E importantă calitatea construcției atunci când închiriezi? - SmartLiving

E importantă calitatea construcției atunci când închiriezi?

Blocurile vechi au nevoie de o „reîmprospătare”, iar cele noi au nevoie de o fundație puternică. În ultimii ani, piața imobiliară din România a cunoscut o dezvoltare fără precedent, iar acest fapt i-a determinat pe români să prefere apartamentele situate în imobile noi, în detrimentul celor vechi.

Totuși, mai presus de frumusețea clădirii, de modul în care este compartimentată și de decorațiunile interioare, viitorii proprietari sau chiriași trebuie să pună calitatea construcției.

Blocurile „de astăzi” , mai sigure pentru locatari

Deși, au trecut 45 de ani de la producerea celui mai puternic cutremur din România, probabilitatea unui seism face deciziile imobiliare foarte calculate. Siguranța clădirii pe care o achiziționăm sau în care ne mutăm în chirie trebuie să fie în capul listei noastre de priorități.

De-a lungul timpului, standardele de construcție s-au schimbat, iar blocurile noi ale dezvoltatorilor cu multă experiență, recunoscuți în piață, sunt proiectate astfel încât să ofere rezistență la dezastre naturale, eficiență energetică, căldură și multiple facilități. Iar, în final, costuri de exploatare sunt reduse.

Calitatea construcției este importantă, atât pentru proprietari, cât și pentru chiriași, întrucât, cei din urmă, sunt cei care vor beneficia de confortul și siguranța spațiului închiriat.

Siguranța pe termen lung a celor care locuiesc în apartamente depinde de modul în care a fost construit întregul ansamblu. Din acest motiv, înainte de a închiria, chiriașii trebuie să analizeze toate aspectele care țin de calitatea construcției imobilului.

La ce ar trebui să fim atenți atunci când închiriem un apartament?

SPATZIOO, brokerul oficial de închirieri al dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor cu 30 de ani experiență, recomandă viitorilor chiriași să aibă în vedere următoarele aspecte, înainte de a închiria o locuință:

Fundația, structura și elementele de rezistență ale imobilului

Structura de rezistență este partea de bază a oricărui imobil și este alcătuită din grinzi, stâlpi, pereți și alte elemente care au rolul de a susține restul clădirii. Din acest motiv, ea trebuie să fie proiectată și realizată la nivel maxim de siguranță și durabilitate în raport cu zona seismică, natura terenului și stabilitatea în timp a construcțiilor.

Apartamentele din ansamblurile rezidențiale sunt construite de dezvoltatori serioși, care respectă reglementările în vigoare și pentru care siguranța locuitorilor reprezintă o prioritate sunt mai sigure în cazul producerii unui cutremur, întrucât au fost construite conform noii legislații, care prevede norme de construcție mult mai aspre.

Clădirile construite după anii 1960 au fost proiectate după norme care impuneau o forță seismică de 3-5% din greutatea clădirii, însă în anul 2014 a intrat în vigoare noul cod de proiectare seismică P100/1-2013, conform căruia forța seismică trebuie să fie între 15-30% în funcție de tipul clădirii, numărul de etaje și amplasarea ei.

Totodată, după cutremurul din 1977, clădirile construite aveau rezistența la cutremure de 7-8 grade pe scara Richter, însă, în prezent, normele actuale de construcții impun proiectarea clădirilor cu o rezistență între 8 și 8.5 grade.

Izolații

Confortul termic din interiorul locuințelor depinde de calitatea și eficiența izolației exterioare a imobilului. Dacă este realizată corect, izolația exterioară asigură confortul termic și poate reduce costurile pentru consumul de energie.

Datele statistice arată că aproape 60% din consumul de energie al unei locuințe este utilizat pentru încălzire, în perioada sezonului rece, iar circa 25% pentru răcire, vara, potrivit Ministerului Economiei.

Izolația termică îmbunătățește inerția termică a pereților, astfel, aceștia se răcesc și se încălzesc mai ușor. La fel de importantă este și hidroizolația, care previne infiltrarea de apă și umezeală, împiedicând apariția mucegaiurilor și a igrasiei.

Totodată, izolația fonică este necesară mai ales în zonele intens circulate, întrucât ne asigură liniștea de care avem nevoie în propriul cămin.

Scara blocului

Scările sunt elemente esențiale pentru orice construcție. Ele nu doar că fac legătura între etaje, ci facilitează și accesul în interiorul clădirii. Astfel, acestea sunt componente de care chiriașul se folosește zilnic, motiv pentru care merită să le acordăm atenție.

Pentru a asigura un grad de confort ridicat, scările interioare ale unui imobil trebuie să aibă cel puțin 90 cm lățime, distanța între trepte să se încadreze între 15 cm și 17, 5 cm, iar adâncimea lor să se situeze în jurul valorii de 25 cm.

Tipul de încălzire

În prezent, se pune foarte mult accent pe spațiul de locuit, motiv pentru care încălzirea în pardoseala a devenit o opțiune des utilizată.

Față de alte metode de încălzire, acest sistem asigură un confort termic sporit în fiecare cameră și, în lipsa caloriferelor, oferă un aspect mai aerisit încăperii.

Deși, caloriferele par inițial o alternativă mai accesibilă decât încălzirea în pardoseală, în timp, cea din urmă își dovedește eficacitatea din punct de vedere al costurilor de funcționare.

Prețul montajului este mai costisitor, dar în final, investiția într-un sistem de încălzire în pardoseală se amortizează rapid și sigur.

Finisaje

Finisajele interioare ale unui apartament trebuie alese și verificate la fel de atent precum celelalte componente ale construcției. Finisajele interioare trebuie să ofere un echilibru între latura practică și cea estetică.

Astfel, materialele utilizate trebuie să fie de calitate superioară, întrucât au un rol important în izolația termică și fonică și sunt, totodată, elemente de siguranță contra incendiilor.

De asemenea, finisajele trebuie să ofere un aspect plăcut încăperilor, astfel încât viitorul chiriaș să se simtă cât mai confortabil.

Curățenie

Curățenia este importantă pentru buna funcționare a clădirii, precum și pentru sănătatea și confortul locatarilor.

Curățenia unei scări de bloc poate spune multe despre cei care administrează imobilul. Fiecare locatar sau musafir trebuie să se simtă confortabil în momentul în care intră într-o scară de bloc. În plus, curățenia pe scările blocurilor, împiedică pătrunderea microbilor în apartamentele chiriașilor.

Prin urmare, curățenia reprezintă un alt aspect important de care viitorii chiriași trebuie să țină cont înainte de a închiria un apartament, întrucât aceasta arată interesul acordat sănătății lor.

Decizia de a închiria presupune un proces lung și complex, care depinde în mare măsură și de părerile personale cu privire la calitatea construcției.

SPATZIOO îți poate oferi consultanță de specialitate pentru ca tu să găsești mai rapid și mai ușor apartamentul perfect, care să fie în conformitate cu toate cerințele tale.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare