Destinații de vacanță pentru minte: Retezat, Vadu, Siriu și Salina Turda

Cele mai frumoase destinații de vacanță pentru minte. Plaja Vadu de Perseide, Lacul Siriu, Lacul Bucura

Uneori, să-ți golești mintea e tot ce ai nevoie ca să reușești să rupi ciclul birou-somn sau birou-copil-somn și să nu ajungi la oboseală cronică. O excursie de o zi-două în locul potrivit, la momentul potrivit și în compania potrivită sau chiar de unul singur îți dă ocazia să încetinești ritmul și să rămâi în prezent.

Cu cortul în Munții Retezat

Lângă Lacul Bucura campează o mulțime de iubitori ai muntelui

Munții Retezat sunt recunoscuți pentru lacurile lor frumoase și – dacă nimerești sezonul – tufele de rododendron. E nevoie doar de puțină experiență în urcatul pe munte și de un moment de curaj să decizi să pleci singur, trei zile, cu cortul. Îți faci planul și rucsacul, cu toate greutățile pe care le presupune campatul pe munte: cort, sac de dormit, izopren, haine subțiri și groase și mâncare pentru trei zile de stat departe de civilizație. Nu uita să-ți încarci smartphone-ul, ca să poți face cât mai multe fotografii. Ideal, un Xiaomi 12, cu cameră principală de 50 MP, cu ajutorul căreia vei putea face poze spectaculoase. Acest gadget este ideal pentru călătorii nu doar datorită capabilităților foto, ci și pentru că este un telefon compact, care ți se potrivește foarte bine în palmă – deci, niciun risc să-l scapi în timpul aventurii tale.

Pleci din București cu noaptea-n cap, în jurul orei 5.00 dimineața, ca să ajungi la o oră matinală în Cârnic, adică un pic mai sus de Nucșoara, în județul Harghita. Acolo, lași mașina și pornești spre prima zi de drumeție: Cabana Gențiana, Lacul Pietrele, Curmătura Bucurei și Lacul Bucura, unde poți să te cazezi.

Prima oprire are loc la Cabana Gențiana, unde poți să mănânci un baton cu ciocolată și să schimbi câteva vorbe cu alți drumeți.

Când ajungi la Lacul Pietrele, primul pe care îl găsești pe traseu din salba de lacuri a Munților Retezat, e momentul și locul potrivit pentru o serie de fotografii. Vei ajunge cu zâmbetul pe buze în Curmătura Bucurei de unde, în vale, se vede superbul Lac Bucura. Mai faci un popas, respiri, te bucuri și îți faci un selfie cu toate nuanțele de verde pe fundal, cu camera frontală de 32 MP a telefonului Xiaomi 12, ca să-ți amintești exact cum te-ai simțit aici. În scurt timp ajungi la Lacul Bucura, un loc unde campează o mulțime de iubitori ai muntelui.

Ziua doi

În a doua zi de aventură, planifică-ți o drumeție lejeră până pe Vârful Peleaga – un fel de Mecca a Retezatului. Aici, poți fie să lenevești și să mai faci câteva poze, fie, dacă te mai țin picioarele, să mai explorezi puțin masivul impozant din stânga Lacului Bucura.

Treci pe lângă Tăul Agățat și Tăul Porții – și, dacă nu știi, tăurile sunt niște lacuri glaciare mici și puțin adânci -, ajungi într-un fel de șa, adică o zonă îngustă și mai joasă dintre două creste, iar aici, în loc s-o iei în dreapta, pe traseul marcat, fă stânga și pășește din piatră-n piatră pe creastă. După câteva ore de mers pe creastă, cobori și ajungi la poteca marcată. Aici, dacă nu ai la tine lanterna frontală, din nou, telefonul nu te lasă la greu, așa că pe ultima porține de drum poți să folosești lanterna lui. Imediat ajungi de unde ai plecat și te poți bucura de ultima noapte la cort. Pentru un story video nocturn Facebook, Instagram sau pentru un TikTok în vârf de munte la apus, te poți baza pe funcția Ultra Night Video a lui Xiaomi 12, care te va ajuta să obții content video de calitate foarte bună, chiar și în condiții de iluminare slabă.

Ziua trei

În a treia zi de drumeție, programează-ți un urcuș Vârful Retezat, după care o iei pe Culmea Lolaia spre Cabana Pietrele. Traseul e lunguț sau cel puțin așa pare când pășești de pe-o piatră pe alta, atent să nu-ți alunece piciorul, mai ales că unele pietre nu sunt foarte stabile. Uneori, o să mai auzi zgomote în apropiere, semn că pietrele se mai mișcă. Dacă ești foarte atent și ai ajuns aici la momentul potrivit, e posibil să vezi și o marmotă. Partea bună este că, dacă o vezi, poți avea și dovezi. Oricât de repede s-ar mișca, o poți surprinde cu Xiaomi 12, pentru că tehnologia Pro Focus face să nu se piardă focusul nici atunci când subiectul se află în mișcare.

Spre seară vei ajunge la Cabana Pietrele, unde poți mânca o ciorbă caldă și să-ți pui telefonul la încărcat.

AVERTISMENT: Dacă nu ești extrem de experimentat, nu pleca singur pe munte! Ia-ți cu tine câțiva prieteni care știu ce înseamnă muntele, echipament adecvat și un telefon cu baterie bună! Nu doar că faci multe selfie-uri frumoase, dar poate să-ți salveze și viața!

O zi și-o seară la Vadu, de Perseide

În fiecare an, în preajma datei de 15 august, merită să prinzi și răsăritul soarelui, și al lunii, pe plaja sălbatică de la Vadu. Atunci are loc un fenomen aparte: poți să vezi 50-60 de stele căzătoare pe oră după apusul soarelui, dacă prinzi noaptea cu maximul curentului de meteori Perseide.

Se poate să nu ți se pară o experiență inedită un răsărit de soare pe malul mării, fie ea și o plajă aproape pustie, cum sunt cele din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Nu oricine apreciază trezitul la 2.00 noaptea, condusul timp de 2 ore și jumătate pe autostradă, jumătate de oră pe un drum județean și încă o jumătate de oră pe un drum din plăci de beton stricate, urmat de un drum prin nisip, cu dune cu tot. Toate astea ca să ajungi la timp la malul mării: în jurul orei 6.00 începe să răsară soarele, iar tu – să simți că a meritat tot efortul.

Plaja chiar e aproape goală, mai ales dacă ajungi în afara weekendului, marea o vei găsi calmă, vântul nu bate, e o răcoare perfectă pentru perioada asta a anului. Odată ajuns aici, ai mai multe opțiuni și toate te ajută să-ți pui mintea pe pauză: poți să asculți muzică pe telefon – aici ți-ar fi util un Xiaomi 12X, cu difuzoare duale și tuning de la Harman Kardon; poți să faci o baie în mare; sau, pur și simplu, poți să stai cu gândurile tale.

La jumătatea lunii august, soarele începe să iasă din mare în jurul orei 6.10, așa că nu rata momentul și înregistrează-l cu camera de 50 MP a telefonului Xiaomi 12X, care are capacitate de filmare 8K. Practic, te vei putea întoarce oricând la acest moment, având impresia ca ești chiar acolo, pentru că imaginile sunt foarte aproape de realitate.

Mare dulce, soare dogoritor

vacanță pentru minte. plaja vadu. xiaomi 12x

Tot restul zilei ți-l vei petrece, probabil, mai mult în apa semi-dulce decât pe nisip. E mult prea cald și, chiar dacă ți-ai adus șezlong, hamac, umbrelă de soare, nu poți sta pe uscat mai mult de jumătate de oră legat, timp în care mai faci câteva poze cu camera de 50 MP a lui Xiaomi 12X.

Poate mănânci ceva, poate te și odihnești puțin. Îți dai seama că trece timpul doar după cum se mișcă soarele dinspre mare spre dune.

Perseidele

Cum se duce soarele dincolo de dune, temperatura scade serios, așa că acum ar fi momentul să faci un foc mic departe de vegetație, să-ți pui un scaun de camping lângă foc și să stai la povești cu prietenii în timp ce numeri stele căzătoare.

Când luna ajunge prea sus pe cer, Perseidele nu se mai văd la fel de bine, așa că poți să faci o ultimă baie în mare, să te agiți puțin în apă ca să aprinzi fitoplanctonul bioluminiscent, apoi să ieși în fugă, fiindcă e prea frig. La finalul serii, ai două variante: să rămâi peste noapte pentru încă un răsărit, sau să iei mașina și să te întorci acasă.

EXTRA INFO

Nu uita să plătești permisul de acces în rezervație: 5 lei/persoană/zi; 15 lei/persoană/săptămână; 30 de lei /persoană/an, la care se adaugă 10 lei/autovehicul/zi sau 100 de lei/autovehicul/an și 20 de lei/ambarcațiune/sejur sau 100 de lei/ambarcațiune/an.

Plata o poți face la automatele de eliberare permise non-stop, cu numerar sau card bancar (se găsesc adresele pe site-ul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării); prin aplicația online de pe site-ul ARBDD sau trimițând un SMS la numărul 7494 (ce trebuie să conțină SMS-ul găsești pe site-ul ARBDD).

Camparea se sancționează cu amendă între 70 și 200 de lei pentru persoane fizice și între 100 și 250 de lei pentru persoane juridice.

Sporturi pe Lacul Siriu

Pentru peisajele care-ți hrănesc mintea, dar și pentru activitățile pe care le poți face aici, tot în preajma jumătății lunii august, programează-ți un sfârșit de săptămână la Siriu, în județul Buzău. Te poți caza la pensiunea Izvorul Bucuriei, poți sta cu cortul în zona de camping de la aceeași pensiune sau, mai nou, la Yabba Dabba Doo, sub viaductul Giurca, între Buzău și Brașov.

La oricare dintre aceste cazări, accesul la Lacul Siriu este extrem de facil, iar fotografiile în tonuri strălucitoare de verde și de albastru e musai să fie făcute cu un telefon cum e Xiaomi 12 Pro: cu cele 3 camere principale, fiecare de 50 MP (lentilă wide de 50 MP, lentilă ultrawide de 50 MP și lentilă telefoto de 50 MP) – vei obține contraste frumoase și tranziții de culoare incredibile. Un alt avantaj al lui 12 Pro de la Xiaomi este că tehnologia HyperCharge, de încărcare la 120W, îi permite să se încarce rapid și inteligent – bateria se încarcă complet în doar 18 minute.

Drumeții sau sporturi pe apă

Îți poți programa o drumeție pe unul dintre traseele către Lacul Vulturilor. Până la Lacul Vulturilor urci, de la Crasna (de la Lacul Siriu mergi spre Brașov și lași în spate Barajul Siriu), cam 3 ore și jumătate și cobori cam 3 ore.

O altă variantă este să te orientezi spre activitățile pe Lacul Siriu și pe lângă el. Dacă la Izvorul Bucuriei trebuie să vii de acasă cu cele necesare ca să plutești pe lac, la Yabba Dabba Doo poți închiria paddle board-uri pentru SUP (standup paddleboarding). Nu e atât de greu pe cât pare: majoritatea celor care încearcă se ridică în picioare pe placa de SUP de la prima încercare și, cu ceva concentrare, nu cad în apă. Și chiar dacă ar cădea, vesta de salvare e obligatorie, așa că nu e niciun pericol.

Sau poți, pur și simplu, să joci rolul de fotograf, să stai pe marginea lacului și să faci poze, chiar și la lumina lunii. Nici nu e greu să reușești fotografii de pus în ramă, chiar și pe timp de noapte, dacă folosești Night Mode-ul de la Xiaomi 12 Pro.

Pentru experiențe mai organizate, Green Adventure România organizează excursii cu caiacul pe Lacul Siriu, urmate de un traseu de via ferrata amenajat de ei, care se termină cu o coborâre cu tiroliana. Pentru ultima parte, există și un traseu adaptat pentru copii cu vârste de peste 7 ani.

Salina Turda, o călătorie spre centrul Pământului

vacanță pentru minte. salina turda

Când se întâmplă să ai concediu în lunile toride de vară și ești unul dintre acei oameni care tolerează foarte greu căldura, să alegi o destinație de vacanță este o provocare. În cazul în care litoralul nu este o opțiune pentru tine, te poți orienta către câteva destinații cu care România se poate mândri în Europa: salinele.

Dacă ai o săptămână la dispoziție, o variantă ar fi să mergi dintr-o salină în alta, iar traseul să cuprindă Salina Slănic Prahova, Salina Praid, Salina Turda și, la întoarcerea spre București prin Sibiu și Râmnicu Vâlcea, Salina Ocnele Mari. Pentru bagaje, renunți la hainele sumare de vară și la sandale, iar în locul lor pune-ți o geacă, pantaloni lungi și încălțăminte sport.

Salina Turda este cea mai impresionantă dintre toate – se spune despre ea că ar fi cel mai spectaculos subteran natural din lume, așa că e bine să-i aloci cel mai mult timp din călătoria ta.

Salina Turda este una dintre puținele destinații din România incluse în celebrul ghid de călătorii Michelin. Aceasta a primit două stele Michelin, din maximul de trei posibile.

Salina se găsește în zona Durgău-Valea Sărată, din Turda și are o temperatură constantă de 11-12 grade Celsius. Unii vizitatori pot întâmpina oarecare probleme de adaptare de la canicula verii, dar cei mai mulți resimt, din contră, o senzație revigorantă.

Salina Turda este săpată la o adâncime de 120 de metri, dar, din liftul cu geamuri de sticlă, coborârea în salină se simte ca o călătorie mult în adâncul Pământului. Corpurile de iluminat suspendate și structurile sferice din lemn așezate la cel mai jos nivel al salinei creează o imagine spectaculoasă, demnă de filmele science fiction care te poartă spre centrul Pământului.

Mina Iosif, mina Rudolf, mina Terezia

Trei mine pot fi vizitate aici: Iosif, Rudolf și Terezia. În prima dintre ele ajungi după ce străbați un tunel lung îmbrăcat în sare, galeria Franz Iosif. Mina Iosif este numită și Sala Ecourilor, fiindcă orice sunet produs aici reverberează puternic, impresionant.

Mergând mai departe, ajungi la mina Rudolf, un adevărat parc de distracții. Aici găsești piste de bowling, mese de biliard, mese de tenis, locuri de joacă pentru copii, un teren de fotbal, un teren de minigolf și alte activități pentru cei care vor să petreacă o zi întreagă de relaxare la răcoare, în zile toride de vară.

Cu adevărat spectaculoasă este plimbarea cu roata panoramică de aici, înaltă de 20 de metri, care te aduce mai aproape de stalactitele din sare de pe tavan.

Din mina Rudolf, cobori un etaj, cu liftul sau pe scări, și ajungi în mina Terezia. Aici vei găsi un lac subteran, iar în mijlocul lui, o insulă din sare. E foarte posibil să trebuiască să aștepți la coadă și o oră pentru o plimbare cu barca pe acest lac, dar experiența este atât de frumoasă, încât merită și vei vrea chiar să o repeți.

În cel mai adânc punct al salinei te încântă cascada de sare, stalactitele și eflorescențele de sare pe care le poți admira în timp ce vâslești ușor, dar liniștea de aici te marchează cu adevărat. Totul se simte inert; timpul pare că se oprește în loc, gândurile devin mai clare și simți cum ți se relaxează tot corpul. Dacă există un loc în care poți să scapi de oboseala psihică, îl vei găsi la Salina Turda.

Această salină este un spectacol al naturii și, ca să-i surprinzi cât mai clar pereții vărgați de sare, tavanul ca bolta cerului și stalactitele de sare suspendate de el, dar și lacul negru și formele ahitecturale de aici, ai nevoie de un telefon care să poată face fotografii în condiții de lumină redusă. Un astfel de telefon este Xiaomi 12 Pro care, datorită senzorului principal Sony IMX707, îmbunătățește considerabil luminozitatea imaginilor și redă întocmai detaliile decorului din centrul Pământului.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare