Ce este și când se recomandă biopsia hepatică. Asist. Univ. Dr. Felix Bende, medic primar Gastroenterologie: „Biopsia hepatică rămâne metoda de aur de diagnostic în bolile ficatului“
Peste 1 milion de oameni mor anual în urma afecțiunilor hepatice. Bolile hepatice afectează milioane de persoane la nivel global și aproximativ 500.000 de români, fiind printre primele 10 cauze de deces din lume. Pentru combaterea acestei probleme majore de sănătate publică, programele de screening și metodele de diagnostic sunt esențiale. În acest context, am discutat despre ce înseamnă și cui îi este recomandată una dintre cele mai eficiente metode de diagnostic, „metoda de aur“ – biopsia hepatică –, cu dr. Felix Bende, medic primar Gastroenterologie, specializat în endoscopie digestivă și ecografie intervențională, la Spitalul Premiere, din cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria.
În 2024, Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă privind prevalența bolilor ficatului: peste 1 milion de oameni mor din cauza acestora la nivel global. Iar în România, rata mortalității depășește media europeană ca o consecință a hepatitelor virale și a consumului mare de alcool.
Una dintre metodele de diagnostic cu ajutorul căreia medicii pot identifica cauzele și stadiile bolii și pot, de asemenea, facilita tratamentul adecvat, este biopsia hepatică. „Este o metodă minim invazivă prin care, practic, se prelevează un fragment de la nivelul ficatului, țesut din ficat, prin intermediul unui ac. Acul se ghidează la nivelul ficatului cu ajutorul ecografiei, este o procedură ecoghidată care, cel mai adesea, se face cu ajutorul ecografiei, aceasta din urmă fiind cea mai simplă metodă. Ecografia ne ajută și ne permite să vedem în timp real acul“, explică dr. Felix Bende.
Ce este o biopsie hepatică?
Așadar, după colectarea fragmentului hepatic prin intermediul unei proceduri ecoghidate, (un ac ghidat cu ajutorul ecografiei), urmează etapa de analiză propriu-zisă.
„Imediat după colectarea fragmentului hepatic, acesta se introduce într-un recipient cu formol, care este ulterior trimis către serviciul de Anatomie Patologică, unde un medic specialist sau primar anatomopatolog va analiza fragmentul la microscop sub diferite colorații specifice, care ne indică fie cauza bolii, fie – dacă avem de-a face cu o tumoră –, tipul celular tumoral prezent pe acel fragment”, mai spune medicul.
Durata obținerii rezultatului histopatologic al unei biopsii hepatice variază în principiu de la un minim de cinci-șapte zile până la două săptămâni, ne confirmă dr. Felix Bende. Perioada poate varia în funcție și de testele care trebuie efectuate pe acel fragment. „De exemplu, există anumite teste ceva mai complicate, imunohistochimice, pentru a depista un eventual cancer în acel fragment.“
Indicațiile biopsiei hepatice
Cui i se recomandă această metodă de diagnostic? Când vorbim despre indicațiile biopsiei hepatice, vorbim în primul rând despre pacienții cu boli hepatice cronice: „pacienți la care nu putem afla cauza, etiologia bolii hepatice în analizele uzuale. Atunci avem nevoie de o biopsie hepatică. Prin obținerea acestui fragment hepatic, după o analiză ulterioară histopatologică, putem afla cauza bolii hepatice. De asemenea ne oferă informații și despre stadiul unei eventuale boli, cum ar fi o fibroză hepatică care stă la baza bolii hepatice “, completează medicul.
Apoi, revine medicul, o biopsie hepatică este recomandată și pacienților oncologici: „pacienții care au metastaze hepatice, celule tumorale care ajung la nivelul ficatului, plecate din altă parte, la care nu se știe tumora principală sau sediul tumorii principale. Prin această biopsie hepatică putem ghida, cu ajutorul ecografiei, acul la nivelul formațiunii sau tumorii de la nivelul hepatic, iar ulterior putem afla ce fel de celule tumorale există în acel fragment. Practic, putem facilita diagnosticul și ulterior tratamentul.“
O procedură cu riscuri minime
Biopsia hepatică este tolerată foarte bine de pacienți, în primul rând pentru că nu este o procedură dureroasă. Necesită în prealabil o anestezie locală cu xilină. „Nu este nevoie de o sedare profundă, ci doar de o anestezie locală. Pacientul este conștient. Uneori se poate simți un disconfort sau o durere ușoară la nivelul puncției, locului unde facem biopsia “, clarifică dr. Bende.
În ceea ce privește riscurile unei astfel de proceduri de diagnostic, în cazul biopsiei hepatice, acestea sunt minime. Există, totuși, riscuri specifice oricărui tip de procedură sau intervenție medicală. „Din fericire, riscurile sunt minime. Cea mai frecventă complicație este durerea locală. Apoi, sigur, mai putem avea complicații precum o sângerare la nivelul puncției, formarea unui hematom sau în cazul unor operatori, să zicem care nu au foarte mare experiență, se pot puncționa alte organe adiacente și apar alte complicații specifice. Dar aceste complicații sunt extrem, extrem de rare “, mai spune medicul.
Mai mult, pregătirea pentru biopsia hepatică este una foarte simplă, pacientului i se cere doar să nu mănânce și să nu bea nimic în ziua procedurii.
Un proces de recuperare rapid
Procesul de recuperare este la fel de facil precum cel de pregătire. După doar câteva ore de la biopsia hepatică, pacienții pot merge acasă. „Pacienții trebuie monitorizați minimum două ore după această procedură, pentru a evita eventuale complicații. După două-trei ore, pacienții pot fi externați pe picioare, fără niciun fel de recomandări speciale.“
Contraindicațiile biopsiei hepatice
O altă întrebare foarte importantă este: cui nu se recomandă o astfel de procedură de diagnostic sau, altfel, spus, în ce condiții biopsia heptică ar putea face mai mult rău decât bine? Iar contraindicațiile sunt la fel ca pentru oricare altă procedură intervențională, ne explică dr. Bende: „Pacienții trebuie să aibă o coagulare bună, adică timpii de coagulare plus trombocitele în limite normale și aici există niște limite bine stabilite. De asemenea, să întrerupă un eventual tratament anticoagulant sau antiplachetar cu un anumit timp înainte de procedură.“
Alternative pentru biopsia hepatică
Pentru diagnosticarea și stadializarea bolilor hepatice, pe lângă biopsia hepatică, în ultimul deceniu s-au dezvoltat mai multe teste neinvazive. Unele dintre ele sunt teste sanguine, altele presupun evaluarea diferitelor criterii de sănătate ale ficatului, precum elastografia hepatică.
Elastografia hepatică este o metodă neinvazivă care evaluează gradul de elasticitate a ficatului și care se folosește ca instrument în hepatite sau ciroze virale B sau C, steatohepatite, dar și alte boli ale ficatului. Ea indică gradul de fibroză și ajută medicii să stabilească nivelul de gravitate ale bolilor ficatului.
Însă, revine dr. Felix Bende, metoda principală, „metoda de aur“ rămâne biopsia hepatică.