Un smartwatch îți reamintește că și tu contezi - Studiu HUAWEI

STUDIU Românii sunt interesați de sănătate, știu ce-ar trebui să facă, dar le e greu să aplice. Psiholog: „Un smartwatch îți reamintește că și tu contezi“

Acest articol este realizat cu sprijinul HUAWEI

Uneori, ca să-ți dai seama că ceva nu e în regulă cu stilul tău de viață, cu stresul, cu somnul și chiar cu sănătatea ta, ai nevoie de un wake-up call, de un semnal. Mulți dintre noi se „trezesc“ când văd valori trecute cu roșu pe buletinele de analize, alții conștientizează că trebuie să schimbe ceva doar după ce primesc un diagnostic, chiar unul dificil. Pentru utilizatorii de smartwatch-uri, e mult mai ușor să-și întoarcă privirea spre nevoile lor adevărate, în timp real, zi și noapte, ca să se simtă mai bine, să fie mai sănătoși. În plus, sunt mai motivați să facă schimbările care contează, inclusiv să meargă la medic dacă dispozitivul lor înregistrează o valoare anormală, arată un studiu recent de sănătate comandat de HUAWEI la nivel european.

În acest sondaj european, românii sunt într-un top pozitiv: au mai multe cunoștințe despre indicatorii de sănătate în comparație cu germanii, englezii, spaniolii și italienii. Detaliem mai jos, din concluziile studiului de sănătate HUAWEI: care sunt cele mai mari preocupări pentru sănătatea fizică și emoțională ale românilor, cât de ușor ne e să facem schimbări, cum stăm cu stresul și cu somnul, cât de bine mâncăm și cât de mult ne mișcăm. Am dezbătut rezultatele cercetării cu psihologul Iulia Barca, psihoterapeută cu formare cognitiv comportamentală, specializată în metoda de lucru numită „Compassionate Inquiry”, dezvoltată de Gabor Mate.

Am vrut să aflăm de ce tind să se simtă mai în formă și mai sănătoși românii utilizatori de smartwatch-uri decât ceilalți – 74% din utilizatori susțin că analiza și sugestiile primite de la smartwatch au influențat schimbările în viața lor, iar 85% au fost determinați să își schimbe comportamentul, cu o medie de aproape 2 activități noi (1,8). Ce ne motivează, de ce avem nevoie ca să ne îndeplinim obiectivele personale, să fim mai sănătoși și mai fericiți?

Interesul pentru sănătate există, rezultatele lasă de dorit

91% dintre români – o majoritate covârșitoare – sunt interesați de bunăstarea psihologică și a sănătății, este una dintre concluziile optimiste ale Studiului de Sănătate European HUAWEI din 2023, realizat de Ipsos pe parcursul lunii septembrie 2023. Iar ariile de interes pentru ei sunt: odihna/calmul (96%), corpul/greutatea (95%, mai pronunțat în grupa de vârstă 30-39 de ani) și vitalitatea. În mod specific, mulți parametri de interes pentru români sunt legați de odihnă și de stres: capacitatea de odihnă (89%), de a face față stresului (88%), calitatea și durata somnului (88%), imunitatea corpului (89%), vitalitatea/energia (87%), capacitatea de concentrare (87%) și alimentația sănătoasă (87%).

În plus, tot într-o proporție uriașă, românii spun că și-ar dori să facă cel puțin o schimbare legată de sănătate în stilul lor de viață – 95%, dar mai mult femeile decât bărbații.

Prioritățile principale când vine vorba de nevoia de schimbare includ:

  • reducerea stresului (50% din totalul participanților la sondaj, 57% dintre cei de 30-39 ani),
  • menținerea greutății potrivite (42%),
  • mâncarea mai sănătoasă (41%),
  • practicarea regulată a sportului (40%).

O valoare care pune într-o lumină pozitivă România în comparație cu celelalte țări europene: românii au mai multe cunoștințe despre indicatorii de sănătate în comparație cu germanii, englezii, spaniolii sau italienii. Totuși, la nivel general, există o lipsă de cunoștințe a indicatorilor importanți de sănătate. De fapt, cei mai citați parametri în rândul respondenților nu au fost cu adevărat unii de sănătate, ci mai degrabă activități precum „să beau mai multă apă“.

Cunoașterea nivelurilor adecvate, chiar și în cazul celor mai simpli indicatori de sănătate, este limitată:

  • temperatura corpului (doar 50% dintre persoane sunt conștiente de intervalul optim);
  • tensiunea arterială (49% dintre respondenți cunosc intervalele de referință);
  • cantitatea de apă necesară (45%);
  • pulsul (44%);
  • nivelul zahărului în sânge (42%).
  • doar 59% dintre femei sunt familiarizate cu ce reprezintă ciclul menstrual.

Problema este că, deși sunt preocupați de starea de sănătate, își doresc să facă schimbări pozitive și cunosc mai bine indicatorii de sănătate, deci știu ce au de făcut, când vine vorba de a pune în practică modificările de care au nevoie, lucrurile nu mai stau la fel de bine.

Deși 87% dintre respondenții români înțeleg că stilul de viață are un impact semnificativ asupra sănătății lor, numai 60% încorporează obiceiuri relativ simple în stilul lor de viață, astfel:

  • 61% spun că limitează sau evită consumul de alcool și de stimulente (70% dintre femei față de 53% dintre bărbați);
  • 57% sunt atenți la consumul de apă suficientă;
  • 55% mențin contactele sociale;
  • doar 34% fac mișcare zilnic (proporția e mai mare în grupa de vârstă 18-29 de ani – 46%).

De ce avem nevoie ca să ne îndeplinim obiectivele? Găsim răspunsul în rezultatele studiului HUAWEI la nivel european: 72% dintre cetățenii Europei au recunoscut că au nevoie de motivație suplimentară sau că își pierd adesea motivația atunci când își propun să respecte obiceiurile sănătoase.

De ce ne pierdem motivația? „Intervine viața“

smartwatch 88% din romani au un simptom

Sondajul de sănătate arată clar că există o fractură undeva între preocuparea pentru bunăstarea emoțională și fizică, dorința de schimbare, pe de o parte, și punerea în practică a obiectivelor – de cealaltă parte. Consecințele se văd, din păcate, în statisticile negative:

  • 88% dintre români au cel puțin un simptom legat de o deteriorare a bunăstării fizice și psihologice, iar dintre aceștia:
  • 39% nu reușesc să-și gestioneze stresul;
  • 37% au probleme cu relaxarea;
  • 37% au tulburări de somn.

„Când vine vorba de schimbări, știm cât de ușor ne este să renunțăm la ele, să ne răzgândim, chiar și atunci când noi suntem cei care și le doresc. Cum se spune, pe parcurs «intervine viața» și uităm de ele, ne abatem de la drumul nostru“, explică psihoterapeuta Iulia Barca. Atunci avem nevoie de un ajutor, de un stimul, de ceva care să ne amintească să fim atenți la noi.

smartwatch romanii cu smartwatch se simt mai in forma

Un astfel de ajutor poate fi, potrivit studiului de sănătate HUAWEI, un smartwatch. Cifrele confirmă:

  • 52% dintre utilizatorii de smartwatch-uri din România și-au îmbunătățit rutina de exerciții fizice;
  • 43% au început să acorde prioritate obiceiurilor de somn;
  • 39% au început să facă și mai multe exerciții fizice;
  • 28% au început să ia mai multe pauze la locul de muncă;
  • 26% au făcut modificări în dieta lor.

„Un smartwatch este precum un antrenor personal care ne reamintește de obiectivele pe care le avem pentru un stil de viață sănătos și ne poate readuce pe drumul schimbărilor dorite“, completează psihologul.

Cum se explică rezultatele pozitive în rândul utilizatorilor de smartwatch

Un ceas inteligent te poate ajuta în mai multe feluri. În primul rând, te ajută să conștientizezi mai bine indicatorii de sănătate importanți, influențând direct o înțelegere mai profundă a sănătății. Nu întâmplător, utilizatorii de ceasuri inteligente din Europa sunt, în medie, cu 51% mai informați în privința parametrilor-cheie de sănătate, în comparație cu cei care nu folosesc un smartwatch. Ba, mai mult, 74% dintre ei caută sfaturi atunci când primesc o alertă referitoare la indicatorii de sănătate anormali, în timp ce 63% dintre aceștia se programează la doctor pentru analize suplimentare. Cercul prevenției este, astfel, complet.

O altă explicație pentru rezultatele pozitive în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor personale o oferă psihologul: „Cred că redarea imediată a progresului într-o activitate poate avea rol încurajator, ne poate motiva să menținem schimbările pe care ni le dorim. Mă amuz pentru că uneori, astfel de dispozitive chiar trimit câte un mesaj de încurajare. Ca și cum ar fi în echipa ta, un obiect care îți dă atenție și încearcă să te susțină în schimbările pe care le vrei“.

În plus, când ai un smartwatch, ți-e mult mai ușor să-ți verifici cu regularitate parametrii de sănătate. Potrivit sondajului, la nivel european, utilizatorii de ceasuri inteligente își verifică de peste două ori mai des cei mai importanți parametri de sănătate comparativ cu cei care nu le folosesc. Își monitorizează mai ales ritmul cardiac, saturația oxigenului în sânge și caloriile arse de aproape trei ori mai des față de oamenii care nu au un astfel de dispozitiv.

Românii sunt mai stresați decât alți europeni

Una dintre cele mai îngrijorătoare statistici din Studiul de Sănătate European HUAWEI este proporția mare de români care suferă din cauza stresului: 39% – cele mai ridicate procente dintre toate țările analizate. Iar celălalt capitol la care stăm cel mai rău din Europa este nivelul de activitate fizică: doar 34% dintre români fac exerciții fizice sau mișcare zilnic. Cei doi parametri sunt legați între ei, spune psihoterapeuta Iulia Barca:

„Echilibrul emoțional înseamnă să avem, în primul rând, grijă de noi, de nevoile noastre, de resursele noastre interioare. Pentru creșterea resurselor, este necesar un stil de viață echilibrat, iar acest lucru include mișcarea, atenția către anumite aspecte ale vieții noastre pe care avem tendința să le ignorăm, să nu le acordăm importanța necesară. Știm că nu avem obișnuința să practicăm prevenția în sănătate, motiv pentru care, accesoriile de tip smartwatch, pe care le avem în permanență în preajma noastră, ne reamintesc de acele lucruri cu adevărat importante pentru starea noastră de bine.

Să nu uităm că mare parte din timpul nostru îl petrecem muncind și majoritatea joburilor din prezent presupun sedentarism. Timpul rămas, adesea nu ne permite să avem loc pentru exerciții fizice, pentru plimbări, pentru activități care să compenseze lipsa de mișcare din timpul serviciului. Una dintre opțiunile pe care ni le oferă astfel de dispozitive este alerta că ar fi necesar să ne ridicăm și să facem mișcare. Evident, poate nu ne permitem să plecăm la o plimbare prin parc fix în timpul programului de lucru, dar să nu desconsiderăm rolul stretching-ului, al câtorva mișcări pentru dezmorțire, al câtorva pași pe care îi putem face timp de câteva minute. Practic, un smartwatch ne amintește să ne deconectăm de la activitățile care ne mențin atenția în exterior și să ne reconectăm cu noi, să ducem atenția în interiorul nostru. Adesea, un astfel de dispozitiv ne ajută să ne regândim programul, modul în care ne includem pe noi înșine în acest program și felul în care ne luăm în considerare propriile nevoi.

Corpurile noastre tolerează destul de multă neglijare din partea noastră, dar în timp, acestea își vor spune disconfortul prin boală fizică. Un smartwatch ne poate oferi o analiză succintă, în timp real, când ceva din rutina noastră nu corespunde unui stil de viață sănătos, atrăgându-ne atenția asupra acelor aspecte ale vieții care ar avea nevoie de mai mult interes din partea noastră, care au nevoie de schimbare.“

Din toate aceste motive, un smartwatch este un cadou inspirat de Crăciun pentru cineva apropiat sau pentru un membru al familiei. HUAWEI Watch GT 4 poate fi o variantă. Alte idei găsești AICI.

Psiholog Iulia Barca: „Un smartwatch ne amintește că nu există «alte lucruri mai importante» care să ne distragă atenția de la noi înșine“

SmartLiving.ro: Ai observat la clienții tăi o preocupare pentru smartwatch-uri, pentru a-și îmbunătăți nivelul de activitate fizică, de exemplu, sau pentru a-și monitoriza somnul? Sau care folosesc funcțiile de respirație, de monitorizare a stresului, oferite de astfel de dispozitive?

Iulia Barca: Nu doar că văd o preocupare tot mai mare către a deține un astfel de dispozitiv, la rândul meu am optat pentru unul, tocmai pentru că toți avem nevoie să nu ne lăsăm purtați de „valul” distragerilor de zi cu zi și să ne reamintim de rutinele sănătoase. La rândul meu, am o meserie care presupune destul de mult sedentarism și, în felul acesta, am avut parte de ajutor în a-mi stabili mai eficient pauzele pentru relaxare.

Credem că putem funcționa și în condiții de stres, și chiar ne mândrim când facem față solicitărilor „cu succes”. Spre exemplu, un smartwatch ne poate alerta în privința calității scăzute a somnului nostru, a faptului că avem somn superficial prea mult timp sau că ne trezim pe timpul nopții sau că nu dormim suficient de multe ore. Totodată, ne poate oferi și câteva sfaturi legate de o rutină sănătoasă a somnului. Este adevărat, primim astfel de sfaturi și din partea specialiștilor, însă sunt șanse mai mari să fim atenți și să ne intereseze aceste aspecte atunci când sunt personalizate, când sunt chiar „despre noi”.

SmartLiving.ro: În ce măsură ne poate ajuta un astfel de device să ne îndeplinim rezoluțiile pentru Noul An?

Iulia Barca: Dacă rezoluțiile pe Noul An includ un stil de viață mai sănătos – și ar fi indicat să includă acest lucru – un smartwatch poate fi un cadou potrivit, fiind o investiție în obiectivele noastre. Cu siguranță am mai avut astfel de obiective și adevărul este că sunt adesea nerealiste. Mă gândesc aici la cei sedentari care își propun să facă sport, să meargă la sală, ceea ce reprezintă o schimbare importantă, care necesită resurse importante.

Schimbările durabile nu sunt radicale, ci se fac cu pași mici. Un obiectiv realizabil este acela de a merge mai mult pe jos, de a urca scările și a renunța la scările rulante, de a face câteva mișcări de stretching zilnic, sau câteva exerciții simple de yoga. Pentru astfel de obiective, un dispozitiv care să ne contorizeze evoluția, implicarea, respectarea rutinelor, este ideal. Chiar și când alegem obiective mai mici, micro-schimbări, tot ne sunt necesare încurajări pentru a rămâne motivați. Astfel de dispozitive ne pot duce și într-o mică zonă de competiție, în care fie ne monitorizăm propria evoluție, fie putem avea acces la datele înregistrate de către cei din grupul de prieteni și care ne pot motiva suplimentar.

SmartLiving.ro: Ce alte beneficii ai spune că au smartwatch-urile pentru echilibrul emoțional?

Iulia Barca: Aș spune că efectul asupra echilibrului emoțional este dat de faptul că ne readuce atenția asupra noastră. Un smartwatch îți reamintește că și tu contezi.

Deconectarea de noi înșine este problema cu care ne confruntăm mulți dintre noi. Una dintre „temele” pe care le dau clienților în terapie este aceea ce a-și lua mici pauze la fiecare oră sau o oră și jumătate. Și cum este foarte ușor să uite de o asemenea temă, luându-se cu alte lucruri în timpul programului de muncă, recomand să își seteze o alarmă pe telefon. Un smartwatch ar face acest lucru pentru ei, amintindu-le că nu există „alte lucruri mai importante” care să ne distragă atenția de la noi înșine. Echilibrul emoțional include grija față de propria stare de bine. Odată ce simțim că ne ocupăm de noi, că ne acordăm atenție, ne sporim resursele interioare pentru a putea oferi și celor din jur.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare