conservă în ulei, scurs (100 g) 229 
Sardine la conservă, în ulei, scurse (100 ) 165 
Lapte îmbogățit cu vitamina D (250 ml) 98 
Omletă dintr-un ou mare 44 
Lapte de capră (250 ml) 29 
Sursa: USDA National Nutrient Database for Standard Reference 

Vă invităm să aflați mai multe despre rolurile vitaminei D și despre importanța monitorizărilor periodice din acest video, realizat cu dr. Antoanela Curici:

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare