Cancerul de prostată, al doilea cel mai frecvent cancer în rândul bărbaților. Campanie de informare
Societatea Națională de Oncologie Medicală din România și Societatea Națională de Medicina Familiei, împreună cu compania Astellas Pharma, anunță lansarea campaniei „Ce faci azi?”. Această inițiativă își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța efectuării screening-ului pentru cancerul de prostată și să încurajeze bărbații să aibă o discuție deschisă cu medicul de familie cu privire la starea de sănătate a prostatei.
Glanda prostatică este o parte a sistemului reproducător masculin și are rolul de a produce lichidul seminal care ajută la transportul spermatozoizilor. Situată sub vezică urinară și în fața rectului, prostata poate crește în mărime odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce poate duce la diverse probleme de sănătate.
Cancerul de prostată: o realitate alarmantă
Cancerul de prostată ocupă locul doi în rândul celor mai frecvente forme de cancer în rândul bărbaților din România, după cancerul pulmonar. Această afecțiune se dezvoltă adesea într-un ritm lent, în cursul a mai multor ani, subliniind astfel importanța unui diagnostic precoce.
În fiecare an, în România, sunt înregistrate peste 8000 de cazuri noi de cancer de prostată, iar aproximativ 2400 de decese sunt atribuite acestei maladii. Cu toate acestea, cancerul de prostată poate fi tratat eficient atunci când este identificat în stadiile incipiente.
Depistarea timpurie salvează vieți
Campania „Ce faci azi?” pune în lumină importanța depistării precoce, subliniind că aceasta poate face diferența în salvarea vieții. De multe ori, cancerul de prostată poate fi identificat înainte ca simptomele să devină evidente prin efectuarea unor teste de screening, cum ar fi măsurarea nivelului de antigen
specific prostatic (PSA) din sânge sau prin examinarea clinică a prostatei prin intermediul tușeului rectal. În cazul unor rezultate neobișnuite, medicul va recomanda teste suplimentare pentru confirmarea diagnosticului, inclusiv ecografie, RMN sau chiar o biopsie.
Conștientizarea simptomelor și a riscurilor
În stadiile incipiente, cancerul de prostată nu prezintă simptome evidente, de aceea, screening-ul este
esențial și se recomandă începând cu vârsta de 45-50 de ani. Simptomele pot apărea abia atunci când
tumora crește și exercită presiune asupra uretrei, generând probleme legate de urinare, cum ar fi nevoia de a urina frecvent, în special pe timp de noapte, jet urinar slab, durere și senzație de arsură în timpul urinării sau ejaculării, precum și prezența sângelui în urină sau spermă. Aceste simptome nu trebuie
ignorate, dar nici nu sunt un semn cert de cancer de prostată. Prin urmare, investigațiile periodice sunt de o importanță crucială, în special pentru bărbații cu istoric familial de cancer de prostată.
Informație și educație
În cadrul campaniei „Ce faci azi?”, Societatea Națională de Medicină de Familie va distribui pachete educaționale către aproximativ 9000 de medici de familie din întreaga țară. Aceste pachete conțin scrisori adresate medicilor, postere informative și broșuri educaționale destinate pacienților. Aceste materiale vor contribui la creșterea gradului de conștientizare și educare a publicului cu privire la riscul de cancer de prostată și la importanța depistării timpurii.
De asemenea, în cadrul campaniei, vor fi realizate interviuri și articole scurte difuzate pe canalele de radio și TV pentru a sublinia importanța screening-ului pentru cancerul de prostată. Mediatizarea largă a campaniei ”Ce faci azi?” prin toate canalele de informare, poate ajuta publicul larg să conștientizeze mai bine importanța diagnosticării precoce a acestei boli.
Fiecare bărbat trebuie să fie informat cu privire la riscul de cancer de prostată și să aibă o discuție cu
medicul de familie despre opțiunile de screening disponibile. Depistarea timpurie poate face diferența în lupta împotriva acestei boli. Este momentul să începi o discuție cu medicul de familie și să-ți iei sănătatea în propriile mâini.
Pentru informații suplimentare despre campanie și resurse disponibile, vă invităm să contactați:
- Societatea Națională De Oncologie Medicală din România
Adresa: România, București, sector 3, Str. Foisorului, nr.2A, bl. E, et. 3, ap. 3, camera 2
E-mail: [email protected]
- Societatea Națională de Medicina Familiei
Adresa: Str. Popa Nan nr. 65, parter, ap. 1, sector 2, București
E-mail: [email protected]
Telefon: +(40) 21 315 4656
- S.C. Astellas Pharma S.R.L.
Informații suplimentare se pot obține la http://www.astellas.com și la S.C. Astellas Pharma S.R.L.,
One United Tower, Calea Floreasca, Nr. 165, Sector 1, București, tel: 0213610495/97/98 și fax: 0213610496
- Societatea Națională De Oncologie Medicală din România este o organizație non-profit dedicată promovării excelenței în oncologie și susținerii profesioniștilor din domeniu pentru a oferi cea mai bună îngrijire pacienților cu afecțiuni oncologice.