„Este natura stomatologiei să nu doară”. Cum scapi de frica de dentist

„Este natura stomatologiei să nu doară.” Cum scapi de frica de dentist

Frica de medicul dentist nu e o glumă. Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală și Master în Implantologie Orală și Parodontologie, Fondatorul Clinicilor Dentare dr. Leahu, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria, explică de unde provine această frică. Pentru că, de vreo 15 ani, adaugă medicul, ar trebui să nu mai vorbim despre durere la stomatolog.

Știm deja că prevenția are costuri mai mici decât tratamentul. Iar aceste costuri nu sunt doar financiare. În fapt însă, puțini ajung pe scaunul stomatologului la un control de rutină.

„Nu frica de stomatolog îi ține departe, în primul rând pe pacienți, ci convingerea că nu au probleme cu dinții, așa că nu are sens să se ducă la doctor”, subliniază dr. Ionuț Leahu. 

Apoi, mai există și varianta în care pacientul a avut anterior, eventual în copilărie, o experiență negativă la dentist și așa ajunge să capete o frică de cabinetul stomatologic. Pentru că, acești pacienți, mai spune dr. Leahu, își imaginează că nimic nu s-a schimbat. Ceea ce este complet fals: „De vreo 15 ani nu mai vorbim de durere la stomatolog. Din acest motiv mi se pare un pleonasm să spui fără durere la stomatolog. Adică la stomatolog este fără durere. Este natura stomatologiei să nu doară.”

Fobie de dentist, nu neapărat de durere

Fobia de dentist însă și nu nepărat de durere, continuă să existe, admite medicul. Sunt pacienți care înțeleg că nu mai doare, dar care au o senzație puternică de vomă în momentul în care medicul dentist îi atinge pentru a putea lucra.

În astfel de situații ajută sedarea, explică dr. Leahu: „Adică, anestezia pe venă, pregătitoare pentru anestezia locală. În acest fel, în momentul în care lucrăm, dispare anxietatea. Este o procedură la care ne ajută medicul anestezist.”

Clinica în care se efectuează o astfel de procedură trebuie însă să fie avizată pentru Terapie Intensivă. Iar Clinicile Dentare Dr. Leahu au astfel de avize. „Vorbim despre o sedare ușoară, în care pacientul respiră singur, dar nu mai are această frică. Iar lucrurile funcționează impecabil. Văd pacienți la consultație cărora nici măcar nu le vine să deschidă gura ca să văd despre ce este vorba, pentru că, imediat, apare senzația de vomă. Cu sedare putem lucra două-trei ore, iar pacientul trece cu brio peste orice fel de intervenție”, completează medicul.

„Există soluții pentru orice fel de problemă poate apărea în cavitatea orală”

Sigur că, atât medicii, cât și pacienții își doresc să nu fie nevoie de această sedare intravenoasă, de fiecare dată. Dar, atunci, când nu se poate altfel, medicii încearcă să grupeze mai multe manopere într-o singură vizită la cabinet.

Neglijența este însă principalul motiv pentru care ajunge să ne fie frică de medicul dentist. Ni se rupe un dinte, poate că dintele este poziționat în spatele gurii și oricum nu se vede, poate nici nu ne doare, așa că decidem să nu facem nimic.

Doar că atitudinea aceasta are consecințe. Dintele căzut declanșează o reacție în lanț: dinții din jur migrează, se strică, forțele implicate în masticație se distribuie altfel, dinții din față ajung să se tocească mai repede și deja începem să avem probleme foarte mari. „Dar pacienților le este frică. Se gândesc că odată ajunși la dentiști rămân fără dinți. Pacienții trebuie să înțeleagă că există soluții pentru orice fel de problemă poate apărea în cavitatea orală. Și să nu le fie frică”, îndeamnă dr. Leahu.

Onestitate în prezentarea soluțiilor

Sunt și pacienți care vin și spun: „Medicul stomatolog mi-a spus că nu se mai poate face nimic în cazul meu.” Și atunci, adaugă dr. Leahu, „eu le «traduc» acestor pacienți ce a vrut să spună medicul. Și anume că poate el nu mai putea să facă nimic. Dar asta nu înseamnă că tu, ca pacient, nu mai poți primi altă soluție”.

Onestitatea joacă un rol important. Atunci când au de-a face cu un caz complicat, mai spune dr. Leahu, medicii din clinică prezintă pacientului soluțiile pe care le au ei, precizând că, pentru pacient, pot exista și altele: „Trebuie să informăm pacientul că există și alte soluții, chiar dacă nu le avem la îndemâna noastră.”

În Clinicile Dentare dr. Leahu, medicii caută soluții pentru fiecare caz în parte. „Așa s-a ajuns la una dintre cele mai mari rețele de clinici, cu echipe pe măsură și tehnologii capabile să rezolve acel caz punctual. Aceasta a fost atitudinea de fiecare data”, precizează dr. Leahu.

Ce poate face pacientul contra fricii

Potrivit dr. Leahu, dacă un pacient constată că, în continuare există durere la medicul stomatolog, cel mai bine ar fi să schimbe specialistul: „Dacă decide că nu mai vrea să-l doară vreodată atunci când merge la stomatolog, atunci trebuie să știe că el, ca pacient, are dreptul să întrerupă tratamentul. Are dreptul să decidă dacă nu mai vrea să fie tratat în acest fel, să se ridice și să plece.”

Singura durere admisibilă este cea provenită de la înțepătura acului cu care se face anestezia, punctează dr. Leahu. De multe ori, acele sunt speciale, extrem de fine, astfel că pacientul ar trebui să simtă o mică înțepătură după care amorțește instant.

Atitudinea pacientului de a se ridica și a pleca atunci când constată că în continuare vizita la stomatolog rămâne dureroasă, îl va sili pe acel medic să caute soluții. „Noi evoluăm uneori și mulțumită pacientului. Pentru că, dacă m-a ales pacientul, înseamnă că fac o treabă bună. Dacă pacientul mă respinge, înseamnă că trebuie să schimb ceva, trebuie să îmbunătățesc ceva. Feedback-ul pacientului e foarte important. Și cred că așa o să reușim să schimbăm la față întreaga industrie de servicii stomatologice din România. Prin educarea pacientului. Pentru că pacientul înțelege că el are de fapt, puterea, Și că el decide”, mai spune dr. Ionuț Leahu. 

Trucuri contra fricii de stomatolog

Medicul stomatolog dezvăluie câteva dintre trucurile prin care pacienții sunt ajutați în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu să-și depășească fricile: „De obicei, amintirile neplăcute la stomatolog sunt asociate cu mirosul. Și avem grijă ca, la noi, să nu «miroasă a stomatolog». Mirosul acela pe care mulți și-l amintesc din copilărie venea de la o substanță care se folosește și acum, doar uneori. Noi am avut grijă să găsim un înlocuitor pentru această substanță. În felul acesta, nu se mai declanșează aceste amintiri neplăcute.”

„Noi toți devenim copii pe scaunul stomatologului…”

În plus, medicii au grijă să-i explice pacientului ce urmează să i se întâmple. „Vorbim cu pacientul inclusiv în timpul procedurii. În anumite intervenții complexe, în care pacientul este sedat intravenos, mă descopăr că vorbesc cu el ca și când nu ar fi sedat. Ca și cum ar fi 100% cu mine. Îi spun de exemplu: acum, o să vibreze un pic sau o să apăs aici. Sau: acum o să facem zgomot, acum clătim cu apă, respirați pe nas. Este un limbaj pe care ni l-am format, ca pacientul să înțeleagă, să stea liniștit și relaxat. Ca și cum s-ar plimba sau s-ar uita la soare. Exact ca un copil. Pentru că, noi toți devenim copii pe scaunul stomatologului, în sensul în care nu avem niciun fel de apărare. Așadar este firesc să fii îngrijorat ca pacient, iar medicul să facă în așa fel încât să-ți consolideze starea de bine.”

În toată această ecuație, empatia este, la rândul ei, importantă. Pentru că, spune dr. Leahu, nu ai cum să te simți bine ca medic, atunci când faci o lucrare, dacă vezi că pacientul tău nu se simte confortabil. „Nu aș putea să provoc durere în mod conștient unui pacient. E complet anapoda. Eu, personal, nu mi-am dezvoltat această capacitate. Ba mai mult decât atât, am dus-o în extrema cealaltă, de multe ori am colegi care îmi fac ei anestezia locală. Pentru că nici măcar nu-mi place să-l înțep pe pacient.”

Durerea la femei vs durerea la bărbați

Satisfacția muncii este maximă, adaugă dr. Leahu atunci când vezi că nu ai chinuit pe nimeni. Cât privește curajul și rezistența în fața durerii, pe sexe, biologic și istoric, femeile s-au dovedit a fi mai pregătite pentru durerile așteptate, în timp ce bărbații, pentru cele neașteptate.

Dar, conchide dr. Leahu, vestea bună este că nu se fac discriminări pe bază de sex și toată lumea este tratată la fel: „Îi tratăm pe toți ca pe niște copii pe care nu trebuie să-i doară nimic, le dăm încredere că sunt pe mâini bune și un sentiment de control, că înțeleg ce se întâmplă.”

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare