Robotul da Vinci: avantaje pentru pacienții cu cancer

„Primul lucru pe care l-am observat și care m-a surprins a fost că n-am avut dureri.“ Despre avantajele chirurgiei cu robotul da Vinci

Operații complexe, cu o precizie de neegalat, maximum de control, vizibilitate crescută, cu riscuri reduse și cu dureri mult atenuate resimțite de pacienți postoperator. În plus, riscul de recidivă în cazul afecțiunilor oncologice este semnificativ mai scăzut decât în cazul intervențiilor clasice. Acestea sunt principalele avantaje ale chirurgiei cu robotul da Vinci.

Prin comparație cu intervențiile clasice și cele laparoscopice, operațiile cu robotul da Vinci oferă o precizie sporită, cele patru brațe robotice rotindu-se în șapte direcții, 540 de grade. Acest lucru îi permite chirurgului accesul în zone înguste, cu structuri sensibile.

„Robotul da Vinci este pentru chirurg un instrument deosebit. Mișcările pe care chirurgul le efectuează la consola robotului sunt transmise brațelor acestuia, care, prin intermediul unor instrumente particulare, cu grad de mobilitate similar articulației mâinii umane, le replică identic intraabdominal. Beneficiind și de o cameră ce mărește imaginea foarte mult, este ușor de înțeles acuratețea și precizia gestului chirurgical cu identificarea unor detalii anatomice de mare finețe și evitarea lezării unor structuri importante. Vorbim de un progres tehnologic particular, cu valoare mare atât în chirurgia oncologică, în special în tratamentul cancerului colorectal, cât și în chirurgia herniilor.“

Dr. Bogdan Barta, șef secție chirurgie generală, medic primar specializat în chirurgia minim invazivă a afecțiunilor digestive, inclusiv a cancerului colorectal, în cadrul Spitalului Euroclinic

Robotul da Vinci scade riscul de recidivă în cancer

Studiile au demonstrat că, în caz de cancer, riscul de recidivă este semnificativ redus în cazul chirurgiei cu robotul da Vinci, comparativ cu intervențiile clasice și cu cele laparoscopice.

„Robotul îți conferă un grad mult mai înalt de precizie, mai ales când se scot ganglionii limfatici din pelvis. Aceștia se află pe niște structuri vasculare extrem de complexe, riscul de sângerare este foarte mare și cel mai mare risc este de a lăsa ganglioni pe loc, care pot fi contaminați cu celule neoplazice și care să ducă apoi la o recidivă a bolii. Prin urmare, chirurgia robotică scade riscul de recidivă“, explică prof. univ. dr. Petre Brătilă, directorul medical al Spitalului Euroclinic, unde medicii acreditați în chirurgie robotică au realizat cu succes 100 de intervenții robotice în primele șase luni de la instalarea robotului daVinci Xi, cel mai avansat și cunoscut sistem de chirurgie robotică din lume.

Din cele 100 de intervenții robotice realizate de echipele chirurgicale din Spitalul Euroclinic în perioada septembrie 2021-februarie 2022, aproximativ 60% au tratat afecțiuni ginecologice oncologice, precum: cancerul de col uterin, cancerul de endometru și cancerul ovarian.

Riscuri reduse pentru pacienți și dureri atenuate

Pe lângă beneficiile pe care le oferă echipei chirurgicale, intervențiile cu robotul da Vinci reprezintă un avantaj cert și pentru pacienți: confort sporit, recuperare mult mai ușoară, reluarea rapidă a activităților sociale și familiale, subliniază și dr. Bogdan Șerban, medic specialist de chirurgie generală și acreditat în chirurgie robotică.

„Primul lucru pe care l-am observat și care m-a surprins a fost că n-am avut dureri. Am crezut că am medicație administrată pe venă și de aceea nu simt nicio durere, dar apoi, când am văzut că efectiv nu mai eram conectată la nicio perfuzie și nu aveam dureri mi s-a părut incredibil.“

Prima pacientă care a beneficiat de histerectomie cu robotul da Vinci în Spitalul Euroclinic

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare