Dr. Tatiana Niță, medic dermatolog: „Pielea vorbește“. Ce ne spune ea și ce putem face ca să îmbătrânim mai lent

Dr. Tatiana Niță, medic dermatolog: „Pielea vorbește“. Ce ne spune ea și ce putem face ca să îmbătrânim mai lent

Îmbătrânirea vine la pachet cu numeroase provocări pentru întreg organismul și cu atât mai evident pentru piele, păr, unghii. Chiar dacă unele dintre schimbări nu pot fi pe deplin evitate, cu siguranță ele pot fi încetinite și prevenite. Am stat de vorbă cu dr. Tatiana Niță, medic primar dermatovenerologie în cadrul Centrului de Longevitate al Policlinicii Regina Maria Floreasca, pentru a afla care sunt cele mai importante schimbări care apar la nivelul pielii odată cu procesul de îmbătrânire și care sunt mai exact pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru a ne asigura că îmbătrânirea pielii se produce cât mai lent.

Dintre luptele pe care le avem de dus de-a lungul vieții, cea cu procesul de îmbătrânire este una dintre cele mai dificile. Dacă ne uităm, însă, la partea plină a paharului, tot aceeași luptă poate fi motorul pentru alegerea unui stil de viață mai bun, mai sănătos, așa cum consideră și medicul dermatolog Tatiana Niță. „Atât timp cât organismul nostru funcționează bine pe interior, starea de bine se reflectă asupra pielii, pentru că pielea vorbește. Adică atât timp cât suntem sănătoși din punct de vedere biologic, și pielea va fi sănătoasă.“ Doar că, oricât ne-am dori, nu putem opri trecerea timpului și, de exemplu, începând cu vârsta de 30 de ani, sinteza estrogenului în cazul femeilor este din ce în ce mai scăzută, fenomen care se reflectă cel mai evident asupra pielii. Nici bărbații nu sunt scutiți de efectele înaintării în vârstă. 

Înainte de a exemplifica soluțiile, haideți să vedem care sunt cele mai importante schimbări care apar la nivelul pielii odată cu îmbătrânirea, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

Cele mai importante schimbări la nivelul pielii în procesul de îmbătrânire

Odată cu trecerea timpului, ritmul de regenerare cutanată se modifică, explică dr. Niță. Dacă la 20-30 de ani, pielea poate arăta perfect, după vârsta critică de 30 de ani, încep să apară mici modificări care nu sunt neapărat plăcute. Iar modificările care deranjează cel mai mult sunt cele vizibile pe față, gât, dosul palmelor și mâini. Vorbim despre: ridurile de expresie care la început sunt foarte fine, apoi, cu trecerea timpului devin din ce în ce mai accentuate; tendința pielii de a se pigmenta în special în cazul femeilor; tendința pielii de a deveni mai roșiatică; apariția leziunilor cutanate de tipul verucilor (cunoscute și sub denumirea populară de negi), papiloame, tumorete benigne, dar total inestetice. „Toate acestea intră în elemente de normalitate. Nu sunt deloc problematice din punct de vedere medical, dar sunt inestetice, sunt neplăcute și pentru fiecare în parte există o formă de tratament, astfel încât să înaintăm în vârstă cu grație, elegant, și simțindu-ne bine în pielea noastră“, spune medicul dermatolog. 

Mai ales în cazul femeilor, în jurul vârstei de 35-40 de ani, trecerea timpului se poate resimți la nivelul pielii din ce în ce mai pregnant.

„Este un proces pe care nu îl putem opri. În schimb, îl putem încetini. Prin intermediul tuturor procedurilor noi care există, putem să ajutăm doamnele în special privind toate modificările care apar la nivelul feței. Acolo se văd cel mai bine modificările legate de schimbările hormonale.“

dr. Tatiana Niță, medic primar dermatovenerologie în cadrul Centrului de Longevitate al Policlinicii Regina Maria Floreasca

Trecerea timpului, mai îngăduitoare cu bărbații

„În cazul bărbaților, andropauza, respectiv menopauza bărbaților, se instalează mult mai lent. Practic, la bărbați, nivelul de hormon masculin – testosteronul – începe să se modifice, dar extrem de lent, începând cu vârsta de 30 de ani. Practic, bărbaților le scade nivelul de testosteron cam cu 1% pe an“, mai spune medicul. 

Astfel, am putea considera că trecerea timpului este mult mai îngăduitoare cu bărbații, oricum mai prietenoasă în raport cu ce se întâmplă în rândul femeilor. „În cazul femeilor, timpul afectează pielea și întregul organism ceva mai mult decât în cazul bărbaților“, spune medicul. Există însă cazuri, menționează dr. Niță, când nivelul de testosteron al bărbaților se modifică mai devreme și, implicit, apar mai repede modificări vizibile.

Totuși, norma arată că bărbații încep să resimtă modificări care inițial sunt hormonale după care devin evidente pe piele, mai ales odată cu vârsta de 40 de ani: „Aici ne referim la căderea părului, alopecia androgenetică care se întâmplă să se instaleze mai devreme sau mai târziu. În mod normal, alopecia ar trebui să se instaleze la 40-45 de ani, dar sunt și cazuri când bărbați foarte tineri se plâng de căderea părului și acolo este ceva în neregulă și trebuie analizat. Ne mai referim la creșterea în greutate, în ciuda faptului că au un ritm de viață sănătos, și la modificări precum cele unghiale, cele faciale care sunt oricum într-o dinamică continuă”, explică dr. Niță. 

Dr. Tatiana Niță, medic primar dermatovenerologie

Păr și unghii – cum sunt afectate și soluții

Procesul de îmbătrânire afectează, din păcate, și părul și unghiile în egală măsură cu pielea. „Atât doamnele, cât și domnii se plâng că, odată cu trecerea timpului, nu mai au aceeași podoabă capilară, nu mai este la fel de frumoasă, de strălucitoare. Începând cu vârsta de 40 de ani, se întâmplă ca unghiile să se subțieze sau să se îngroașe, în special unghiile de la picioare au tendința să devină mai casante, mai groase și unghiile de la mâini să fie din ce în ce mai subțiri și inestetice”, explică medicul dermatolog din experiența din cabinet.  

În ceea ce privește afectarea părului, există soluții și ele sunt sub forma unor tratamente pe bază de vasodilatatoare sau compuși de vitamine și minerale, precum vitaminele din grupul B și zinc. Cu precizarea, recomandă dr. Niță, să fim atenți, pentru că vitaminele din grupul B cresc în același timp pofta de mâncare. 

Pe de altă parte, afectarea unghiilor în timp este un subiect delicat pentru că, spre deosebire de îngrijirea și tratarea podoabei capilare, tratamentele pentru unghii sunt destul de limitate. „Totuși, există câteva soluții care ajută la refacerea unghiei și a patului unghial. De exemplu, pentru unghiile de la picioare, care devin inestetice, există diverse produse pe bază de uree care le flexibilizează și le ajută să prindă aceeași culoare și textură de dinainte“, menționează medicul.  

Un alt factor care poate ajuta la îmbunătățirea sănătății părului și a unghiilor constă în dieta zilnică, foarte importantă pentru că ne afectează întregul organism. Apoi, orice afecțiune pe care o avem este importantă, mai ales cu trecerea timpului, menționează dr. Niță: „Dacă știm că avem o problemă de sănătate, clar se va reflecta și asupra pielii, unghiilor și a părului în egală măsură.“ 

Impactul produselor de make-up asupra tenului

Când discutăm despre trecerea timpului, nu avem cum să nu ne raportăm și la folosirea produselor de make-up, mai ales în cazul femeilor, și să nu ne întrebăm dacă nu cumva folosirea lor încă de foarte devreme sau în exces duce la îmbătrânirea prematură a tenului. 

„Când vorbim despre produsele de make-up, este foarte important să știm să le folosim raportat și la vârstă, și la tipul de piele. Cu cât folosim mai multe, cu cât folosim multilayer și produse care de multe ori sunt produse profesionale, ceea ce înseamnă că nu sunt de utilizare frecventă, există riscul de a dezvolta diverse forme de eczeme, inclusiv o formă de acnee a adultului, care este extrem, extrem de dificil de tratat“, mai spune medicul.

Și da, pe măsură ce îmbătrânesc, tenul persoanelor care au folosit încă de foarte devreme sau în exces produse de make-up poate fi mai afectat față de tenul unei persoane care nu a folosit astfel de produse în exces sau chiar deloc.

Mai mult, cu înaintarea în vârstă, revine dr. Niță, „micile erori pe care le făceam în tinerețe, când foloseam diverse produse, când uitam să ne demachiem și foloseam de pe la prieteni produse de calitate mai slabă, care atunci nu ne creau probleme, ca adult ne pot crea probleme pentru că pielea se regenerează mai greu, nu mai este la fel de rezistentă la factorii externi.“

„Putem încetini, dar nu putem opri semnele îmbătrânirii“

Indiferent că vorbim despre femei sau bărbați, un lucru este cert: „putem îmbunătăți, putem încetini, dar nu putem opri semnele îmbătrânirii”, spune medicul dermatolog. „Nu putem să prevenim ceea ce este oricum evident că se va întâmpla.“ 

Dacă discutăm strict despre căderea părului în cazul bărbaților, de exemplu, există numeroase tratamente de care pot beneficia, dar secretul unor rezultate cu adevărat satisfăcătoare constă în a merge la dermatolog la momentul oportun, când alopecia este încă la debut. Atunci căderea părului poate fi cu siguranță încetinită. 

De ce sunt importante testele genetice

„Sunt pacienți care intră în cabinetul nostru și la 20, 25 de ani, și la 30 de ani, sau unii care vin la 50 de ani și arată foarte bine. Depinde cât de norocos este fiecare. Iar la acest noroc contribuie în primul rând genetica, de aceea, testele genetice sunt extrem de importante, pentru a vedea exact unde sunt punctele sensibile și unde trebuie să lucrăm“, consideră dr. Niță.

În procesul de prevenire și încetinire a îmbătrânirii pielii, deteriorării părului și a unghiilor, ca în alte afecțiuni corelate cu înaintarea în vârstă și nu numai, testele genetice sunt esențiale. 

Pașii pentru a încetini procesul de îmbătrânire

Medicul dermatolog recomandă primii pașii pentru a încetini procesul de îmbătrânire: testele genetice, vizitele recurente la dermatolog, folosirea unor produse de curățare adaptate tipului de piele, folosirea protecției solare. 

„E important să știm ce avem de făcut pentru o piele sănătoasă, și asta înseamnă să folosim produse de curățare adaptate tipului de piele, față și corp, inclusiv când vorbim despre copii, adulți tineri, adulți vârstnici și vârstnici. Și femeile, și bărbații au nevoie de produse de curățare speciale, adaptate tipului de piele, separat pentru față și corp“, subliniază dr. Tatiana Niță. 

În plus, este esențială utilizarea produselor cosmetice cu protecție solară. Și acestea sunt adaptate tipului de ten. 

Urmărirea alunițelor

Deși trebuie să avem grijă și să acordăm atenție alunițelor în orice moment al vieții, odată cu înaintarea în vârsta trebuie să fim și mai precauți raportat la evoluția lor. 

„Suntem pacienți cu risc dacă avem o piele foarte deschisă la culoare, o piele care are tendința întotdeauna să se irite, să se ardă la soare sau dacă avem în familie rude apropiate, rudele de gradul 1 și 2 (mama, tata, frați, surori, unchi, mătuși) cu istoric de cancer de piele sau alte tipuri de neoplasme care pot asocia la un moment dat cancerele de piele“, precizează dr. Niță.

Pentru urmărirea alunițelor, FotoFinder este o soluție de ultimă generație care facilitează depistarea leziunilor periculoase și care, în general, realizează o scanare minuțioasă și exactă a pielii.  

„FotoFinder este aparatul care ne ajută în evaluarea periodică sau atunci când facem follow-up pe o leziune pe care o considerăm din punct de vedere medical în neregulă, dar nu suficient de suspectă cât să fie excizată“, detaliază medicul.

O evaluare de acest tip se poate realiza o dată la 3, 6, 9, 12 luni sau în funcție de cât consideră medicul dermatolog că este necesar pentru ca pacientul să fie în siguranță. 

„Mai sunt și pacienții care au foarte multe alunițe, din familie, pacienți care au alunițe în locuri particulare care se moștenesc din tată-n fiu, din mamă-n fiică. Toți cei din familie pot avea aceeași aluniță în același loc sau care au cumplit de multe. În astfel de cazuri, mai ales dacă există peste 20-50 de alunițe la nivelul pielii, e bine să le evaluăm și să optăm pentru FotoFinder total body. Altfel spus, să optăm pentru o evaluare periodică din cap până-n picioare. De principiu, scanarea se repetă la 6-12 luni dacă pacientul nu are un istoric în acest sens. Dacă nu există nicio leziune care pare suspectă, e recomandat ca pacientul să fie evaluat o dată pe an sau la nevoie. La nevoie înseamnă atunci când pacientului i se pare ceva suspect.“

Dr. Tatiana Niță, medic primar dermatovenerologie

Pericolul evaluărilor online 

Există în prezent și posibilitatea evaluării alunițelor online, cu ajutorul diferitelor gadget-uri, însă tipul acesta de evaluare poate fi extrem de periculos, consideră medicul. 

„Evaluările care se fac online nu pot garanta un diagnostic corect și, la un moment dat, pot face mai mult rău. Să luăm doar acest exemplu: dacă rezultatul online este unul bun, pacientul se poate relaxa, se gândește că e totul foarte bine și poate renunța la o vizită necesară, poate chiar vitală la medicul dermatolog“, atrage atenția dr. Niță. 

Tipuri de cancere de piele, în funcție de vârstă

O altă temere legată de procesul de îmbătrânire este cea legată de posibila evoluție a alunițelor deja existente. Însă, atenționează dr. Niță, trebuie să avem în vedere că formele de cancer apar de obicei per se și nu pe o leziune preexistentă sau oricum situațiile în care apar pe leziuni preexistente sunt foarte rare. Frecvent ele apar mai degrabă în vecinătatea alunițelor deja existente. Cancerele de piele au o evoluție agresivă și tocmai de aceea pot bulversa pacienții care, în unele situații, consideră că afecțiunea a evoluat pe o aluniță care exista deja la nivelul pielii. 

Atenție la leziunile mici de pe piele, care evoluează rapid!

Alunițele sunt de două categorii: alunițele existente de la naștere – se numesc nevi congenitali –, și alunițele care apar începând cu vârsta de 6-12 luni până la 30 de ani. Pe lângă acestea, la nivelul pielii mai pot apărea și alte leziuni care seamănă cu alunițele, dar care nu sunt, de fapt, alunițe și care reprezintă alte tipuri de leziuni cutanate care de obicei nu sunt problematice. 

„Când discutăm despre melanom și cancer de piele, discutăm despre faptul că pielea se mișcă, trăiește, la fel și leziunile care apar. Pentru pacienți e important să știe că în momentul în care există o leziune extrem de mică, ugly duckling (n.r. – rățușca cea urâtă), aceea poate fi extrem de periculoasă. Un pacient nu poate neapărat să filtreze tipul acesta de informație pentru că se întâmplă să fie de 2-3-4 milimetri, dar la evaluare dermatoscopică, ne dăm seama dacă este o leziune cu risc sau nu. Iar FotoFinder-ul face o evaluare extrem, extrem de minuțioasă a leziunilor care pot fi cu risc de a dezvolta neoplazii.“ 

Apoi, să nu uităm că incidența cancerelor de piele crește cu înaintarea în vârstă, iar expunerea necontrolată la soare, mai ales pe timpul verii, poate fi un factor esențial al apariției cancerului. „Expunerile repetate, necontrolate la soare încă din copilărie generează o sensibilitate care crește odată cu înaintarea în vârstă“, conchide medicul dermatolog. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare