Procedura standard pentru ca o persoană infectată cu noul coronavirus să fie declarată vindecată este să fie asimptomatică și să aibă două teste consecutive cu rezultat negativ. Cât durează, de obicei, de la apariția simptomelor și până la vindecare, în funcție de gravitatea bolii? Mai ești sau nu contagios, odată ce ai fost declarat vindecat? Există posibilitatea să te îmbolnăvești din nou după ce ai scăpat de boală? Am încercat să punem cap la cap informațiile disponibile până la momentul publicării acestui articol.
Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în România pe 26 februarie. Azi, 19 martie, Ministerul Sănătății a anunțat 277 de cazuri de infectare cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 277 de persoane confirmate pozitiv, 25 au fost declarate vindecate și externate ( 16 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași).
Prima persoană confirmată cu coronavirus în România a fost externată la trei zile de la internare, pe 29 februarie fiind declarată vindecată. O femeie confirmată cu coronavirus pe 28 februarie a fost declarată vindecată pe 5 martie, deci peste cinci zile. Un bărbat diagnosticat cu coronavirus pe 3 martie a fost declarat vindecat două zile mai târziu, pe 5 martie. Ulterior, autoritățile nu au mai menționat punctual cazurile celor declarați vindecați. Știm doar că, la momentul publicării acestui articol, dintre cele 277 de persoane cărora testul pentru coronavirus le-a ieșit pozitiv, 25 au fost declarate vindecate în decurs de 23 de zile.
Până acum, dintre cei 220.691 de oameni confirmați ca având coronavirus din întreaga lume, 84.161 erau declarați vindecați, conform Johns Hopkins University. În același timp, 8.957 oameni au murit, la nivel internațional, din cauza complicațiilor cauzate de virus.
Directorul genaral al Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că, dintre cei infectați, cei mai mulți se vor vindeca.
La momentul publicării acestui articol, 39,2% dintre cei infectați se vindecaseră, iar numărul deceselor era de 4,1% dintre cei infectați. 56,8% erau încă sub supraveghere.
În prezent, nu există tratament pentru COVID-19, boala generată de noul coronavirus. Medicii tratează simptomele bolii, printre care febra și dificultățile de respirație. Administrarea de fluide și terapia cu oxigen pot fi eficiente în cazul pacianților care prezintă simptome, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Cât durează să te vindeci de coronavirus, odată ce ai fost infectat
Conform Harvard Health Publishing, perioada de recuperare după ce o persoană a fost infectată cu coronavirus depinde de cât de cât de puternic e afectată. Cazurile cele mai blânde se pot recupera în decurs de una-două săptămâni. În cazurile severe, recuperarea poate dura șase săptămâni sau chiar mai mult.
Un raport realizat de OMS în parteneriat cu autoritățile chineze și publicat în februarie 2020 arată că, pe baza datelor preliminare, durata medie de vindecare, de la debut și până la recuperarea clinică pentru cazuri ușoare, este de aproximativ două săptămâni. Pentru persoanele care au COVID-19 în stadiu sever sau critic, recuperarea poate dura între trei și șase săptămâni.
De asemenea, datele existentente până la momentul realizării raportului sugerau că, de la instalarea bolii și până la dezvoltarea unei forme severe a bolii – însemnând inclusiv hipoxie, adică scăderea cantității de oxigen din organism – se poate ajunge într-o săptămână. Totodată, în cazul pacienților care au murit, între apariția primelor simptome și până la deces au trecut între două și opt săptămâni, conform raportului OMS-China.
Cât timp mai ești contagios după vindecare?
Recomandările OMS arată că vor fi externați pacienții care sunt considerați recuperați clinic. În acest caz, recuperarea clinică înseamnă să fie afebrili pentru cel puțin trei zile, să nu mai prezinte simptome de infectare cu noul coronavirus și să aibă două teste PCR cu rezultate negative, la distanță de 24 de ore unul de altul.
După externare, cei care au avut coronavirus trebuie să limiteze contactul social și să poarte o mască, potrivit OMS.
Harvard Health Publishing notează că persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus nu numai că sunt contagioase înainte de apariția simptomelor, dar că ele pot transmite virusul chiar și după vindecare. Prin urmare, chiar dacă o persoană infectată cu noul tip de coronavirus obține două rezultate negative consecutive și este declarată vindecată, ea mai poate fi contagioasă câteva săptămâni. Cercetătorii au detectat material genetic viral la pacienți chiar și la câteva săptămâni după vindecare. Cercetările nu sunt însă concludente în acest moment.
Un studiu restrâns realizat în China sugerează că noul coronavirus poate persista în organism pentru cel puțin două săptămâni după ce simptomele dispar. Studiul a fost realizat pe patru persoane. Acestea au fost declarate vindecate în decurs de 12-32 de zile. După externare, li s-a cerut să rămână în carantină pentru încă cinci zile. În decurs de patru – cinci zile de la externare, celor patru li s-au făcut câte trei teste RT-PCR și toate au ieșit pozitive. O altă serie de teste, de la un alt producător, au fost efectuate mai târziu. Toate testele efectuate în decurs de 5-15 zile de la externare (și, implicit, după ce pacienții fuseseră considerați vindecați) au ieșit pozitive. Cei patru participanți la studiu au rămas asimptomatici și nu au prezentat modificări la Computerul Tomograf (CT) toracic, comparativ cu imaginile anterioare.
Krys Johnson, epidemiolog la Universitatea Temple din Statele Unite, e de părere că acestea nu sunt neapărat vești proaste. Ea e de părere că virusurile care rămân în corp după vindecare pot fi cele față de care organismul dezvoltă un răspuns imun puternic. „Dacă virusul rămâne în organism, atunci este posibil să nu poată reinfecta persoana”, a spus Krys Johnson pentru publicația Live Science.
Te poți recontamina după vindecare?
Luna trecută, autoritățile japoneze au anunțat că o femeie care a avut virusul și a fost declarată vindecată a avut, ulterior, un alt rezultat pozitiv în urma testării. Observația sugera că, deși ai avut virusul și te-ai vindecat, te poți reinfecta.
Săptămâna aceasta, Patrick Vallance, consilierul științific al guvernului Marii Britanii, și epidemiologul Chris Whitty au încercat să calmeze populația. Cei doi au declarat că persoanele care au avut virusul o dată vor dezvolta o anumită imunitate și că vor fi rare cazurile de reinfectare.
Pe de altă parte, Jon Cohen, profesor emerit în boli infecțioase la Brighton și Sussex Medical School, admite că autoritățile încă nu au informații clare despre reinfectare: „Răspunsul este că pur și simplu nu știm (n.r. – destule despre riscul de reinfectare), pentru că nu avem un test de anticorpi pentru această infecție. Dar vom avea în curând”.
Jon Cohen a adăugat că, bazându-se pe experiența cu alte infecții virale, se poate spune totuși că, odată ce o persoană a avut infecția, în general va dobândi imunitate și nu o va face din nou. „Dar va exista întotdeauna și câte o excepție ciudată de la această regulă, iar aceasta este o așteptare rezonabilă”, a mai spus specialistul în boli infecțioase.
Pentru a menține rigurozitatea științifică a informării, Ministerul Sănătății din România a anunțat că, deocamdată, este prea devreme în derularea epidemiei pentru ca suficiente studii științifice să fi fost publicate pe acest subiect. Tot Ministerul Sănătății admite că, teoretic, există posibilitatea ca unele persoane cu deficiențe imune să se reinfecteze cu coronavirus. ________________________________________________________________________
Între timp, poți verifica situația din întreaga lume accesând Centrul European pentru Controlul și Prevenția Bolilor.
Pentru situația din România, urmărește pagina de Facebook a Ministerului Sănătății, unde se fac anunțuri de două ori pe zi în legătură nu numărul cazurilor și al vindecărilor, dar și în legătură cu alte noutăți în legătură cu noul coronavirus.